Корисні продукти

Сік карела: корисні властивості та протипоказання

Як випливає з назви, цей овоч і його сік мають гіркий смак, який дехто вважає неприємним.

Проте сік карела набув популярності завдяки своїй користі для здоров’я, в тому числі зниження артеріального тиску і поліпшення здоров’я шкіри.

В цій статті розглядається все, що вам потрібно знати про сік карела, включаючи інформацію про його склад, потенційну користь для здоров’я і про те, як його приготувати.

src=»https://kedr.org.ua/wp-content/uploads/2021/06/1623921425_Sok-karela-poleznye-svoiystva-i-protivopokazaniya.jpg» title=»Сік карела: корисні властивості та протипоказання» alt=»Сік карела: корисні властивості та протипоказання» width=»768″ height=»509″ />

Що таке сік карела?

сік карела виготовляється з плодів під назвою момордика (гірка диня), наукова назва якого звучить як момордика харанція (лат. Momordica Charantia ). Він отримав свою назву від перекладу назви «гірка диня» на індійський мову.

Плід має чітко грубу, горбисту шкірку і зазвичай може бути знайдений в двох варіантах — китайської та індійської гіркої дині (1).

Китайський сорт виростає майже до 20 см і має блідо-зелений колір. Його шкірка має гладкі горби.

Індійський сорт менше приблизно на 10 см із загостреними кінцями, загостреним шкіркою і темно-зеленим відтінком.

Обидва мають білу м’якоть всередині, яка стає більш гіркою по міру дозрівання плоду. Для приготування соку Карела може бути використаний будь-який сорт.

Щоб зробити сік карела, дотримуйтесь рецептом нижче. Сиру момордику просто змішують з водою. Деякі люди вважають, що додавання щіпки солі і невеликої кількості лимонного соку робить його більш смачним.

Момордика є поширеним інгредієнтом в кухнях субтропічних регіонів, таких як країни Карибського басейну, Африка, Південно-Східна Азія і деякі райони Китаю . Її сік також є популярним оздоровчим тоніком в цих та інших частинах світу.

Резюме:

Сік карела отримують шляхом змішування гірких плодів дині з водою. Сам плід має особливий зовнішній вигляд і гострий смак. Є дві основні різновиди гіркої дині, обидві з яких можна використовувати для приготування соку Карела.

Інформація про склад

Сік карела містить кілька важливих поживних речовин. Наприклад, змішування 90 грам сирої гіркої дині з 1/2 чашки (120 мл) фільтрованої води дасть наступні поживні речовини (2):

  • Калорії : 16 ккал
  • Вуглеводи : 3,4 грама
  • Клітковина : 2,6 грама
  • Білок : 0,9 грама
  • Жир : 0,2 грама
  • Вітамін C : 95% від рекомендованої добової норми споживання (РСНП)
  • Фолат : 17% від РСНП
  • Цинк : 10% від РСНП
  • Калій : 6% від РСНП
  • Залізо : 5% від РСНП
  • Вітамін A : 4% від РСНП
  • Натрій : 0 мг

Сік карела містить достатню кількість вітаміну C — антиоксиданту, який грає роль в зміцненні імунітету, здоров’я мозку і загоєнні тканин (3, 4).

Він також є відмінним джерелом провітаміну A. Ваш організм перетворює цю речовину в вітами н A, який важливий для хорошого зору і здоров’я шкіри (5).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Дикий ямс: корисні властивості та протипоказання

Більш того, кожні 90 грам момордики, яку ви змішуєте з водою, забезпечує організм приблизно 8% від РСНП клітковини, що сприяє здоровому травленню. Клітковина також може допомогти контролювати рівень цукру в крові (6).

Резюме:

Сік карела містить важливі поживні речовини, з мінімальною кількістю калорій і вуглеводів. Це відмінне джерело провітаміну A і вітаміну C.

Корисні властивості соку Карела

Користь соку Карела виходить за рамки його профілю поживних речовин.

Він довгий час використовувався в таких системах лікування, як Аюрведа і Традиційна китайська медицина, і рекламується як багатофункціонального лікарського засобу (7).

Може допомогти знизити рівень цукру в крові

Кілька досліджень показали, що сік карела може допомогти контролювати рівень цукру в крові.

Він містить три основних з’єднання, які, як було виявлено, мають знижують рівень глюкози властивостями — поліпептид P, чарантін і Віцин (8, 9).

