Корисні продукти

Пастернак: корисні властивості і склад

Крім створення неповторного смаку вашим блюдам, пастернак неймовірно поживний і володіє багатьма корисними властивостями.

Ось корисні властивості пастернаку для здоров’я, його харчова цінність, склад і калорійність.

Пастернак: корисні властивості і склад />

Пастернак — корисні властивості і склад

Харчова цінність, склад і калорійність пастернаку

Пастернак є відмінним джерелом багатьох важливих поживних речовин, містить велику кількість клітковини, вітамінів і мінералів.

зокрема, пастернак є відмінним джерелом вітаміну C, вітаміну K і фолату, а також ряду інших важливих мікроелементів.

в 100 грамах сирої пастернаку міститься (у% від рекомендованої добової норми споживання) (1):

  • Калорійність : 75 ккал (4%).
  • Вуглеводи : 18 г (6%).
  • Жири : 0,3 г (0%).
  • Білок : 1,2 г (2%).
  • Клітковина : 4,9 г (20%).
  • Вітамін C : 17 мг (28%).
  • Вітамін E : 1,5 мг (7%).
  • Вітамін K : 22,5 мкг (28%).
  • Тіамін : 0,1 мг (6%).
  • Фолат : 67 мкг (17%).
  • Пантотеновакислота : 0,6 мг (6%).
  • Магній : 29 мг (7%).
  • Фосфор : 71 мг (7%).
  • Калій : 375 мг (11%).
  • Мідь : 0,1 мг (6%).
  • Марганець : 0,6 мг (28%).
  • Омега-3 жирні кислоти : 3 мг.
  • Омега- 6 жирні кислоти : 41 мг.

Пастернак також містить незначну кількість таких вітамінів і мінералів, як рибофлавін, ніацин, вітамін B6, кальцій, залізо, натрій, цинк і селен .

Резюме:

Пастернак є відмінним джерелом клітковини, вітаміну С, вітаміну К і фолату, а також інших важливих мікроелементів.

1. Багатий антиоксидантами

Крім того, що пастернак є дуже поживним, він також містить багато антиоксидантів.

Антиоксиданти є корисними для здоров’я сполуками, які допомагають запобігати окислювальний стрес і зменшують пошкодження ваших клітин ( 2).

Збільшення рівня споживання антиоксидантів може також захистити від хронічних захворювань, таких як рак, цукровий діабет і хвороби серця (3).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Магонія падуболистная: корисні властивості та протипоказання

зокрема, в пастернаку багато аскорбінової кислоти ( вітамін C) — водорозчинного вітаміну, який також є потужним антиоксидантом (1).

Він також містить поліацетілени — з’єднання, які можуть володіти протираковими властивостями, згідно з деякими дослідженнями в пробірці (4, 5).

Резюме:

У пастернаку багато антиоксидантів, включаючи вітамін C і поліацетілени, які можуть запобігати окислювальний стрес і хронічні захворювання, такі як рак, цукровий діабет і хвороби серця.

2. Містить багато розчинної і нерозчинної клітковини

Пастернак є відмінним джерелом розчинної і нерозчинної клітковини (харчових волокон).

Одна 133-грамова порція пастернаку містить 6,5 грам цієї поживної речовини, що одно 26% від вашої добової потреби в клітковині (1).

Клітковина проходить через шлунково-кишковий тракт не переварюючи, допомагаючи просувати переварену їжу по шлунково-кишковому тракту і оптимізуючи здоров’я травного тракту.

насправді, збільшення рівня споживання клітковини допомагає лікувати захворювання травного тракту, такі як гастроезофагеальна рефлюксна хвороба, дивертикуліт, геморой і виразки (6).

Вона також може сприяти кращій перистальтиці кишечника — в одному огляді повідомляється , що вживання клітковини збільшує частоту дефекацій у людей з запорами (7).

Більш того, було виявлено, що клітковина підтримує контроль рівня цукру в крові, знижує рівень холестери на, знижує артеріальний тиск і зменшує маркери запалення (8, 9, 10).

Резюме:

Пастернак містить велику кількість клітковини, яка сприяє поліпшенню перистальтики кишечника, покращує здоров’я вашого травного тракту, допомагає регулювати рівень цукру в крові і поліпшити здоров’я серця.

