Корисні продукти

Що таке кріплене вино? Види, користь і шкода

На додаток до більш високого рівня вмісту алкоголю, кріплене вино може похвалитися унікальним смаком і ароматом, які відрізняють його від звичайних сортів.

Проте обидва типи мають схожість, особливо коли мова йде про їхню користь для здоров’я і потенційні недоліки.

В цій статті розглядаються види, користь і шкода кріпленого вина.

src=»https://kedr.org.ua/wp-content/uploads/2021/06/1623921412_Chto-takoe-kreplenoe-vino-Vidy-pol-za-i-vred.jpg» title=»Що таке кріплене вино? Види, користь і шкода» alt=»Що таке кріплене вино? Види, користь і шкода» width=»768″ height=»509″ />

Що таке кріплене вино?

до того, як було винайдено сучасне охолодження, кріплене вино вироблялося в спробі запобігти псуванню вина шляхом збільшення вмісту в ньому алкоголю (1).

вино проходить процес, званий ферментацією, який відбувається, коли дріжджі перетворюють цукор з винограду в спирт і вуглекислий газ (2).

в процесі ферментації додаються дистильовані спирти, такі як бренді — це підвищує рівень вмісту алкоголю і змінює смак кінцевого продукту.

Якщо спирт додається до завершення процесу ферментації, кріплене вино набуває більш е солодкий смак. Навпаки, вино має тенденцію бути більш сухим, якщо спирт доданий пізніше.

Солодкі і сухі сорти часто подають як аперитив або дижестива до або після їди, щоб стимулювати апетит і травлення.

деякі типи також використовуються в кулінарії, щоб додати чудовий смак вашим улюбленим рецептами.

Резюме:

Кріплене вино отримують шляхом додавання в вино дистильованих спиртів під час або після ферментації. Воно буває сухим і солодким, часто подається до або після їди, або використовується в кулінарії.

Види кріпленого вина

Доступно декілька видів кріплених вин, кожен з яких відрізняється за смаком і способом виробництва.

Ось найбільш поширені види кріплених вин:

  • Портвейн . Цей вид родом з Португалії, але в даний час проводиться в усьому світі. Бренді додається в вино до того, як воно завершить бродіння, в результаті чого виходить більш солодкий смак.
  • Херес (шеррі) . Херес доступний в декількох варіантах в залежності від виду використовуваного винограду. Хоча він традиційно є сухим, його іноді підсолоджують і подають як десертного вина.
  • Мадера . Родом з португальських островів Мадейра, цей тип нагрівається і окислюється шляхом піддавання його впливу повітря. Бренді додається в різний час під час ферментації, викликаючи зміни смаку.
  • Марсала . Марсала — це звичайне кулінарне вино, яке після ферментації кріпиться, що надає йому виразний сухий смак. Цей напій також іноді підсолоджується, що робить його відмінним доповненням до десертних рецептами.
  • Вермут . Доступний як в сухому, так і в солодкому вигляді, вермут — це кріплене біле вино, яке часто приправляють травами і спеціями, такими як гвоздика і кориця. Він також використовується для приготування коктейлів, таких як мартіні, манхеттен і Негроні.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Що таке гарбуз Акорн і корисна вона для здоров'я?

Резюме:

Існує безліч видів кріплених вин, кожен з яких має унікальний смак і метод виробництва.

Потенційна користь кріпленого вина

Як і звичайне вино, кріплене вино може володіти декількома корисними властивостями.

Багато антиоксидантами

Кріплене вино містить велику кількість антиоксидантів, які є потужними сполуками, що допомагають нейтралізувати вільні радикали, тим самим захищаючи від пошкодження клітин і хронічних захворювань (3).

зокрема, вино містить антиоксиданти, такі як катехін, епікатехін і проантоціанідіни (4).

Червоне вино також багато ресвератролом — антиоксидантом, який, як вважається, допомагає при таких захворюваннях, як серцево-судинні захворювання, інсульт, високий кров’яний тиск, цукровий діабет і деякі види раку (5, 6, 7).

Зверніть увагу, що червоне вино може містити більше антиоксидантів, оскільки воно виготовлено з виноградної шкірки, яка особливо багата цими корисними сполуками (8).

Крім того, дослідження показують, що ваш організм може погано засвоювати антиоксиданти, присутні в кріплених винах, тому краще зосередитися на отриманні більшої частини цих сполук з багатих поживними речовинами продуктів, таких як фрукти і овочі (9).

Підтримує здоров’я серця

Деякі дослідження показують, що помірний рівень споживання вина може принести користь здоров’ю серця (10, 11).

Фактично, дослідження показують, що вживання алкоголю в малих і помірних кількостях пов’язано з більш низьким ризиком розвитку серцево-судинних захворювань, інсульту і цукрового діабету, а також зі зменшенням ризику смерті від хвороб серця на 30% (12).

Більш того, одне 4-тижневе дослідження за участю 69 осіб показало, що вживання червоного вина підвищує рівень холестерину ЛПВЩ (хорошого) до 16% (13).

Холестерин ЛПВЩ допомагає прибрати нагромадження холестеринових бляшок в артеріях, що може знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань (14).