Поліпептид P, як вважають, функціонує аналогічно інсуліну — важливого гормону, який допомагає регулювати рівень цукру в крові, полегшуючи всмоктування цукру з вашої крові в клітини і тканини (9).

Чарантін і Віцин також знижують рівень цукру в крові. Однак в даний час неясно, як саме це працює в вашому організмі (9, 10).

Більш того, деякі інші сполуки в соку Карела можуть допомогти захистити і навіть регенерувати клітини підшлункової залози — органу, відповідального за вироблення інсуліну (9).

В одному дослідженні 24 людям щодня давали 2 грами екстракту момордики або плацебо протягом 90 днів. Ті, хто брав екстракт момордики, відчували зниження рівня гемоглобіну A1c (HbA1c), який є показником довгострокового рівня цукру в крові (11).

Більш низькі рівні HbA1c свідчать про кращому контролі рівня цукру в крові і зниженні ризику розвитку цукрового діабету (12).

Хоча ці результати є багатообіцяючими, щоб точно визначити, як гірка диня або її сік можуть використовуватися для контролю рівня цукру в крові необхідні більш масштабні дослідження.

може сприяти здоров’ю шкіри

Сік карела також використовується у всьому світі як косметичний засіб. Багато хто вважає, що він може допомогти поліпшити здоров’я шкіри.

Сік карела є багатим джерелом антиоксидантів, включаючи вітамін C і провітамін A, які важливі для здоров’я шкіри і загоєння ран (1).

В одному дослідженні щури, які були локально оброблені екстрактом гіркої дині, зазнали значно більш швидке загоєння ран. Цей ефект був навіть помічений у щурів з цукровим діабетом (13).

В незахідних медичних практиках сік карела використовувався для лікування симптомів псоріазу, екземи та виразок. Проте ці застосування повинні бути формально вивчені в дослідженнях на людях (14, 15).

Хоча гірка диня і її сік мають довгу історію в народній медицині, щоб визначити, як вони можуть вплинути на здоров’я шкіри необхідні додаткові дослідження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чи корисна вода з рожевої гімалайської сіллю для здоров'я?

Інші потенційні корисні властивості

Сік карела може володіти декількома іншими корисними властивостями, в тому числі може допомогти схуднути.

Одне дослідження показало, що , коли 42 учасникам давали 4,8 грама екстракту гіркого дині в день, вони втрачали значну кількість жиру в області живота. Через сім тижнів їх талія зменшилася в середньому на 1,3 см (14).

Хоча це дослідження не може визначити точну причину зниження маси тіла, є певні характеристики, які дають розуміння, чому сік карела може бути відмінним доповненням до режиму схуднення. Він містить велику кількість клітковини і мала кількість калорій.

Ця комбінація може допомогти вам довше відчувати себе ситим, так як клітковина проходить через травний тракт повільніше, ніж прості вуглеводи (6).

з огляду на, що сік карела сприяє зменшенню почуття голоду, він може утримувати вас від вживання продуктів з високим вмістом калорій і низьким вмістом поживних речовин.

Крім того, деякі дослідження в пробірці і на тваринах свідчать, що деякі сполуки соку карела можуть володіти протираковими властивостями (14, 16, 17, 18).

Нарешті, деякі дані досліджень на тваринах свідчать, що сік карела може підвищувати рівень ЛПВЩ (хорошого) холестерину, а також знижувати рівні ЛПНЩ (поганого ) холестерину і тригліцеридів (1, 19).

Резюме:

Сік карела може принести різнобічну користь для здоров’я, включаючи зниження рівня цукру в крові і поліпшення здоров’я шкіри. Щоб визначити, чи може він допомогти зменшити жир на животі необхідні додаткові дослідження.

Потенційна шкода соку Карела

У той час як деякі люди знаходять сік карела смачним, інші можуть знаходити його смак гірким і неприємним.

Крім того, поганою ідеєю може бути вживання цього соку в надмірно великих кількостях, так як це може призвести до несприятливих наслідків, таким як біль в животі, діарея і розлад шлунка. Проте, щоб визначити, яка кількість соку є безпечним, необхідно провести більше досліджень (20).

Більш того, оскільки його довгострокові наслідки не відомі, він може підходити не для всіх.

з огляду на його вплив на рівень цукру в крові, люди, які страждають на цукровий діабет, і ті, хто приймає ліки, перед початком прийому соку карела повинні проконсультуватися зі своїм лікуючим лікарем (20).

