Корисні продукти

Камбала: користь і шкода для організму

Камбала: користь і шкода для організму

Камбала користь і шкода для здоров’я людини

Дослідники виявили, що м’ясо камбали має безліч корисних властивостей. Як і будь-які інші риби, камбала є відмінним джерелом дієтичного білка, важливого для росту і розвитку дітей, підтримки здоров’я і відновлення шкіри, органів і м’язової тканини. Якщо ви думаєте про включення риби в свій раціон, ви не помилитеся, включивши в нього камбалу. Отже, давайте перевіримо дані про поживну цінність камбали і її користь для здоров’я.

Харчова цінність та склад

В 100 грамах сирої камбали міститься (у% від рекомендованої добової норми споживання (РСНП )) (1):

  • Калорії: 91 ккал (5%).
  • Жир: 1,2 г (2%).
  • білок: 18,8 г (38%).
  • Вітамін D: 60 МО (15%).
  • Тіамін: 0,1 мг (6%).
  • Рибофлавін: 0,1 мг (4%).
  • Ніацин: 2,9 мг (14%).
  • Вітамін B6: 0,2 мг (10%) .
  • Вітамін B12: 1,5 мкг (25%).
  • Пантотеновакислота: 0,5 мг (5%).
  • Магній: 31 мг (8%).
  • Фосфор: 184 мг (18%).
  • Калій: 361 мг (10%).
  • Селен: 32,7 мкг (47%).
  • Холестерин: 48 мг (16%).
  • Омега-3 жирні кислоти: 253 мг.
  • Омега-6 жирні кислоти: 8 мг.

Різні види риб відомі високим вмістом білка, і камбала нічим не відрізняється від них. Хоча кількість білка в камбалі (сирої) трохи нижче, ніж в іншій рибі, як показано нижче (кількість білка на 100 грам):

  • Райдужна форель: 20,5 г білка.
  • Тиляпии: 20,1 г білка.
  • Лосось: 19,8 г білка.
  • Камбала: 18,8 г білка.

користь камбали для організму

Завдяки наявності безлічі необхідних для здоров’я людини поживних речовин, що містяться в м’ясі камбали, її вживання в їжу здатне принести користь.

1. Малий вміст калорій

Калорійність приготовленої камбали дуже невелика, і становить всього 117 ккал на 100 грам. Завдяки вмісту всього 1,2 ккал на грам, камбала є низькокалорійний, багатий поживними речовинами продукт. У зв’язку з цим при її вживанні ви будете відчувати ситість, отримуючи меншу кількість калорій, що здатне допомогти вам контролювати свою масу тіла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Хрін: користь і шкода для здоров'я людини

2. Хороший джерело білка

Приготовленная камбала містить 24 грама білка. Жінки мають потребу в 46 грамах білка в день, а чоловікам потрібно 56 грам, тому одна порція цієї риби покриває майже половину рекомендованої добової норми споживання білка. Крім того, камбала містять всі незамінні амінокислоти, що робить її високоякісним джерелом білка. Кожна клітина в вашому організмі містить білок, в зв’язку з чим він вкрай необхідний для підтримки і відновлення тканин, органів і м’язів.

3. Малий вміст жиру

Приготовленная камбала містить малу кількість жиру — всього 1,5 грама жиру на 100 грам. У той час як жир в їжі є хорошим джерелом калорій і допомагає вам засвоювати жиророзчинні вітаміни, занадто велика кількість жиру в вашому раціоні збільшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань. На додаток до того, що камбала є дуже низкожирной білковою їжею, вона також практично не містить насиченого жиру, споживання якого пов’язують з розвитком захворювань серця. Кількість насиченого жиру в камбалі становить всього 0,4 грама на 100 грам. Насичений жир в їжі підвищує рівень холестерину в крові, а USDA рекомендує, щоб менше 10% ваших калорій доводилося на насичений жир.

4. Багата вітамінами і мінералами

Камбала є хорошим джерелом вітамінів групи В, вітаміну D, селену, магнію, калію і фосфору. Ваш організм потребує вітамінів групи В, так як вони допомагають перетворювати їжу в енергію. Вітаміни групи B також необхідні для виробництва еритроцитів. Магній — це мінерал, який також допомагає у виробництві енергії, необхідний для виробництва білка і допомоги в контролі рівня цукру крові і артеріального тиску. Фосфор важливий для здоров’я зубів і кісток.

