Гірчиця — користь і шкода для організму людини (жінок і чоловіків)
Що таке гірчиця ?
Гірчиця — це універсальне рослина сімейства капустяні. Її батьківщиною прийнято вважати райони Європи з помірним кліматом, де вона вирощувалася ще багато сотень років тому (1). Рослина гірчиця широко культивувалося в Північній Африці, Азії і Європі, і було навіть популярно серед стародавніх греків і римлян.
В даний час гірчиця вирощується у великих масштабах більш ніж в 21 країнах Євросоюзу, Непалі, Канаді, Україні та Індії. Завдяки її аромату і багатьом корисним властивостям, застосування гірчиці досить популярно практично в усьому світі.
Гірчиця буває різних різновидів, серед яких три з них придбали найбільшу популярність, а саме:
- Біла гірчиця ( Brassica alba ).
- Чорна гірчиця ( Brassica nigra ).
- Коричнева гірчиця ( Brassica juncea ).
З цих видів отримують і використовують молоді квіткові стебла, листя і насіння. Біла гірчиця (іноді звана також жовтої) має більш м’який смак і зазвичай використовується при приготуванні знаменитої жовтої гірчичною приправи. Чорна користується популярністю завдяки сильному аромату і смаку, а коричнева використовується для приготування знаменитої діжонськой гірчиці, яка має палево-жовтий колір і насичений гострий смак.
Харчова цінність, склад і калорійність гірчиці
у 100 грамах столової гірчиці (приправи) міститься (у% від рекомендованої добової норми споживання) (2):
- Калорійність : 67 ккал (3%).
- Вуглеводи : 5,3 г (2%).
- Жири : 4 г (6%).
- Білок : 4,4 г (9%).
- Клітковина : 3,3 г (13%).
- Тіамін : 0,3 мг (23%).
- Кальцій : 58 мг (6%).
- Залізо : 1,5 мг (8%).
- Магній : 49 мг (12%).
- Фосфор : 106 мг (11%).
- Калій : 138 мг (4%).
- Натрій : +1135 мг (47%).
- Цинк : 0,6 мг (4%) .
- Мідь : 0,1 мг (4%).
- Марганець : 0,4 мг (21%) .
- Селен : 32,9 мкг (47%).
- Омега-3 жирні кислоти : 488 мг.
- Омега-6 жирні кислоти : 455 мг.
Їдальня гірчиця також містить в невеликих кількостях такі вітаміни і хімічні сполуки, як вітаміни A , C, E, K, рибофлавін, ніацин, вітамін B6, фолієва кислота, пантотенова кислота, холін і бетаїн.
в 100 грамах зелені гірчиці міститься (у% від рекомендованої добової норми споживання) (3):
- Калорійність : 26 ккал (1%).
- Вуглеводи : 4,9 г (2%) .
- Жири : 0,2 г (0%).
- Білок : 2,7 г (5%) .
- Клітковина : 3,3 г (13%).
- Вітамін A : 10502 (210%).
- Вітамін C : 70 мг (117%).
- Вітамін E : 2 мг (10%).
- Вітамін K : 497 мкг (622%).
- Тіамін : 0,1 мг (5%).
- Рибофлавін : 0,1 мг (6%).
- Ніацин : 0,8 мг (4%).
- Вітамін B6 : 0,2 мг (9%).
- Фолієва кислота : 187 мкг (47%).
- Кальцій : 103 мг (10%).
- Залізо : 1,5 мг (8%).
- Магній : 32 мг (8%).
- Фосфор : 43 мг (4%).
- Калій : 354 мг (10%).
- Мідь : 0,1 мг (7%).
- Марганець : 0 , 5 мг (24%).
- Омега-3 жирні кислоти : 18 мг.
- Омега-6 жирні кислоти : 20 мг.
Зелень гірчиці також містить в невеликих кількостях пантотенову кислоту, холін, натрій, цинк і селен.
