Зазвичай використовується як спеція, шавлія також має довгу історію використання в альтернативній і традиційній медицині. Примітно, що його чай володіє безліччю потенційних лікувальних властивостей — хоча наукові дослідження цього напою все ще знаходяться на початковій стадії.
Ось 8 корисних властивостей чаю з шавлією, протипоказання до вживання і способи його використання.
1. Багатий протизапальними і антиоксидантними сполуками
Чай з шавлією містить безліч потужних рослинних сполук.
Зокрема, його антиоксиданти нейтралізують шкідливі сполуки, які називаються вільними радикалами. При надмірному накопиченні в вашому організмі вони можуть привести до хронічних захворювань, таким як цукровий діабет 2 типу та деякі види раку (1, 2).
Чай з шавлією особливо багатий розмаринової кислотою. Дослідження на тваринах і в пробірках показали, що цей антиоксидант володіє численними корисними властивостями, такими як зменшення запалення і зниження рівня цукру в крові (3, 4).
У той час як запалення є природною реакцією організму, хронічне запалення може збільшити ризик розвитку захворювань.
Шавлія також забезпечує організм достатньою кількістю вітаміну K, який необхідний для здоров’я кісток, кровообігу і правильного згортання крові (5, 6).
Більш того, цей чай може похвалитися кількома іншими корисними для здоров’я сполуками, включаючи карнозол і камфору (1, 7, 8).
в дослідженні на мишах екстракт шавлії значно збільшував рівні циркулюючих в крові протизапальних сполук, одночасно знижуючи рівні запальних з’єднань (9).
Протизапальна і антиоксидантну дію чаю з шавлією може бути причиною багатьох його передбачуваних корисних властивостей, але необхідні додаткові дослідження на людях (10).
Резюме:
Чай з шавлією містить кілька протизапальних і антиоксидантних сполук, в тому числі розмаринову кислоту, камфору і карнозол, які наділяють його багатьма корисними властивостями.
2. Може сприяти здоровій шкірі і загоєнню ран
Шавлія є поширеним інгредієнтом в косметиці, яка застосовується зовнішньо як натурального засоби по догляду за шкірою.
Цілком можливо, що вживання чаю сприяє деяким з тих же корисних ефектів в відношення здоров’я шкіри.
в дослідженні в пробірці на клітинах шкіри миші було виявлено, що камфора — одне з ключових сполук шавлії — сприяє здоровому росту клітин шкіри, сповільнює ознаки старіння і зменшує утворення зморшок ( 8).
Крім того, дослідження на тваринах зв’язало карнозол і карнозную кислоту цієї рослини за допомогою в лікуванні пов’язаних з сонцем пошкоджень шкіри та інших запальних проблем зі шкірою (11).
Інші дослідження на тваринах показують, що екстракт шавлії допомагає виліковувати герпес і прискорює загоєння ран (12, 13).
Більш того, дослідження в пробірці показали, що його екстракт вбиває деякі шкідливі бактерії і грибки, які можуть пошкодити вашу шкіру (14, 15, 16).
Резюме:
Шавлія містить камфору і карнозол, які можуть допомогти запобігти пошкодженню шкіри. Він також може прискорити загоєння ран і вбити шкідливі бактерії і грибки.
3. Сприяє здоров’ю порожнини рота
Шавлія є одним з найпопулярніших рослинних засобів в стоматології, так як він зменшує біль, запалення і неприємний запах з рота, а також володіє антибактеріальними і ранозагоювальні властивості (17).
Фактично, полоскання рота чаєм з шавлії часто рекомендується як метод лікування пошкоджень слизової поверхні рота і болю в горлі (18).
Ці властивості часто пов’язують з потужним антиоксидантом розмаринової кислотою (18).
Крім того, шавлія додається в деякі рідини для полоскання рота в зв’язку з його антибактеріальної і протизапальною активністю (17, 19, 20).
Резюме:
Шавлія може полегшити біль і запалення в роті, а також неприємний запах з рота. Він має кілька стоматологічних застосувань в зв’язку з його антибактеріальними і ранозагоювальні властивості.
