Захворювання

8 Продуктів, здатних викликати свербіж як алергічну реакцію

Харчова алергія зазвичай викликається впливом певних білків в продуктах харчування, які імунна система визначає як патогени і виробляє антитіла, з якими потрібно боротися (1).

Виявлення потенційних алергенів в вашому раціоні — кращий спосіб уникнути небажаних симптомів харчової алергії, включаючи свербіж.

Ось 8 продуктів, які можуть викликати свербіж як алергічну реакцію.

1. Соя

src=»https://kedr.org.ua/wp-content/uploads/2021/05/1621594987_8-Produktov-sposobnyh-vyzvat-zud-kak-allergicheskuyu-reakciyu.jpg» title=»8 Продуктів, здатних викликати свербіж як алергічну реакцію» alt=»8 Продуктів, здатних викликати свербіж як алергічну реакцію» width=»768″ height=»509″ />
Хоча алергія на сою найбільш поширена серед немовлят і дітей, за оцінками, цей стан може вражати до 0,5% населення в цілому (2, 3).

Ця алергія викликана реакцією на соєвий білок, який міститься в багатьох соєвих продуктах, таких як соєві боби, едамаме, місо, тофу і темпі (4).

алергія на сою може викликати кілька побічних ефектів, включаючи атопічний дерматит, який характеризується сверблячкою і запаленням шкіри (5).

Цей стан також може викликати інші несприятливі наслідки для здоров’я, включаючи набряк, поколювання в роті, біль в животі і хрипи.

хоча людям з алергією на сою слід уникати всіх продуктів на основі сої, деякі оброблені інгредієнти, такі як рафінована соєва олія і соєвий лецитин — харчова добавка — часто можна безпечно вживати (6, 7).

резюме:

Алергія на сою викликана алергічною реакцією на соєвий білок і може викликати свербіж і запалення шкіри, біль в животі і хрипи.

2. Арахіс

Алергія на арахіс — не тільки одна з найпоширеніших харчових алергій, але і одна з найнебезпечніших (8).

У людей з цим типом алергії містяться в арахісі специфічні білки можуть викликати імунну відповідь в організмі (8).

Алергія на арахіс часто характеризується висипанням на шкірі і іншими симптомами, такими як припухлість під шкірою, хрипи, задишка і проблеми з травленням (9).

У важких випадках алергія на арахіс також може викликати анафілаксію, небезпечну для життя алергічну реакцію (10).

Дослідження показують, що астма може збільшити ризик серйозних алергічних реакцій у людей з алергією на арахіс (11).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  17 Продуктів, які шкідливі при захворюваннях нирок

В деяких випадках для людей з алергією на арахіс сильно рафінована арахісове масло може бути безпечним. Однак слід уникати арахісового масла холодного віджиму або нерафінованої.

Перш ніж включати арахісові продукти в свій раціон, людям з алергією на арахіс слід поговорити зі своїм лікарем (12).

резюме:

Алергія на арахіс викликається білками арахісу і може викликати висипання на шкірі, набряк, хрипи і задишку.

3. Молюски

Молюски — це морські мешканці з твердим панциром або раковиною, в тому числі креветки, омари, кальмари, краби і устриці.

Алергія на молюсків зазвичай викликана типом міститься в молюсках білка , відомого як тропомиозин (13).

В легких випадках алергічна реакція на молюсків може викликати такі симптоми, як кропив’янка, шкірний висип і свербіж (14).

В більш важких випадках це стан також може викликати низький кров’яний тиск, хрипи і навіть анафілаксію, яка може бути фатальною.

У той час як деякі люди з алергією на молюсків відчувають побічні реакції на всіх молюсків, іншим слід уникати тільки деяких видів.

Резюме:

Алергічна реакція на молюсків може викликати кропивницю і свербіж, а також інші побічні ефекти, такі як низький кров’яний тиск, хрипи і анафілаксію.

4. Пшениця

8 Продуктів, здатних викликати свербіж як алергічну реакцію
Пшениця — одна з найбільш широко вирощуваних культур у всьому світі (15).

Це також один з найбільш поширених харчових алергенів — від нього страждають до 1% дітей і дорослих (16).

Алергія на пшеницю викликана впливом які у пшениці білків, включаючи альбумін, гліадин, глобулін і глютен. Цей стан може викликати такі проблеми, як свербіж, розлад травлення і респіраторні проблеми (17).

Деякі дослідження показують, що алергія на пшеницю частіше зустрічається у людей з такими супутніми захворюваннями, як астма, екзема або сезонна алергія (18).

