На додаток до більш високого рівня вмісту алкоголю, кріплене вино може похвалитися унікальним смаком і ароматом, які відрізняють його від звичайних сортів.
Проте обидва типи мають схожість, особливо коли мова йде про їхню користь для здоров’я і потенційні недоліки.
В цій статті розглядаються види, користь і шкода кріпленого вина.
Що таке кріплене вино?
до того, як було винайдено сучасне охолодження, кріплене вино вироблялося в спробі запобігти псуванню вина шляхом збільшення вмісту в ньому алкоголю (1).
вино проходить процес, званий ферментацією, який відбувається, коли дріжджі перетворюють цукор з винограду в спирт і вуглекислий газ (2).
в процесі ферментації додаються дистильовані спирти, такі як бренді — це підвищує рівень вмісту алкоголю і змінює смак кінцевого продукту.
Якщо спирт додається до завершення процесу ферментації, кріплене вино набуває більш е солодкий смак. Навпаки, вино має тенденцію бути більш сухим, якщо спирт доданий пізніше.
Солодкі і сухі сорти часто подають як аперитив або дижестива до або після їди, щоб стимулювати апетит і травлення.
деякі типи також використовуються в кулінарії, щоб додати чудовий смак вашим улюбленим рецептами.
Резюме:
Кріплене вино отримують шляхом додавання в вино дистильованих спиртів під час або після ферментації. Воно буває сухим і солодким, часто подається до або після їди, або використовується в кулінарії.
Види кріпленого вина
Доступно декілька видів кріплених вин, кожен з яких відрізняється за смаком і способом виробництва.
Ось найбільш поширені види кріплених вин:
- Портвейн . Цей вид родом з Португалії, але в даний час проводиться в усьому світі. Бренді додається в вино до того, як воно завершить бродіння, в результаті чого виходить більш солодкий смак.
- Херес (шеррі) . Херес доступний в декількох варіантах в залежності від виду використовуваного винограду. Хоча він традиційно є сухим, його іноді підсолоджують і подають як десертного вина.
- Мадера . Родом з португальських островів Мадейра, цей тип нагрівається і окислюється шляхом піддавання його впливу повітря. Бренді додається в різний час під час ферментації, викликаючи зміни смаку.
- Марсала . Марсала — це звичайне кулінарне вино, яке після ферментації кріпиться, що надає йому виразний сухий смак. Цей напій також іноді підсолоджується, що робить його відмінним доповненням до десертних рецептами.
- Вермут . Доступний як в сухому, так і в солодкому вигляді, вермут — це кріплене біле вино, яке часто приправляють травами і спеціями, такими як гвоздика і кориця. Він також використовується для приготування коктейлів, таких як мартіні, манхеттен і Негроні.
Резюме:
Існує безліч видів кріплених вин, кожен з яких має унікальний смак і метод виробництва.
Потенційна користь кріпленого вина
Як і звичайне вино, кріплене вино може володіти декількома корисними властивостями.
Багато антиоксидантами
Кріплене вино містить велику кількість антиоксидантів, які є потужними сполуками, що допомагають нейтралізувати вільні радикали, тим самим захищаючи від пошкодження клітин і хронічних захворювань (3).
зокрема, вино містить антиоксиданти, такі як катехін, епікатехін і проантоціанідіни (4).
Червоне вино також багато ресвератролом — антиоксидантом, який, як вважається, допомагає при таких захворюваннях, як серцево-судинні захворювання, інсульт, високий кров’яний тиск, цукровий діабет і деякі види раку (5, 6, 7).
Зверніть увагу, що червоне вино може містити більше антиоксидантів, оскільки воно виготовлено з виноградної шкірки, яка особливо багата цими корисними сполуками (8).
Крім того, дослідження показують, що ваш організм може погано засвоювати антиоксиданти, присутні в кріплених винах, тому краще зосередитися на отриманні більшої частини цих сполук з багатих поживними речовинами продуктів, таких як фрукти і овочі (9).
Підтримує здоров’я серця
Деякі дослідження показують, що помірний рівень споживання вина може принести користь здоров’ю серця (10, 11).
Фактично, дослідження показують, що вживання алкоголю в малих і помірних кількостях пов’язано з більш низьким ризиком розвитку серцево-судинних захворювань, інсульту і цукрового діабету, а також зі зменшенням ризику смерті від хвороб серця на 30% (12).
Більш того, одне 4-тижневе дослідження за участю 69 осіб показало, що вживання червоного вина підвищує рівень холестерину ЛПВЩ (хорошого) до 16% (13).
Холестерин ЛПВЩ допомагає прибрати нагромадження холестеринових бляшок в артеріях, що може знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань (14).
