Вони походять з різних родин рослин, містять різні поживні речовини і по-різному впливають на рівень цукру в крові.
В цій статті описується чим відрізняється батат від картоплі (основні відмінності), а також способи їх приготування.
![Батат і картопля: в чому різниця? Батат і картопля: в чому різниця?](https://kedr.org.ua/wp-content/uploads/2021/06/1623921335_Batat-i-kartofel-v-chem-raznica.jpg)
Різні сімейства рослин
Батат і картопля вважаються коренеплодами, але мають тільки віддалене спорідненість.
Батат (солодка картопля) відноситься до сімейства берізка, а білий картопля до сімейства Пасльонові. Їстівна частина цих рослин — бульби, які ростуть на коренях.
Обидва сорти родом з Центральної і Південної Америки, але в даний час вони вирощуються і вживаються по всьому світу.
Батат зазвичай має коричневу шкірку і помаранчеву м’якоть, але також буває фіолетового, жовтого і червоного кольорів. Звичайна картопля буває коричневого, жовтого і червоного відтінків і має білу або жовту м’якоть.
В деяких інших країнах батат часто називають ямсом, хоча це різні види.
Резюме:
Батат і звичайна картопля є коренеплодами. Вони віддалено пов’язані, але походять з різних родин.
Відмінності в харчовій цінності і склад
Батат часто називають більш здоровим овочем, ніж білий картопля, але в дійсності обидва види можуть бути багаті поживними речовинами.
Ось порівняння харчової цінності 100 грам білого картоплі і батату з шкіркою (1, 2):
Білий картопля Батат (солодка картопля) Калорії 92 ккал 90 ккал Білок 2 грами 2 грами Жир 0,15 грама 0,15 грама Вуглеводи 21 грам 21 грам Клітковина 2,1 грама 3,3 грама Вітамін A 0,1% від рекомендованої добової норми споживання (РСНП) 107 % від РСНП Вітамін B6 12% від РСНП 17% від РСНП Вітамін C 14% від РСНП 22% від РСНП Калій 17% від РСНП 10% від РСНП Кальцій 1% від РСНП 3% від РСНП Магній 6% від РСНП 6% від РСНП
Хоча картопля і батат можна порівняти за калорійністю, рівнем вмісту білка і вуглеводів, білий картопля містить більше калію, тоді як батат неймовірно багатий вітаміном A.
Обидва види також містять інші корисні рослинні сполуки.
Батат, включаючи червоний і фіолетовий сорти, багатий антиоксидантами, які допомагають боротися з ушкодженнями клітин у вашому організмі, викликаними вільними радикалами (3, 4).
Картопля містить сполуки під назвою глікоалкалоіди, які, як було виявлено в дослідженнях в пробірці, надають протипухлинні та інші корисні ефекти (5, 6).
Резюме:
батат і картопля багаті клітковиною, вуглеводами і вітамінами B6 і C. Білий картопля містить більше калію, тоді як батат містить більше вітаміну A.
Відмінності в гликемическом індексі
Батат і картопля також розрізняються за своїм глікемічним індексом (Г І), який є мірою того, як певна їжа впливає на рівень цукру в крові (7).
Продукти з ГІ 70 або вище викликають більш швидке підвищення рівня цукру в крові в порівнянні з продуктами із середнім ГІ 56 -69 або низьким ГІ 55 або менше.
В залежності від типу і процесу приготування батат може мати ГІ 44-94. У печеного батату, як правило, набагато більш високий ГІ, ніж у вареного, через те, що під час приготування крохмаль желатинізується (8).
ГІ картоплі також може бути різним. Наприклад, варений червоний картопля має ГИ 89, в той час як спечений картопля сорту «Рассет» має ГИ 111 (8).
Люди, які страждають на цукровий діабет або іншими проблемами з рівнем цукру в крові, можуть отримати користь з обмеження продуктів з високим ГІ. Таким чином, цим людям часто рекомендується віддавати перевагу батату замість білого картоплі, так як батат зазвичай має більш низький ГІ.
Однак те, як вживання картоплі впливає на рівень цукру в крові, в значній мірі залежить від сорту картоплі , розміру порції і способу приготування. У той час як деякі сорти батату можуть мати більш низький ГІ, ніж звичайна картопля, інші не мають.
Резюме:
Вплив вживання в їжу картоплі і батата на рівень цукру в крові може відрізнятися в залежності від сорту і способу приготування.
Обидва можуть вписатися в збалансований раціон харчування
Як батат, так і картопля містять клітковину, вітаміни, мінерали і вуглеводи, і можуть вписатися в збалансований раціон харчування, який включає безліч інших корисних для здоров’я продуктів.
Як правильно їх приготувати
Хоча картопля багатий поживними речовинами, його часто готують хворими способами.
Наприклад, білий картопля можна перетворити в смажену картоплю, картопля фрі, пюре з вершковим маслом і вершками або запекти і покрити зверху калорійними інгредієнтами.
Більш того, батат можна поєднувати з цукром, маршмеллоу або іншими менш корисними інгредієнтами.
Щоб приготувати батат або звичайна картопля здоровим способом, спробуйте зварити або запекти його не очищаючи шкірку для більшої кількості клітковини і подавати зі свіжою зеленню або спеціями замість сиру, вершкового масла і солі.
Якщо ви стурбовані впливом цих коренеплодів на рівень цукру в крові, віддавайте перевагу вареній, а не запеченої картоплі.
Поєднання картоплі з продуктами з меншою кількістю вуглеводів, таких як пісні джерела білка і некрохмалисті овочі, також може обмежити їх вплив на рівень цукру в крові.
Резюме:
Як батат, так і ка ртофель можуть бути частиною збалансованої дієти. Запікайте або варіть їх замість того, щоб смажити, і поєднуйте з багатими поживними речовинами продуктами.
Підіб’ємо підсумок
- Батат відрізняється від картоплі за зовнішнім виглядом, смаком і складом.
- Як батат, так і картопля забезпечують організм людини різними поживними речовинами, включаючи вуглеводи, клітковину, вітамін C і антиоксиданти. У той час як білий картопля містить більше калію, батат (солодка картопля) забезпечує організм набагато більшою кількістю вітаміну A.
- Ці два коренеплоду також можуть по-різному впливати на рівень цукру в крові, хоча це залежить від сорту , розміру порції та інших факторів.
- у цілому, як батат, так і картопля можуть вписатися в здоровий раціон харчування при правильному приготуванні.