![Пікша: користь і шкода для організму Пікша: користь і шкода для організму](https://kedr.org.ua/wp-content/uploads/2021/06/1623921828_Piksha-pol-za-i-vred-dlya-organizma.jpg)
Пікша користь і шкода для організму
Харчова цінність та склад
у 100 грамах приготовленою пікші міститься (у% від рекомендованої добової норми споживання) (1):
- Калорії: 112 ккал (6%).
- Жир: 0 , 9 г (1%).
- Білок: 24,2 г (48%).
- Ніацин: 4,6 мг (23%).
- Вітамін B6: 0,3 мг (17%).
- Вітамін B12: 1,4 мкг (23%).
- Кальцій: 42 мг (4%).
- Залізо: 1,3 мг (7%).
- Магній: 50 мг (12%).
- Фосфор: 241 мг (24%).
- Калій: 299 мг (11%).
- Натрій: 87 мг (4%).
- Селен: 40,5 мкг (58%).
- Холестерин: 74 мг (25%).
- Омега-3 жирні кислоти: 265 мг.
- Омега-6 жирні кислоти: 12 мг.
Користь пікші для організму
Пікша містить велику кількість білка і незначну кількість жиру. Вона багата поліненасиченими жирними кислотами омега-3, які сприяють здоров’ю серцево-судинної системи, володіють протизапальними і протиракові властивості. Достатнє споживання цих жирних кислот також сприяє зменшенню болю, викликаної ревматоїдний артрит. Крім того, омега-3 беруть участь в розвитку плода у вагітних жінок. Вони знижують рівень «поганого» холестерину ЛПНЩ, який пов’язаний з розвитком атеросклерозу, інфарктами та інсультами.
Кальцій, магній і фосфор, що містяться в пікші, допомагають підтримувати здоров’я зубів і кісток. Крім того, магній впливає на регуляцію артеріального тиску. Фосфор необхідний для функції нирок.
Хороший джерело білка
Користь пікші полягає в тому, що її м’ясо є відмінним джерелом білка. Всього в 100 г порції приготовленої пікші міститься більше 24 грам білка, що становить близько 50% від рекомендованої щоденної норми споживання. Гарвардська школа громадського охорони здоров’я повідомляє, що білок необхідний для профілактики ряду хронічних захворювань, включаючи серцево-судинні захворювання, рак, остеопороз і цукровий діабет. Низкожирних низькокалорійні джерела білка, такі як м’ясо пікші, приносять користь вашому здоров’ю. Білок затримує спорожнення шлунка, що сприяє відчуттю ситості протягом більш тривалого періоду. він не викликає раптового сплеску рівня цукру в крові. і вашому організму необхідно спалити більше калорій для метаболізму білка, в порівнянні з вуглеводами.
Вітаміни
Корисні властивості пікші також обумовлені тим, що її м’ясо багате необхідними вітамінами — в першу чергу вітамінами групи B. У 100 грамах цієї риби міститься 4,6 мг ніацину і 1,4 мкг вітаміну B12, що становить цілих 23% від рекомендованої добової норми споживання. До іншим вітамінам групи В, що містяться в пікші відносяться: вітамін B6, тіамін, рибофлавін, фолієва кислота і пантотенова кислота. Вітаміни групи B необхідні для метаболізму їжі і утворення еритроцитів. Крім вітамінів групи B в пікші також міститься ще один вітамін — вітамін A. Однак в 100 грамах цієї риби міститься всього 63ME вітаміну A, що становить 1% від рекомендованої добової норми споживання.
Вітамін B6 необхідний для підтримки здоров’я шкіри і лікування шкірних захворювань і станів, таких як лупа, екзема, вугрі, сухість шкіри і випадання волосся. Він також допомагає в лікуванні таких захворювань, як псоріаз і меланома (2).
Пантотеновакислота (вітамін B5) зменшує стрес і психічні проблеми, такі як депресія і тривога (3).
Мінерали
Мінерали так само важливі для здоров’я вашого організму, як і вітаміни. Мінерали грають роль у всьому: від створення сильних кісток до регуляції серцевого ритму. Пікша містить кілька мінералів, включаючи фосфор, магній, калій, залізо, кальцій, натрій, цинк, мідь і марганець. Найпоширенішим мінералом в цій рибі є селен — 40,5 мкг на 100 грам приготованої риби, що становить цілих 58% від рекомендованої добової норми споживання. Згідно з повідомленнями інституту Лайнуса Полінга , селен допомагає запобігти раку, серцево-судинні захворювання і цукровий діабет. Дефіцит селену також пов’язаний з ослабленою імунною системою.
Пікша містить майже 300 мг калію на 100 грам приготованого філе. Низький рівень калію призводить до падіння рівня цукру в крові, що може призвести до головного болю, пітливості, тремтіння, слабкість і нервозності. Споживання натрію і калію допомагає позбутися від цих станів. Нормальний рівень калію у пацієнтів з цукровим діабетом знижує ризик падінь і злетів рівня глюкози, а також рівня інсуліну (4).
Потенційна шкода пікші
Пікша є хижою рибою невеликого розміру, тому в її тілі протягом життя може накопичуватися ртуть. У зв’язку з цим фактом вам слід обмежити споживання цієї риби 2-3 порціями в тиждень.
Людям з алергічними реакціями на рибу, вживання пікші протипоказано.
Цікаві факти
- Самая велика пікша мала 112 см в довжину і важила 17 кг.
- Тіло має лусочки з густим слизом.
- у молодих риб дуже довгі міграційні маршрути в порівнянні з дорослими особинами.
- Нерест відбувається з січня по червень.
- Самки відкладають від 850 тисяч до 3 мільйонів ікринок в сезон.
- Молода пікша мешкає в мілководді.
- Невелика пікша важить від 1,3 до 7,7 кг.