Корисні продукти

Персики: користь і шкода для здоров’я

Персики є цінним джерелом поживних речовин, а їх вживання допомагає вашому організму боротися з вільними радикалами, запобігати раку і захищати ваше серце від хвороб.

Вважається, що батьківщиною персика є Китай, однак зараз він вирощується практично по всьому світу.

він вважається соковитим, смачним фруктом для використання у всіх видах страв.

Персики — це високо-антиоксидантні продукти, що володіють протизапальними і протигрибковими властивостями, тому їх вживання корисно для здоров’я всього організму людини, про що докладно ви і дізнаєтеся нижче.

Персики: користь і шкода для здоров'я

Персики — користь і шкода для здоров’я жінки і чоловіки

Харчова цінність, склад і калорійність персиків

Персики є частиною роду Слива , який включає в себе вишню, абрикос, мигдаль і сливу . Він також є частиною підроду Мигдаль поряд з мигдалем, так як обидва вони відрізняються своїми рифленими кісточками.

Персик відомий офіційно як Prunus persica , що отримав своє унікальне назва завдяки подорожі, яке він виконав з місця свого походження, Китаю, по Великому шовковому шляху через Персію в Європу.

на додаток до своїх численних вітамінами та мінералами, низькому вмісту калорій і, звичайно ж, чудовому смаку, персик також забезпечує організм величезні кількістю антиоксидантів, включаючи всі п’ять класифікацій каротиноїдів.

персик також є відмінним джерелом вітаміну A і вітаміну C, а також клітковини, тому не дивно, що цей фрукт дуже корисний, коли мова йде про підтримку оптимального стану здоров’я і боротьби з хворобами.

в 100 грамах персиків міститься (у% від рекомендованої добової норми споживання) (1):

  • Калорійність: 39 ккал (2%).
  • Вуглеводи: 9,9 г (3%).
  • Жири: 0,3 г (0%).
  • Білок: 0,9 г (2%).
  • Клітковина: 1,5 г (6%).
  • Вітамін A: 326 МО (7%).
  • Вітамін C: 6,6 мг (11%).
  • Холін: 6,1 мг.
  • Бетаин: 0,3 мг.
  • Калій: 190 мг (5%).
  • Омега-3 жирні кислоти: 2 мг.
  • Омега-6 жирні кислоти: 84 мг.

Персики також містять незначну кількість таких вітамінів і мінералів, як вітамін E, вітамін K, тіамін, рибофлавін, ніацин, вітамін B6, фолієва кислота, пантотенова кислота, кальцій, залізо, магній, фосфор, цинк, мідь, марганець і селен.

Користь персиків для здоров’я людини

Корисні властивості персиків сприяють боротьбі з викликають рак вільними радикалами, зниження ризику розвитку серцево-судинних захворювань , зменшення запалений ия в організмі, поліпшенню здоров’я шлунково-кишкового тракту та ін. Ось чим корисні персики для здоров’я людини:

1. Боротьба з вільними радикалами

Персики містять велику кількість антиоксидантів і демонструють сильні антиоксидантні властивості, які надають довгострокові ефекти в відношення боротьби з хворобами і позбавлення організму від вільних радикалів (2).

Коли вільні радикали здатні блукати в різних системах організму, вони можуть завдати всі види пошкоджень, відомих як окислювальний стрес, і сприяти розвитку захворювань і клітинної деструкції на багатьох рівнях.

Багатий антиоксидантами раціон харчування є вашою найкращою природним захистом від пошкоджень , що викликаються вільними радикалами.

Фактично, багато фруктові соки (включаючи свіжовичавлений персиковий сік) починають процес усунення окисного стресу всього через 30 хвилин після того, як ви їх споживаєте (3).

як і в відношення багатьох видів їжі, різноманітність сортів персика визначає антиоксидантний склад. Крім того, частина персика, яку ви любите споживати, також впливає на те, скільки антиоксидантів ви отримуєте при вживанні цього фрукта.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Що таке турнепс і чим він корисний для здоров'я?

Дослідження показують, що, найбільшу кількість антиоксидантів в персику присутній в шкірці, а не в м’якоті (4).

Ви також можете отримати більшу кількість поживних речовин зі свіжих персиків, оскільки консервовані персики і персиковий сироп містять дуже мало корисних з’єднань (5).

Кавова кислота — це антиоксидант , який зустрічається в персиках в хорошому кількості (6).

Вона захищає організм від небезпечного виділяється пліснявою афлатоксина — канцерогену, який часто зустрічається в певних продуктах, таких як арахіс, кукурудза і арахісова паста.

Було виявлено, що кавова кислота в значно більшому ступені, ніж будь-який інший перевірений антиоксидант, здатна руйнувати виробництво афлатоксина, зменшуючи його рівень на 95% (7).

З огляду на велику кількість доказів, що пов’язують афлатоксин з розвитком раку, присутність кавової кислоти в персиках є особливо важливою причиною їх регулярного вживання.

