Він не тільки містить калій і вітамін C, але і багатий на провітамін A. Вважається, що вживання морквяного соку підвищує імунітет і покращує здоров’я очей і шкіри, крім інших корисних ефектів (1).
Ось 7 вражаючих корисних властивостей морквяного соку, а також протипоказання до вживання.
Харчова цінність, склад і калорійність морквяного соку
Морквяний сік містить мало калорій і вуглеводів, але містить безліч поживних речовин. Одна чашка (240 мл) містить (1):
- Калорії : 96 ккал
- Білок : 2 грами
- Жир : менше 1 грама
- Вуглеводи : 22 грама
- Цукор : 9 грам
- Клітковина : 2 грами
- Вітамін A (як провітамін A) : 255% від рекомендованої добової норми споживання (РСНП)
- Вітамін C : 23% від РСНП
- Вітамін K : 31% від РСНП
- Калій : 15% від РСНП
Морквяний сік також містить каротиноїдні пігменти лютеїн і зеаксантин, які діють як антиоксиданти в організмі. Антиоксиданти борються з нестабільними молекулами, званими вільними радикалами (1, 2).
Основним каротиноїдом в морквяним соку є бета-каротин, який відповідає за помаранчевий колір моркви. Ваш організм перетворює його в антиоксидант вітамін A.
Резюме:
Морквяний сік багатий вітаміном A і вітамінами C і K. Він також містить рослинні сполуки, які називаються каротиноидами, які діють як антиоксиданти.
Чим корисний морквяний сік для організму
морквяний сік може принести різнобічну користь вашому здоров’ю. Нижче ви дізнаєтеся про 7 доведених корисні властивості морквяного соку.
1. Може поліпшити здоров’я очей
Морквяний сік містить велику кількість поживних речовин, які корисні для очей.
Зокрема, 1 чашка (250 мл) морквяного соку містить більше 250% від рекомендованої добової норми споживання вітаміну A, в основному у формі каротиноїдів провітаміну A, таких як бета-каротин (1).
Вітамін A життєво важливий для здоров’я очей. Кілька досліджень пов’язують споживання фруктів і овочів, що містять провітамін A, зі зниженням ризику сліпоти і вікових захворювань очей (3, 4).
Більш того, морквяний сік є відмінним джерелом лютеїну і зеаксантину, двох інших каротиноїдів, які накопичуються в ваших очах і захищають їх від шкідливого світла (1).
Високий рівень споживання лютеїну і зеаксантину з їжею може знизити ризик розвитку захворювань очей, таких як вікова дегенерація жовтої плями (макулодистрофії). Один аналіз 6 досліджень пов’язав високе споживання цих сполук з їжею зі зниженням ризику пізньої стадії макулодистрофії на 26% в порівнянні з низьким споживанням (4, 5).
Резюме:
Морквяний сік — дуже хороший джерело каротиноїдів, включаючи бета-каротин, лютеїн і зеаксантин, які життєво важливі для здоров’я очей і можуть захистити від макулодистрофії.
2. Може зміцнити імунітет
Морквяний сік може зміцнити вашу імунну систему.
Обидва вітаміни A і C, що містяться в морквяному соку, діють як антиоксиданти і захищають імунні клітини від ушкодження вільними радикалами (5 , 6).
Крім того, цей сік є багатим джерелом вітаміну B6, забезпечуючи понад 30% від РСНП на 1 чашку (250 мл). Мало того, що вітамін B6 необхідний для оптимального імунної відповіді, його дефіцит також пов’язаний з ослабленим імунітетом (1, 7).
Фактично, одне дослідження на гризунах показало, що недостатнє споживання вітаміну B6 з їжею перешкоджає зростанню імунних клітин, які називаються лімфоцитами (7).
Тим не менш необхідні дослідження на людях.
Резюме:
Як багате джерело вітамінів A, B6 і C, морквяний сік може допомогти зміцнити вашу імунну систему.
