Корисні продукти

Черешня: корисні властивості та протипоказання

Вона не тільки дуже смачна, а й містить вітаміни, мінерали та рослинні сполуки, які роблять сильний вплив на здоров’я.

Ось чим корисна черешня — користь і шкода для здоров’я людини (жінки і чоловіки).

Черешня: корисні властивості та протипоказання />

Черешня — корисні властивості і протипоказання

Харчова цінність, склад і калорійність

Черешня — це маленькі кісточкові фрукти, які бувають різних кольорів і смаків. Її кольори можуть варіюватися від жовтого до глибокого чорно-червоного.

Все сорти дуже багаті поживними речовинами і містять багато клітковини, вітамінів і мінералів.

В 155-грамової порції черешні без кісточок міститься :

  • Калорії : 97 ккал
  • Білок : 2 грами
  • вуглеводи : 25 грам
  • Клітковина : 3 грами
  • Вітамін C : 18% від рекомендованої добової норми споживання (РСНП)
  • Калій : 10% від РСНП
  • Мідь : 5% від РСНП
  • Марганець : 5% від РСНП

Ці поживні речовини, особливо клітковина, вітамін C і калій, в чому корисні для здоров’я.

вітамін C необхідний для підтримки імунної системи і здоров’я шкіри, а калій необхідний для скорочення м’язів, функціонування нервової системи, регуляції кров’яного тиску і багатьох інших критично важливих процесів в організмі.

Черешня також є хорошим джерелом клітковини, яка допомагає підтримувати здоров’я травної системи, маючи корисні кишкові бактерії і сприяючи нормальній перистальтиці кишечника.

Крім того, цей фрукт містить вітаміни групи B, марганець, мідь, магній і вітамін K.

Резюме:

Черешня є хорошим джерелом вітаміну C, калію, клітковини і інших поживних речовин, які необхідні вашому організму для оптимального функціонування.

Користь черешні для організму людини

Черешня має низку доведених корисних властивостей. Ось чим корисна черешня для організму жінки і чоловіки.

1. Багата антиоксидантами і протизапальними сполуками

Висока концентрація рослинних сполук в черешні може бути причиною того, що вона володіє багатьма корисними властивостями.

Хоча кількість і тип можуть варіюватися в залежності від сорту, все види черешні багаті антиоксидантами і протизапальними сполуками.

Високий рівень вмісту антиоксидантів може допомогти в боротьбі з окислювальним стресом — станом, пов’язаним з безліччю хронічних захворювань і передчасним старінням організму.

Фактично, один огляд показав, що вживання черешні ефективно зменшувало запалення в 11 з 16 досліджень і маркери окисного стресу в 8 з 10 досліджень.

Черешня особливо багата на поліфеноли — великою групою рослинних хімічних речовин, які допомагають боротися з ушкодженнями клітин, зменшують запалення і покращують загальний стан здоров’я.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Горіхи пекан: корисні властивості та протипоказання

Фактично, дієти, багаті на поліфеноли, можуть захищати від многи х хронічних захворювань, включаючи хвороби серця, цукровий діабет, зниження розумових здібностей і деякі види раку.

Ці кісточкові плоди також містять каротиноїдні пігменти, такі як бета-каротин і вітамін C, які також володіють протизапальними і антиоксидантними властивостями .

2. Може прискорити відновлення після фізичних вправ

Дослідження показують, що протизапальні та антиоксидантні сполуки в черешні можуть допомогти зменшити м’язовий біль, пошкодження і запалення, викликані фізичним навантаженням.

Вишня і її сік, здається, більш ефективні, ніж черешня, хоча обидва види цих фруктів можуть допомогти спортсменам.

Було виявлено, що кислий вишневий сік і концентрат прискорюють відновлення м’язів, зменшують м’язовий біль, викликану фізичними вправами, і запобігають втраті сили у професійних спортсменів, таких як велосипедисти та марафонці.

Крім того, деякі дані свідчать про те, що вишня і черешня можуть підвищити фізичну продуктивність.

Дослідження за участю 27 бігунів на витривалість показало, що ті, хто споживав 480 мг порошкоподібної черешні в день протягом 10 днів перед напівмарафон, в середньому на 13% швидше приходили до фінішу і відчували меншу болючість м’язів, ніж група плацебо.

Хоча в більшості досліджень, присвячених вивченню зв’язку між черешнею і вишнею і поліпшенням фізичної продуктивності, брали участь підготовлені спортсмени, терпкий вишневий сік може бути корисний і для людей, які не займаються спортом.

Дослідження за участю 20 активних жінок показало, що ті, хто випивав 60 мл кислого вишневого соку два рази на день протягом 8 днів, швидше відновлювалися і мали менше м’язового ушкодження і хворобливості після виконання повторних спринтерських вправ в порівнянні з групою плацебо.

Незважаючи на багатообіцяючі результати, ці дані відносяться до концентрованих вишневим і черешневим продуктам, таким як сік і порошок. Неясно, скільки свіжої черешні або вишні потрібно з’їсти, щоб отримати схожі результати.

3. Може принести користь здоров’ю серця

Збільшення споживання багатих поживними речовинами продуктів, таких як черешня — це смачний спосіб захистити ваше серце.

Багато досліджень показують, що дієта, багата фруктами, пов’язана з зменшенням ризику розвитку серцево-судинних захворювань.

Черешня особливо корисна в цьому відношенні, оскільки вона багата поживними речовинами і сполуками, які, як відомо, сприяють здоров’ю серця, включаючи антиоксиданти, калій і поліфеноли.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  8 Орєхов з найвищим вмістом білка

Всього 155 грам черешні без кісточок забезпечують організм 10% від РСНП калію — мінералу, який необхідний для підтримки здоров’я вашого серця.