4. Може мати протираковими властивостями
Є деякі докази того, що чай з шавлією може допомогти боротися з раковими клітинами.
Він містить кілька протиракових з’єднань, включаючи карнозол, камфору і розмаринову кислоту. Зокрема, дослідження на тваринах і в пробірках показують, що карнозол може вбивати кілька типів ракових клітин, не зачіпаючи здорові клітини (7).
В дослідженні за участю понад 500 осіб було виявлено, що чай з шавлією і ромашкою зменшував ризик розвитку раку щитовидної залози (21).
Тим часом, в дослідженні в пробірці чай з шавлією допоміг запобігти генетичні зміни, які викликають утворення ракових клітин товстої кишки (22) .
Хоча ці результати є багатообіцяючими, необхідні додаткові дослідження на людях.
Резюме:
в дослідженнях в пробірці чай з шавлією і його сполуки продемонстрували кілька протиракових ефектів. Проте необхідні додаткові дослідження на людях.
5. Покращує контроль цукру в крові
Шавлія, який є частим компонентом рослинних препаратів для зниження рівня цукру в крові, може допомогти поліпшити рівень цукру в крові і запобігти або лікувати цукровий діабет 2 типу.
Двомісячне дослідження на 105 дорослих з цукровим діабетом 2 типу показало, що щоденний прийом 500 мг екстракту шавлії 3 рази в день поліпшував рівень цукру в крові натще, рівень цукру в крові після їжі і гемоглобіну A1c — показник середнього рівня цукру в крові за попередні 3 місяці (23).
тим часом, дослідження на мишах показало, що заміна води чаєм з шавлії, знижує рівень цукру в крові натще (24).
Крім того, дослідження, проведене в пробірці, показало, що шавлія поводиться подібно до інсуліну — гормону, який допомагає регулювати рівень цукру в крові — переміщаючи цукор в крові в ваші клітини для зберігання, тим самим знижуючи рівні цього маркера (25).
Резюме:
Чай з шавлією може допомогти запобігти або лікувати цукровий діабет 2 типу, знижуючи рівень цукру в крові.
6. Може поліпшити здоров’я мозку і настрій
Шавлія широко використовується в альтернативній медицині для поліпшення настрою і пам’яті, і запобігання захворювань мозку, таких як хвороба Альцгеймера. Наукові дослідження підтримують багато з цих застосувань (26).
Хвороба Альцгеймера прогресує через амілоїдних бляшок, які утворюються в мозку. Кілька досліджень в пробірці і на тваринах свідчать, що шавлія і розмаринова кислота можуть допомогти запобігти утворенню цих бляшок (27, 28, 29, 30).
Крім того, численні дослідження на людях показують, що екстракти шавлії покращують пам’ять, роботу мозку, настрій і зосередження (31, 32, 33).
Одне дослідження за участю 135 дорослих показало, що запах цієї рослини поліпшував пам’ять і настрій в порівнянні з контрольною групою (34).
Шавлія також може полегшити біль, але необхідні додаткові дослідження його впливу на мозок і нервову систему (10).
Резюме:
Чай з шавлією може уповільнити розвиток хвороби Альцгеймера, а також поліпшити настрій і пам’ять. Проте необхідні додаткові дослідження.
7. Може підтримати здоров’я жінок
Шавлія також може надати деякі унікальні корисні впливу на організми жінок.
На Близькому Сході вагітні жінки зазвичай використовують шавлія для лікування таких симптомів з боку травного тракту, як нудота — поширена проблема на ранніх термінах вагітності (35, 36).
Історично, шавлія також використовувався як засіб для зменшення вироблення молока у жінок, які віднімають дитини від грудей або мають його надлишок (37).
Проте було проведено мало досліджень в підтримку будь-якого з цих традиційних застосувань.
Існуючі дослідження показують, що шавлія допомагає зменшити припливи. 8-тижневе дослідження за участю 71 жінки в період менопаузи показало, що щоденний прийом таблетки, що містить свіжий шавлія, зменшив тяжкість і частоту припливів на 64% (38, 39).