3. Може надавати протиракову дію
Дослідження в пробірках показують, що певні сполуки в морквяним соку можуть захистити від раку.
Зокрема, поліацетілени, бета-каротин і лютеїн, присутні в екстракті морквяного соку, можуть бути ефективними проти клітин лейкемії людини (8, 9).
Одне дослідження в пробірці показало, що обробка лейкозних клітин екстрактами морквяного соку протягом 72 годин привела до загибелі ракових клітин і зупинці циклу зростання клітин ( 9).
Інше дослідження в пробірці показало аналогічні результати, але показало, що основними протираковими агентами в морквяним соку є поліацетілени, а не бета-каротин або лютеїн (8).
Хоча ці результати здаються багатообіцяючими, досліджень на людях мало.
Двотижневе дослідження за участю 22 здорових молодих людей показало, що вживання приблизно 1,5 склянок (330 мл) морквяного соку в день не зробило значного впливу на біомаркери в калі, пов’язані з раком товстої кишки. Проте це було коротке дослідження з обмеженим розміром вибірки (10).
В цілому необхідні більш великі дослідження. Морквяний сік не слід розглядати як засіб від раку.
Резюме:
Дослідження в пробірках показали, що з’єднання в морквяним соку викликають загибель ракових клітин. Однак необхідні додаткові дослідження на людях.
4. Може поліпшити контроль цукру в крові
Вживання невеликої кількості морквяного соку може допомогти знизити рівень цукру в крові.
Зокрема, дослідження на щурах з цукровим діабетом 2 типу показують, що ферментований морквяний сік знижує рівень цукру в крові і покращує інші пов’язані маркери. Це пов’язано з тим, що сік містить пробіотики, які є корисними бактеріями, що вражають кишкові бактерії, пов’язані з діабетом (11, 12, 13).
Інше дослідження на гризунах показало, що сік фіолетовою моркви покращує контроль цукру в крові завдяки протизапальній ефекту антоціанових пігментів (14).
Але це дуже специфічні види морквяного соку. Чи володіє звичайний морквяний сік аналогічним корисним властивістю, невідомо.
Проте морквяний сік має низький глікемічний індекс (ГІ) — показник того, наскільки певна їжа підвищує рівень цукру в крові. Вживання продуктів і напоїв з низьким глікемічним індексом може допомогти поліпшити контроль рівня цукру в крові у людей з цукровим діабетом (15, 16).
Таким чином, морквяний сік може бути гарною заміною фруктових соків з високим ГІ. Однак важливо контролювати розмір порцій, тому що занадто велика кількість може привести до різкого сплеску рівня цукру в крові.
Резюме:
Обмежені дослідження на тваринах показують, що ферментований морквяний сік і сік з фіолетовою моркви покращують контроль цукру в крові. Хоча звичайний морквяний сік також має низький ГІ, його слід пити в помірних кількостях.
5. Може поліпшити здоров’я шкіри
Живильні речовини в морквяним соку можуть бути особливо корисні для здоров’я шкіри.
Одна чашка (250 мл) морквяного соку містить більше 20% від РСНП вітаміну C, водорозчинного поживної речовини, необхідної для вироблення колагену. Це з’єднання є найбільш поширеним типом білка у вашому організмі, і воно забезпечує еластичність і міцність вашої шкіри (1, 17).
Крім того, вітамін C діє як антиоксидант, захищаючи шкіру від пошкодження вільними радикалами (17) .
Бета-каротин в морквяним соку також може допомогти вашій шкірі. Одне дослідження показало, що дієта, багата на каротиноїди, може захистити вашу шкіру від пошкодження ультрафіолетом (УФ) і поліпшити зовнішній вигляд шкіри (18).
Резюме:
Морквяний сік містить вітамін C і бета-каротин, два антиоксиданти, які можуть захистити вашу шкіру від пошкоджень. Вітамін C також необхідний для вироблення колагену, що зміцнює шкіру.
