Харчування

11 продуктів викликають печію

11 продуктів викликають печію

Які продукти викликають печію

Що таке печія

Печія найкраще описується як хворобливе відчуття печіння, яке виникає в нижній частині грудної клітини. Печія є симптомом кислотного рефлюксу, стану, при якому шлункова кислота потрапляє в стравохід — порожнистий орган у вигляді трубки, що з’єднує порожнину рота з шлунком.

Як правило, шлункова кислота не може потрапити в стравохід через бар’єру під назвою нижній стравохідний сфінктер. Це кільцеподібна м’яз, яка, природно залишається закритою і зазвичай відкривається тільки при ковтанні або відрижці (1).

Однак у людей з кислотним рефлюксом цей м’яз часто послаблюється. Це одна з причин, чому люди з кислотним рефлюксом відчувають печію (2).

Які продукти викликають печію

Раціон харчування відіграє певну роль у появі печії. Багато продуктів харчування можуть розслабляти нижній стравохідний сфінктер, в результаті чого кисле вміст шлунка може потрапляти в стравохід і викликати печію.

1. Продукти з високим вмістом жиру

Високожирні продукти також можуть викликати печію. На жаль, до них відносяться такі неймовірно корисні для здоров’я і поживні продукти, як авокадо, сир і горіхи (3).

Існує два способи, за допомогою яких жирні продукти можуть викликати печію:

  1. По-перше, вони можуть розслабляти нижній сфінктер стравоходу — м’яз, яка діє як бар’єр між стравоходом і шлунком. Коли ця м’яз розслабляється, шлункова кислота може потрапити з шлунку в стравохід і викликати печію (4).
  2. По-друге, продукти з високим вмістом жиру стимулюють вивільнення гормону холецистокініну (CCK). Цей гормон може також розслабляти нижній стравохідний сфінктер і викликати кислотний рефлюкс (5, 6).

Крім того, CCK сприяє більш тривалому перебуванню їжі в шлунку з метою кращого її перетравлення. На жаль, це також може збільшити ризик кислотного рефлюксу, який може викликати печію (7).

Важливо відзначити, що це відноситься не тільки до корисної для здоров’я їжі, багатої жирами. Це також відноситься до смажених продуктів і прийомам їжі з високим вмістом жиру.

Резюме:

Продукти з високим вмістом жиру можуть викликати печію, розслабляючи нижній стравохідний сфінктер . Жир також сприяє вивільненню CCK, який може послабити сфінктер і дозволити їжі перебувати в шлунку довше — обидва ці чинники можуть призвести до печії.

2. М’ята

М’ята, така як м’ята перцева і м’ята кучерява, часто використовується в якості натурального кошти при проблемах з травленням. Однак є деякі свідчення того, що м’ята може викликати печію.

В одному дослідженні було встановлено, що високі дози м’яти пов’язані з симптомами кислотного рефлюксу.

Дивно, але м’ята перцева не розслаблятися нижній стравохідний сфінктер. Замість цього дослідники вважають, що м’ята може викликати кислотний рефлюкс, подразнюючи слизову оболонку стравоходу (8).

Інше дослідження, в якому брали участь більше 500 чоловік, показало, що ті, хто щодня споживав чай ​​з м’ятою перцевої, мали вдвічі підвищений ризик виникнення кислотного рефлюксу (9).

Проте існує обмежене доказ зв’язку між м’ятою і печією. Якщо ви відчуваєте, що м’ята погіршує вашу печію, тоді краще уникати її вживання.

Резюме:

М’ята перцева і м’ята кучерява можуть викликати печію. Якщо у вас виникає цей стан після вживання м’яти, краще зовсім уникати її.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  15 продуктів з високим вмістом вітамінів групи B

3. Цитрусові соки

Вживання цитрусових соків може викликати симптоми печії. Наприклад, під час дослідження за участю 382 чоловік з печією у 67% учасників спостерігалося це стан після вживання апельсинового соку (10).

В іншому дослідженні за участю приблизно 400 осіб з печією, 73% відчували її після вживання апельсинового або грейпфрутового соку. Отримані дані свідчать про те, що кількість кислоти в цитрусових соках може бути причиною виникнення симптомів печії (11).

Однак не зовсім ясно, як цитрусові соки можуть викликати печію (12).

Резюме:

Соки цитрусових, такі як апельсиновий або грейпфрутовий сік, можуть викликати кислотний рефлюкс і печію. Однак не зовсім ясно, чому це відбувається.

4. Шоколад

Шоколад — ще один з найбільш поширених продуктів харчування, що викликають печію. Як високожирні продукти, шоколад може розслабляти нижній стравохідний сфінктер (13, 14).

Це може дозволити шлункової кислоти потрапляти в стравохід і викликати печію.

Крім того, шоколад складається з какао, який містить «гормон щастя» — серотонін. На жаль, серотонін може також розслабляти нижній стравохідний сфінктер (15, 16).

Нарешті, шоколад також містить сполуки теобромін і кофеїн. Обидва вони можуть стимулювати розслаблення НСС (17).

