Корисні продукти

Шипшина: користь і шкода для здоров’я жінок і чоловіків

Ці квіти належать до роду Шипшина, який налічує понад 100 видів (1).

Проте одна менш відома частина троянди — це круглі, наповнені насінням плоди, відомі як шипшина, які знаходяться під пелюстками троянд.

також звані плодами троянди, плоди шипшини, як правило, червоно-оранжеві, хоча також можна знайти жовті і чорні сорти (2).

на відміну від квіток троянди, які цвітуть у весняні та літні місяці, плоди шипшини зазвичай ростуть після того, як пелюстки розцвіли і почали опадати, що зазвичай відбувається на початку або в середині осені. Насправді, вони вважаються більш солодкими, коли їх збирають після перших морозів сезону (3).

Багатий поживними речовинами і володіє борються з хворобами властивостями шипшина привернув увагу до своєї ролі в здоров’я і красу.

Ця стаття розповідає вам все, що вам потрібно знати про плодах шипшини, включаючи їх корисні властивості, застосування, протипоказання і побічні ефекти.

Шипшина: користь і шкода для здоров'я жінок і чоловіків

Харчова цінність, склад і калорійність шипшини

Всередині шипшини багато дрібних їстівних насіння, які є хорошим джерелом багатьох поживних речовин. У 16-грамової порції дикого шипшини (2 столові ложки) міститься (4):

  • Калорії : 26 ккал
  • Вуглеводи : 6 грам
  • Клітковина : 4 грами
  • Вітамін A : 4% від рекомендованої добової норми споживання (РСНП)
  • Вітамін B5 : 3% від РСНП
  • Вітамін C : 76% від РСНП
  • Вітамін E : 6% від РСНП

Плоди шипшини набувають червоно-помаранчевий колір від каротіноідних пігментів, відомих як лікопін і бета-каротин. Було виявлено, що ці пігменти сприяють здоров’ю шкіри і очей (2, 5, 6).

Вони також багаті борються з хворобами антиоксидантами, такими як вітамін C, катехіни, кверцетин і еллаговая кислота. Дієта, багата цими сполуками, може допомогти зменшити запалення і окислювальний стрес у вашому організмі (2, 6).

Крім того, вітамін C грає ключову роль в синтезі колагену і імунному здоров’я (7, 8).

Проте рівень вмісту поживних речовин в плодах шипшини в значній мірі залежить від грунту і умов вирощування, методів обробки та конкретних видів. Наприклад, багато сортів шипшини обробляються теплом і водою, що значно знижує їх рівень вітаміну C (6, 9).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Соєву олію: корисні властивості та протипоказання

Резюме:

Плоди шипшини багаті антиоксидантами , особливо вітаміном C. Ці сполуки можуть принести різну користь вашому здоров’ю.

Чим корисний шипшина для організму людини

Плоди шипшини протягом століть використовувалися в народній медицині в зв’язку з їх протизапальною і знеболювальні властивості.

Антивікові властивості

Масло шипшини є популярним антивіковим речовиною в косметологічному співтоваристві, хоча дослідження в підтримку його корисних властивостей в цьому відношенні обмежені. Його виробляють шляхом холодного віджиму шипшини і вилучення його натуральних олій (10, 11).

Насіння шипшини багаті поліненасиченими жирами, які підтримують здорову мембрану шкіри і захищають вашу шкіру від запальних реакцій на ультрафіолетове випромінювання, сигаретний дим і забруднення (12, 13).

в одному невеликому 8-тижневому дослідженні щоденний прийом 3 мг порошку шипшини приводив до значного зменшення зморшок на шкірі і значного збільшення вмісту вологи в шкірі і її еластичності (13).

Дослідники пов’язують ці результати з потужним антиоксидантом вітаміном C і жирними кислотами, які захищають і живлять шкірний бар’єр (13).

Крім того, було виявлено, що використання вітаміну C безпосередньо на вашій шкірі значно збільшує синтез колагену і обмін клітин — швидкість, з якою клітини шкіри оновлюються.

Тому продукти з високим вмістом вітаміну C, такі як масло шипшини, можуть надавати омолоджуючу дію (14) .

Масло шипшини також може допомогти загоєнню ран. У недавньому дослідженні щури, які отримували цю олію, мали значно більш швидке загоєння ран і менший розвиток рубців, ніж контрольна група. Тим не менш необхідні дослідження на людях (15).

Може зменшити біль при артриті

Плоди шипшини добре вивчені в відношення їх впливу на біль при остеоартрозі.

Остеоартроз є одним з найбільш поширених видів артриту, яким страждають 10% і 13% чоловіків і жінок старше 60 років відповідно. Він визначається як поступова деградація хряща в суглобах, що може привести до сильного болю і запалення (16, 17).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Хрін: користь і шкода для здоров'я людини

Недавній огляд 24 досліджень показав, що добавки з шипшиною можуть допомогти полегшити симптоми остеоартрозу, борючись з окислювальним стресом і запаленням в суглобах (17).

