Корисні продукти

Гірчиця: користь і шкода для організму

Гірчиця: користь і шкода для організму

Гірчиця — користь і шкода для організму людини (жінок і чоловіків)

Що таке гірчиця ?

Гірчиця — це універсальне рослина сімейства капустяні. Її батьківщиною прийнято вважати райони Європи з помірним кліматом, де вона вирощувалася ще багато сотень років тому (1). Рослина гірчиця широко культивувалося в Північній Африці, Азії і Європі, і було навіть популярно серед стародавніх греків і римлян.

В даний час гірчиця вирощується у великих масштабах більш ніж в 21 країнах Євросоюзу, Непалі, Канаді, Україні та Індії. Завдяки її аромату і багатьом корисним властивостям, застосування гірчиці досить популярно практично в усьому світі.

Гірчиця буває різних різновидів, серед яких три з них придбали найбільшу популярність, а саме:

  • Біла гірчиця ( Brassica alba ).
  • Чорна гірчиця ( Brassica nigra ).
  • Коричнева гірчиця ( Brassica juncea ).

З цих видів отримують і використовують молоді квіткові стебла, листя і насіння. Біла гірчиця (іноді звана також жовтої) має більш м’який смак і зазвичай використовується при приготуванні знаменитої жовтої гірчичною приправи. Чорна користується популярністю завдяки сильному аромату і смаку, а коричнева використовується для приготування знаменитої діжонськой гірчиці, яка має палево-жовтий колір і насичений гострий смак.

Харчова цінність, склад і калорійність гірчиці

у 100 грамах столової гірчиці (приправи) міститься (у% від рекомендованої добової норми споживання) (2):

  • Калорійність : 67 ккал (3%).
  • Вуглеводи : 5,3 г (2%).
  • Жири : 4 г (6%).
  • Білок : 4,4 г (9%).
  • Клітковина : 3,3 г (13%).
  • Тіамін : 0,3 мг (23%).
  • Кальцій : 58 мг (6%).
  • Залізо : 1,5 мг (8%).
  • Магній : 49 мг (12%).
  • Фосфор : 106 мг (11%).
  • Калій : 138 мг (4%).
  • Натрій : +1135 мг (47%).
  • Цинк : 0,6 мг (4%) .
  • Мідь : 0,1 мг (4%).
  • Марганець : 0,4 мг (21%) .
  • Селен : 32,9 мкг (47%).
  • Омега-3 жирні кислоти : 488 мг.
  • Омега-6 жирні кислоти : 455 мг.

Їдальня гірчиця також містить в невеликих кількостях такі вітаміни і хімічні сполуки, як вітаміни A , C, E, K, рибофлавін, ніацин, вітамін B6, фолієва кислота, пантотенова кислота, холін і бетаїн.

в 100 грамах зелені гірчиці міститься (у% від рекомендованої добової норми споживання) (3):

  • Калорійність : 26 ккал (1%).
  • Вуглеводи : 4,9 г (2%) .
  • Жири : 0,2 г (0%).
  • Білок : 2,7 г (5%) .
  • Клітковина : 3,3 г (13%).
  • Вітамін A : 10502 (210%).
  • Вітамін C : 70 мг (117%).
  • Вітамін E : 2 мг (10%).
  • Вітамін K : 497 мкг (622%).
  • Тіамін : 0,1 мг (5%).
  • Рибофлавін : 0,1 мг (6%).
  • Ніацин : 0,8 мг (4%).
  • Вітамін B6 : 0,2 мг (9%).
  • Фолієва кислота : 187 мкг (47%).
  • Кальцій : 103 мг (10%).
  • Залізо : 1,5 мг (8%).
  • Магній : 32 мг (8%).
  • Фосфор : 43 мг (4%).
  • Калій : 354 мг (10%).
  • Мідь : 0,1 мг (7%).
  • Марганець : 0 , 5 мг (24%).
  • Омега-3 жирні кислоти : 18 мг.
  • Омега-6 жирні кислоти : 20 мг.

Зелень гірчиці також містить в невеликих кількостях пантотенову кислоту, холін, натрій, цинк і селен.