На фото рослина гірчиця Brassica nigra
Користь гірчиці для організму людини
фенольні Перші з’єднання та інші цінні поживні речовини, присутні в різних частинах рослини гірчиці, таких як насіння, листя і масло, в сукупності приносять значну користь для здоров’я плюс унікальний смак. Ось чим корисна гірчиця:
1. Запобігає раку
Будучи членом сімейства Капустяні , насіння гірчичного рослини містить велику кількість корисних для здоров’я фитонутриентов під назвою глюкозинолати, які можуть виявитися цінними при різних ракових захворюваннях (4), таких, як рак сечового міхура, товстої кишки (5) і рак шийки матки (6). Глюкозинолати розщеплюються, утворюючи ізотіоціанати за допомогою ферментів мірозінази, присутніх в гірчиці.
Різні дослідження показали, що протиракові ефекти цих компонентів інгібують ріст ракових клітин і навіть захищають від утворення певних злоякісних клітин. Хіміопревентівние властивості насіння гірчиці допомагають у відновленні рівнів глутатіону і стимулюють індукцію апоптозу, не впливаючи на нормальні здорові клітини.
2. Лікує псоріаз
Крихітні насіння гірчиці ефективні проти псоріазу, який є хронічним запальним аутоімунним захворюванням. Дослідження підтвердили їх ефективність в лікуванні запалення і поразок, пов’язаних з псоріазом (7). Згідно з дослідженням, лікування насінням гірчиці також стимулює активність корисних ферментів, таких як супероксиддисмутаза, глутатіонпероксидази і каталаза, які стимулюють захисні і загоюють дії при таких захворюваннях.
3. Полегшує контактний дерматит
Насіння гірчиці надають терапевтичний ефект при контактному дерматиті. В результаті проведених досліджень було висунуто припущення, що споживання насіння гірчиці допомагає в лікуванні симптомів, пов’язаних з контактним дерматитом, покращуючи загоєннятканин і зменшуючи припухлості (8).
4. Покращує здоров’я серцево-судинної системи
Гірчичне масло дуже корисно для серцево-судинної системи. Дослідження, проведені для оцінки його впливу на пацієнтів з підозрами на інфаркт, продемонстрували позитивні результати щодо зниження частоти аритмії серця, зменшення збільшеного шлуночка і болю в грудях. Кардіопротекторні властивості гірчичного масла, можливо, пов’язані з наявністю омега-3 жирних кислот серед інших корисних компонентів (9).
5. Полегшує стан при респіраторних захворюваннях
Насіння гірчиці були оцінені за їх терапевтичний ефект у відношення лікування застуди та проблем з носовими пазухами (10). Це прекрасне протизастійний і відхаркувальний засіб, який допомагає усувати слиз з повітряних проходів.
В Аюрведе насіння гірчиці вважається «теплою їжею» і цінується за його цілющі ефекти (11). З віком різні домашні засоби включали використання насіння або олії гірчиці для лікування ряду захворювань, пов’язаних з носовими пазухами. Мелені насіння додають в гарячу воду, після чого в ній парять ноги — це допомагає усунути закладеність і скупчення слизу в дихальних шляхах і носових пазухах (12, 13). Полоскання горла відваром з насіння гірчиці заспокоює біль в горлі.
зігріває властивість цієї рослини дозволяє проникнути засобу глибоко всередину тканин і видалити надлишок слизу. Ці зігріваючі властивості гірчиці також можуть викликати відчуття печіння в місцях зіткнення з тілом.
Насіння також показали свою ефективність при лікуванні хронічного бронхіту (14). Під час астматичного нападу масування сумішшю гірчичного масла і невеликої кількості камфори сприяє легкому диханню, послаблюючи мокроту. Гірчичний пластир або припарка, виготовлена з насіння гірчиці, використовувалися з давніх часів для лікування бронхіту і стимулювання здорового кровообігу в організмі (15).
