Інжир — користь і шкода для організму людини
Харчова цінність, склад і калорійність інжиру
Інжир росте на фіговому дереві ( Ficus carica ), яке є субтропічним листопадним рослиною роду Фікус сімейства тутові. Спочатку виростали в Західній Азії і на Близькому Сході вони тепер вирощуються в помірних климатах по всьому світу.
Інжир може споживатися або в свіжому, або в сушеному вигляді, що впливає на харчову цінність плодів. Таким чином, в 100 грамів свіжого (сирого) інжиру міститься (у% від рекомендованої добової норми споживання) (1):
- Калорійність: 74 ккал (4%).
- Вуглеводи: 19,2 г (6%).
- Клітковина: 2,9 г (12%).
- Жири: 0,3 г (0%).
- Білок: 0,7 г (1%).
- Вітамін A: 142 МЕ (3%).
- Вітамін C: 2 мг (3%).
- Вітамін K: 4,7 мкг (6%).
- Вітамін B6: 0,1 мг (6%).
- Тіамін: 0,1 мг (4%).
- Рибофлавін: 0,1 мг (3%).
- Пантотеновакислота: 0,3 мг (3%).
- кальцій: 35 мг (4%).
- Магній: 17 мг (4%).
- Калій: 232 мг (7%).
- Мідь: 0,1 мг (4%).
- Марганець: 0,1 мг (6%).
- Омега-6 жирні кислоти: 144 мг.
При висушуванні корисні властивості інжиру посилюються. У 100 грамах сушеного інжиру міститься (у% від рекомендованої добової норми споживання) (2):
- Калорійність: 249 ккал (12%).
- Вуглеводи: 63,9 г (21%).
- Клітковина: 9,8 г (39%).
- Жири: 0,9 г (1%).
- Білок : 3,3 г (7%).
- Вітамін K: 15,6 мкг (19%).
- Тіамін: 0,1 мг (6%).
- Рибофлавін: 0,1 мг (5%).
- Ніацин: 0,6 мг (3%).
- Вітамін B6: 0,1 мг (5% ).
- Пантотеновакислота: 0,4 мг (4%).
- Кальцій: 162 мг (16%).
- Залізо: 2 мг (11 %).
- Магній: 68 мг (17%).
- Фосфор: 67 мг (7%).
- Калій: 680 мг (19%) .
- Цинк: 0,5 мг (4%).
- Мідь: 0,3 мг (14%).
- Марганець: 0,5 мг (26%).
- Омега-6 жирні кислоти: 345 мг.
Користь інжиру для організму людини
Інжир містить багато вітамінів і мінералів, які є вкрай важливими для здоров’я різних систем організму. Цей фрукт є легкою здорової закускою і може бути доданий до багатьох страв з метою збільшення кількості поживних речовин.
Отже, чим корисний інжир для організму людини? Ось деякі з найбільш значущих корисних властивостей інжиру:
1. Потужний антиоксидант
Інжир забезпечує організм великою кількістю антиоксидантів. Оскільки окислення зачіпає майже всі системи організму, що наноситься їм шкоду пов’язаний з багатьма основними захворюваннями, старінням і раком. Оскільки інжир є високоантіоксідантной їжею, його вживання допомагає запобігти цим стану і захворювання (3).
Деякі види інжиру містять більше поживних речовин ніж інші, але більшість з них багаті на поліфеноли, які допомагають боротися з окислювальним стресом (4 , 5). Ці натуральні корисні речовини присутні в м’якоті плодів, шкірці і листі (6).
Дослідження також показують, що правильно висушений інжир може бути ще кращим джерелом фенольних сполук і має підвищений рівень антиоксидантної активності, в порівнянні зі свіжими плодами або неправильно висушеними аналогами (7).
Ймовірно, тому інжир шанувався протягом всієї історії. Легко зберігається сушений інжир здавна припадав дуже до речі під час тривалих подорожей і сухого клімату, які перешкоджали доступу до свіжих фруктів.
2. Протираковий засіб
Інжир в традиційній медицині має репутацію кошти для вирішення багатьох проблем зі здоров’ям, у тому числі в якості природного ліки від раку. Наприклад, дослідження, проведене Department of Natural Medicinal Chemistry в Китайському фармацевтичному університеті, показує, що деякі сполуки, що містяться в інжир, токсичні для різних ліній клітин раку людини (8).
