Харчування

8 продуктів містять мідь у великій кількості

Мідь також бере участь в обробці холестерину, правильному функціонуванні вашої імунної системи і зростанні і розвитку немовлят в матці (1).

Хоча цей важливий мінерал необхідний тільки в незначних кількостях, він є незамінним. Це означає, що ви повинні отримувати його зі свого раціону харчування, тому що ваш організм не може зробити його самостійно.

Рекомендується, щоб дорослі отримували 900 мкг міді в день.

Однак, якщо ви вагітні або годуєте грудьми, ви повинні отримувати трохи більше — 1 мг або 1,3 мг в день, відповідно.

Ось список з 8 продуктів з високим вмістом міді.

8 продуктів містять мідь у великій кількості

Продукти, що містять мідь у великій кількості

1. Печінка

Якщо ви ставите питанням, в яких продуктах найбільше міді, то відповіддю на нього стане — печінку. Органічні продукти тваринного походження, такі як печінка, надзвичайно поживні.

Вони забезпечують організм великою кількістю багатьох поживних речовин, включаючи вітамін B12, вітамін A, рибофлавін (B2), фолат (B9), залізо і холін (2 ).

Печінка також є прекрасним джерелом міді.

Фактично, один скибочку (67 грамів) печінки теляти постачає ваш організм 10,3 мг міді — колосальними 1144% від рекомендованої добової норми споживання (РСНП) (3).

Однак велика кількість вітаміну A в печінці може завдати шкоди ненародженим дітям. Тому вагітним жінкам слід уникати продуктів з надзвичайно високим вмістом вітаміну A, включаючи печінку (4).

Резюме:

Печінка — надзвичайно поживний продукт тваринного походження. Всього один шматочок печінки теляти може забезпечити ваш організм більш ніж в 11 разів перевищує РСНП кількістю міді, а також хорошим кількістю інших важливих поживних речовин.

2. Устриці

Продукти з високим вмістом міді включають устриць.

Устриці — це тип молюсків, які часто вважаються делікатесом. Вони можуть бути подані приготованими або сирими, в залежності від ваших уподобань.

Це морепродукти з низьким вмістом калорій і високим вмістом багатьох необхідних поживних речовин, таких як цинк, селен і вітамін B12.

Крім того, устриці є хорошим джерелом міді, забезпечуючи 7,6 мг на 100 грам, що дорівнює 844% від РСНП (5).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Джелато і морозиво: в чому різниця?

Ви можете бути стурбовані споживанням устриць і інших молюсків через їх високого рівня холестерину.

Однак, якщо ви не страждаєте певним, рідкісним генетичним захворюванням, дієтичний холестерин, виявлений в харчових продуктах, таких як устриці, навряд чи значно підвищить рівень холестерину в крові (6).

Майте на увазі, що сирі устриці несуть ризик харчового отруєння, тому не рекомендуються для вагітних жінок або людей з порушеннями імунної системи (7).

Резюме:

в 100 грамах устриць міститься в 8,5 рази більше міді, ніж вам необхідно отримувати в добу. Цей низькокалорійний молюск також володіє високим вмістом цинку, селену і вітаміну B12.

3. Спіруліна

спіруліна — це порошкоподібна харчова добавка, яку виготовляють з ціанобактерій або синьо-зелених водоростей.

споживає древніми ацтеками вона знову з’явилася в якості здорової їжі після того, як НАСА успішно використовувало її в якості дієтичної добавки для космонавтів в космічних місіях (8, 9).

Спирулина надзвичайно поживна. Одна столова ложка (7 грам) має всього 20 калорій, але містить 4 г білка, 25% від РСНП вітаміну B2 (рибофлавін), 17% від РСНП вітаміну B1 (тіамін) і близько 11% від РСНП заліза (10).

Така ж кількість забезпечує організм 44% від РСНП міді.

Спіруліну часто змішують з водою для приготування зеленого напою. Однак, якщо вам не подобається її незвичайний смак, ви можете додавати її до коктейлів або зерновим сніданків, щоб замаскувати смак.

Резюме:

Спирулина — суха добавка, яку виготовляють із синьо-зелених водоростей, яка надзвичайно поживна. В одній столовій ложці (7 грам) міститься майже половина від вашої добової потреби в міді.

4. Гриби шиітаке

Продукти багаті міддю включають гриби шиітаке.

Гриби Шиитаке — це вид їстівних грибів, батьківщиною яких є Східна Азія.

Чотири сушених гриба шиітаке ( 15 грам) містять 44 калорії, 2 грами клітковини і безліч поживних речовин, включаючи селен, марганець, цинк, фолат і вітаміни B1, B5, B6 і D (11).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  План харчування для бодібілдингу: що можна їсти, а чого не можна

Це ж кількість шиітаке містить вражаючі 89 % від РСНП міді.

Резюме:

Кілька сушених грибів шиітаке покривають майже 100% від вашої добової потреби в міді. Вони також багаті іншими важливими живильними речовинами.