Крім того, екстракт гіркої дині може вплинути на вашу ендокринну систему, яка контролює гормони і репродукцію. З цієї причини жінки, які вагітні або годують грудьми, перш ніж додавати сік карела в своє повсякденне життя повинні поговорити зі своїм лікуючим лікарем (21).

Резюме:

Сік карела безпечний для більшості при вживанні в помірних кількостях, але людям з цукровим діабетом, тим, хто приймає ліки, а також вагітним і годуючим груддю жінкам, перед включенням його в свій раціон слід проконсультуватися з лікарем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Що таке рідкі амінокислоти і корисні вони для здоров'я?

Як зробити сік карела

Ви можете легко приготувати сік карела в домашніх умовах. Все, що вам потрібно, це сира гірка диня, блендер або соковижималка і вода.

Віддавайте перевагу гірким диням, які більше в розмірах, і уникайте тих, які є більш зрілими, зі злегка оранжевим або червоним відтінком. Це допоможе вам уникнути різкого смаку.

Щоб пом’якшити смак, ви можете замочити м’якоть гіркої дині у воді з лимонним соком приблизно на 30 хвилин, а потім подрібнити до пюреобразного стану.

Сік карела

Інгредієнти:

  • 1 гірка диня
  • вода або інший сік
  • лимонний сік , сіль або мед (за бажанням)

Керівництво:

  1. Вимийте гірку диню під холодною водою.
  2. Помістіть її на обробну дошку і відріжте кожен кінець (немає необхідності чистити її).
  3. Розріжте диню хрест-навхрест і вздовж. Тепер у вас повинно бути чотири частини.
  4. Вийміть насіння з кожної частини за допомогою ложки і викиньте їх.
  5. Помістіть залишилася зовнішню зелену м’якоть плоскою стороною вниз на обробну дошку. Наріжте їх на шматочки середнього розміру.
  6. Додайте воду в блендер, щоб приблизно одна частина води потрапила на дві частини гіркої дині. Ви можете відрегулювати ці пропорції на свій смак і при бажанні замінити воду іншим соком.
  7. Додайте шматочки гіркою дині в блендер. Ви також можете додати кілька крапель лимонного соку і 1/2 чайної ложки (5 мл) меду або солі для смаку. Змішайте до отримання однорідної маси.
  8. Вилийте на сітчастий фільтр, щоб відфільтрувати шматочки плода. Натискайте дерев’яною ложкою на тверді частинки, щоб процідити якомога більше соку. Подавайте негайно або охолодіть.

Якщо у вас є соковижималка, ви можете використовувати її замість блендера. Просто додайте води в кінці, і пропустіть етап віджимання твердого речовини.

Ви можете змішати і інші інгредієнти в своєму соку Карела. Зелене яблуко, огірок, імбир, ананас і полуниця — все це популярні добавки.

Резюме:

Ви можете легко приготувати сік карела в домашніх умовах, використовуючи блендер або соковижималку. Якщо його гіркий смак викликає занепокоєння, вибирайте гіркі дині, які більше в розмірах і мають блідо-зелений колір.

Підіб’ємо підсумок

  • Сік карела дуже поживний і пов’язаний з багатьма корисними для здоров’я властивостями, включаючи поліпшення здоров’я шкіри і контроль рівня цукру в крові.
  • з огляду на, що він зроблений з гіркою дині, він може мати неприємний гіркий смак. Роблячи сік будинку, ви можете спробувати додати інші фрукти і овочі, щоб зменшити його смак.
  • Хоча необхідні додаткові дослідження користі для здоров’я соку Карела, він може постачати ваш організм багатьма ключовими поживними речовинами і може допомогти оптимізувати ваше здоров’я при споживанні в помірних кількостях.

Читайте також

Яка капуста корисніше — брокколі або цвітна?

elena elena

Чи можна їсти сирий кабачок?

elena elena

Чорниця: користь і шкода для здоров’я жінки і чоловіки

elena elena

Чим корисна яловичина? Користь і шкода для організму

elena elena

Масло обліпихи: лікувальні властивості і протипоказання

elena elena

Молоко з кешью: корисні властивості, рецепт приготування

elena elena

Чим відрізняється рис жасмин від білого рису?

elena elena

Помело: користь і шкода для організму людини

elena elena

7 Самих корисних видів молока рослинного і тваринного походження

elena elena

Залишити коментар