Резюме:

Шоколад може викликати печію, розслабляючи нижній стравохідний сфінктер. Це може бути пов’язано з містяться в ньому жиром, серотоніном або іншими природними сполуками.

5. Пряні продукти

пряні продукти відомі тим, що викликають печію. Вони часто містять з’єднання, під назвою капсаїцин, яке може уповільнити швидкість травлення. Це означає, що їжа буде знаходитися в шлунку довше, що є фактором ризику виникнення печії (18).

Наприклад, одне дослідження показало, що вживання страви під назвою «Чилі», що містить порошок чилі, уповільнює швидкість травлення (19).

Крім того, пряні продукти можуть дратувати вже запалений стравохід, і це може погіршити симптоми печії (20).

Тому якщо ви вже страждаєте печією, вам найкраще скоротити споживання пряних продуктів.

Резюме:

Капсаицин, присутній в гострій їжі може викликати печію, уповільнюючи швидкість травлення. Пряна їжа може також дратувати ваш стравохід, ще більше погіршуючи симптоми печії.

6. Сіль

Споживання харчової солі або солоної їжі може посилити рефлюкс — фактор ризику печії. Наприклад, одне дослідження показало, що люди, додавали кухонну сіль в свою їжу, мали на 70% підвищений ризик виникнення рефлюксу, в порівнянні з людьми, які ніколи не додавали сіль.

В тому ж дослідженні також було виявлено , що люди, які споживали солону їжу принаймні три рази в тиждень, були схильні до на 50% більшому ризику рефлюксу, ніж люди, які ніколи не їли солоні продукти (21).

Проте, не зовсім зрозуміло, як споживання солі може збільшити ризик рефлюксу. Цілком можливо, що люди, які споживають солону їжу, також їдять більше смаженої і жирної їжі.

В цьому випадку ці продукти є більш ймовірною причиною виникнення печії, ніж сіль сама по собі.

Резюме:

Споживання харчової солі і солоних продуктів пов’язано з печією. Однак її вплив на стан ще не цілком зрозуміли.

7. Лук

Лук (особливо сиру цибулю), відноситься до поширених продуктів, що викликають печію. Як і інші продукти в цьому списку, цибуля може розслабляти нижній стравохідний сфінктер, що може викликати кислотний рефлюкс і симптоми печії (22).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  6 Кислотних продуктів харчування - чи варто вам уникати їх?

В одному дослідженні люди з печією з’їдали простий гамбургер в один день, а потім такий ж гамбургер, але з додаванням цибулі в інший день. Вживання гамбургера з цибулею значно погіршувало симптоми печії, в порівнянні з вживанням гамбургера без цибулі (23).

Крім того, цибуля є багатим джерелом ферментіруемие клітковини, що може викликати відрижку, яка може погіршити симптоми кислотного рефлюксу (24 ).

Клітковина лука складається з ферментуючих олигосахаридов, дисахаридов, моносахаридів і поліолів (FODMAP), групи з’єднань, які можуть викликати проблеми з травленням.

Докладно про ріпчастій цибулі ви можете дізнатися на цій сторінці — Ріпчасту цибулю: користь і шкода для організму.

Резюме:

лук (особливо сирої) може викликати симптоми кислотного рефлюксу і печії, розслабляючи нижній стравохідний сфінктер. Крім того, цибуля містить велику кількість ферментіруемие клітковини, що може сприяти симптомів кислотного рефлюксу.

8. Алкоголь

Помірне і надмірне споживання алкоголю також можуть викликати симптоми печії (25).

Алкоголь може викликати печію різними способами. Наприклад, він може розслабляти нижній стравохідний сфінктер, що сприяє ввезенню шлункової кислоти в стравохід і викликає печію (26).

Крім того, алкогольні напої, особливо вино і пиво, можуть сприяти збільшенню кількості кислоти в шлунку, що може підвищити ризик виникнення печії (27).

Нарешті, надмірне вживання алкоголю може безпосередньо пошкодити слизову оболонку стравоходу. Згодом це може зробити стравохід чутливішим до шлункової кислоти (26).

Резюме:

Алкоголь може викликати печію декількома способами. Він може розслабляти нижній стравохідний сфінктер, збільшувати кількість шлункової кислоти або безпосередньо ушкоджувати слизову оболонку стравоходу.

9. Кава

Деякі люди можуть відчувати печію при вживанні кави. Було виявлено, що кава розслабляє нижній стравохідний сфінктер, що може збільшити ризик кислотного рефлюксу і печії (28).

Деякі дослідження показують, що виною всьому кофеїн. Проте в інших дослідженнях вивчалася дія кофеїну самого по собі і виявилося, що він не може викликати симптоми рефлюксу. Якщо це так, то кислотний рефлюкс і печію викликають інші сполуки, виявлені в кави (29, 30).

Незважаючи на це інші дослідження не виявили ніякого зв’язку між вживанням кави і симптомами кислотного рефлюксу (31).

У зв’язку з тим, що результати досліджень досить суперечливі, якщо ви добре переносите кави, тоді немає необхідності його уникати. Проте якщо кава викликає рефлюкс і печію, краще уникати або обмежити його вживання.