Він необхідний для підтримки регулярного серцебиття і допомагає видалити з організму надлишок натрію, регулюючи кров’яний тиск.

Ось чому більш високий рівень споживання калію був пов’язаний зі зниженим ризиком серцево-судинних захворювань та інсульту.

більш того, черешня багата потужними поліфенольної ми антиоксидантами, в тому числі антоціанинами, флавонолами і катехинами, які можуть допомогти зберегти здоров’я вашого серця, захищаючи його від клітинних ушкоджень і зменшуючи запалення.

Фактично, дослідження, проведене на 84 158 осіб, показало, що більш високий рівень споживання поліфенолів — особливо антоцианінів, флавонолів і катехінів — було пов’язано зі значно зниженим ризиком розвитку серцево-судинних захворювань протягом 5 років.

4. Може полегшити симптоми артриту і подагри

Завдяки своїм потужним протизапальну дію черешня може зменшити симптоми артриту та подагри — типу артриту, викликаного накопиченням сечової кислоти, яка може привести до сильного набряку, запалення і болю в суглобах.

Багато досліджень показують, що черешня допомагає придушувати окислювальний стрес і зменшує запалення, пригнічуючи запальні білки, що може допомогти зменшити симптоми, пов’язані з артритом.

Крім того, вона може знизити рівень сечової кислоти в організмі, що робить її особливо корисною для людей з подагрою.

Дослідження за участю 10 жінок показало, що вживання в їжу 2 порцій (280 грам) черешні після нічного сну знижує рівень запального маркера C-реактивного білка (CRP ) і значного знижує рівень сечової кислоти через 5 годин після вживання.

Інше дослідження за участю 633 людей з подагрою показало, що у тих, хто їв свіжу черешню в течен ие 2 днів, було на 35% менше нападів подагри, ніж у тих, хто не вживав ці фрукти.

Крім того, дослідження показало, що, коли споживання черешні поєднувалося з прийомом препарату від подагри алопуринолом, напади подагри були на 75% рідше, ніж в ті періоди, коли не споживається черешня і не приймався Аллопуринол.

5. Може поліпшити якість сну

Вживання черешні і кислого вишневого соку може допомогти поліпшити якість вашого сну.

Ці сприятливі для сну властивості можуть бути пов’язані з високою концентрацією рослинних сполук в плодах. Крім того, черешня містить мелатонін — речовина, яка допомагає регулювати ваш цикл сну-неспання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чим корисні кабачки для організму? Властивості і склад

Дослідження, проведене за участю 20 осіб, показало, що у тих, хто пив концентрат вишневого соку протягом 7 днів, спостерігалося значне підвищення рівня мелатоніну, тривалості та якості сну в порівнянні з плацебо.

Аналогічно, 2-тижневе дослідження серед літніх людей з безсонням показало, що вживання 1 чашки (240 мл) кислого вишневого соку перед сном збільшує час сну на 84 хвилини.

Однак в цих дослідженнях використовуються концентровані вишневі і черешневі продукти. Неясно, чи буде вживання в їжу свіжої вишні чи черешні перед сном надавати такий же ефект.

В кінцевому рахунку, щоб краще зрозуміти, як споживання черешні і вишні може допомогти сну необхідні додаткові дослідження.

Резюме:

Черешня багата антиоксидантами і протизапальними сполуками, які можуть знизити ризик розвитку хронічних захворювань і поліпшити загальний стан здоров’я. Споживання черешні може поліпшити спортивні результати і зменшити м’язове ушкодження і хворобливість. Це також сприяє здоров’ю серця і може допомогти тим, хто страждає на артрит і подагру, а також безсонням.

Шкода черешні для організму людини

Плоди черешні, як правило, безпечні для більшості дорослих людей, якщо вживати їх в їжу в помірних кількостях . Щодо безпеки тривалого вживання черешні в надмірній кількості або її використання в лікарських цілях, інформації недостатньо.

Черешня може іноді викликати алергію у чутливих людей.

Особливі запобіжні заходи та попередження

Вагітність і годування груддю : черешня, як правило, безпечна для вагітних і годуючих жінок при вживанні в нормальних кількостях. Але надлишкового споживання слід уникати, поки не стане відомо більше.

Взаємодія з лікарськими засобами

Відповідно до WebMD в даний час немає інформації про взаємодію черешні з лікарськими препаратами.

Резюме:

Вживання черешні в помірних кількостях безпечно для здоров’я. Однак людям з алергією на черешню, її вживання протипоказано.

Підіб’ємо підсумок

  • Черешня дуже багата поживними речовинами і володіє безліччю корисних властивостей.
  • Мало того , що вона містить велику кількість потужних рослинних сполук, які можуть допомогти зменшити запалення, але її вживання може поліпшити сон, поліпшити здоров’я серця і прискорити відновлення після тренування.
  • Більш того черешня абсолютно чудова на смак і може використовуватися в різноманітних рецептах.

Читайте також

Помідор: фрукт або овоч, або ягода?

elena elena

Кленовий сироп: з чого роблять, користь і шкода

elena elena

Мигдальне молоко та соєве молоко: яке краще?

elena elena

Жирні сорти риби: список, користь для здоров’я

elena elena

Вода з медом і лимоном: ефективний засіб або міф?

elena elena

Чи є термін придатності у алкоголю? Горілка, пиво, вино

elena elena

Цейлонський чай: склад, користь і шкода

elena elena

Чим відрізняється салат Айсберг від капусти?

elena elena

Тунець і лосось: що корисніше для здоров’я?

elena elena

Залишити коментар