Подібні шматки м’яса можуть бути зроблені з яловичини, баранини і індички. Бекон з індички — відомий приклад.
Оскільки бекон проходить процес витримки в соляному розчині, ви можете задатися питанням, чи безпечно їсти його в сирому вигляді.
Ця стаття пояснює, чи можете ви є бекон сирим.
чи безпечно їсти бекон сирим?
Вживання недоготовленного або сирого м’яса будь-якого роду збільшує ризик виникнення хвороб харчового походження, також відомих як харчове отруєння .
Це пов’язано з тим, що таке м’ясо може містити шкідливі віруси, бактерії і паразити (1).
за оцінками Центрів по контролю і профілактиці захворювань (CDC) , тільки в США щорічно 48 мільйонів осіб отримують харчове отруєння, 128 000 госпіталізуються і 3000 вмирають (2).
Потенційні небезпеки
Бекон псується не так швидко, як інше сире м’ясо через що містяться в ньому добавок, таких як сіль і нітрити. У той час як сіль запобігає зростання деяких бактерій, нітрити борються з ботулізмом (3).
Однак вживання в їжу сирого бекону може збільшити ризик виникнення харчового отруєння (4, 5).
до поширених хвороб харчового походження, пов’язаним з недоготовленной або сирої свининою, відносяться (6):
- Токсоплазмоз . Хоча паразит щодо нешкідливий для більшості людей, він може наразити на небезпеку людей з ослабленою імунною системою.
- Трихінельоз . Ця хвороба викликана різновидом паразитичних круглих черв’яків, які можуть викликати діарею, блювоту, слабкість і набряк в області очей.
- Стрічкові черв’яки . Ці паразитичні черви живуть у вашому кишечнику і можуть викликати болі в животі, зниження маси тіла і кишкову непрохідність.
Ви можете вбити цих паразитів і знизити ризик розвитку харчового отруєння, правильно приготувавши бекон.
Резюме:
Вживання в їжу сирого бекону може збільшити ризик виникнення хвороб харчового походження, таких як токсоплазмоз, трихінельоз та стрічкові черви. Тому вживати сирої бекон небезпечно.
Інші проблеми зі здоров’ям
Споживання обробленого м’яса, такого як бекон, пов’язане з підвищеним ризиком розвитку раку, особливо товстої кишки і прямої кишки.
Оброблене м’ясо — це м’ясо, яке консервується шляхом копчення, сушіння, засолу або додавання консервантів. Інші приклади включають шинку, пастрамі, салямі, ковбаси і хот-доги (7).
В одному огляді зазначалося, що ризик розвитку колоректального раку збільшується на 18% на кожні 50 грам обробленого м’яса, споживаного в день ( 8, 9).
Інший огляд підтвердив це, зв’язавши споживання обробленого м’яса з колоректальний рак (10).
Переробка, приготування і перетравлення цих продуктів впливають на ризик захворювання на рак (11, 12, 13).
Наприклад, нітрити та нітрати, які додаються в оброблене м’ясо, таке як бекон, для запобігання псування і збереження кольору і смаку, можуть утворювати нітрозаміни в вашому організмі. Ці шкідливі сполуки є канцерогенними (14, 15).
Проте ви можете знизити ризик захворювання на рак, обмеживши споживання обробленого м’яса і алкоголю, підтримуючи здорову вагу, споживаючи більше фруктів і овочів і регулярно займаючись фізичними вправами ( 16, 17).
Резюме:
Високий рівень споживання обробленого м’яса, включаючи бекон, пов’язаний з підвищеним ризиком розвитку колоректального раку. Таким чином, рекомендується зменшити споживання.
Як правильно готувати бекон
Правильна обробка і приготування бекону — кращий спосіб знизити ризик харчового отруєння.
Обов’язково зберігайте сирої бекон окремо від інших продуктів і після взаємодії з ним мийте робочі поверхні, посуд і руки.
Крім того, рекомендується готувати продукти з свинини при мінімальній внутрішній температурі в 62,8 ° C. Оскільки через тонкощі бекону визначити його температуру може бути складно, краще готувати його до хрусткої скоринки (4, 18).
Ви можете приготувати його в духовці, мікрохвильовій печі або на сковороді.
Цікаво, що одне дослідження показало, що пересмажений бекон може бути більш небезпечним, ніж менш інтенсивно приготований бекон через підвищеного вмісту нітрозамінів. Приготування в мікрохвильовій печі, мабуть, призводить до меншої кількості цих шкідливих сполук, ніж при смаженні (20).
Резюме:
Щоб запобігти захворюванням харчового походження і зменшити утворення канцерогенних нітрозамінів дуже важливо правильно обробляти і готувати бекон.
Підіб’ємо підсумок
- бекон — солоне м’ясо, вирізане з грудинки свині.
- Через підвищений ризик харчового отруєння цей популярний продукт в сирому вигляді є небезпечно.
- Замість цього ви повинні ретельно готувати бекон, але будьте обережні, щоб не перепечеться його, так як це може збільшити утворенню канцерогенів.
- Споживання бекону та інших оброблених м’ясних продуктів краще всього обмежити.