6. Може поліпшити здоров’я серця
Морквяний сік може допомогти знизити фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань.
По-перше, морквяний сік — хороший джерело калію, мінералу, який грає важливу роль в правильної регуляції артеріального тиску. Було виявлено, що дієта з високим вмістом калію захищає від високого кров’яного тиску та інсульту (1, 19, 20, 21).
Антиоксидантні з’єднання в морквяним соку також можуть принести користь серцю.
Тримісячне дослідження за участю 17 дорослих з високим рівнем холестерину і тригліцеридів показало, що вживання 2 чашок (480 мл) морквяного соку в день значно збільшує рівень антиоксидантів в крові і знижує окислення ліпідів крові, що може призвести до захворювань серця (22).
Проте необхідні додаткові дослідження на людях.
Резюме:
Калій і антиоксиданти в морквяним соку можуть допомогти знизити кров’яний тиск і знизити фактори ризику розвитку хвороб серця.
7. Може захистити вашу печінку
Вважається, що каротиноїди в морквяним соку сприяють здоров’ю печінки.
Кілька досліджень показують, що протизапальні та антиоксидантні властивості каротиноїдів захищають від неалкогольний жирової хвороби печінки (НАЖБП) ( 23, 24).
НАЖБП виникає, коли жир накопичується в печінці, як правило, в результаті неправильного харчування, надмірної ваги або ожиріння. В кінцевому підсумку це може прогресувати до рубцювання печінки і незворотного пошкодження.
8-тижневе дослідження на щурах показало, що морквяний сік знижує деякі маркери НАЖБП. Інше дослідження на гризунах дало аналогічні результати, показавши, що морквяний сік не знижує жирові відкладення в печінці, але знижує запальні маркери в крові (25, 26).
Тим не менш необхідні дослідження на людях.
Резюме:
Завдяки високому рівню змісту протизапальних каротиноїдів, морквяний сік може захистити вашу печінку від таких захворювань, як НАЖБП. Проте необхідні додаткові дослідження.
Потенційна шкода і протипоказання
Хоча морквяний сік безпечний для більшості людей, слід пам’ятати про деякі запобіжні заходи.
Деякі види морквяного соку, особливо свіжоприготованого, могли непастеризованого для знищення шкідливих бактерій. Вагітним жінкам, літнім людям, дітям молодшого віку і людям з ослабленою імунною системою слід уникати непастеризованого морквяного соку.
Крім того, вживання дуже великої кількості морквяного соку може привести до каротінеміі — станом, при якому ваша шкіра стає жовто оранжевий в результаті високого рівня бета-каротину в крові (27).
Хоча цей стан не шкідливо, воно може насторожувати. Тимчасове видалення джерел бета-каротину з раціону зазвичай вирішує проблему.
Нарешті, морквяний сік містить менше клітковини, ніж цільна морква, і містить натуральний цукор. Оскільки більш низький вміст клітковини означає, що цукру моркви засвоюються швидше, надмірне вживання морквяного соку може привести до сплеску рівня цукру в крові.
Хоча низький ГІ морквяного соку означає, що він не підвищує рівень цукру в крові так сильно , як інші соки, вам все ж слід дотримуватися обережності, і зменшити споживання, якщо у вас цукровий діабет, особливо якщо ви п’єте його на порожній шлунок (15).
Резюме:
Деякі сорти морквяного соку є непастеризоване, і їх слід уникати певних груп населення, включаючи вагітних жінок. Занадто велика кількість цього соку також може тимчасово змінити колір вашої шкіри.
Підіб’ємо підсумок
- Морквяний сік багатий поживними речовинами, він містить калій, кілька каротиноїдів і вітаміни A, C і K.
- Вживання цього овочевого соку може допомогти поліпшити здоров’я очей, зміцнити вашу імунну систему і поліпшити здоров’я шкіри. Однак необхідні більш великі дослідження на людях.
- Оскільки він містить натуральний цукор, ви можете пити його в помірних кількостях.