Тому вегани уникають вживати в їжу продукти тваринного походження, такі як м’ясо, яйця і молочні продукти, а також продукти, які з них роблять.
Проте багато людей задаються питанням, чи поширюється це на продукти, отримані від комах, такі як мед.
В цій статті обговорюється, їдять чи вегани мед.
чи можна веганам мед або вони не їдять його?
Чому більшість веганів не їдять мед
мед — досить спірне продукт серед веганів.
на відміну від явних продуктів тваринного походження, таких як м’ясо, яйця і молочні продукти, одержувані від комах продукти не завжди відносять до продуктів, які не можна вживати на веганскої дієті.
Фактично, деякі вегани, які харчуються виключно рослинною їжею, можуть включити мед в свій раціон.
Проте більшість веганів вважають мед невеганскім і уникають його вживання з кількох причин, які об’ясняютс я нижче.
Мед отримують в результаті експлуатації бджіл
Більшість веганів не бачать різниці між бджільництвом і іншими видами тваринництва.
Щоб оптимізувати прибуток, багато бджолярів використовують методи, які неетичні по веганським стандартам.
до них відносяться обрізання крил бджолиним маткам, щоб вони не могли покинути вулик, заміна зібраного меду цукровимисиропами з низьким вмістом поживних речовин і знищення цілих колоній для запобігання поширенню хвороб замість того , щоб давати їм ліки (1).
Вегани воліють протистояти цій експлуатації, уникаючи вживання меду та інших продуктів бджільництва, включаючи стільники, бджолиний пилок, маточне молочко або прополіс.
Збір меду може нашкодити здоров’ю бджіл
Багато вегани уникають вживання меду, тому що комерційний збір меду може також завдати шкоди здоров’ю бджіл.
Основна функція меду — забезпечувати бджіл вуглеводами і іншими нео бходімимі поживними речовинами, такими як амінокислоти, антиоксиданти і натуральні антибіотики.
Бджоли зберігають мед і споживають його в зимові місяці, коли виробництво меду скорочується. Він дає їм енергію, допомагає їм залишатися здоровими і виживати в холодну погоду (2).
Для продажу мед забирають у бджіл і часто замінюють сахарозою або кукурудзяним сиропом з високим вмістом фруктози (3, 4).
Ці додаткові вуглеводи призначені для запобігання голоду бджіл в холодні місяці, і іноді їх дають бджолам навесні, щоб стимулювати зростання колоній і стимулювати потік нектару.
Однак сахароза і кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози НЕ дають бджолам потрібної кількості корисних поживних речовин (4).
Більш того, є свідчення того, що ці підсолоджувачі завдають шкоди імунній системі бджіл і можуть викликати генетичні зміни, що знижують їх захист від пестицидів. Обидва ці ефекти можуть в кінцевому підсумку завдавати шкоди колонії (5, 6).
Збір меду може сприяти зниженню чисельності бджіл
Бджоли грають важливу роль в екосистемі.
Вони допомагають переносити пилок і насіння між різними кольорами. Без бджіл багато рослин не зможуть розмножуватися, що призведе до різкого зниження врожайності і різноманітності рослин (7).
На жаль, чисельність бджіл у всьому світі скорочується. Дослідження показують, що комерційна практика бджільництва може внести свій вклад в цей спад.
Зміст великих колоній в великих вуликах і ненавмисне втручання в природний захист бджіл від навколишнього середовища під час звичайних оглядів колоній є частиною проблеми (6, 8 , 9).
Інші поширені методи бджільництва, такі як штучне запліднення, заміна матки вулика вручну або навіть лікування від хвороб, можуть ще більше зашкодити природному відбору і зменшити генетичну різноманітність бджіл.
вважається, що така практика знижує здатність вулика пристосовуватися і захищатися від місцевої навколишнього середовища, що може привести до зниження чисельності бджіл (6).
Резюме:
чому вегани не їдять мед? Вегани уникають вживання меду, щоб виступити проти експлуатації бджіл і ведення сільського господарства, які, як вважається, завдають шкоди здоров’ю бджіл і скорочують їх популяцію.
веганські альтернативи меду
Кілька варіантів продуктів рослинного походження можуть замінити мед. Ось найпоширеніші веганські альтернативи:
- Кленовий сироп . Зроблений з соку клена, кленовий сироп містить кілька вітамінів і мінералів і до 24 захисних антиоксидантів (10).
- Меляса (чорна патока) . Густа темно-коричнева рідина, отримана шляхом викіпячіванія соку цукрової тростини. Чорна патока багата залізом і кальцієм (11).
- Кокосовий нектар . Сироп з соку і квіток кокосової пальми. Він містить деякі поживні речовини, такі як вітамін A і кальцій (11).
- Ячмінний солодовий сироп . Підсолоджувач, що отримується з пророслого ячменю. Цей сироп має золотистий колір і схожий на патоку смак.
- Коричневий рисовий сироп . Також відомий як рисовий або солодовий сироп, коричневий рисовий сироп отримують, піддаючи коричневий рис дії ферментів, які розщеплюють міститься в рисі крохмаль з утворенням густого темного сиропу.
- Фініковий сироп . Підсолоджувач карамельного кольору, отриманий шляхом вилучення рідкої частини приготованих фініків. Ви також можете приготувати його в домашніх умовах, змішавши варені фініки з водою.
- Мед для веганів . Фірмовий підсолоджувач з яблук, цукру і свіжого лимонного соку. Він рекламується як веганські альтернатива, яка виглядає і відчувається як мед.
Як і мед, всі ці веганські підсолоджувачі містять багато цукру. Краще вживати їх в помірних кількостях, тому що занадто велика кількість доданого цукру може завдати шкоди вашому здоров’ю (12, 13).
Резюме:
Ви можете знайти багато веганських альтернатив меду з безліччю смаків і ароматів, текстур і квітів. Однак всі вони багаті цукром, тому вживати їх потрібно в міру.
Підіб’ємо підсумок
- Чи їдять вегани мед? Вегани намагаються уникати або мінімізувати всі форми експлуатації тварин, в тому числі і бджіл. В результаті більшість веганів виключають мед зі свого раціону.
- Деякі вегани також уникають меду, щоб виступити проти методів бджільництва, які можуть завдати шкоди здоров’ю бджіл і сприяти зменшенню їх чисельності в усьому світі.
- Замість цього вегани можуть замінити мед декількома підсолоджувачами рослинного походження — починаючи з кленового сиропу і закінчуючи меласою. Обов’язково вживайте всі ці підсолоджувачі в помірних кількостях, так як вони містять багато доданого цукру.