Вона не тільки дуже смачна, а й містить вітаміни, мінерали та рослинні сполуки, які роблять сильний вплив на здоров’я.
Ось чим корисна черешня — користь і шкода для здоров’я людини (жінки і чоловіки).
Черешня — корисні властивості і протипоказання
Харчова цінність, склад і калорійність
Черешня — це маленькі кісточкові фрукти, які бувають різних кольорів і смаків. Її кольори можуть варіюватися від жовтого до глибокого чорно-червоного.
Все сорти дуже багаті поживними речовинами і містять багато клітковини, вітамінів і мінералів.
В 155-грамової порції черешні без кісточок міститься :
- Калорії : 97 ккал
- Білок : 2 грами
- вуглеводи : 25 грам
- Клітковина : 3 грами
- Вітамін C : 18% від рекомендованої добової норми споживання (РСНП)
- Калій : 10% від РСНП
- Мідь : 5% від РСНП
- Марганець : 5% від РСНП
Ці поживні речовини, особливо клітковина, вітамін C і калій, в чому корисні для здоров’я.
вітамін C необхідний для підтримки імунної системи і здоров’я шкіри, а калій необхідний для скорочення м’язів, функціонування нервової системи, регуляції кров’яного тиску і багатьох інших критично важливих процесів в організмі.
Черешня також є хорошим джерелом клітковини, яка допомагає підтримувати здоров’я травної системи, маючи корисні кишкові бактерії і сприяючи нормальній перистальтиці кишечника.
Крім того, цей фрукт містить вітаміни групи B, марганець, мідь, магній і вітамін K.
Резюме:
Черешня є хорошим джерелом вітаміну C, калію, клітковини і інших поживних речовин, які необхідні вашому організму для оптимального функціонування.
Користь черешні для організму людини
Черешня має низку доведених корисних властивостей. Ось чим корисна черешня для організму жінки і чоловіки.
1. Багата антиоксидантами і протизапальними сполуками
Висока концентрація рослинних сполук в черешні може бути причиною того, що вона володіє багатьма корисними властивостями.
Хоча кількість і тип можуть варіюватися в залежності від сорту, все види черешні багаті антиоксидантами і протизапальними сполуками.
Високий рівень вмісту антиоксидантів може допомогти в боротьбі з окислювальним стресом — станом, пов’язаним з безліччю хронічних захворювань і передчасним старінням організму.
Фактично, один огляд показав, що вживання черешні ефективно зменшувало запалення в 11 з 16 досліджень і маркери окисного стресу в 8 з 10 досліджень.
Черешня особливо багата на поліфеноли — великою групою рослинних хімічних речовин, які допомагають боротися з ушкодженнями клітин, зменшують запалення і покращують загальний стан здоров’я.
Фактично, дієти, багаті на поліфеноли, можуть захищати від многи х хронічних захворювань, включаючи хвороби серця, цукровий діабет, зниження розумових здібностей і деякі види раку.
Ці кісточкові плоди також містять каротиноїдні пігменти, такі як бета-каротин і вітамін C, які також володіють протизапальними і антиоксидантними властивостями .
2. Може прискорити відновлення після фізичних вправ
Дослідження показують, що протизапальні та антиоксидантні сполуки в черешні можуть допомогти зменшити м’язовий біль, пошкодження і запалення, викликані фізичним навантаженням.
Вишня і її сік, здається, більш ефективні, ніж черешня, хоча обидва види цих фруктів можуть допомогти спортсменам.
Було виявлено, що кислий вишневий сік і концентрат прискорюють відновлення м’язів, зменшують м’язовий біль, викликану фізичними вправами, і запобігають втраті сили у професійних спортсменів, таких як велосипедисти та марафонці.
Крім того, деякі дані свідчать про те, що вишня і черешня можуть підвищити фізичну продуктивність.
Дослідження за участю 27 бігунів на витривалість показало, що ті, хто споживав 480 мг порошкоподібної черешні в день протягом 10 днів перед напівмарафон, в середньому на 13% швидше приходили до фінішу і відчували меншу болючість м’язів, ніж група плацебо.
Хоча в більшості досліджень, присвячених вивченню зв’язку між черешнею і вишнею і поліпшенням фізичної продуктивності, брали участь підготовлені спортсмени, терпкий вишневий сік може бути корисний і для людей, які не займаються спортом.
Дослідження за участю 20 активних жінок показало, що ті, хто випивав 60 мл кислого вишневого соку два рази на день протягом 8 днів, швидше відновлювалися і мали менше м’язового ушкодження і хворобливості після виконання повторних спринтерських вправ в порівнянні з групою плацебо.
Незважаючи на багатообіцяючі результати, ці дані відносяться до концентрованих вишневим і черешневим продуктам, таким як сік і порошок. Неясно, скільки свіжої черешні або вишні потрібно з’їсти, щоб отримати схожі результати.
3. Може принести користь здоров’ю серця
Збільшення споживання багатих поживними речовинами продуктів, таких як черешня — це смачний спосіб захистити ваше серце.
Багато досліджень показують, що дієта, багата фруктами, пов’язана з зменшенням ризику розвитку серцево-судинних захворювань.