Пам’ятайте, що пияцтво може завдати шкоди вашому серцю і призвести до алкогольної кардіоміопатії, яка є хворобою, такою, що ускладнює здатність вашого серця ефективно перекачувати кров (15).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Лютеїн і зеаксантин: користь, норма споживання, продукти

може захистити від хронічних захворювань

деякі дослідження відзначають, що кріплене вино може допомогти запобігти деякі хронічні захворювання.

Наприклад, одне велике дослідження показало, що тривале вживання вина в помірних кількостях було пов’язане з більш низьким ризиком розвитку цукрового діабету 2 типу у жінок з надмірною вагою (16).

Інші дослідження показують, що вживання вина може покращує з чшіть психічне здоров’я і здоров’я мозку за рахунок зниження ризику розвитку депресії і деменції (17, 18, 19, 20).

Помірний рівень споживання вина також був пов’язаний зі зменшенням ризику виникнення кількох видів раку, включаючи рак товстої кишки , яєчників і простати (21, 22, 23).

Резюме:

Міцні вина містять антиоксиданти, в тому числі ресвератрол, катехін і епікатехін. У помірних кількостях вживання кріпленого вина може бути пов’язано з поліпшенням здоров’я серця і зниженням ризику виникнення кількох хронічних захворювань.

Потенційна шкода кріпленого вина

Вживання кріпленого вина у великих кількостях може бути пов’язано з декількома несприятливими наслідками для здоров’я.

містить багато калорій

У порівнянні зі звичайним вином, кріплене вино часто містить більше калорій.

Десертні вина, такі як херес , можуть містити майже вдвічі більше калорій, ніж червоне вино (24, 25).

Хоча кріплене вино, як правило, п’ють в менших кількостях, ніж звичайне вино, надмірне його споживання може викликати швидке накопичення калорій, збільшуючи ризик збільшення маси тіла.

Тому важливо зменшити споживання і дотримуватися однієї-двох порцій на день.

Розмір порції може варіюватися в залежності від типу вина і рівня вмісту алкоголю, але одна порція кріпленого вина звич про становить близько 88 мл.

Містить більше алкоголю

Рівень вмісту алкоголю в кріплені вина набагато вище, ніж у звичайних сортів.

Завдяки додаванню дистильованих спиртів, таких як бренді, кріплені вина можуть містити 17-20% алкоголю в порівнянні з 10-15% в традиційних винах.

Регулярне вживання великої кількості алкоголю може призвести до алкогольної залежності, яка може викликати симптоми відміни при припиненні вживання (26).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Червона малина і чорна малина: в чому різниця?

Більш того, надмірний рівень споживання алкоголю може сприяти захворюванню печінки, збільшення маси тіла, пошкодження головного мозку і серцевої недостатності (27, 28, 29, 30).

обмеження споживання алкоголю — найкращий спосіб запобігти побічні ефекти.

Помірне вживання алкоголю визначається як один алкогольний напій (дрінк) в день для жінок і два для чоловіків (31).

Містить багато цукру

У порівнянні з багатьма іншими видами алкоголю, ви але, природно, містить більше цукру, так як воно зроблено з винограду.

Міцні вина містять ще більше цукру, так як багато сортів виробляються шляхом додавання спирту в вино під час процесу бродіння до того, як цукор буде перетворений в алкоголь.

Інші види підсолоджують після бродіння, що ще більше збільшує рівень вмісту цукру.

Солодкі десертні вина, такі як портвейни, містять близько 7 грамів цукру на 88 мл порцію ( 24).

Споживання великої кількості цукру було пов’язано з безліччю захворювань, включаючи цукровий діабет, ожиріння, проблеми з печінкою і хвороби серця (32).

з цієї причини в Dietary Guidelines на 2015-2020 роки рекомендується обмежувати споживання доданого цукру менш ніж 10% від ваших щоденних калорій, що відповідає приблизно 50 грамам при стандартній дієті на 2000 калорій (31).

Це означає, що тільки один келих кріпленого вина може містити близько 14% від вашого суто чного ліміту на доданий цукор, тому важливо насолоджуватися цим солодким частуванням в міру як частини здорового раціону харчування.

Резюме:

Кріплене вино містить багато калорій і містить цукор і алкоголь, обидва з яких були пов’язані з несприятливими наслідками при вживанні в надмірній кількості.

Підіб’ємо підсумок

  • Кріплене вино — це вино, яке містить дистильований спирт, наприклад, бренді.
  • До поширених сортів відносяться портвейн, херес і вермут. Вони відрізняються за смаком залежно від їх інгредієнтів і ступеня ферментації.
  • Хоча помірний рівень споживання кріпленого вина може принести користь для здоров’я, його надмірне вживання може завдати шкоди вашому здоров’ю.
  • Тому краще обмежити своє споживання і насолоджуватися кріплених вином в малих кількостях в якості частини здорового раціону харчування.

Читайте також

Коричневий рис: користь і шкода для здоров’я

elena elena

Нут: користь і шкода для здоров’я

elena elena

Насіння льону: корисні властивості та протипоказання, як приймати

elena elena

Ягоди годжі: користь і шкода, як приймати

elena elena

Барбарис: користь і шкода для здоров’я людини

elena elena

Чим можна замінити вершкове масло в випічці і на бутербродах

elena elena

Мандарини: корисні властивості та протипоказання

elena elena

Качині яйця: корисні властивості, харчова цінність, протипоказання

elena elena

Тунець і лосось: що корисніше для здоров’я?

elena elena

Залишити коментар