Корисні продукти

Чи корисна морква для очей?

Існують твердження, що її вживання зберігає ваші очі здоровими і покращує нічний зір.

Однак ви можете задатися питанням про походження цього твердження і про те, чи підтримується воно наукою.

В цій статті розповідається про користь моркви для ваших очей і даються інші поради, як зберегти ваш зір здоровим.

alt=»Чи корисна морква для очей?» width=»768″ height=»509″ />

Морква і здоров’я очей

Довгий час вважалося, що вживання моркви сприяє здоров’ю очей і покращує зір, особливо нічний.

Хоча в цьому є частка правди, зв’язок між морквою і зором виникла з міфу.

під час Другої світової війни пілоти королівських військово-повітряних сил Великобританії вперше почали використовувати радар для націлювання і збивання літаків противника. Щоб зберегти цю нову технологію в секреті, візуальна точність пілотів — особливо вночі — була приписана вживання моркви.

Це призвело до давньої пропагандистської кампанії, яка просувала морква як продукт, що поліпшує зір. Ця прикрашена зв’язок між вживанням моркви і поліпшеним нічним зором зберігається і сьогодні.

Однак, хоча морква не є чарівної їжею для очей, насправді цей овоч містить певні сполуки, які корисні для ваших очей.

Багата антиоксидантами, які корисні для здоров’я очей

Морква є багатим джерелом бета-каротину і лютеїну, які є антиоксидантами, здатними допомогти запобігти пошкодженню очей, викликане вільними радикалами.

вільні радикали — це з’єднання, які можуть привести до пошкодження клітин, старіння і хронічних захворювань, включаючи захворювання очей, коли їх кількість стає занадто високим (1).

Бета-каротин надає овочам червоні, помаранчеві та жовті кольори і відтінки. Помаранчева морква особливо багата бета-каротином, який організм перетворює в вітамін A. Дефіцит вітаміну A може привести до нічного сліпоти, яку часто можна усунути за допомогою прийому добавок цього вітаміну (2, 3).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Що таке гранола і чим корисна для здоров'я?

Вітамін A необхідний для освіти родопсина — червонувато-пурпурного світлочутливого пігменту в ваших очних клітинах, який допомагає вам бачити вночі (4).

Ваш організм засвоює і використовує бета-каротин ефективніше, коли ви їсте варену моркву, а не сиру. Крім того, вітамін A і його попередники є жиророзчинними, тому вживання в їжу моркви з джерелом жиру покращує засвоєння (5, 6, 7).

Жовта морква містить найбільшу кількість лютеїну, що може допомогти запобігти віковій дегенерації жовтої плями (макулодистрофії) — захворювання, при якому ваш зір поступово погіршується або втрачається.

Раціони харчування, багаті лютеїн, можуть особливо добре захищати від макулодистрофії (8, 9, 10, 11).

Резюме:

Морква є хорошим джерелом лютеїну і бета-каротину, які є корисними для здоров’я очей антиоксидантами, здатними захистити від вікових дегенеративних захворювань очей. Ваш організм перетворює бета-каротин у вітамін A — поживна речовина, яка допомагає вам бачити в темряві.

Інші корисні властивості моркви

Морква підтримує здоров’я очей, але є багато інших причин вживати її в їжу. Більшість досліджень присвячено містяться в них каротиноїдів, в тому числі лютеїну, лікопіну та бета-каротину.

До інших корисних властивостей моркви відносяться:

  • Підтримує здоров’я травного тракту . Морква багата клітковиною, яка допомагає запобігти запор. Одна морква містить близько 2 грам клітковини, або 8% від рекомендованої добової норми споживання (РСНП). Вживання моркви також може поліпшити кишкову мікрофлору (12, 13, 14).
  • Може знизити ризик захворювання на рак . Багаті клітковиною продукти, такі як морква, можуть допомогти захиститися від раку товстої кишки, сприяючи травленню. Крім того, було виявлено, що деякі антиоксиданти в моркви надають протипухлинні ефекти (15, 16, 17, 18).
  • Стабілізує рівень цукру в крові . Морква має низький глікемічний індекс (ГІ) — це означає, що вона не викликає великих сплесків рівнів цукру в крові, коли ви їсте її. Інформація, що міститься в ній клітковина також допомагає стабілізувати рівень цукру в крові (19, 20).
  • Корисна для вашого серця . Червона і помаранчева морква багаті лікопін — антиоксидантом, що захищає серце. Морква також може знизити фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань, таких як високий кров’яний тиск і рівень холестерину (21, 22, 23, 24).
  • Захищає вашу шкіру . Хоча антиоксиданти бета-каротину і лікопін не так ефективні, як сонцезахисний крем, вони можуть допомогти захистити вашу шкіру від шкідливого впливу сонячних променів (25).
  • Може допомогти схуднути . Морква містить малу кількість калорій і багато клітковини. Вживання в їжу збільшує відчуття ситості, що може запобігти переїдання і сприяти зниженню ваги (26).
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чи корисна суміш яблучного оцту і харчової соди?