5. Горіхи і насіння

Горіхи і насіння багаті клітковиною, білком і корисними жирами, а також містять широкий спектр інших поживних речовин.

Хоча різні горіхи та насіння містять різні поживні речовини, багато з них містять значну кількість міді.

Наприклад, 28 грам мигдалю або кешью містять 33% і 67% від РСНП міді, відповідно (12, 13).

Крім того, столова ложка насіння кунжуту (9 грамів) містить 44% від РСНП цього мінералу (14).

Ви можете насолоджуватися горіхами і насінням в якості окремої закуски, додаючи їх в салат або запікаючи в хлібі або запіканках.

Резюме:

Горіхи і насіння (особливо мигдаль, кеш’ю і насіння кунжуту) є хорошими джерелами міді. Більш того, вони володіють високим вмістом клітковини, білка і здорових жирів.

6. Ракоподібні

Раки, краби, омари і креветки — це молюски, які живуть на морському або річковому дні.

Їх соковите м’ясо робить їх популярним додатком до супів, хоча їх також можна просто є окремо.

М’ясо ракоподібних має низький рівень жирів, високий вміст білка, вітаміни і мінерали, включаючи селен і вітамін B12.

Це також відмінне джерело міді.

Фактично, в 85-грамової порції омарів міститься феноменальні 178% від РСНП міді (15).

Цікаво, що, хоча ракоподібні мають низький вміст жиру, вони також містять досить багато холестерину.

Проте дієтичний холестерин мало впливає на рівень холестерину в крові у більшості людей, тому кількість споживаних ракоподібних не повинно бути проблемою (16).

Резюме:

Ракоподібні — це смачні молюски з низьким вмістом жирів, з високим вмістом білка і великою кількістю міді. Всього 85-грамова порція ракоподібних забезпечує організм 178% від РСНП міді.

7. Зелені листові овочі

У яких продуктах міститься мідь в великій кількості? Зелені листові овочі, такі як шпинат, кучерява капуста і швейцарський мангольд, надзвичайно корисні, містять поживні речовини, такі як клітковина, вітамін K, кальцій, магній і фолат при мінімальній кількості калорій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чи є термін придатності у креатину?

Багато зелені листові овочі містять значна кількість міді.

наприклад, приготований швейцарський мангольд містить 33% від РСНП міді в 173-грамової порції (17).

Інші зелені листові овочі містять аналогічні кількості, наприклад, в 180 -граммовой порції приготованого шпинату також міститься 33% від РСНП міді (18).

Ці овочі можна їсти сирими у вигляді салатів, приготованими з м’ясом або доданими до більшості страв, щоб збільшити вміст їх поживних речовин і міді.

Резюме:

Зелені листові овочі, такі як швейцарський мангольд і шпинат, є надзвичайно поживними, і містять велику кількість міді.

8. Чорний шоколад

Чорний шоколад містить більшу кількість твердих частинок какао, а також менше молока і цукру, ніж звичайний шоколад.

Чорний шоколад може похвалитися антиоксидантами, клітковиною і декількома поживними речовинами.

Наприклад, в 100-грамової плитці чорного шоколаду (з вмістом твердих частинок какао 70-85%) міститься 11 грамів клітковини, 98% від РСНП марганцю і 67% від РСНП заліза (19).

Це ж кількість також містить 200% від РСНП міді.

Більш того, вживання чорного шоколаду в складі збалансованої дієти пов’язано з поліпшенням ряду факторів ризику розвитку серцево-судинних захворювань (20, 21, 22).

Однак будьте обережні — не слід споживати надмірну кількість чорного шоколаду, так як цей продукт, як і раніше є висококалорійним і містить цукор.

Резюме:

Чорний шоколад — солодкі ласощі, яке містить ряд корисних поживних речовин, в тому числі мідь. Одна плитка такого шоколаду може забезпечити ваш організм в два рази більшою кількістю міді, ніж необхідно вашому організму в добу.

Підіб’ємо підсумок

  • Мідь — життєво важливий мінерал, який міститься в широкому асортименті продуктів, від м’яса до овочів.
  • Особливо хорошими джерелами міді є устриці, горіхи, насіння, гриби шиітаке, ракоподібні, печінка, зелені листові овочі і чорний шоколад.
  • Щоб уникнути дефіциту , обов’язково включите в свій раціон різні джерела цього мінералу.

Читайте також

Чи допомагають протеїнові коктейлі наростити м’язову масу і схуднути?

elena elena

Сироватковий протеїн і гороховий протеїн: який краще?

elena elena

Як розрахувати глікемічний навантаження готових страв

elena elena

8 Ознак і симптомів нестачі вітамінів в організмі

elena elena

15 Кращих продуктів, які слід їсти перед вживанням алкоголю

elena elena

Рафіновані вуглеводи: шкода, список продуктів

elena elena

Чи можна їсти сиру капусту брокколі? Переваги і недоліки

elena elena

8 Самих багатих поживними речовинами продуктів

elena elena

Протизапальні продукти харчування: список кращих

elena elena

Залишити коментар