Однак є побоювання, що вживання сирих кабачків може бути шкідливо для вашого здоров’я.
Ця стаття допомагає відповісти на питання — чи можна їсти сирий кабачок?
Користь сирих кабачків для здоров’я
Хоча кабачки часто розглядаються як овоч, з ботанічної точки зору вони класифікуються як фрукт. Як і інші фрукти, їх широкий спектр поживних речовин може принести користь вашому здоров’ю у багатьох відношеннях.
Ось кілька способів, якими вживання кабачків може поліпшити ваше здоров’я:
- Багаті поживними речовинами . Кабачки містять вітаміни, мінерали та інші корисні рослинні сполуки, такі як поліфеноли. Ці сполуки діють як антиоксиданти, які захищають ваші клітини від ушкодження вільними радикалами (1, 2).
- Сприяють здоровому травленню . Вода, а також розчинна і нерозчинна клітковина в кабачках можуть допомогти знизити ризик виникнення запорів. Розчинна клітковина також служить джерелом їжі для ваших дружніх кишкових бактерій (3, 4).
- Чи можуть сприяти схудненню . Кабачки містять велику кількість води і клітковини, але мала кількість калорій. Ці властивості можуть приборкати ваш апетит і сприяти зниженню маси тіла (5, 6).
- Сприяють здоровому рівню цукру в крові . Кабачки містять мало вуглеводів і є хорошим джерелом клітковини. Раціон харчування з високим вмістом клітковини з фруктів і овочів може допомогти контролювати рівень цукру в крові у людей з цукровим діабетом 2 типу (7).
- Чи можуть поліпшити здоров’я серця . Кабачки є хорошим джерелом розчинної клітковини, вітаміну C і калію, які можуть знизити фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань (8, 9, 10).
- Чи можуть сприяти здоровому зору . Кабачки містять бета-каротин і вітамін C, які сприяють здоровому зору. Вони також містять антиоксиданти лютеїн і зеаксантин, які можуть знизити ризик вікових порушень зору (11, 12).
Резюме:
Вживання кабачків було пов’язано з різнобічної користю для здоров’я, такий як поліпшення травлення, схуднення, здоровий рівень цукру в крові, здоровий зір і поліпшення здоров’я серця.
Потенційна шкода сирих кабачків
в більшості випадків сирі кабачки безпечні для вживання і практично не викликають побічних ефектів.
Однак іноді ви можете зіткнутися з сильною гіркотою. Ця гіркота пов’язана з кукурбітацин — класом сполук, виявлених у представників сімейства Гарбузові (лат. Cucurbitaceae ), таких як огірки і кабачки (13, 14).
Вживання в їжу продуктів з високим вмістом кукурбітацинів пов’язано з отруєнням і смертю овець і великої рогатої худоби. У людей це було пов’язано з нудотою, блювотою, діареєю, випаданням волосся і навіть смертю (14, 15).
Проте ці ефекти були в основному пов’язані з вживанням в їжу деяких овочів сімейства Гарбузові, які містять велика кількість гарбузових кукурбітацинів. Однак це не відноситься до комерційно вирощуваних сортів (16).
Хоча отруєння кукурбітацин небезпечно, це рідко відбувається в результаті вживання придбаних у магазині кабачків, оскільки постачальники, як правило, вирощують культури з низьким вмістом кукурбітацинів. Замість цього будьте обережні при вживанні диких кабачків, так як вони з більшою ймовірністю містять велику кількість цих сполук (15, 17).
Проте якщо ви кусаєте кабачок, і він на смак надзвичайно неприємний і гіркий, найкраще виплюнути його і позбутися від усього овоча, щоб уникнути ризику отруєння кукурбітацин.
Ще один потенційний побічний ефект від вживання сирих кабачків — здуття живота. Воно викликається такими поживними речовинами, як целюлоза — структурний компонент клітинних стінок рослин — і розчинна клітковина, яка ферментує здоровими кишковими бактеріями і виділяє газ в якості побічного ефекту (4).
Нарешті, як і в випадку з будь-якими сирими фруктами і овочами, існує потенційний ризик забруднення бактеріями або паразитами (18).
Щоб звести до мінімуму ризик харчового отруєння, обов’язково ретельно вимийте овочі холодною водою, в той же час чистячи шкірку м’якою щіткою. Зберігайте нарізані кабачки в холодильнику (19, 20).
Очищення кабачків м’якою щіткою перед їжею допоможе зменшити кількість бактерій на шкірці, а також зменшить кількість залишків пестицидів в свіжих продуктах (21).
Резюме:
Сирий кабачок, як правило, безпечний для вживання, але в деяких випадках він може бути дуже гірким. Це вказує на те, що в ньому багато кукурбітацинів, які можуть бути токсичними. Однак отруєння кукурбітацин дуже малоймовірно для комерційних сортів.
Безпека і запобіжні заходи
Чи можна їсти сирий кабачок?
Коротше кажучи, комерційні різновиди кабачків повинні бути безпечними для вживання в їжу в сирому вигляді.
Вони чудові, неймовірно корисні і можуть бути використані різними способами.
Однак, якщо ви кусаєте дуже гіркий кабачок, краще позбутися його. Це ознака високої концентрації кукурбітацинів, які можуть бути шкідливими.
Хоча малоймовірно, що ви купите надзвичайно гіркий кабачок в супермаркеті, якщо ви це зробите, щоб уникнути нанесення шкоди здоров’ю найкраще викинути його.
Проте більшість продуктів, придбаних в супермаркетах або на фермерських ринках, безпечні і їх корисно вживати в їжу в сирому або вареному вигляді.
Обов’язково ретельно вимийте кабачок, щоб уникнути ризику забруднення бактеріями. Крім того, зберігайте його в холодильнику для подальшого використання.
Резюме:
Комерційні сирі кабачки, як правило, безпечні, смачні і дуже корисні. Просто ретельно вимийте їх, щоб мінімізувати ризик харчового отруєння і зберігайте відповідним чином. Якщо ви виявите що кабачок дуже гіркий, викиньте його.
Підіб’ємо підсумок
- Чи можна їсти сирий кабачок? Комерційні сорти кабачків повинні бути безпечними для вживання в їжу в сирому вигляді з невеликим ризиком.
- Вони зазвичай мають низький рівень вмісту кукурбітацинів, які є сполуками, природним чином містяться в кабачках, огірках і гарбузах, які можуть бути токсичними в високих дозах.
- Однак, якщо ви кусаєте кабачок, і він дуже гіркий, краще позбутися всього плоду, щоб уникнути ризику отруєння кукурбітацин, яке може бути небезпечним.
- Крім того, не забудьте ретельно вимити кабачки, щоб видалити сліди бактерій або паразитів, що зустрічаються в природі, які можуть викликати харчове отруєння.