Черешня особливо корисна в цьому відношенні, оскільки вона багата поживними речовинами і сполуками, які, як відомо, сприяють здоров’ю серця, включаючи антиоксиданти, калій і поліфеноли.
Всього 155 грам черешні без кісточок забезпечують організм 10% від РСНП калію — мінералу, який необхідний для підтримки здоров’я вашого серця.
Він необхідний для підтримки регулярного серцебиття і допомагає видалити з організму надлишок натрію, регулюючи кров’яний тиск.
Ось чому більш високий рівень споживання калію був пов’язаний зі зниженим ризиком серцево-судинних захворювань та інсульту.
більш того, черешня багата потужними поліфенольної ми антиоксидантами, в тому числі антоціанинами, флавонолами і катехинами, які можуть допомогти зберегти здоров’я вашого серця, захищаючи його від клітинних ушкоджень і зменшуючи запалення.
Фактично, дослідження, проведене на 84 158 осіб, показало, що більш високий рівень споживання поліфенолів — особливо антоцианінів, флавонолів і катехінів — було пов’язано зі значно зниженим ризиком розвитку серцево-судинних захворювань протягом 5 років.
4. Може полегшити симптоми артриту і подагри
Завдяки своїм потужним протизапальну дію черешня може зменшити симптоми артриту та подагри — типу артриту, викликаного накопиченням сечової кислоти, яка може привести до сильного набряку, запалення і болю в суглобах.
Багато досліджень показують, що черешня допомагає придушувати окислювальний стрес і зменшує запалення, пригнічуючи запальні білки, що може допомогти зменшити симптоми, пов’язані з артритом.
Крім того, вона може знизити рівень сечової кислоти в організмі, що робить її особливо корисною для людей з подагрою.
Дослідження за участю 10 жінок показало, що вживання в їжу 2 порцій (280 грам) черешні після нічного сну знижує рівень запального маркера C-реактивного білка (CRP ) і значного знижує рівень сечової кислоти через 5 годин після вживання.
Інше дослідження за участю 633 людей з подагрою показало, що у тих, хто їв свіжу черешню в течен ие 2 днів, було на 35% менше нападів подагри, ніж у тих, хто не вживав ці фрукти.
Крім того, дослідження показало, що, коли споживання черешні поєднувалося з прийомом препарату від подагри алопуринолом, напади подагри були на 75% рідше, ніж в ті періоди, коли не споживається черешня і не приймався Аллопуринол.
5. Може поліпшити якість сну
Вживання черешні і кислого вишневого соку може допомогти поліпшити якість вашого сну.
Ці сприятливі для сну властивості можуть бути пов’язані з високою концентрацією рослинних сполук в плодах. Крім того, черешня містить мелатонін — речовина, яка допомагає регулювати ваш цикл сну-неспання.
Дослідження, проведене за участю 20 осіб, показало, що у тих, хто пив концентрат вишневого соку протягом 7 днів, спостерігалося значне підвищення рівня мелатоніну, тривалості та якості сну в порівнянні з плацебо.
Аналогічно, 2-тижневе дослідження серед літніх людей з безсонням показало, що вживання 1 чашки (240 мл) кислого вишневого соку перед сном збільшує час сну на 84 хвилини.
Однак в цих дослідженнях використовуються концентровані вишневі і черешневі продукти. Неясно, чи буде вживання в їжу свіжої вишні чи черешні перед сном надавати такий же ефект.
В кінцевому рахунку, щоб краще зрозуміти, як споживання черешні і вишні може допомогти сну необхідні додаткові дослідження.
Резюме:
Черешня багата антиоксидантами і протизапальними сполуками, які можуть знизити ризик розвитку хронічних захворювань і поліпшити загальний стан здоров’я. Споживання черешні може поліпшити спортивні результати і зменшити м’язове ушкодження і хворобливість. Це також сприяє здоров’ю серця і може допомогти тим, хто страждає на артрит і подагру, а також безсонням.
Шкода черешні для організму людини
Плоди черешні, як правило, безпечні для більшості дорослих людей, якщо вживати їх в їжу в помірних кількостях . Щодо безпеки тривалого вживання черешні в надмірній кількості або її використання в лікарських цілях, інформації недостатньо.
Черешня може іноді викликати алергію у чутливих людей.
Особливі запобіжні заходи та попередження
Вагітність і годування груддю : черешня, як правило, безпечна для вагітних і годуючих жінок при вживанні в нормальних кількостях. Але надлишкового споживання слід уникати, поки не стане відомо більше.
Взаємодія з лікарськими засобами
Відповідно до WebMD в даний час немає інформації про взаємодію черешні з лікарськими препаратами.
Резюме:
Вживання черешні в помірних кількостях безпечно для здоров’я. Однак людям з алергією на черешню, її вживання протипоказано.
Підіб’ємо підсумок
- Черешня дуже багата поживними речовинами і володіє безліччю корисних властивостей.
- Мало того , що вона містить велику кількість потужних рослинних сполук, які можуть допомогти зменшити запалення, але її вживання може поліпшити сон, поліпшити здоров’я серця і прискорити відновлення після тренування.
- Більш того черешня абсолютно чудова на смак і може використовуватися в різноманітних рецептах.