5. Зменшує рівень холестерину

Крім того, що камбала містить високоякісних білок, вона також практично не містить насиченого жиру. Насичений жир, як відомо, у великих кількостях може збільшити рівень холестерину в організмі. Якщо у вашій крові підвищується рівень холестерину, це може стати причиною виникнення на стінках артерій холестеринових бляшок, які призводять до розвитку серцево-судинних захворювань і обмежують кровотік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Вівсяне молоко: користь і шкода, рецепт приготування

Американська асоціація серця рекомендує вживати запечену або смажену камбалу принаймні два рази на тиждень (100 грам на порцію).

6. Корисна для плоду і дітей

Як і інші риби, камбали багаті омега-3 жирними кислотами. Омега-3 — це речовини, які важливі для вагітних жінок на ранній стадії вагітності, так як вони допомагають у розвитку серця, мозку і нервових волокон плода. Омега-3 також важливі для дітей в ранньому віці, так як ці жирні кислоти сприяють нормальному розвитку нервів і функції мозку.

7. Зменшує депресію

Багато досліджень показали, що споживання камбали може зменшити будь-які ознаки депресії. Дослідники виявили, що люди, регулярно споживають камбалу, знизили ризик виникнення депресії майже на 17% в порівнянні з тими, хто цього не робив. Камбала багата багатьма поживними речовинами (включаючи омега-3 жирні кислоти), високоякісним білком, вітамінами і мінералами, які пов’язані зі зменшенням ризику розвитку депресії.

8. Зменшує ризик розвитку деменції

Численні дослідження показують, що регулярне споживання свіжих морепродуктів, особливо камбали, може продовжити нормальне функціонування мозку. Це пов’язано з тим, що її споживання покращує і нормалізує кровообіг в головному мозку. Дослідження показують, що вживання жирних сортів риби, такої як лосось, скумбрія, сардини і навіть камбала, допомагає поліпшити стан при таких захворюваннях, як хвороба Альцгеймера.

9. Допомагає боротися з цукровим діабетом

Відомо, що вживання риби корисно для пацієнтів з цукровим діабетом. Дослідники також погодилися з тим, що вживання камбали може не тільки допомогти людям з цукровим діабетом боротися зі своїм захворюванням, але і знизити ризик його розвитку у людей не страждають на цю хворобу.

10. Допомагає при запаленні і артриті

Корисні властивості камбали пов’язані також з її здатністю надавати протизапальну дію завдяки наявності в її складі омега-3 жирних кислот. У зв’язку з цим вживання камбали корисно не тільки для полегшення стану хворих артритом, але і для запобігання інших захворювань, пов’язаних із запаленням, таких як серцево-судинні захворювання. Омега-3 в камбалі можуть також знизити рівні тригліцеридів і «поганого холестерину» ЛПНЩ, запобігти утворенню холестеринових бляшок на стінках артерій, підвищити рівень «хорошого холестерину» ЛПВЩ і трохи знизити кров’яний тиск.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  5 причин спробувати каву по-турецьки (і як приготувати)

Шкода камбали для організму

Перш за все, остерігайтеся вживати камбалу у великій кількості. Як і будь-які інші риби, такі як тріска, тунець, королівська макрель і дикий осетер. камбала містить деяку кількість ртуті в своїх тканинах, яка може пошкодити вагітним жінкам і дітям, якщо вживаються у великій кількості. За даними American Pregnancy Association , вагітні жінки та діти не повинні вживати більше 340 грам камбали в тиждень.


Читайте також

Скільки кофеїну міститься в білому чаї?

elena elena

Гранат: корисні властивості та протипоказання

elena elena

Чи може кава викликати або зменшити запалення?

elena elena

Висівки пшеничні: користь і шкода, як приймати

elena elena

Чи можна їсти сирий овес? Користь і шкода

elena elena

Гарбузове насіння: користь і шкода для організму, скільки потрібно з’їсти

elena elena

Чи корисна фіолетова морква? Склад, користь і застосування

elena elena

Скумбрія: користь і шкода для організму

elena elena

Сік карела: корисні властивості та протипоказання

elena elena

Залишити коментар