Він буває різних сортів, серед яких рис жасмин і білий рис є одними з найпопулярніших.
Хоча ці два види рису дуже схожі, вони мають кілька помітних відмінностей.
В цій статті розглядаються основні подібності та відмінності між рисом жасмин і білим рисом.
Схожі профілі поживних речовин
Весь білий рис обробляється — його лушпиння (тверда захисна оболонка), висівки (зовнішній шар) і зародок (внутрішнє ядро) видаляються (1).
Це позбавляє білий рис клітковини і багатьох поживних речовин (2).
Білий жасминовий рис проводиться таким чином і підпадає під категорію білого рису.
Хоча існує багато різних видів білого рису, включаючи басматі, арборіо, жасмин і оріджінаріо, всі вони дуже схожі з точки зору харчової цінності.
в наступній таблиці порівнюються поживні речовини в 140-грамової порції вареної Довгозернистий білого рису і жасминового рису (3, 4):
Довгозерний бе лий рис Рис жасмин Калорії 160 ккал 181 ккал Білок 4 грами 4 грами Жир 0 грам 1 грам Вуглеводи 36 грам 39 грам Клітковина 1 грам 1 грам Кальцій 2% від рекомендованої добової норми споживання (РСНП) 2% від РСНП Залізо 0% від РСНП 2% від РСНП
Крім того, в невеликій кількості білого рису міститься невелика кількість цинку, магнію, марганцю, міді і вітамінів групи B (5, 6).
Однак через втрату поживних речовин під час обробки білий рис часто збагачується залізом, тіаміном (вітамін B1), ніацин (вітамін B3) і фолатом (7, 8, 9).
Резюме :
Довгозерний білий рис і білий рис жасмин містять дуже схожі кількості калорій, вуглеводів, білка і клітковини.
рис жасмин також поставляється в більш здорових, цільнозернових сортах
Коричневий рис жасмин менш обработ ан, ніж білий рис.
Як і всі цільні зерна, у нього була видалена тільки зовнішня лушпиння — НЕ висівки і зародки. Це гарантує, що клітковина і багато живильних речовин залишаються в кінцевому продукті (10, 11).
1/3 склянки (50 грам) сирого коричневого жасминового рису містить (12):
- Калорії : 180 ккал
- Білок : 4 грами
- Жир : 1, 5 грама
- Вуглеводи : 38 грам
- Клітковина : 2 грами
- Залізо : 2% від РСНП
- Тіамін (вітамін B1) : 10% від РСНП
- Ніацин (вітамін B3) : 15% від РСНП
Завдяки міститься клітковині коричневий рис жасмин, як правило, містить менше калорій і вуглеводів, ніж білий рис. Він також містить кальцій, залізо і калій.
Крім того, червоний, фіолетовий і чорний сорти цільнозернового жасминового рису містять різні кількості корисних фитонутриентов. Ці рослинні сполуки мають антиоксидантні властивості, які допомагають підтримувати і захищати ваші клітини від ушкоджень (13, 14, 15, 16).
Резюме:
Існує кілька видів цільнозернового рису жасмин. Коричневий рис жасмин містить клітковину і є джерелом деяких вітамінів і мінералів.
Вони можуть виглядати і пахнути по-різному
Білий рис може мати короткий, середній або довге зерно.
Рис жасмин має довге зерно і в основному зростає в Південно-Східній Азії, особливо в Таїланді.
Завдяки своїй пухнастості і злегка липкою текстурі, коли приготований, вважається, що він володіє чудовою якістю приготування ( 17, 18).
тим часом, консистенція білого рису може сильно відрізнятися. Наприклад, клейкий рис, який зазвичай використовується в азіатських десертах, дуже липкий.
Що стосується кольору, білий рис завжди білий, але жасминовий рис може бути білим, коричневим, червоним, фіолетовим або чорним.
рис жасмин також відомий як тайський ароматний рис, з огляду на його приємний схожий на попкорн запах. Це пов’язано з присутністю молекули під назвою 2-ацетил 1-пірролін (17, 19).
Для порівняння, більшості видів білого рису не вистачає чіткого запаху.
Резюме:
рис жасмин — це довгозерний ароматний рис, який різниться за кольором. З іншого боку, білий рис варіюється за розміром і текстурі, але його колір завжди білий.
Який з них корисніше?
І білий рис, і білий рис жасмин є очищеними зернами, оскільки їх волокнисті і багаті поживними речовинами частини були видалені.
Це робить їх майже еквівалентними за складом.
через нестачу клітковини і білка ваш організм легко перетравлює їх, що може привести до різких сплесків рівнів цукру в крові (20).
Одне велике дослідження, проведене серед більш ніж 197 000 чоловік, показало, що щоденна заміна 1/3 склянки (50 грам) білого рису на таку ж кількість коричневого рису була пов’язана зі зменшенням ризику розвитку цукрового діабету 2 типу на 16% (21).
Крім того, люди з цукровим діабетом 2 типу можуть відчувати поліпшення функції кровоносних судин, переходячи з білого на коричневий рис (22).
Це може бути пов’язано з тим, що неочищений цільнозерновий рис, такий як коричневий жасминовий рис, містить клітковину, яка може допомогти уповільнити засвоєння цукру і мінімізувати його накопичення в крові (21) .
Коричневий рис також містить фітонутрієнти, такі як флавоноїди, антоціани і фенольні сполуки. Ці сполуки мають широкий спектр корисних властивостей, які можуть підтримувати ваше серце і імунну систему (21, 23, 24).
В результаті цільнозерновий рис жасмин є більш здоровою альтернативою білому рису або білому жасминовий рису.
Резюме:
Цельнозерновой або коричневий рис жасмин може бути більш здоровим вибором, ніж білий або білий рис жасмин.
Підіб’ємо підсумок
- білий рис жасмин — вид білого рису.
- Як і весь білий рис, він сильно обробляється, що призводить до втрати клітковини і багатьох поживних речовин.
- Тим Проте цільнозернові сорти жасминового рису, колір яких варіюється від коричневого і червоного до чорного, можуть бути більш здоровим варіантом, ніж білий рис.
- Це пов’язано з тим, що вони містять більше клітковини, поживних речовин і корисних рослинних з’єднань.