Гірчиця: користь і шкода для організму

На фото рослина гірчиця Brassica nigra

Користь гірчиці для організму людини

фенольні Перші з’єднання та інші цінні поживні речовини, присутні в різних частинах рослини гірчиці, таких як насіння, листя і масло, в сукупності приносять значну користь для здоров’я плюс унікальний смак. Ось чим корисна гірчиця:

1. Запобігає раку

Будучи членом сімейства Капустяні , насіння гірчичного рослини містить велику кількість корисних для здоров’я фитонутриентов під назвою глюкозинолати, які можуть виявитися цінними при різних ракових захворюваннях (4), таких, як рак сечового міхура, товстої кишки (5) і рак шийки матки (6). Глюкозинолати розщеплюються, утворюючи ізотіоціанати за допомогою ферментів мірозінази, присутніх в гірчиці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Коров'ячий горох (Вигна китайська): користь і шкода, склад

Різні дослідження показали, що протиракові ефекти цих компонентів інгібують ріст ракових клітин і навіть захищають від утворення певних злоякісних клітин. Хіміопревентівние властивості насіння гірчиці допомагають у відновленні рівнів глутатіону і стимулюють індукцію апоптозу, не впливаючи на нормальні здорові клітини.

2. Лікує псоріаз

Крихітні насіння гірчиці ефективні проти псоріазу, який є хронічним запальним аутоімунним захворюванням. Дослідження підтвердили їх ефективність в лікуванні запалення і поразок, пов’язаних з псоріазом (7). Згідно з дослідженням, лікування насінням гірчиці також стимулює активність корисних ферментів, таких як супероксиддисмутаза, глутатіонпероксидази і каталаза, які стимулюють захисні і загоюють дії при таких захворюваннях.

3. Полегшує контактний дерматит

Насіння гірчиці надають терапевтичний ефект при контактному дерматиті. В результаті проведених досліджень було висунуто припущення, що споживання насіння гірчиці допомагає в лікуванні симптомів, пов’язаних з контактним дерматитом, покращуючи загоєннятканин і зменшуючи припухлості (8).

4. Покращує здоров’я серцево-судинної системи

Гірчичне масло дуже корисно для серцево-судинної системи. Дослідження, проведені для оцінки його впливу на пацієнтів з підозрами на інфаркт, продемонстрували позитивні результати щодо зниження частоти аритмії серця, зменшення збільшеного шлуночка і болю в грудях. Кардіопротекторні властивості гірчичного масла, можливо, пов’язані з наявністю омега-3 жирних кислот серед інших корисних компонентів (9).

5. Полегшує стан при респіраторних захворюваннях

Насіння гірчиці були оцінені за їх терапевтичний ефект у відношення лікування застуди та проблем з носовими пазухами (10). Це прекрасне протизастійний і відхаркувальний засіб, який допомагає усувати слиз з повітряних проходів.

В Аюрведе насіння гірчиці вважається «теплою їжею» і цінується за його цілющі ефекти (11). З віком різні домашні засоби включали використання насіння або олії гірчиці для лікування ряду захворювань, пов’язаних з носовими пазухами. Мелені насіння додають в гарячу воду, після чого в ній парять ноги — це допомагає усунути закладеність і скупчення слизу в дихальних шляхах і носових пазухах (12, 13). Полоскання горла відваром з насіння гірчиці заспокоює біль в горлі.

зігріває властивість цієї рослини дозволяє проникнути засобу глибоко всередину тканин і видалити надлишок слизу. Ці зігріваючі властивості гірчиці також можуть викликати відчуття печіння в місцях зіткнення з тілом.

Насіння також показали свою ефективність при лікуванні хронічного бронхіту (14). Під час астматичного нападу масування сумішшю гірчичного масла і невеликої кількості камфори сприяє легкому диханню, послаблюючи мокроту. Гірчичний пластир або припарка, виготовлена ​​з насіння гірчиці, використовувалися з давніх часів для лікування бронхіту і стимулювання здорового кровообігу в організмі (15).

6. Лікує болю

Припарки або пластирі з гірчицею допомагають в лікуванні болів і спазмів. Вона має властивість викликати гіперемію шкіри, і, отже, має знеболюючу дію і забезпечує полегшення при паралічі кінцівок, ревматизмі і м’язових болях (16).