Крім того, огляд трьох досліджень зазначив, що люди, які беруть порошок шипшини, в два рази частіше повідомляли про полегшення болю при остеоартрозі. Проте основним попередженням є обмежена кількість досліджень (18).

Нарешті, недавній огляд показав, що плоди шипшини зменшують біль і скутість у тих, хто страждає на остеоартроз, але не поліпшують амплітуду рухів (19).

У той час як плоди шипшини полегшують біль при остеоартрозі, щоб краще зрозуміти відповідні дози, необхідні додаткові дослідження.

Може допомогти схуднути

Плоди шипшини були вивчені на предмет їх потенційної допомоги в схудненні.

в 12-тижневому дослідженні 32 людини, щодня приймають таблетки шипшини по 100 мг, значно зменшували жир в області живота в порівнянні з контрольною групою. Автори пов’язують цей ефект з тілірозідом — потужним антиоксидантом, який може збільшити метаболізм жирів (20).

Цей ефект також був продемонстрований в ряді досліджень на гризунах. Однак необхідні більш великі дослідження (21, 22).

Може поліпшити здоров’я серця

Вживання шипшини може поліпшити здоров’я серця за рахунок зниження рівня холестерину і кров’яного тиску.

У 6-тижневому дослідженні за участю 31 людини щоденне вживання напою з шипшини, що містить 40 грам порошку шипшини, призводило до значного зниження артеріального тиску, загального рівня холестерину і холестерину ЛПНЩ (поганого) в порівнянні з контрольною групою (23).

В напій також містить багато клітковини. Мало того, що високий рівень споживання клітковини пов’язаний з поліпшенням здоров’я серця, але і високий рівень антиоксидантів шипшини може також зіграти свою роль (23).

Проте необхідні подальші дослідження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Який горіх корисніше - мигдаль або волоський горіх?

Резюме:

Плоди шипшини можуть допомогти запобігти старінню шкіри, зменшити біль при остеоартрозі, допомогти схуднути і поліпшити здоров’я серця. Проте необхідні додаткові дослідження.

Використання шипшини

Плоди шипшини можна використовувати в продуктах харчування і комерційних продуктах.

Багато культур додають їх в супи, чаї і десерти. Наприклад, чай з шипшини — популярний європейський напій, а Nyponsoppa — класичний шведський суп з шипшини. Нарешті, джеми і мармелад з цих плодів популярні на Близькому Сході (10).

Крім того, шипшина можна подрібнити в дрібний порошок і використовувати в якості харчової добавки для омолоджуючого ефекту і здоров’я суглобів.

Масло шипшини широко доступно в косметичних засобах проти старіння, які можна купити в магазинах або в Інтернеті.

Резюме:

Плоди шипшини можна додавати в страви в якості інгредієнта або переробляти в масло або порошок для використання в якості добавки.

Побічні ефекти і протипоказання

Шипшина широко вважається безпечним. Однак в даний час невідомо, чи безпечний він під час вагітності та годування груддю (24).

Незважаючи на відсутність досліджень побічних ефектів від вживання великої кількості плодів шипшини, споживання високих доз вітаміну C може викликати нудоту, розлад шлунка , запори і печію (6, 25).

Нарешті, через вітаміну C надмірне споживання шипшини може зашкодити людям з рецидивуючою сечокам’яної хвороби, серповидно-клітинною анемією і гемохроматоз (25).

Перш ніж починати приймати нову добавку завжди консультуйтеся з вашим лікарем.

Резюме:

Якщо вживати в надлишку, найбільш поширеними побічними ефектами шипшини є проблеми з шлунком, нудота і печія. Перш ніж приймати добавки шипшини обов’язково проконсультуйтеся з лікарем.

Підіб’ємо підсумок

  • Історично шипшина використовувався в якості природного ліки від багатьох хвороб.
  • Він може допомогти зменшити ознаки старіння і знизити кров’яний тиск і рівень холестерину, і зменшити біль при остеоартрозі.
  • Хоча плоди шипшини безпечні для більшості людей, перш ніж спробувати добавки краще проконсультуватися з лікарем.

Читайте також

Що таке кріплене вино? Види, користь і шкода

elena elena

Чим відрізняється лайм від лимона?

elena elena

Кедрові горіхи: користь і шкода для організму

elena elena

Кумкват: що це за фрукт, користь і шкода

elena elena

Чим корисна м’якоть кокоса? Корисні властивості і протипоказання

elena elena

Булгур: що це за крупа, як готувати, калорійність

elena elena

Що таке чай з сінної, і чи безпечний він?

elena elena

14 корисних цільнозернових продуктів (включаючи безглютенові)

elena elena

Чи містить козяче молоко лактозу?

elena elena

Залишити коментар