Корисні продукти

Інжир: користь і шкода для організму

Інжир: користь і шкода для організму

Інжир — користь і шкода для організму людини

Харчова цінність, склад і калорійність інжиру

Інжир росте на фіговому дереві ( Ficus carica ), яке є субтропічним листопадним рослиною роду Фікус сімейства тутові. Спочатку виростали в Західній Азії і на Близькому Сході вони тепер вирощуються в помірних климатах по всьому світу.

Інжир може споживатися або в свіжому, або в сушеному вигляді, що впливає на харчову цінність плодів. Таким чином, в 100 грамів свіжого (сирого) інжиру міститься (у% від рекомендованої добової норми споживання) (1):

  • Калорійність: 74 ккал (4%).
  • Вуглеводи: 19,2 г (6%).
  • Клітковина: 2,9 г (12%).
  • Жири: 0,3 г (0%).
  • Білок: 0,7 г (1%).
  • Вітамін A: 142 МЕ (3%).
  • Вітамін C: 2 мг (3%).
  • Вітамін K: 4,7 мкг (6%).
  • Вітамін B6: 0,1 мг (6%).
  • Тіамін: 0,1 мг (4%).
  • Рибофлавін: 0,1 мг (3%).
  • Пантотеновакислота: 0,3 мг (3%).
  • кальцій: 35 мг (4%).
  • Магній: 17 мг (4%).
  • Калій: 232 мг (7%).
  • Мідь: 0,1 мг (4%).
  • Марганець: 0,1 мг (6%).
  • Омега-6 жирні кислоти: 144 мг.

При висушуванні корисні властивості інжиру посилюються. У 100 грамах сушеного інжиру міститься (у% від рекомендованої добової норми споживання) (2):

  • Калорійність: 249 ккал (12%).
  • Вуглеводи: 63,9 г (21%).
  • Клітковина: 9,8 г (39%).
  • Жири: 0,9 г (1%).
  • Білок : 3,3 г (7%).
  • Вітамін K: 15,6 мкг (19%).
  • Тіамін: 0,1 мг (6%).
  • Рибофлавін: 0,1 мг (5%).
  • Ніацин: 0,6 мг (3%).
  • Вітамін B6: 0,1 мг (5% ).
  • Пантотеновакислота: 0,4 мг (4%).
  • Кальцій: 162 мг (16%).
  • Залізо: 2 мг (11 %).
  • Магній: 68 мг (17%).
  • Фосфор: 67 мг (7%).
  • Калій: 680 мг (19%) .
  • Цинк: 0,5 мг (4%).
  • Мідь: 0,3 мг (14%).
  • Марганець: 0,5 мг (26%).
  • Омега-6 жирні кислоти: 345 мг.

Користь інжиру для організму людини

Інжир містить багато вітамінів і мінералів, які є вкрай важливими для здоров’я різних систем організму. Цей фрукт є легкою здорової закускою і може бути доданий до багатьох страв з метою збільшення кількості поживних речовин.

Отже, чим корисний інжир для організму людини? Ось деякі з найбільш значущих корисних властивостей інжиру:

1. Потужний антиоксидант

Інжир забезпечує організм великою кількістю антиоксидантів. Оскільки окислення зачіпає майже всі системи організму, що наноситься їм шкоду пов’язаний з багатьма основними захворюваннями, старінням і раком. Оскільки інжир є високоантіоксідантной їжею, його вживання допомагає запобігти цим стану і захворювання (3).

Деякі види інжиру містять більше поживних речовин ніж інші, але більшість з них багаті на поліфеноли, які допомагають боротися з окислювальним стресом (4 , 5). Ці натуральні корисні речовини присутні в м’якоті плодів, шкірці і листі (6).

Дослідження також показують, що правильно висушений інжир може бути ще кращим джерелом фенольних сполук і має підвищений рівень антиоксидантної активності, в порівнянні зі свіжими плодами або неправильно висушеними аналогами (7).

Ймовірно, тому інжир шанувався протягом всієї історії. Легко зберігається сушений інжир здавна припадав дуже до речі під час тривалих подорожей і сухого клімату, які перешкоджали доступу до свіжих фруктів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Горіхи кешью: користь і шкода для організму

2. Протираковий засіб

Інжир в традиційній медицині має репутацію кошти для вирішення багатьох проблем зі здоров’ям, у тому числі в якості природного ліки від раку. Наприклад, дослідження, проведене Department of Natural Medicinal Chemistry в Китайському фармацевтичному університеті, показує, що деякі сполуки, що містяться в інжир, токсичні для різних ліній клітин раку людини (8).

незважаючи на вже отримані дані про протиракові властивості інжиру, вченим потрібно зібрати більше доказів і зрозуміти механізм дії біологічно-активних сполук, присутніх в цьому фрукті, провівши більш масштабні дослідження (9).

3. Лікує поширені хвороби

Протягом багатьох тисяч років інжир використовувався для лікування широкого спектру поширених захворювань. Більше 40 хвороб, пов’язаних з травної, ендокринної, репродуктивної і дихальної системами лікувалися плодами інжиру, екстрактами і деякими частинами фігового дерева.