3. Може допомогти схуднути

Низькокалорійний, але багатий клітковиною пастернак є відмінним доповненням до здорової дієти для схуднення.

Клітковина повільно проходить через травний тракт, допомагаючи вам довше відчувати себе ситими, що може зменшити ваш апетит і споживання їжі (11).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Брусниця: лікувальні властивості і протипоказання

Відповідно до одного з оглядів, збільшення щоденного споживання клітковини на 14 грамів може знизити споживання калорій на 10%, що призведе до зниження маси тіла на 1,9 кг за чотири місяці (12).

В одній 133-грамової порції пастернаку міститься всього 100 калорій, але така порція також містить 6,5 грам клітковини (1).

Цей коренеплід також має високий рівень вмісту води — близько 79,5% (1).

Дослідження показують, що вживання більшої кількості багатих водою продуктів, може бути пов’язано зі зниженням рівня споживання калорій і зменшенням маси тіла (13, 14).

Резюме:

Пастернак містить мало калорій, але велика кількість води і клітковини, які можуть сприяти схудненню .

4. Підтримує імунну функцію

Пастернак багатий вітаміном C. В одній 133-грамової порції пастернаку міститься близько 38% від вашої добової потреби у вітаміні C (1).

Вітамін C є водорозчинним вітаміном , який грає центральну роль в імунній функції.

Відповідно до одного з оглядів, присутність достатньої кількості вітаміну С у вашому раціоні може допомогти зменшити симптоми і скоротити тривалість застуди та інших інфекцій дихальних шляхів (15, 16).

Він також може допомогти в профілактиці і лікуванні інших захворювань, таких як пневмонія, малярія і інфекційна діарея (16).

Крім того, в пастернаку міститься велика кількість борються з хворобами антиоксидантів, таких як кверцетин, кемпферол та апігенін, які також можуть підвищити ваш імунітет і захистити від інфекції (17, 18).

Резюме:

У пастернаку багато вітаміну С і антиоксидантів, які можуть підвищити вашу імунну функцію і оптимізувати зд Орів.

5. Смачний і легко додається в раціон харчування

Пастернак має солодкий смак, схожий на моркву, але з горіховим, земляним відтінком.

З нього можна робити пюре, його можна смажити, запікати, варити і тушкувати, додаючи до багатьох страв. Особливо гарний пастернак в супах, рагу, запіканках і у вигляді пюре.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Що таке конюшини мед? Застосування, склад і корисні властивості

Їм також можна легко замінити практично будь-який інший коренеплід в ваших улюблених рецептах, включаючи моркву, картоплю, ріпу і брукву.

Ось кілька цікавих способів додати пастернак в свій раціон:

  • змішайте пастернак з грибами і сочевицею при приготуванні вівчарського пирога.
  • Розітріть пастернак і змішайте з лимоном і зеленню.
  • Приготуйте гратен з пастернаку з такими інгредієнтами, як фета, куркума і кмин.
  • Спечіть нарізаний скибочками пастернак в духовці, щоб приготувати овочеві чіпси.
  • Змішайте з оливковою олією і спеціями і обсмажте поруч з морквою.

Резюме:

Пастернак можна приготувати різними способами і використовувати в супах, рагу, запіканках, гратеном і пюре.

Підіб’ємо підсумок

  • Пастернак є одним з видів коренеплодів, тісно пов’язаних з морквою і коренем петрушки.
  • Він багатий декількома важливими живильними речовинами і антиоксидантами, які можуть зміцнити імунітет, поліпшити здоров’я травного тракту і допомогти схуднути.
  • Найкраще те, що його легко готувати, і він має солодкий, землистий смак, який добре поєднується з різними рецептами , що робить його відмінним доповненням до здорового, збалансованого раціону харчування.

Читайте також

Радіккіо (радічіо): корисні властивості, склад, як їдять

elena elena

Рис: користь і шкода для здоров’я людини

elena elena

Чим можна замінити кокосове молоко в рецепті?

elena elena

Кисла (кислотна) вода: що це, користь і шкода

elena elena

Палтус: користь і шкода для організму

elena elena

Соя: користь і шкода для здоров’я жінок і чоловіків

elena elena

Що приготувати з зіпсованого молока і чи можна його пити?

elena elena

Редька дайкон: корисні властивості та протипоказання

elena elena

Козій сир: користь і шкода, склад, рецепти

elena elena

Залишити коментар