Резюме:

Крім вкладу моркви в здоров’я очей, є багато причин вживати цей овоч. Вона може принести користь вашій травній системі, а також серця, шкірі і загальному здоров’ю.

Інші способи поліпшити здоров’я очей

Вживання в їжу моркви — не єдиний спосіб зберегти ваші очі здоровими і зір гострим. Ось інші стратегії для поліпшення вашого здоров’я очей:

  • Використовуйте захист від сонця . Вибирайте сонцезахисні окуляри, які захищають ваші очі від 99-100% UVA і UVB променів. Пошкодження сонцем може привести до катаракти, дегенерації жовтої плями і птеригій (зростання тканин над білками ваших очей) (27).
  • Проводьте впливу синього світла . Збільшений час впливу екранів телевізора, смартфона або комп’ютера може призвести до втоми очей. Вночі вимикайте екрани або включайте фільтр нічного світла на вашому смартфоні, так як синє світло може викликати пошкодження сітківки (28).
  • Фізичні навантаження . Регулярні фізичні навантаження корисні для очей і талії. Недолік фізичних навантажень збільшує ризик розвитку цукрового діабету 2 типу та діабетичної ретинопатії — захворювання, яке може погіршити ваш зір (29).
  • Киньте палити . Тютюновий дим був пов’язаний з втратою зору, катарактою і дегенерацією жовтої плями. Куріння може також збільшити ризик розвитку сухості очей (30, 31, 32, 33).
  • Прагніть до збалансованої дієти . ЕПК і ДГК омега-3 жирні кислоти (наприклад, жирна риба, насіння льону), вітамін C (наприклад, цитрусові, брокколі), вітамін E (наприклад, горіхові масла) і цинк (наприклад, м’ясо, устриці і гарбузове насіння) також корисні для ваших очей (34, 35, 36, 37).
  • Їжте темні листові зелені овочі . Зелена капуста, шпинат і зелень містять велику кількість каротиноїдів лютеїну і зеаксантину, які підтримують здоров’я очей (33).
  • Регулярно проходите обстеження очей . Кращий спосіб дізнатися про здоров’я ваших очей — це регулярно перевіряти їх у фахівця. Відвідування окуліста або офтальмолога — це хороша профілактична звичка.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Що таке фульвових кислота і корисна вона для здоров'я?

Резюме:

Дотримання багатого поживними речовинами раціону харчування, фізичні вправи, обмеження перегляду телевізора і сидіння за комп’ютером або смартфоном, відмова від куріння, носіння сонцезахисних окулярів і регулярні перевірки зору у очного лікаря є важливими звичками для оптимального здоров’я очей.

Підіб’ємо підсумок

  • Ідея про те, що морква сприяє здоров’ю очей і хорошого зору, виникла з міфу, але це не означає, що це неправда.
  • цей овоч особливо багатий на антиоксиданти лютеїн і бета-каротином, які захищають ваші очі.
  • Морква також може допомогти вашому травленню, серцю, шкірі і загальному здоров’ю.
  • Якщо ви хочете, щоб ваші очі були здоровими, ви повинні також встановити інші здорові, що захищають зір звички, такі як заняття спортом, носіння сонцезахисних окулярів, обмеження часу впливу екранів різних пристроїв, збалансоване харчування і відмова від куріння.

Читайте також

Скільки кофеїну в каві без кофеїну?

elena elena

Чим корисні анчоуси? Користь і шкода для здоров’я

elena elena

Курячі яйця: корисні властивості та протипоказання

elena elena

Чай з шавлії: користь і шкода для жінок і чоловіків

elena elena

Заморожують чи сир у морозилці і чи не зіпсує це його?

elena elena

Авокадо: користь і шкода для організму людини

elena elena

Чим гранола відрізняється від мюслі?

elena elena

Корисніше чи рожева гімалайська сіль кухонної солі?

elena elena

Чим відрізняються вибілена і невибілена борошно?

elena elena

Залишити коментар