Дослідження показали, що інжир є хорошим засобом для лікування анемії, раку, цукрового діабету, прокази , захворювання печінки, паралічу, шкірних захворювань, виразок, шлунково-кишкового тракту, інфекцій сечовивідних шляхів і т.д. (10).

Інжир і фігове дерево вважаються перспективними кандидатами на допомогу в розробці нових ліків. Дослідники продовжують пошук нових способів застосування інжиру з лікарською метою.

4. Антибактеріальні та протигрибкові властивості

Інжир може діяти як природний антибактеріальний і протигрибковий агент. В огляді Drug and Herbal Research Centre в Університеті Кебангсаан в Малайзії були приведені два дослідження, в яких продемонстровано здатність рослинного екстракту з інжиру до боротьби з бактеріями ротової порожнини, а також різними грибами і бактеріями (11).

Існують також дослідження, які показують виражену здатність інжиру стимулювати реакцію імунної системи, завдяки чому організм значно ефективніше здатний протистояти різних інфекційних захворювань (12).

5. Хороший джерело калію, клітковини і інших важливих поживних речовин

Калій і клітковина є двома життєво важливими компонентами здорового раціону харчування, які багато жителів розвинених країн просто не отримують. Свіжий і сушений інжир — це продукт з високим вмістом клітковини. Залежно від його форми він забезпечує організм людини на 7 — 19 відсотків від рекомендованої добової норми споживання, що дозволяє уникнути дефіциту калію в організмі людини.

Клітковина допомагає травній системі, знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань і допомагає схуднути, викликаючи і продовжуючи відчуття ситості після його вживання.

Калій міститься в кожній клітині в організмі і необхідний для підтримки його нормальних функцій. Сушений інжир також є продуктом, багатим кальцієм, марганцем і магнієм, в яких ми також часто відчуваємо брак. Перекушування інжиром — це низькокалорійний спосіб збільшити споживання цих необхідних поживних речовин.

Корисні властивості листя інжиру

Інжир: користь і шкода для організму
Якщо вам пощастило мати доступ до фігового дерева, його листя також надзвичайно цінні для вашого здоров’я, в основному завдяки їх антиоксидантною здібностям. Листя можуть бути висушені та додані в чай ​​або заварені. З них також роблять екстракти, що дуже поширено в районах світу, де ростуть фігові дерева.

1. Протидіабетичний властивість

Попередні дослідження показують зниження рівня глюкози в крові щурів при отриманні екстракту з листя інжиру. Подальші результати досліджень показують, що також знижується рівень холестерину, а також нормалізується антиоксидантна активність, що допомагає боротися з окислювальним стресом, викликаним на цукровий діабет (13, 14).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Бразильський горіх: користь і шкода для організму жінки і чоловіки

Було виявлено, що плоди інжиру також володіють потужними противодиабетическими властивостями. Володіючи протизапальною і антиоксидантну активність, інжир здатний нормалізувати багато функцій організму, іноді ушкоджуються діабетом, що робить його потенційним натуральним засобом від цукрового діабету (15).

2. Допомагають лікувати рак шкіри

Листя інжиру — відмінне джерело біологічно активних сполук, які відмінно підходять для боротьби з пошкодженням, викликаним вільними радикалами (16).

В результаті деякі дослідження використовували інформацію про складі листя інжиру для розробки кращих форм фотодинамічної терапії для лікування певних типів раку шкіри (17).

3. Усунення і зменшення зморшок на шкірі

Було проведено кілька досліджень з використанням екстракту листя фігового дерева (в поєднанні з іншими фруктами і окремо), які показали успішні приклади можливостей проти зморшок. Використання кремів, в тому числі екстрактів з листя і плодів інжиру, сприяло значному зменшенню довжини і глибини зморшок на обличчі завдяки антиоксидантної та антіколлагеназной активності (18).

Інше дослідження, опубліковане в журналі Indian Journal of Pharmaceutical Sciences , навіть показало, що креми, що містять екстракт інжиру, також можуть бути використані для лікування гіперпігментації шкіри, прищів і вугрової висипки, і навіть ластовиння (19).

Шкода інжиру для організму людини

Чим шкідливий інжир, якщо він володіє стількома корисними властивостями? Люди з алергією на шовковицю, натуральний каучуковий латекс або фікус можуть мати потенційну реакцію на компоненти плодів і листя інжиру. Якщо ви збираєте фрукти прямо з дерева, краще носити довгі рукави і рукавички.

Люди з цукровим діабетом повинні бути обережні при вживанні плодів інжиру і прийомі лікарських засобів на його основі, оскільки вони впливають на рівень глюкози в крові. Це також стосується тих, хто приймає ліки від діабету і інсулін, так як інжир може змінити їх ефективність. Як завжди, поговоріть з лікарем, перш ніж використовувати інжир в медичних цілях або в якості добавки.