незважаючи на вже отримані дані про протиракові властивості інжиру, вченим потрібно зібрати більше доказів і зрозуміти механізм дії біологічно-активних сполук, присутніх в цьому фрукті, провівши більш масштабні дослідження (9).
3. Лікує поширені хвороби
Протягом багатьох тисяч років інжир використовувався для лікування широкого спектру поширених захворювань. Більше 40 хвороб, пов’язаних з травної, ендокринної, репродуктивної і дихальної системами лікувалися плодами інжиру, екстрактами і деякими частинами фігового дерева.
Дослідження показали, що інжир є хорошим засобом для лікування анемії, раку, цукрового діабету, прокази , захворювання печінки, паралічу, шкірних захворювань, виразок, шлунково-кишкового тракту, інфекцій сечовивідних шляхів і т.д. (10).
Інжир і фігове дерево вважаються перспективними кандидатами на допомогу в розробці нових ліків. Дослідники продовжують пошук нових способів застосування інжиру з лікарською метою.
4. Антибактеріальні та протигрибкові властивості
Інжир може діяти як природний антибактеріальний і протигрибковий агент. В огляді Drug and Herbal Research Centre в Університеті Кебангсаан в Малайзії були приведені два дослідження, в яких продемонстровано здатність рослинного екстракту з інжиру до боротьби з бактеріями ротової порожнини, а також різними грибами і бактеріями (11).
Існують також дослідження, які показують виражену здатність інжиру стимулювати реакцію імунної системи, завдяки чому організм значно ефективніше здатний протистояти різних інфекційних захворювань (12).
5. Хороший джерело калію, клітковини і інших важливих поживних речовин
Калій і клітковина є двома життєво важливими компонентами здорового раціону харчування, які багато жителів розвинених країн просто не отримують. Свіжий і сушений інжир — це продукт з високим вмістом клітковини. Залежно від його форми він забезпечує організм людини на 7 — 19 відсотків від рекомендованої добової норми споживання, що дозволяє уникнути дефіциту калію в організмі людини.
Клітковина допомагає травній системі, знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань і допомагає схуднути, викликаючи і продовжуючи відчуття ситості після його вживання.
Калій міститься в кожній клітині в організмі і необхідний для підтримки його нормальних функцій. Сушений інжир також є продуктом, багатим кальцієм, марганцем і магнієм, в яких ми також часто відчуваємо брак. Перекушування інжиром — це низькокалорійний спосіб збільшити споживання цих необхідних поживних речовин.
Корисні властивості листя інжиру
1. Протидіабетичний властивість
Попередні дослідження показують зниження рівня глюкози в крові щурів при отриманні екстракту з листя інжиру. Подальші результати досліджень показують, що також знижується рівень холестерину, а також нормалізується антиоксидантна активність, що допомагає боротися з окислювальним стресом, викликаним на цукровий діабет (13, 14).
Було виявлено, що плоди інжиру також володіють потужними противодиабетическими властивостями. Володіючи протизапальною і антиоксидантну активність, інжир здатний нормалізувати багато функцій організму, іноді ушкоджуються діабетом, що робить його потенційним натуральним засобом від цукрового діабету (15).
2. Допомагають лікувати рак шкіри
Листя інжиру — відмінне джерело біологічно активних сполук, які відмінно підходять для боротьби з пошкодженням, викликаним вільними радикалами (16).
В результаті деякі дослідження використовували інформацію про складі листя інжиру для розробки кращих форм фотодинамічної терапії для лікування певних типів раку шкіри (17).
3. Усунення і зменшення зморшок на шкірі
Було проведено кілька досліджень з використанням екстракту листя фігового дерева (в поєднанні з іншими фруктами і окремо), які показали успішні приклади можливостей проти зморшок. Використання кремів, в тому числі екстрактів з листя і плодів інжиру, сприяло значному зменшенню довжини і глибини зморшок на обличчі завдяки антиоксидантної та антіколлагеназной активності (18).
Інше дослідження, опубліковане в журналі Indian Journal of Pharmaceutical Sciences , навіть показало, що креми, що містять екстракт інжиру, також можуть бути використані для лікування гіперпігментації шкіри, прищів і вугрової висипки, і навіть ластовиння (19).
Шкода інжиру для організму людини
Чим шкідливий інжир, якщо він володіє стількома корисними властивостями? Люди з алергією на шовковицю, натуральний каучуковий латекс або фікус можуть мати потенційну реакцію на компоненти плодів і листя інжиру. Якщо ви збираєте фрукти прямо з дерева, краще носити довгі рукави і рукавички.