Резюме:
Шавлія іноді використовується для лікування нудоти у вагітних жінок і зниження вироблення грудного молока у жінок, які віднімають від грудей або мають надлишок, але ці застосування підтверджені обмеженою кількістю досліджень. Проте він може зменшити припливи у жінок в період менопаузи.
8. Може поліпшити здоров’я серця
Деякі дослідження показують, що шавлія може допомогти поліпшити рівень холестерину і тригліцеридів, потенційно знижуючи ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
В невеликому 4-тижневому дослідженні за участю 6 жінок вживання 300 мл чаю з шавлією два рази в день призвело до зниження рівня загального холестерину на 16%, зниження рівня холестерину ЛПНЩ (поганого) і підвищення рівня холестерину ЛПВЩ (хорошого) на 38% (40).
Двомісячне дослідження за участю 105 осіб з цукровим діабетом 2 типу на препаратах, що знижують рівень холестерину, показало, що у тих, хто приймав 500 мг екстракту шавлії 3 рази в день, були здоровіші рівні тригліцеридів і всіх маркерів холестерину в порівнянні з контрольною групою (23).
Проте необхідні додаткові дослідження.
Резюме:
чай з шавлією може знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань за рахунок підвищення рівня тригліцеридів і холестерину, хоча необхідні подальші дослідження.
Як заварювати чай з шавлією
Чай з шавлією легко включити в раціон харчування, так як ви можете купити чайні пакетики онлайн або в більшості аптек або в продуктових магазинах.
ви також можете приготувати цей ароматний напій в домашніх умовах з наступних інгредієнтів:
- 1 столова ложка (15 грамів) свіжого або 1 чайна ложка (4 грами) сушеного шавлії
- 1 чашка (240 мл) води
- підсолоджувач за смаком
- свіжий лимонний сік (за бажанням)
Просто доведіть воду до кипіння, потім додайте шавлія і варіть близько 5 хвилин. Процідіть, щоб видалити листя, перш ніж додати кращий підсолоджувач і лимонний сік за смаком.
Цей напій приємний гарячим або холодним.
Резюме:
Чай з шавлією можна купити онлайн або в продуктових магазинах. Ви також можете приготувати його самостійно, використовуючи свіжий або сушений шавлія.
Протипоказання і можливі побічні ефекти
Зверніть увагу, що велика частина досліджень шавлії проводилася на тварин і в пробірках і використовувала висококонцентровані екстракти. У той час як чай з шавлією може надавати деякі з тих же корисних ефектів в відношення здоров’я, його ефект може бути не таким вираженим. Крім того, необхідні додаткові дослідження на людях.
Цей напій також може мати кілька недоліків.
Шавлія містить з’єднання під назвою туйон, яке забезпечує його сильний аромат, але може бути токсичним у великих дозах (41).
вживання надзвичайно великої кількості чаю з шавлією — або вживання цієї рослини в інших формах — протягом тривалого періоду часу може викликати проблеми з серцем, напади, блювоту і пошкодження нирок, якщо ви приймаєте більше 3-7 грамів туйону в день (41, 42).
Проте чай з шавлії містить тільки 4-11 мг цієї сполуки на 4 чашки (1 літр), тому ви можете безпечно пити кілька чашок в день, практично не ризикуючи отруєнням туйона (43).
у той же час вам слід уникати вживання ефірного масла шавлії або додати в свій чай, оскільки всього 12 крапель можуть бути токсичними (41).
Чай з шавлією в цілому безпечний в звичайних кількостях, але, якщо у вас є як ие-небудь проблеми, краще проконсультуватися з лікарем.
Резюме:
Чай з шавлією містить туйон, який може бути токсичним у великих дозах. Хоча ви не повинні пити велику кількість цього чаю протягом тривалого періоду часу, вживання декількох чашок в день, ймовірно, безпечно.
Підіб’ємо підсумок
- Чай з шавлією багатий антиоксидантами і протизапальними сполуками.
- Його вживання може сприяти здоров’ю шкіри, порожнини рота і мозку, а також знизити ризик розвитку цукрового діабету 2 типу та серцево-судинних захворювань, крім інших корисних ефектів. Проте необхідні подальші дослідження.
- Чай з шавлії легко заварювати будинку, використовуючи свіжі або сушені листя.