Цікаві факти про інжир

Інжир: користь і шкода для організму
Плоди інжиру насправді розвиваються зі структури, всередині якої розташовуються односемянние плоди і квітки — ця структура називається Сиконії. М’якоть інжиру зроблена з зрілих квітів, які цвітуть під шкіркою плоду і тому ніколи не видно. Дикі фігові дерева (смоківниці) можуть жити до 100 років і можуть вирости до 30 метрів у висоту.

Фігові дерева випускають приємний, деревний аромат. Деякі люди висушують листя і використовують їх в парфумах або в ароматичних сумішах для своїх будинків. Фігові дерева виробляють натуральний латексний сік, який також використовується для ряду практичних і лікувальних цілей.

Інжир був настільки популярний серед греків, що створювалися навіть закони, спрямовані на запобігання експорту. Ці плоди є важливим елементом середземноморської дієти, яка є однією з найздоровіших дієт у світі. Крім того, що інжир є неймовірним джерелом харчових волокон, цей дивний фрукт дуже смачний і багатий багатьма важливими вітамінами і мінералами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чорниця: користь і шкода для здоров'я жінки і чоловіки

Інжир має багату історію. Ставлячись до 5000 років до нашої ери, інжир вважається одним з перших рослин, коли-небудь культивованих людьми. Археологічні розкопки в неолітичних селах виявили скам’янілості інжиру, які передували іншим відомим сільськогосподарським культурам, таким як пшениця і ячмінь.

Інжир часто згадується в Біблії, оскільки він культивувався в багатьох районах світу, де відбувалися біблійні події. Насправді, деякі вважають, що в історії Адама і Єви заборонений плід може бути фактично інжиром замість яблука. Ці плоди іноді представляються як знак миру, достатку і процвітання.

Інжир відомий своєю солодкою і соковитою м’якоттю, ніжною шкіркою і хрусткими насінням. Плоди дуже швидко псуються і з метою тривалого зберігання зазвичай висушуються. І, на відміну від багатьох інших фруктів і овочів, дослідження показали, що користь інжиру для організму людини насправді зростає після його висушування. Плоди можна приготувати кількома способами і чудово поєднувати з м’ясом і сиром.

Як купити і приготувати інжир

Інжир можна знайти в більшості великих продуктових магазинів і на ринках. Збирання врожаю проводиться з середини червня до середини жовтня, а стиглий інжир повинен бути проданий протягом 7-10 днів з моменту його збору.

Віддавайте перевагу інжиру, який має багатий колір і злегка м’який, але не сильно. Після того, як ви принесете плід додому, його рекомендується зберігати в маленькій мисці в холодильнику (20). Інжир може зберігатися тільки протягом декількох днів, перш ніж зіпсується.

Сушений інжир може значно довше зберігатися і використовуватися в якості корисної для здоров’я закуски в дорозі, на роботі, на прогулянці і в поході. При правильному зберіганні сушений інжир може зберігатися від 18 до 24 місяців.

Ви можете висушити інжир самостійно використовуючи наступні кроки (21):

  • Розігрійте духовку до 60 ° C.
  • Ретельно промийте інжир водою і просушіть.
  • Розріжте інжир навпіл.
  • Покладіть розрізаний інжир на добре вентильований підставку.
  • Помістіть розрізані плоди в духовку, періодично повертаючи в процесі сушіння.
  • Дайте інжиру висохнути протягом 8-24 годин, поки зовнішня сторона не стане зморшкуватою, і не буде видно соку всередині.

Також зазвичай з інжиру роблять варення, що дозволяє йому довше зберігатися. Ви також можете заморозити плоди протягом 12 годин після збору врожаю, щоб вживати в свіжому вигляді в будь-який час року.

Підіб’ємо підсумок

  • Харчова цінність інжиру значно збільшується при його висушуванні .
  • Інжир забезпечує організм людини потужними антиоксидантами, які допомагають боротися з раком, лікують поширені хвороби, мають антибактеріальні та протигрибкові властивості.
  • Вживання інжиру забезпечує організм калієм, клітковиною, кальцієм, марганцем і іншими важливими живильними речовинами.
  • Листя інжиру мають протидіабетичними властивостями, допомагають лікувати рак шкіри і мають здатність усувати зморшки на шкірі.
  • Стиглий інжир можна вживати тільки протягом 7-10 днів після збору врожаю, але ви можете висушити його, приготувати з нього варення або заморозити, щоб продовжити термін придатності і збільшити вміст деяких поживних речовин.
  • Інжир — відмінна добавка до багатьох рецептами , А також приголомшлива здорова закуска.

Читайте також

7 Корисних властивостей червоного салату-латуку

elena elena

Пиво: корисні властивості та протипоказання

elena elena

Агрус: корисні властивості та протипоказання

elena elena

Воднева вода: користь і шкода, думка лікарів (вчених)

elena elena

Маш (боби мунг): користь і шкода, як готувати

elena elena

Соя: користь і шкода для здоров’я жінок і чоловіків

elena elena

Пікша: користь і шкода для організму

elena elena

Чи корисна вода з рожевої гімалайської сіллю для здоров’я?

elena elena

Кумкват: що це за фрукт, користь і шкода

elena elena

Залишити коментар