Резюме:

Вживання персиків сприяє зменшенню запалення в організмі і розвитку пов’язаних з ним захворювань, таких як серцево-судинні захворювання і рак. Завдяки наявності антиоксидантів в складі персика, його вживання допомагає боротися із зухвалими клітинні пошкодження вільними радикалами.

2. Допомагає запобігти і лікувати рак

Як і багато цільні, свіжі продукти, персики були тісно пов’язані з профілактикою і регресією різних видів раку, що робить їх одними з найкращих продуктів для боротьби з раком.

Згідно з дослідженням, проведеним в 2014 році дослідниками з Техаського університету AM , поліфеноли в персиках (і сливах) успішно інгібували зростання і метастази (розповсюдження на інші органи) щонайменше одного штаму клітин раку молочної залози.

Вони рекомендують, щоб пацієнти з раком молочної залози вживали від двох до трьох персиків в день, щоб відчути такий же протираковий ефект (8).

Інше дослідження того ж університету показало, що ці поліфеноли не тільки сповільнюють ріст раку молочної залози, але також вбивають ті ж ракові клітини, не викликаючи смерті здорових клітин (9).

Кавова кислота — антиоксидант, виявлений в персиках в великих кількостях. Вона може пригнічувати фіброкарціному — пухлина, яка росте в волокнистої сполучної тканини (10).

Розвиток певних видів раку товстої кишки також сповільнюється при споживанні персиків і подібних плодів.

В боротьбі проти раку допомагають не тільки шкірка і м’якоть персиків. У традиційній азіатській медицині насіння персика використовувалися протягом тисячоліть для лікування багатьох захворювань.

У 2003 році вчені виявили, що сполуки в насінні персика зменшують зростання папіломи (пухлин) на шкірі і уповільнюють їх канцерогенез — процес, за допомогою якого доброякісні пухлини перетворюються в рак (11).

Ваша шкіра також може отримати користь від квітів персикового дерева. Завдяки антиоксиданту, екстракт персикового квітки захищає вашу шкіру від УФ-пошкоджень і розвитку раку шкіри (12).

У той час як експерти в області охорони здоров’я не рекомендують хіміотерапію для лікування раку до тих пір, поки всі природні варіанти НЕ будуть вичерпані, вживання персика також допомагає поряд з використанням поширеного хіміотерапевтичного препарату під назвою Цисплатин.

Одним з небезпечних побічних ефектів цього типу хіміотерапії є гепатотоксичність, яка відноситься до хімічного пошкодження печінки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чай з розмарином: корисні властивості та протипоказання

Однак, в одному корейському дослідженні, проведеному в 2008 році, було виявлено, що, коли Цисплатин вводився разом з шкіркою персика, ступінь, в якій пошкоджується печінка, була різко зменшена (13).

Резюме :

Було виявлено, що вживання персиків і використання їх насіння і екстрактів квітів персикових дерев здатне допомогти запобігти і лікувати рак молочної залози і кишечника, а також розум еньшіть зростання папілом, і запобігти розвитку ракових новоутворень на шкірі.

3. Запобігає небезпечні серцево-судинні захворювання

У міру того як епідемія ожиріння набирає обертів, поширеність стану під назвою метаболічний синдром, також підвищується.

Цей комплекс порушень в організмі небезпечний і широко впливає на вікові групи від підлітків до людей похилого віку, значно збільшуючи ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Однак персики (поряд зі сливами і абрикосами) дають можливість запобігти розвитку метаболічного синдрому і серцево-судинних захворювань.

Ці кісточкові фрукти з унікальною комбінацією біологічно активних сполук допомагають запобігти розвитку серцево-судинних захворювань.

Хоча все антиоксиданти, протизапальні поживні речовини та інші вітаміни і мінерали в персиках можна зустріти в інших продуктах, дослідники вважають, що об’єднання цих конкретних поживних речовин робить ці фрукти настільки особливими.

Різні аспекти метаболич ського синдрому лікуються споживанням кісточкових плодів, включаючи цукровий діабет, високий рівень холестерину, хронічне запалення і збільшення маси тіла (14).

В одному дослідженні вивчався вплив заміщення солодких напоїв натуральними фруктовими соками з високим вмістом поліфенолів. Було встановлено, що це значно впливає на фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань (15).

В одному китайському дослідженні, в якому вивчалися більш ніж 1300 осіб, було перевірено вплив більш високого рівня споживання біофлавоноїдів з фруктів, включаючи персики.

Було виявлено, що профілі ліпідів суб’єктів показали поліпшення (особливо у жінок) (16).

Це означає, що фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань, такі як рівні холестерину, поліпшуються в усіх напрямках.

Резюме:

Вживання персиків сприяє зниженню ризику розвитку метаболічного синдрому, який включає цукровий діабет, ожиріння і серцево-судинні захворювання. Це дозволяє знизити ризик захворювань серця і пов’язаних з ними ускладнень, таких як інфаркти та інсульти.

4. Зменшує запалення

Оскільки запалення лежить в основі більшості захворювань, корисно також знати, що персики та інші подібні плоди, допомагають зменшити рівні запалення в організмі.

Вживання персиків зупиняє виробництво запальних цитокінів, і пригнічує вивільнення викликають алергічні реакції гістаміну в кровотік (17).

