Ці квіти належать до роду Шипшина, який налічує понад 100 видів (1).
Проте одна менш відома частина троянди — це круглі, наповнені насінням плоди, відомі як шипшина, які знаходяться під пелюстками троянд.
також звані плодами троянди, плоди шипшини, як правило, червоно-оранжеві, хоча також можна знайти жовті і чорні сорти (2).
на відміну від квіток троянди, які цвітуть у весняні та літні місяці, плоди шипшини зазвичай ростуть після того, як пелюстки розцвіли і почали опадати, що зазвичай відбувається на початку або в середині осені. Насправді, вони вважаються більш солодкими, коли їх збирають після перших морозів сезону (3).
Багатий поживними речовинами і володіє борються з хворобами властивостями шипшина привернув увагу до своєї ролі в здоров’я і красу.
Ця стаття розповідає вам все, що вам потрібно знати про плодах шипшини, включаючи їх корисні властивості, застосування, протипоказання і побічні ефекти.
Харчова цінність, склад і калорійність шипшини
Всередині шипшини багато дрібних їстівних насіння, які є хорошим джерелом багатьох поживних речовин. У 16-грамової порції дикого шипшини (2 столові ложки) міститься (4):
- Калорії : 26 ккал
- Вуглеводи : 6 грам
- Клітковина : 4 грами
- Вітамін A : 4% від рекомендованої добової норми споживання (РСНП)
- Вітамін B5 : 3% від РСНП
- Вітамін C : 76% від РСНП
- Вітамін E : 6% від РСНП
Плоди шипшини набувають червоно-помаранчевий колір від каротіноідних пігментів, відомих як лікопін і бета-каротин. Було виявлено, що ці пігменти сприяють здоров’ю шкіри і очей (2, 5, 6).
Вони також багаті борються з хворобами антиоксидантами, такими як вітамін C, катехіни, кверцетин і еллаговая кислота. Дієта, багата цими сполуками, може допомогти зменшити запалення і окислювальний стрес у вашому організмі (2, 6).
Крім того, вітамін C грає ключову роль в синтезі колагену і імунному здоров’я (7, 8).
Проте рівень вмісту поживних речовин в плодах шипшини в значній мірі залежить від грунту і умов вирощування, методів обробки та конкретних видів. Наприклад, багато сортів шипшини обробляються теплом і водою, що значно знижує їх рівень вітаміну C (6, 9).
Резюме:
Плоди шипшини багаті антиоксидантами , особливо вітаміном C. Ці сполуки можуть принести різну користь вашому здоров’ю.
Чим корисний шипшина для організму людини
Плоди шипшини протягом століть використовувалися в народній медицині в зв’язку з їх протизапальною і знеболювальні властивості.
Антивікові властивості
Масло шипшини є популярним антивіковим речовиною в косметологічному співтоваристві, хоча дослідження в підтримку його корисних властивостей в цьому відношенні обмежені. Його виробляють шляхом холодного віджиму шипшини і вилучення його натуральних олій (10, 11).
Насіння шипшини багаті поліненасиченими жирами, які підтримують здорову мембрану шкіри і захищають вашу шкіру від запальних реакцій на ультрафіолетове випромінювання, сигаретний дим і забруднення (12, 13).
в одному невеликому 8-тижневому дослідженні щоденний прийом 3 мг порошку шипшини приводив до значного зменшення зморшок на шкірі і значного збільшення вмісту вологи в шкірі і її еластичності (13).
Дослідники пов’язують ці результати з потужним антиоксидантом вітаміном C і жирними кислотами, які захищають і живлять шкірний бар’єр (13).
Крім того, було виявлено, що використання вітаміну C безпосередньо на вашій шкірі значно збільшує синтез колагену і обмін клітин — швидкість, з якою клітини шкіри оновлюються.
Тому продукти з високим вмістом вітаміну C, такі як масло шипшини, можуть надавати омолоджуючу дію (14) .
Масло шипшини також може допомогти загоєнню ран. У недавньому дослідженні щури, які отримували цю олію, мали значно більш швидке загоєння ран і менший розвиток рубців, ніж контрольна група. Тим не менш необхідні дослідження на людях (15).
Може зменшити біль при артриті
Плоди шипшини добре вивчені в відношення їх впливу на біль при остеоартрозі.