Резюме:

Деякі люди можуть відчувати печію при вживанні кави, хоча зв’язок між споживанням кави і печією не надто зрозуміла. Якщо кава викликає у вас печію, тоді краще уникати його або зменшувати споживання.

10. Газовані напої

Безалкогольні газовані напої також є типовими винуватцями печії. Дослідження показують, що ці напої можуть послабити нижній стравохідний сфінктер і підвищити кислотність шлункової кислоти — два фактора ризику виникнення печії (32, 33).

В одному дослідженні вчені спостерігали патерни сну більше 15000 чоловік, виявивши, що приблизно 25% відчували нічну печію. Після подальшого дослідження дослідники виявили, що нічна печія була тісно пов’язана з декількома факторами, включаючи вживання газованих безалкогольних напоїв (34).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  12 продуктів містять фосфор у великій кількості

Інше дослідження показало, що люди, які споживали газовані напої, мали на 69% підвищений ризик розвитку симптомів кислотного рефлюксу, таких як печія (35).

Резюме:

Безалкогольні газовані напої можуть викликати печію, розслабляючи нижній стравохідний сфінктер. Якщо газовані напої викликають у вас печію, подумайте про скорочення споживання або повну відмову від них.

11. Молоко

Люди зазвичай споживають молоко для лікування печії, проте вживання цільного молока може викликати симптоми, а не полегшувати їх (10).

Фактично, дослідження показують, що незбиране молоко може збільшити виробництво кислоти в шлунку, що є фактором ризику виникнення печії (11).

в одному дослідженні за участю майже 400 осіб з печією близько 38% з них повідомили про виникнення її симптомів після вживання незбираного молока. Дослідники припустили, що зв’язок між цілісним молоком і печією пов’язана з містяться в ньому жиром (11).

Якщо після вживання молока у вас виникає печія, краще зменшити або повністю уникати його вживання.

Резюме:

Незбиране молоко може викликати печію, що може бути пов’язано з містяться в ньому жиром. Якщо незбиране молоко викликає у вас печію, краще зменшити споживання або повністю уникати його.

Продукти, які можуть допомогти полегшити печію

Хоча багато продуктів можуть погіршити печію, є кілька продуктів, здатних допомогти полегшити симптоми.

Ось деякі продукти, які можуть допомогти полегшити печію:

  • Імбир : це природний засіб від нудоти і блювоти. Хоча є обмежені дані про вплив імбиру на печію, його вживання може допомогти зменшити рефлюкс (36).
  • Банани і дині : ці продукти природно мають низький вміст кислоти і часто рекомендуються для зменшення рефлюксу (37).
  • Зелені овочі : стручкова квасоля, броколі, шпинат і селеру мають низький вміст жиру, кислоти і цукру (38).
  • Вівсянка : вівсяна каша багата клітковиною (харчовими волокнами), що пов’язано з меншим ризиком кислотного рефлюксу. Ця клітковина не містить FODMAP, тому не викликає відрижки або рефлюкс (24, 39).
  • Злаки і картопля : дослідження показали, що споживання злаків і картоплі пов’язане зі зниженням ризику гастроезофагеальної рефлюксної хвороби на 42% (40).

Резюме:

Хоча багато продуктів можуть погіршити симптоми печії, є багато продуктів, які можуть полегшити її симптоми. До них відносяться імбир, банани і дині, зелені овочі, вівсянка, злаки і картопля.

Підіб’ємо підсумок

  • Печія є симптомом кислотного рефлюксу. Щомісяця вона зачіпає мільйони людей по всьому світу.
  • Багато харчових продуктів можуть викликати печію, розслабляючи нижній стравохідний сфінктер — кільцеподібну м’яз, яка діє як бар’єр між стравоходом і шлунком.
  • Якщо ви часто відчуваєте печію, спробуйте відмовитися від вживання деяких продуктів з цього списку, щоб дізнатися, які з них викликають ваші симптоми.
  • Доброю ідеєю є ведення щоденника, в який слід записувати вживаються вами продукти і час виникнення печії. Це допоможе вам відстежувати, які продукти викликають печію.
  • Ви також можете спробувати додати продукти в свою дієту, які допоможуть зменшити печію. До них відносяться банани, дині, вівсянка, злаки, картопля, імбир і зелені овочі.

Читайте також

Чи можна їсти сиру капусту брокколі? Переваги і недоліки

elena elena

Що таке рафінований цукор і чим він шкідливий для здоров’я?

elena elena

Продукти, що знижують тестостерон у чоловіків і жінок

elena elena

Чи можна пити каву вранці натщесерце?

elena elena

Чи може вживання бананів перед сном поліпшити сон?

elena elena

Креатин і сироватковий протеїн: чи варто приймати разом?

elena elena

Креатин: плюси і мінуси (підтверджено наукою)

elena elena

8 Самих багатих поживними речовинами продуктів

elena elena

Ізолят молочного білка: що це, користь і шкода, застосування

elena elena

Залишити коментар