На відміну від інших поширених підсолоджувачів, таких як столовий цукор, він багатий антиоксидантами і протизапальними сполуками, які можуть принести користь вашому здоров’ю.
В цій статті розглядається застосування, склад і корисні властивості конюшини меду.
Походження і застосування
Конюшиновий мед — це густий солодкий сироп, приготовлений бджолами, які збирають нектар рослин конюшини. Він має м’який смак і світлий колір, що робить його популярним серед любителів меду.
Рослина конюшина дуже поширене, стійке до погодних умов і є кращим джерелом нектару для бджіл, тому конюшини мед широко доступний (1, 2) .
Конюшиновий мед має більш складний смак, ніж столовий цукор, і багато людей використовують його для підсолоджування чаю, кави і десертів.
Крім того, через зростаючого інтересу до більш здоровим альтернативам цукру виробники продуктів харчування пропонують більше підсолоджених медом продуктів і напоїв (3).
Конюшиновий мед також широко використовується в ліках від застуди та кашлю, а також в домашніх засобах завдяки його унікальним властивостям, сприяє зміцненню здоров’я, включаючи його антибактеріальні властивості і заспокійливу дію при болю в горлі (4).
Резюме:
Конюшиновий мед — популярний, широко доступний вид меду. Він використовується в якості підсолоджувача та натурального кошти від кашлю та застуди.
Склад конюшинового меду
Конюшиновий мед містить багато цукру, але також містить в своєму складі деякі поживні речовини.
Одна столова ложка (21 грам) конюшинового меду містить (5):
- Калорії : 60 ккал
- Білок : 0 грам
- Жир : 0 грам
- Вуглеводи : 17 грам
Цей тип меду в основному складається з вуглеводів в формі натуральних цукрів. Проте він також містить невелику кількість різних вітамінів і мінералів, в тому числі магній, калій, залізо і цинк (6).
Більш того, він багатий антиоксидантні сполуками, які можуть принести користь вашому здоров’ю (7 ).
Резюме:
Конюшиновий мед в основному складається з натуральних цукрів, але також містить різні вітаміни і мінерали. Він також містить корисні для здоров’я антиоксиданти.
Потенційні корисні властивості конюшини меду
Конюшиновий мед володіє декількома потенційними корисними властивостями.
Противірусний і антибактеріальний потенціал
конюшиновий і інші види меду мають противірусну та антибактеріальну дію.
В дослідженні, порівнює антибактеріальну здатність 16 різних видів меду, конюшини сорт надавав саме сильну антибактеріальну дію проти золотистого стафілокока — еквівалентно 2,2 мг дозі антибіотика Канамицина (8).
Крім того, він хороший в якості ефективної антибактеріальної пов’язки для ран, таких як опіки і подряпини, оскільки бактерії не можуть виробити стійкість до меду (9).
в одному 3-місячному дослідженні, в якому конюшини мед використовувався в якості пов’язки для 30 різних ран діабетичної стопи, 43% ран повністю зажили, а ще 43% були значно зменшені в розмірах і кількості бакте рий (10).
Конюшиновий мед також може бути сильним противірусним засобом.
Одне дослідження в пробірці показало, що нанесення 5% розчину конюшинового меду на клітини шкіри, заражені вірусом вітряної віспи, значно знижувало виживаність вірусу (11).
Майте на увазі, що свіжий, сирий мед може мати більш сильними антибактеріальними властивостями, ніж сорти, які були пастеризовані або зберігалися протягом тривалого періоду часу (12).
Багатий антиоксидантами
Конюшиновий мед містить антиоксиданти, які є сполуками, здатними запобігти або зменшити пошкодження клітин, викликане нестабільними молекулами, відомими як вільні радикали. Це може знизити ризик захворювань (7, 13, 14, 15).
В дослідженні на щурах екстракт конюшини меду усував пошкодження печінки, викликане вільними радикалами, ймовірно, у зв’язку з антиоксидантною здатністю екстракту (16).
Конюшиновий мед особливо багатий протизапальними антиоксидантами флаваноли і фенольними кислотами. Флаваноли можуть поліпшити здоров’я серця і легенів, тоді як фенольні кислоти зміцнюють вашу центральну нервову систему (17, 18, 19).