Остеоартроз є одним з найбільш поширених видів артриту, яким страждають 10% і 13% чоловіків і жінок старше 60 років відповідно. Він визначається як поступова деградація хряща в суглобах, що може привести до сильного болю і запалення (16, 17).
Недавній огляд 24 досліджень показав, що добавки з шипшиною можуть допомогти полегшити симптоми остеоартрозу, борючись з окислювальним стресом і запаленням в суглобах (17).
Крім того, огляд трьох досліджень зазначив, що люди, які беруть порошок шипшини, в два рази частіше повідомляли про полегшення болю при остеоартрозі. Проте основним попередженням є обмежена кількість досліджень (18).
Нарешті, недавній огляд показав, що плоди шипшини зменшують біль і скутість у тих, хто страждає на остеоартроз, але не поліпшують амплітуду рухів (19).
У той час як плоди шипшини полегшують біль при остеоартрозі, щоб краще зрозуміти відповідні дози, необхідні додаткові дослідження.
Може допомогти схуднути
Плоди шипшини були вивчені на предмет їх потенційної допомоги в схудненні.
в 12-тижневому дослідженні 32 людини, щодня приймають таблетки шипшини по 100 мг, значно зменшували жир в області живота в порівнянні з контрольною групою. Автори пов’язують цей ефект з тілірозідом — потужним антиоксидантом, який може збільшити метаболізм жирів (20).
Цей ефект також був продемонстрований в ряді досліджень на гризунах. Однак необхідні більш великі дослідження (21, 22).
Може поліпшити здоров’я серця
Вживання шипшини може поліпшити здоров’я серця за рахунок зниження рівня холестерину і кров’яного тиску.
У 6-тижневому дослідженні за участю 31 людини щоденне вживання напою з шипшини, що містить 40 грам порошку шипшини, призводило до значного зниження артеріального тиску, загального рівня холестерину і холестерину ЛПНЩ (поганого) в порівнянні з контрольною групою (23).
В напій також містить багато клітковини. Мало того, що високий рівень споживання клітковини пов’язаний з поліпшенням здоров’я серця, але і високий рівень антиоксидантів шипшини може також зіграти свою роль (23).
Проте необхідні подальші дослідження.
Резюме:
Плоди шипшини можуть допомогти запобігти старінню шкіри, зменшити біль при остеоартрозі, допомогти схуднути і поліпшити здоров’я серця. Проте необхідні додаткові дослідження.
Використання шипшини
Плоди шипшини можна використовувати в продуктах харчування і комерційних продуктах.
Багато культур додають їх в супи, чаї і десерти. Наприклад, чай з шипшини — популярний європейський напій, а Nyponsoppa — класичний шведський суп з шипшини. Нарешті, джеми і мармелад з цих плодів популярні на Близькому Сході (10).
Крім того, шипшина можна подрібнити в дрібний порошок і використовувати в якості харчової добавки для омолоджуючого ефекту і здоров’я суглобів.
Масло шипшини широко доступно в косметичних засобах проти старіння, які можна купити в магазинах або в Інтернеті.
Резюме:
Плоди шипшини можна додавати в страви в якості інгредієнта або переробляти в масло або порошок для використання в якості добавки.
Побічні ефекти і протипоказання
Шипшина широко вважається безпечним. Однак в даний час невідомо, чи безпечний він під час вагітності та годування груддю (24).
Незважаючи на відсутність досліджень побічних ефектів від вживання великої кількості плодів шипшини, споживання високих доз вітаміну C може викликати нудоту, розлад шлунка , запори і печію (6, 25).
Нарешті, через вітаміну C надмірне споживання шипшини може зашкодити людям з рецидивуючою сечокам’яної хвороби, серповидно-клітинною анемією і гемохроматоз (25).
Перш ніж починати приймати нову добавку завжди консультуйтеся з вашим лікарем.
Резюме:
Якщо вживати в надлишку, найбільш поширеними побічними ефектами шипшини є проблеми з шлунком, нудота і печія. Перш ніж приймати добавки шипшини обов’язково проконсультуйтеся з лікарем.
Підіб’ємо підсумок
- Історично шипшина використовувався в якості природного ліки від багатьох хвороб.
- Він може допомогти зменшити ознаки старіння і знизити кров’яний тиск і рівень холестерину, і зменшити біль при остеоартрозі.
- Хоча плоди шипшини безпечні для більшості людей, перш ніж спробувати добавки краще проконсультуватися з лікарем.