6. Лікує болю
Припарки або пластирі з гірчицею допомагають в лікуванні болів і спазмів. Вона має властивість викликати гіперемію шкіри, і, отже, має знеболюючу дію і забезпечує полегшення при паралічі кінцівок, ревматизмі і м’язових болях (16).
7. Перешкоджає отруєнь
Насіння гірчиці володіють захисними властивостями, що допомагають протистояти впливу отрути на організм. Відвар, приготовлений з її насіння, допомагає в очищенні організму, особливо якщо отруєння викликане наркотиками або надмірним споживанням алкоголю (17).
8. Лікує стригучий лишай
Було доведено, що антибактеріальні властивості насіння гірчиці ефективні для лікування пошкоджень, викликаних стригучий лишай. Нанесення пасти з цього насіння на чисту шкіру, вимиту теплою водою, допомагає полегшити симптоми, пов’язані зі стригучий лишай.
9. Догляд за шкірою і волоссям
Гірчиця також служить в якості прекрасного косметичного засобу. Листя хни, відварені з гірчичним маслом, допомагають стимулювати ріст здорового волосся. Насіння гірчиці, смажені в кунжутному або кокосовій олії, збагачують отримане в результаті цього масло і роблять його ефективним засобом для лікування акне (прищів і вугрової висипки) і сприяють більш рівному кольору обличчя.
10. Зцілює нерви
Як згадувалося вище, гірчичне рослина в Аюрведе вважається «теплим» продуктом, що здатне принести користь деяким людям, що страждають від пошкодження нервів. Воно допомагає стимулювати процес загоєння, збуджуючи нервові імпульси і надаючи підбадьорливо на нервову систему (18).
11. Допомагає при цукровому діабеті
Лист гірчиці відмінно підходить для діабетиків. Дослідження продемонстрували антиокислювальну активність гірчичного рослини, яка допомагає нейтралізувати вплив вільних радикалів, і захищає від пошкоджень, викликаних окислювальним стресом у діабетиків (19).
Дослідження показує, що вживання гірчичного масла допомагає знизити рівні глікозильованих білків і глюкози в сироватці (20). Воно допомагає в зниженні перекисного окислення ліпідів і стимулює метаболізм глюкози.
12. Сприяє зниженню холестерину
Листя гірчиці мають здатність знижувати рівень холестерину в організмі людини. Дослідження показали, що хрестоцвіті овочі, такі як гірчична зелень, мають дивну здатність зв’язувати жовчні кислоти в травному тракті, що полегшує виведення цих кислот з організму (21).
Жовчні кислоти зазвичай містять холестерин, тому в кінцевому підсумку процес їх зв’язування допомагає знизити рівень холестерину в організмі. Іншим вартим уваги фактом є те, що вживання приготовленої на пару зелені гірчиці в більшій мірі сприяє зв’язуванню жовчних кислот в порівнянні з вживанням свіжих листків. Так що злегка приготуйте зелень гірчиці на пару, і, можливо, додайте трохи смаженого кмину, сіль і перець, і насолоджуйтеся.
Ця зелень, як ви побачили вище, містить неймовірну кількість вітамінів, мінералів та інших поживних речовин , і сприяє зниженню розвитку закупорки артерій і запобігання таких захворювань, як атеросклероз. Вміст вітаміну В6 в листі гірчиці знижує ризик розвитку тромбозу.
Дізнатися більше про те, як знизити рівень холестерину природними методами ви можете на цій сторінці — Як знизити рівень холестерину в крові в домашніх умовах.
13. Допомагає жінкам в період менопаузи
Гірчична зелень може виявитися цінною для жінок під час менопаузи. Магній разом з присутнім в цій зелені кальцієм стимулює здоров’я кісток і запобігає втраті кісткової маси, пов’язану з менопаузою. Її вживання допомагає компенсувати низький вміст магнію в кістках і може допомогти знизити ризик розвитку остеопорозу у жінок в період менопаузи.