Менш шкідливий, ніж столовий цукор
Хоча мед в основному є цукром, він володіє декількома унікальними корисними властивостями, які роблять його кращим вибором, ніж столовий цукор або інші підсолоджувачі, такі як кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози.
Деякі дослідження показують, що мед може бути кращим вибором для здоров’я серця і контролю маси тіла, ніж столовий цукор (20, 21, 22).
В 6 -недельном дослідженні за участю 60 осіб, які споживають 70 грам меду або столового цукру в день, люди з групи меду мали більш низький рівень загального холестерину, ЛПНЩ (поганого) холестерину і тригліцеридів, а також більш високий рівень ЛПВЩ (хорошого) холестерину (23) .
Крім того, дослідження, проведене на 80 дітях, показало, що одноразова доза меду викликає менший сплеск цукру в крові, ніж рівна доза столового цукру — в тому числі в учасників з цукровим діабетом 1 типу (24) .
Однак, хоча мед корисніше столового цукру, він все ще вважається додаються цукром і його рівень споживання слід обмежувати.
Дієти з високим вмістом додаються цукрів — незалежно від типу — пов’язані з ожирінням і підвищеним ризиком розвитку цукрового діабету 2 типу, сердечн о-судинних захворювань і деяких видів раку (25, 26, 27).
Для досягнення оптимального здоров’я з додаються цукрів повинні надходити менше 5% ваших щоденних калорій (28).
Резюме:
Деякі дослідження показують, що конюшини мед має противірусну та антибактеріальну властивостями. Він також багатий протизапальними антиоксидантами. Проте хоча він може бути корисніше столового цукру, він все ж є додаються цукром і його слід вживати в помірних кількостях.
Порівняння з іншими видами меду
Вміст поживних речовин, смак і колір меду залежать від типу нектару, з якого він виготовлений, а також від часу обробки і зберігання.
Поряд з конюшини медом, інші види світлого меду включають люцернові і апельсиновий мед і мед з різнотрав’я. Ці різновиди схожі за вмістом антиоксидантів (29).
Однак гречаний і Манука мед, які часто використовуються в медицині, мають набагато більш темний колір і більш багатий смак, що може бути пов’язано з їх більш високим рівнем вмісту мінералів і антиоксидантів (29, 30, 31).
Мед манука, зроблений з рослини, що росте в Новій Зеландії, також цінується за його потужний лікарський потенціал (32, 33).
Хоча в ньому міститься більше антиоксидантів, ніж в конюшиновий меді, одне дослідження в пробірці показало, що 5% розчини мануки і конюшини меду, відповідно, однаково ефективні в зупинці поширення вірусу вітряної віспи (11).
Проте якщо ви використовуєте мед в лікувальних цілях, ви можете вибрати більш темний сорт, такий як гречаний або манука.
Неопрацьований мед
Непастеризований і нефільтрований сирої мед будь-якого виду є здоровим вибором для багатьох людей, оскільки він містить більше вітамінів, мінералів і антиоксидантів, ніж пастеризовані сорти (12, 34, 35).
Він також містить бджолиний пилок, яка може принести користь, наприклад, стимулювати вашу імунну систему, зменшити запалення і захистити вашу печінку від пошкодження вільними радикалами ( 36).
Сирий мед, в тому числі з конюшини, можна купити онлайн і в магазинах. Більш того, місцевий урожай необробленого сирого меду доступний на багатьох фермерських ринках.
Зверніть увагу, що ви не повинні їсти сирий мед, якщо ваша імунна система порушена. Крім того, медові продукти не слід давати дітям у віці до одного року через ризик серйозного захворювання (37, 38).
Резюме:
Конюшиновий мед — один з декількох сортів світлого меду, що володіє м’яким смаком. Більш темні сорти, такі як гречаний і Манука, багаті антиоксидантами. Сирий мед — включаючи конюшини мед — може бути більш корисним, ніж оброблений мед.
Підіб’ємо підсумок
- Конюшиновий мед — це популярний сорт меду світлого кольору з м’яким смаком, який містить різні вітаміни, мінерали та антиоксиданти.
- Може чинити сильний противірусну, антибактеріальну та протизапальну дію.
- Хоча він трохи корисніше столового цукру, його слід використовувати в міру.