Пам’ятайте, що пияцтво може завдати шкоди вашому серцю і призвести до алкогольної кардіоміопатії, яка є хворобою, такою, що ускладнює здатність вашого серця ефективно перекачувати кров (15).
може захистити від хронічних захворювань
деякі дослідження відзначають, що кріплене вино може допомогти запобігти деякі хронічні захворювання.
Наприклад, одне велике дослідження показало, що тривале вживання вина в помірних кількостях було пов’язане з більш низьким ризиком розвитку цукрового діабету 2 типу у жінок з надмірною вагою (16).
Інші дослідження показують, що вживання вина може покращує з чшіть психічне здоров’я і здоров’я мозку за рахунок зниження ризику розвитку депресії і деменції (17, 18, 19, 20).
Помірний рівень споживання вина також був пов’язаний зі зменшенням ризику виникнення кількох видів раку, включаючи рак товстої кишки , яєчників і простати (21, 22, 23).
Резюме:
Міцні вина містять антиоксиданти, в тому числі ресвератрол, катехін і епікатехін. У помірних кількостях вживання кріпленого вина може бути пов’язано з поліпшенням здоров’я серця і зниженням ризику виникнення кількох хронічних захворювань.
Потенційна шкода кріпленого вина
Вживання кріпленого вина у великих кількостях може бути пов’язано з декількома несприятливими наслідками для здоров’я.
містить багато калорій
У порівнянні зі звичайним вином, кріплене вино часто містить більше калорій.
Десертні вина, такі як херес , можуть містити майже вдвічі більше калорій, ніж червоне вино (24, 25).
Хоча кріплене вино, як правило, п’ють в менших кількостях, ніж звичайне вино, надмірне його споживання може викликати швидке накопичення калорій, збільшуючи ризик збільшення маси тіла.
Тому важливо зменшити споживання і дотримуватися однієї-двох порцій на день.
Розмір порції може варіюватися в залежності від типу вина і рівня вмісту алкоголю, але одна порція кріпленого вина звич про становить близько 88 мл.
Містить більше алкоголю
Рівень вмісту алкоголю в кріплені вина набагато вище, ніж у звичайних сортів.
Завдяки додаванню дистильованих спиртів, таких як бренді, кріплені вина можуть містити 17-20% алкоголю в порівнянні з 10-15% в традиційних винах.
Регулярне вживання великої кількості алкоголю може призвести до алкогольної залежності, яка може викликати симптоми відміни при припиненні вживання (26).
Більш того, надмірний рівень споживання алкоголю може сприяти захворюванню печінки, збільшення маси тіла, пошкодження головного мозку і серцевої недостатності (27, 28, 29, 30).
обмеження споживання алкоголю — найкращий спосіб запобігти побічні ефекти.
Помірне вживання алкоголю визначається як один алкогольний напій (дрінк) в день для жінок і два для чоловіків (31).
Містить багато цукру
У порівнянні з багатьма іншими видами алкоголю, ви але, природно, містить більше цукру, так як воно зроблено з винограду.
Міцні вина містять ще більше цукру, так як багато сортів виробляються шляхом додавання спирту в вино під час процесу бродіння до того, як цукор буде перетворений в алкоголь.
Інші види підсолоджують після бродіння, що ще більше збільшує рівень вмісту цукру.
Солодкі десертні вина, такі як портвейни, містять близько 7 грамів цукру на 88 мл порцію ( 24).
Споживання великої кількості цукру було пов’язано з безліччю захворювань, включаючи цукровий діабет, ожиріння, проблеми з печінкою і хвороби серця (32).
з цієї причини в Dietary Guidelines на 2015-2020 роки рекомендується обмежувати споживання доданого цукру менш ніж 10% від ваших щоденних калорій, що відповідає приблизно 50 грамам при стандартній дієті на 2000 калорій (31).
Це означає, що тільки один келих кріпленого вина може містити близько 14% від вашого суто чного ліміту на доданий цукор, тому важливо насолоджуватися цим солодким частуванням в міру як частини здорового раціону харчування.
Резюме:
Кріплене вино містить багато калорій і містить цукор і алкоголь, обидва з яких були пов’язані з несприятливими наслідками при вживанні в надмірній кількості.
Підіб’ємо підсумок
- Кріплене вино — це вино, яке містить дистильований спирт, наприклад, бренді.
- До поширених сортів відносяться портвейн, херес і вермут. Вони відрізняються за смаком залежно від їх інгредієнтів і ступеня ферментації.
- Хоча помірний рівень споживання кріпленого вина може принести користь для здоров’я, його надмірне вживання може завдати шкоди вашому здоров’ю.
- Тому краще обмежити своє споживання і насолоджуватися кріплених вином в малих кількостях в якості частини здорового раціону харчування.