Свіжа м’якоть і шкірка персиків мають виражені протизапальні властивості. А так як запалення викликає загибель клітин в організмі, вживання персиків є відмінним методом зменшення клітинного пошкодження і запобігання пов’язаних з ним захворювань, включаючи рак.

Резюме:

Хронічне запалення призводить до ряду серйозних захворювань, таких як цукровий діабет, серцево-судинні захворювання і рак. Протизапальні властивості персиків дозволяють зменшити запалення в організмі і запобігти розвитку цих та інших захворювань.

5. Лікує захворювання кишечника

Екстракт персикових квітів не тільки захищає від деяких видів раку, але також є хорошим засобом для лікування деяких захворювань кишечника, відомих як порушення моторики кишечника.

Моторика кишечника — це скорочення м’язів, які змішують і просувають їжу в вашому шлунково-кишковому тракті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чим корисний чорний шоколад? Користь і шкода

Порушення моторики кишечника включають такі стани, як гастроезофагеальна рефлюксна хвороба (ГЕРХ), запор, діарея і багато інших.

Екстракт персикового квітки — ефективний прокінетичною агент, який збільшує частоту і / або силу скорочень в шлунково-кишковому тракті, зберігаючи при цьому правильний ритм (18).

Резюме:

Вживання персиків сприяє поліпшенню моторики кишечника, тим самим позбавляючи від ГЕРХ, запору, діареї та ін.

6. Знищує грибок кандида

Як згадувалося вище, персики є потужним цілющим продуктом не тільки в зв’язку з присутністю окремих поживних речовин, але і завдяки їх особливому спектру біологічно активних сполук.

Саме присутність деяких поживних речовин пояснює потенціал персика в боротьбі з симптомами кандидозу — найпоширенішою дріжджовий інфекції.

Присутні в персиках поліфеноли, біофлавоноїди і конденсовані таніни є речовинами, що сприяють пригнічення росту грибків роду кандида (19).

Резюме:

Персики містять ряд живильних речовин, які сприяють пригнічення росту грибків роду кандида, що призводить до зменшення симптомів кандидозу.

7. Підтримує здоров’я очей

Оскільки персики містять потужні антиоксиданти, такі як лютеїн, їх вживання також допомагає захистити очі і зберегти їх здоровими.

Каротиноїди накопичуються в тканини жовтої плями ока і допомагають запобігти макулодистрофії — захворювання, викликане пошкодженням клітин макули (жовтої плями), і приводить з віком до помутніння зору і сліпоти.

Резюме:

Завдяки вмісту в персиках лютеїну , їх вживання перешкоджає розвитку макулодистрофії (дегенерації жовтої плями ока) і запобігає сліпоту.

Шкода персиків для здоров’я людини

У той час як персики є відмінним доповненням до вашого раціону, деякі люди можуть мати алергію на цей та інші подібні фрукти (20).

Зазвичай помірна реакція, яку відчуває більшість людей, відома як оральний алергічний синдром, і часто лікується шляхом усунення з раціону викликають симптоми продуктів.

Персики, ймовірно, слід споживати вранці або вдень, а не ввечері через те, що вони містять цукор. Принаймні одне дослідження показало кореляцію між нічним споживанням персика і більш високим ІМТ і масою тіла (21).

Насіння персика також містять слідові кількості ціаніду. Швидше за все ви будете не в змозі споживати таку кількість персикових насіння за короткий проміжок часу, яке могло б завдати значної шкоди організму. Однак завжди корисно робити все в міру.

Якщо ви вирішите спробувати насіння персика, робіть це з обережністю і, якщо у вас виникнуть будь-які побічні ефекти, негайно повідомте про них лікареві.

Резюме:

Протипоказанням до вживання персиків є алергія на цей фрукт, відома під назвою оральний алергічний синдром. Було також виявлено, що вживання цих фруктів в нічний час призводить до збільшення маси тіла.

Підіб’ємо підсумок

  • Персики — це смачні, легко доступні фрукти, які рясніють цінними поживними речовинами .
  • Харчова цінність персиків знаходиться в піку, коли персики купуються свіжозібраним і вживаються без охолодження або заморожування разом з шкіркою.
  • Присутні в складі персиків каротиноїди і інші антиоксиданти борються з такими захворюваннями, як рак, макулодистрофії і кандидоз.
  • Персики найкраще вживати в їжу вранці або вдень, а не ввечері.

Читайте також

Зелень гірчиці: корисні властивості та протипоказання

elena elena

Білий оцет: користь і шкода для організму, склад, застосування

elena elena

Сир: користь і шкода для організму

elena elena

Чи можна їсти насіння папайї?

elena elena

Чи шкідливий декофеїнізований кави для здоров’я людини?

elena elena

Масло обліпихи: лікувальні властивості і протипоказання

elena elena

Насіння льону: корисні властивості та протипоказання, як приймати

elena elena

Що таке халумі? Склад, користь і шкода для організму

elena elena

12 Самих корисних круп для здоров’я жінки і чоловіки

elena elena

Залишити коментар