Люди з цукровим діабетом повинні бути обережні при вживанні плодів інжиру і прийомі лікарських засобів на його основі, оскільки вони впливають на рівень глюкози в крові. Це також стосується тих, хто приймає ліки від діабету і інсулін, так як інжир може змінити їх ефективність. Як завжди, поговоріть з лікарем, перш ніж використовувати інжир в медичних цілях або в якості добавки.
Цікаві факти про інжир
Фігові дерева випускають приємний, деревний аромат. Деякі люди висушують листя і використовують їх в парфумах або в ароматичних сумішах для своїх будинків. Фігові дерева виробляють натуральний латексний сік, який також використовується для ряду практичних і лікувальних цілей.
Інжир був настільки популярний серед греків, що створювалися навіть закони, спрямовані на запобігання експорту. Ці плоди є важливим елементом середземноморської дієти, яка є однією з найздоровіших дієт у світі. Крім того, що інжир є неймовірним джерелом харчових волокон, цей дивний фрукт дуже смачний і багатий багатьма важливими вітамінами і мінералами.
Інжир має багату історію. Ставлячись до 5000 років до нашої ери, інжир вважається одним з перших рослин, коли-небудь культивованих людьми. Археологічні розкопки в неолітичних селах виявили скам’янілості інжиру, які передували іншим відомим сільськогосподарським культурам, таким як пшениця і ячмінь.
Інжир часто згадується в Біблії, оскільки він культивувався в багатьох районах світу, де відбувалися біблійні події. Насправді, деякі вважають, що в історії Адама і Єви заборонений плід може бути фактично інжиром замість яблука. Ці плоди іноді представляються як знак миру, достатку і процвітання.
Інжир відомий своєю солодкою і соковитою м’якоттю, ніжною шкіркою і хрусткими насінням. Плоди дуже швидко псуються і з метою тривалого зберігання зазвичай висушуються. І, на відміну від багатьох інших фруктів і овочів, дослідження показали, що користь інжиру для організму людини насправді зростає після його висушування. Плоди можна приготувати кількома способами і чудово поєднувати з м’ясом і сиром.
Як купити і приготувати інжир
Інжир можна знайти в більшості великих продуктових магазинів і на ринках. Збирання врожаю проводиться з середини червня до середини жовтня, а стиглий інжир повинен бути проданий протягом 7-10 днів з моменту його збору.
Віддавайте перевагу інжиру, який має багатий колір і злегка м’який, але не сильно. Після того, як ви принесете плід додому, його рекомендується зберігати в маленькій мисці в холодильнику (20). Інжир може зберігатися тільки протягом декількох днів, перш ніж зіпсується.
Сушений інжир може значно довше зберігатися і використовуватися в якості корисної для здоров’я закуски в дорозі, на роботі, на прогулянці і в поході. При правильному зберіганні сушений інжир може зберігатися від 18 до 24 місяців.
Ви можете висушити інжир самостійно використовуючи наступні кроки (21):
- Розігрійте духовку до 60 ° C.
- Ретельно промийте інжир водою і просушіть.
- Розріжте інжир навпіл.
- Покладіть розрізаний інжир на добре вентильований підставку.
- Помістіть розрізані плоди в духовку, періодично повертаючи в процесі сушіння.
- Дайте інжиру висохнути протягом 8-24 годин, поки зовнішня сторона не стане зморшкуватою, і не буде видно соку всередині.
Також зазвичай з інжиру роблять варення, що дозволяє йому довше зберігатися. Ви також можете заморозити плоди протягом 12 годин після збору врожаю, щоб вживати в свіжому вигляді в будь-який час року.
Підіб’ємо підсумок
- Харчова цінність інжиру значно збільшується при його висушуванні .
- Інжир забезпечує організм людини потужними антиоксидантами, які допомагають боротися з раком, лікують поширені хвороби, мають антибактеріальні та протигрибкові властивості.
- Вживання інжиру забезпечує організм калієм, клітковиною, кальцієм, марганцем і іншими важливими живильними речовинами.
- Листя інжиру мають протидіабетичними властивостями, допомагають лікувати рак шкіри і мають здатність усувати зморшки на шкірі.
- Стиглий інжир можна вживати тільки протягом 7-10 днів після збору врожаю, але ви можете висушити його, приготувати з нього варення або заморозити, щоб продовжити термін придатності і збільшити вміст деяких поживних речовин.
- Інжир — відмінна добавка до багатьох рецептами , А також приголомшлива здорова закуска.