7. Перешкоджає отруєнь

Насіння гірчиці володіють захисними властивостями, що допомагають протистояти впливу отрути на організм. Відвар, приготовлений з її насіння, допомагає в очищенні організму, особливо якщо отруєння викликане наркотиками або надмірним споживанням алкоголю (17).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чорний чай: користь і шкода для організму

8. Лікує стригучий лишай

Було доведено, що антибактеріальні властивості насіння гірчиці ефективні для лікування пошкоджень, викликаних стригучий лишай. Нанесення пасти з цього насіння на чисту шкіру, вимиту теплою водою, допомагає полегшити симптоми, пов’язані зі стригучий лишай.

9. Догляд за шкірою і волоссям

Гірчиця також служить в якості прекрасного косметичного засобу. Листя хни, відварені з гірчичним маслом, допомагають стимулювати ріст здорового волосся. Насіння гірчиці, смажені в кунжутному або кокосовій олії, збагачують отримане в результаті цього масло і роблять його ефективним засобом для лікування акне (прищів і вугрової висипки) і сприяють більш рівному кольору обличчя.

10. Зцілює нерви

Як згадувалося вище, гірчичне рослина в Аюрведе вважається «теплим» продуктом, що здатне принести користь деяким людям, що страждають від пошкодження нервів. Воно допомагає стимулювати процес загоєння, збуджуючи нервові імпульси і надаючи підбадьорливо на нервову систему (18).

11. Допомагає при цукровому діабеті

Лист гірчиці відмінно підходить для діабетиків. Дослідження продемонстрували антиокислювальну активність гірчичного рослини, яка допомагає нейтралізувати вплив вільних радикалів, і захищає від пошкоджень, викликаних окислювальним стресом у діабетиків (19).

Дослідження показує, що вживання гірчичного масла допомагає знизити рівні глікозильованих білків і глюкози в сироватці (20). Воно допомагає в зниженні перекисного окислення ліпідів і стимулює метаболізм глюкози.

12. Сприяє зниженню холестерину

Листя гірчиці мають здатність знижувати рівень холестерину в організмі людини. Дослідження показали, що хрестоцвіті овочі, такі як гірчична зелень, мають дивну здатність зв’язувати жовчні кислоти в травному тракті, що полегшує виведення цих кислот з організму (21).

Жовчні кислоти зазвичай містять холестерин, тому в кінцевому підсумку процес їх зв’язування допомагає знизити рівень холестерину в організмі. Іншим вартим уваги фактом є те, що вживання приготовленої на пару зелені гірчиці в більшій мірі сприяє зв’язуванню жовчних кислот в порівнянні з вживанням свіжих листків. Так що злегка приготуйте зелень гірчиці на пару, і, можливо, додайте трохи смаженого кмину, сіль і перець, і насолоджуйтеся.

Ця зелень, як ви побачили вище, містить неймовірну кількість вітамінів, мінералів та інших поживних речовин , і сприяє зниженню розвитку закупорки артерій і запобігання таких захворювань, як атеросклероз. Вміст вітаміну В6 в листі гірчиці знижує ризик розвитку тромбозу.

Дізнатися більше про те, як знизити рівень холестерину природними методами ви можете на цій сторінці — Як знизити рівень холестерину в крові в домашніх умовах.

13. Допомагає жінкам в період менопаузи

Гірчична зелень може виявитися цінною для жінок під час менопаузи. Магній разом з присутнім в цій зелені кальцієм стимулює здоров’я кісток і запобігає втраті кісткової маси, пов’язану з менопаузою. Її вживання допомагає компенсувати низький вміст магнію в кістках і може допомогти знизити ризик розвитку остеопорозу у жінок в період менопаузи.

14. Очищає організм від шлаків і токсинів

Гірчична зелень може допомогти підтримувати детоксикаційну систему організму завдяки вмісту в ній потужним антиоксидантам і клітковині. Присутні в ній глюкозинолати, допомагають в регулюванні дії детоксикаційних ферментів, і допомагають усунути шкідливі токсини з організму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Скумбрія: користь і шкода для організму

15. Кулінарне використання гірчиці

Гірчиця в усьому світі використовується в якості приправи, ароматизатора та кулінарного консерванту. Висушена жовта гірчиця дає приємний аромат при додаванні в якості приправи в салатні страви, майонез і соуси. Вона також використовується для приготування приправи під назвою їдальня гірчиця.

