Кленовий сироп — з чого роблять, корисні властивості і потенційну шкоду
Що таке кленовий сироп і з чого його роблять?
Кленовий сироп роблять з циркулюючої рідини або соку цукрових кленів.
Цей продукт протягом багатьох століть споживався в Північній Америці. Більше 80% світових поставок зараз проводиться з провінції Квебек на сході Канади.
Існує два основних етапи виробництва кленового сиропу:
- У клені просверливается отвір, так що його сік виливається в контейнер.
- Сік кип’ятять до тих пір, поки більша частина води не випарується, в результаті чого залишається густий цукровий сироп, який потім фільтрують для видалення домішок.
Кінцевий продукт можна використовувати для підсолоджування багатьох страв.
Резюме:
Кленовий сироп виготовляється шляхом отримання соку з дерева під назвою цукровий клен, а потім кип’ятіння соку до отримання густого сиропу. Велика частина кленового сиропу проводиться в східній частині Канади.
Має кілька різних сортів
Існує кілька різних сортів кленового сиропу, що характеризуються кольором, хоча класифікація може варіюватися в залежності від країни.
В США кленовий сироп класифікується або як клас A, або як клас B, де клас A додатково підрозділяється на три групи — світло-бурштиновий, середньо-бурштиновий і темно-бурштиновий — а клас B є самим темним з наявних сиропів (1).
Більш темні сиропи зроблені з соку, витягнутого пізніше в сезон збору врожаю. Вони мають сильніший кленовий смак і зазвичай використовуються для випічки, в той час як більш світлими поливають страви, такі як млинці.
При покупці кленового сиропу уважно читайте етикетки зі складом, перевіряючи продукт на предмет додавання різних інших інгредієнтів . Шукайте 100% кленовий сироп, так як в деякі види можуть додаватися рафінований цукор або кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози.
Резюме:
Є кілька різних сортів кленового сиропу в залежності від кольору. Сорт B найтемніший і володіє найсильнішим кленовим смаком.
Містить деякі вітаміни і мінерали — але багато цукру
Що відрізняє кленовий сироп від рафінованого цукру, так це його мінерали та антиоксиданти.
в 100 грамах чистого кленового сиропу міститься (у% від рекомендованої добової норми споживання) (2):
- Калорійність : 261 ккал (13 %).
- Вуглеводи : 67,1 г (22%).
- Сахара : 59,5 м
- Кальцій : 67 мг (7%).
- Залізо : 1,2 мг (7%).
- Калій : 204 мг (6%).
- Цинк : 4,2 мг (28%).
- Марганець : 3,3 мг (165%).
- Омега-6 жирні кислоти : 100 мг.
Хоча кленовий сироп містить пристойну кількість деяких мінералів, особливо марганцю і цинку, майте на увазі, що він також містить багато цукру.
кленовий сироп містить близько 2 / 3 сахарози, або столового цукру — в 100 грамах міститься близько 60 г цукру.
Споживаний в надлишку цукор може бути основною причиною деяких з найбільш серйозних проблем зі здоров’ям, включаючи ожиріння, цукровий діабет 2 типу та хвороби серця (3, 4, 5).
Той факт, що кленовий сироп містить деякі мінерали, є дуже поганий причиною, по якій його слід їсти, враховуючи його високий вміст цукру. Більшість людей вже їдять багато цукру.
Кращий спосіб отримати ці мінерали — вживати цільні продукти. Якщо ви дотримуєтеся збалансованого раціону харчування, то ймовірність того, що вам не вистачить цих поживних речовин, дуже мала.
Крім того, високий рівень вмісту цукру може вплинути на рівень цукру в крові — хоча кленовий сироп може бути кращим варіантом, ніж звичайний цукор в цьому відношенні.
глікемічний індекс кленового сиропу становить близько 54. Для порівняння, столовий цукор має глікемічний індекс близько 65 (6).
Це означає, що кленовий сироп підвищує рівень цукру в крові повільніше, ніж звичайний цукор.
Резюме:
Кленовий сироп містить невелику кількість мінералів, таких як марганець і цинк. Однак в ньому дуже багато цукру.
Містить принаймні 24 антиоксиданту
Вважається, що окисне пошкодження, викликане вільними радикалами, є одним з механізмів старіння і причиною розвитку багатьох захворювань.
Антиоксиданти можуть нейтралізувати вільні радикали і зменшити окисне пошкодження, потенційно знижуючи ризик розвитку деяких захворювань.
Дослідження показують, що кленовий сироп є гідним джерелом антиоксидантів. В одному дослідженні в кленовому сиропі було виявлено 24 різних антиоксиданту (7).
Темні сиропи, такі як клас B, містять більше цих корисних антиоксидантів, ніж світліші (8).
Проте загальний рівень вмісту антиоксидантів і раніше низький у порівнянні з великою кількістю цукру.
Одне дослідження показало, що заміна всього рафінованого цукру в звичайному раціоні альтернативними підсолоджувачами, такими як кленовий сироп, збільшить загальне споживання антиоксидантів так ж, як і вживання однієї порції горіхів або ягід (9).
Якщо вам потрібно схуднути або поліпшити своє метаболічну здоров’я, вам краще взагалі відмовитися від підсолоджувачів, а не переходити на споживання кленового сиропу.
Резюме:
Хоча в кленовому сиропі міститься ряд антиоксидантів, вони не компенсують його високу дозу цукру.
Забезпечує організм іншими сполуками
У кленовому сиропі також були виявлені численні по потенційно корисні речовини.
Деякі з цих сполук не присутні в кленовому дереві, образуясь замість цього під час кип’ятіння соку — в процесі приготування кленового сиропу.
Одним з них є квебеколь (quebecol) , названий на честь кленової провінції Квебек.
Було виявлено, що активні сполуки в кленовому сиропі допомагають зменшити ріст ракових клітин і можуть уповільнити розщеплення вуглеводів в травному тракті (10, 11, 12, 13, 14).
Проте дослідження на людях для підтвердження цих корисних ефектів в відношення здоров’я, виявлених в дослідженнях в пробірці, відсутні.
Крім того, майте на увазі, що більшість досліджень кленового сиропу — які часто супроводжуються такими, що вводять в оману заголовками — спонсоруються виробниками кленового сиропу.
Резюме:
Кленовий сироп може похвалитися іншими сполуками, які можуть бути корисні для здоров’я, але більшість досліджень ст одят в оману і спонсоруються промисловістю кленового сиропу.
Підіб’ємо підсумок
- Хоча кленовий сироп містить деякі поживні речовини і антиоксиданти, він також дуже багатий цукром.
- Калорія за калоріями, кленовий сироп є дуже поганим джерелом поживних речовин в порівнянні з цільними продуктами, такими як овочі, фрукти і необроблені продукти тваринного походження.
- Заміна рафінованого цукру чистим, якісним кленовим сиропом може принести користь для здоров’я , але додавання його в свій раціон тільки погіршить становище.
- Кленовий сироп — менш шкідлива версія цукру, дуже схожа на кокосовий цукор. Він не може бути об’єктивно названий корисним для здоров’я.
- Якщо ви його вживаєте, краще за все робити це помірно — це стосується всіх підсолоджувачів.