14. Очищає організм від шлаків і токсинів
Гірчична зелень може допомогти підтримувати детоксикаційну систему організму завдяки вмісту в ній потужним антиоксидантам і клітковині. Присутні в ній глюкозинолати, допомагають в регулюванні дії детоксикаційних ферментів, і допомагають усунути шкідливі токсини з організму.
15. Кулінарне використання гірчиці
Гірчиця в усьому світі використовується в якості приправи, ароматизатора та кулінарного консерванту. Висушена жовта гірчиця дає приємний аромат при додаванні в якості приправи в салатні страви, майонез і соуси. Вона також використовується для приготування приправи під назвою їдальня гірчиця.
Цілісні насіння гірчиці дають приємний аромат соління і соусів. Гірчичне масло відмінно служить в якості рослинного масла для глибокого обсмаження або гасіння овочів. Порошок з жовтої гірчиці володіє чудовими емульгуючими і стабілізуючими властивостями, які відмінно підходять для приготування ковбас. Гірчичну зелень можна додавати в супи.
Ще з давніх часів було виявлено, що гірчиця уповільнює процес ферментації і запобігає псуванню м’ясних продуктів (22).
Як вибрати і зберігати гірчицю?
Збираючи зелень гірчиці, потрібно шукати чисті зелене листя без коричневих плям. Її можна зберігати в поліетиленовому пакеті в холодильнику протягом 3-4 днів. Перед вживанням листя слід помістити в миску з холодною водою з метою усунення піску і бруду, а потім повторно обполіскувати, змінюючи воду до тих пір, поки вода не стане чистою.
Насіння гірчиці зазвичай доступні в цілісному вигляді, в формі порошку, приготовлені у вигляді пасти і у вигляді масла. Доцільно вибирати органічно вирощені насіння, щоб уникнути ризику радіаційного забруднення. Порошкоподібну і цільну форму можна зберігати в прохолодному, темному місці в герметичному контейнері — шість місяців порошок і один рік насіння. Гірчичне масло і пасту можна охолоджувати і зберігати до шести місяців.
Насіння гірчиці
Шкода гірчиці для організму людини
Завжди бажано бути обережними при спробі спробувати новий продукт в перший раз, особливо якщо ви не знаєте про алергічні реакції, таких як підвищена чутливість до насіння гірчиці (23, 24). Ось чому шкідлива гірчиця:
- Проблеми зі шкірою : гірчиця є пекучим засобом, тому слід проявляти обережність при нанесенні її на шкіру.
- Гойтрогени : сире насіння гірчиці і листя містять речовини, звані гойтрогени, які можуть погіршити роботу щитовидної залози. Люди, вже страждають на захворювання щитовидної залози, повинні завжди готувати гірчицю до вживання, щоб нейтралізувати ці компоненти.
- Оксалати : гірчиця містить оксалат, який, як відомо, заважає засвоєнню кальцію. Особи, які вже страждають від пов’язаних з оксалатами захворювань, таких як камені в нирках, повинні проявляти пильність щодо надмірної їх споживання.
Підіб’ємо підсумок
- Гірчиця ефективна для полегшення скутості в м’язах, біль у суглобах, закладеності в носі, носових пазухах і бронхах, пухлинах і пневмонії.
- Насіння також вважалися цінними при лікуванні судом у дітей.
- Порошок допомагає полегшити біль і дискомфорт, викликані менструацією, і допомагає уникнути втрати кісткової маси під час клімаксу у жінок.
- Він також допомагає стимулювати обмін речовин і позбавитися від зайвих жирів.
- Зелень містить величезну кількість вітаміну А, що може допомогти в поліпшенні здоров’я очей, і містить клітковину, яка покращує травлення.
- Магній, присутній в гірчиці, допомагає підтримувати здоровий тонус і функціонування кровоносних судин.