Цілісні насіння гірчиці дають приємний аромат соління і соусів. Гірчичне масло відмінно служить в якості рослинного масла для глибокого обсмаження або гасіння овочів. Порошок з жовтої гірчиці володіє чудовими емульгуючими і стабілізуючими властивостями, які відмінно підходять для приготування ковбас. Гірчичну зелень можна додавати в супи.

Ще з давніх часів було виявлено, що гірчиця уповільнює процес ферментації і запобігає псуванню м’ясних продуктів (22).

Як вибрати і зберігати гірчицю?

Збираючи зелень гірчиці, потрібно шукати чисті зелене листя без коричневих плям. Її можна зберігати в поліетиленовому пакеті в холодильнику протягом 3-4 днів. Перед вживанням листя слід помістити в миску з холодною водою з метою усунення піску і бруду, а потім повторно обполіскувати, змінюючи воду до тих пір, поки вода не стане чистою.

Насіння гірчиці зазвичай доступні в цілісному вигляді, в формі порошку, приготовлені у вигляді пасти і у вигляді масла. Доцільно вибирати органічно вирощені насіння, щоб уникнути ризику радіаційного забруднення. Порошкоподібну і цільну форму можна зберігати в прохолодному, темному місці в герметичному контейнері — шість місяців порошок і один рік насіння. Гірчичне масло і пасту можна охолоджувати і зберігати до шести місяців.

Гірчиця: користь і шкода для організму

Насіння гірчиці

Шкода гірчиці для організму людини

Завжди бажано бути обережними при спробі спробувати новий продукт в перший раз, особливо якщо ви не знаєте про алергічні реакції, таких як підвищена чутливість до насіння гірчиці (23, 24). Ось чому шкідлива гірчиця:

  • Проблеми зі шкірою : гірчиця є пекучим засобом, тому слід проявляти обережність при нанесенні її на шкіру.
  • Гойтрогени : сире насіння гірчиці і листя містять речовини, звані гойтрогени, які можуть погіршити роботу щитовидної залози. Люди, вже страждають на захворювання щитовидної залози, повинні завжди готувати гірчицю до вживання, щоб нейтралізувати ці компоненти.
  • Оксалати : гірчиця містить оксалат, який, як відомо, заважає засвоєнню кальцію. Особи, які вже страждають від пов’язаних з оксалатами захворювань, таких як камені в нирках, повинні проявляти пильність щодо надмірної їх споживання.

Підіб’ємо підсумок

  • Гірчиця ефективна для полегшення скутості в м’язах, біль у суглобах, закладеності в носі, носових пазухах і бронхах, пухлинах і пневмонії.
  • Насіння також вважалися цінними при лікуванні судом у дітей.
  • Порошок допомагає полегшити біль і дискомфорт, викликані менструацією, і допомагає уникнути втрати кісткової маси під час клімаксу у жінок.
  • Він також допомагає стимулювати обмін речовин і позбавитися від зайвих жирів.
  • Зелень містить величезну кількість вітаміну А, що може допомогти в поліпшенні здоров’я очей, і містить клітковину, яка покращує травлення.
  • Магній, присутній в гірчиці, допомагає підтримувати здоровий тонус і функціонування кровоносних судин.

Читайте також

Батат і картопля: в чому різниця?

elena elena

Насіння льону: корисні властивості та протипоказання, як приймати

elena elena

Коричневий рис: користь і шкода для здоров’я

elena elena

Морквяний сік: корисні властивості та протипоказання

elena elena

Персики: користь і шкода для здоров’я

elena elena

Соєву олію: корисні властивості та протипоказання

elena elena

Чим корисна пшениця? Користь і шкода для організму

elena elena

Волоські горіхи: користь і шкода для організму

elena elena

11 Корисних властивостей оливкової олії холодного віджиму

elena elena

Залишити коментар