Людям з алергією на пшеницю слід уникати всіх продуктів, що містять пшеницю, включаючи хліб, борошно, макарони, печиво, кускус, булгур, і інші види пшениці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Головні тонкощі виконання комп'ютерної томографії для грудної клітини

Також важливо уважно читати етикетки на харчових продуктах, оскільки пшениця іноді також міститься в таких продуктах, як заправки для салатів, соуси, супи і м’ясні продукти.

Резюме:

Алергія на пшеницю викликається містяться в пшениці білками, і може викликати свербіж, проблеми з травленням і респіраторні проблеми.

5. Коров’яче молоко

Алергія на коров’яче молоко — проблема, особливо поширена серед немовлят і дітей.

Сироватка і казеїн — два білка, які містяться в коров’ячому молоці — є двома найбільш частими винуватцями алергічних реакцій (19).

У людей, які страждають алергією на них, контакт може викликати набряк губ, язика або горла, а також свербіж або поколювання в роті.

Це також може привести до блювоти, діареї, спазмів шлунка, хрипи і анафілаксії (19).

Лікування передбачає відмову від молочних продуктів і продуктів, що містять коров’яче молоко, включаючи йогурт, сир, вершкове масло і морозиво.

Резюме:

Алергічна реакція на білки, що містяться в коров’ячому молоці, може викликати свербіж, набряк мови або горла або поколювання в роті.

6. Яйця

8 Продуктів, здатних викликати свербіж як алергічну реакцію
Алергія на яйця зазвичай викликається специфічними білками, що містяться в яєчних білках, включаючи овальбумин, овотрансферрін, лізоцим яєчного білка і овомуцін (20).

Одним з основних симптомів алергії на яйця є кропив’янка, яка може викликати на шкірі свербіж, почервоніння і набряк (21).

Цей стан також може викликати ряд проблем з травленням, включаючи блювоту, діарею і біль в животі.

У той час як деякі люди з алергією на курячі яйця можуть насолоджуватися іншими типами яєць, включаючи качині, гусячі або перепелині яйця, іншим, можливо, доведеться взагалі уникати яєць (22).

з цієї причини , якщо у вас алергія на яйця, перш ніж включати інші типи яєць в свій раціон важливо поговорити з вашим лікарем.

Резюме:

алергія на курячі яйця може викликати кропивницю і проблеми з травленням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чи може кава викликати або зменшити запалення?

7. Горіхи

Алергія на горіхи (мигдаль, кеш’ю, пекан, фісташки, волоські горіхи, фундук і бразильські горіхи) дуже поширена — від неї страждають близько 4,9% населення світу (23).

Алергічні реакції викликані присутністю в горіхах певних білків, включаючи олеозіни, легумін, віціліни і 2S-альбуміни.

Деякими з симптомів, викликаних алергічною реакцією на горіхи, є свербіж, поколювання, почервоніння шкіри і набряк рота (24).

Інші захворювання, такі як астма, екзема та сінна лихоманка, можуть бути пов’язані з більш важкою реакцією на горіхи.

Часто люди з алергією на горіхи можуть відчувати алергічну реакцію тільки на певні види горіхів. Однак через ризик перехресного забруднення при виробництві продуктів харчування часто рекомендується взагалі уникати горіхів, якщо у вас алергія (24).

Резюме:

Алергія на горіхи може викликати свербіж, поколювання, почервоніння шкіри і набряк рота.

8. Риба

Алергія на рибу викликається алергічною реакцією на будь-яку рибу, таку як тунець, лосось, сом і тріску.

Зазвичай цей стан викликається містяться в рибі специфічними білками, включаючи парвальбумін.

у людей з алергією на рибу вплив цих білків може викликати такі симптоми, як кропив’янка, свербіж, біль в животі і закладеність носа (25).

у деяких людей може бути алергія на певні види риб, але не на інші (26).

Проте людям з алергією на рибу зазвичай рекомендується уникати вживання всієї риби та рибних продуктів через ризик перехресного забруднення.

Резюме:

у людей з алергією на рибу вплив містяться в рибі певних білків може викликати кропивницю, свербіж, біль в животі і закладеність носа.

Підіб’ємо підсумок

  • Деякі продукти можуть викликати свербіж як алергічну реакцію.
  • у більшості випадків цей стан викликано містяться в їжі специфиче ськими білками, які імунна система визначає як патогени і виробляє антитіла, з якими потрібно боротися.
  • Якщо ви відчуваєте свербіння або інші симптоми і підозрюєте, що у вас харчова алергія, негайно поговоріть зі своїм лікарем, щоб визначити найкращий курс лікування.

Читайте також

Нудота і відсутність апетиту: які причини?

elena elena

20 Продуктів і напоїв, які допомагають при здутті живота

elena elena

Птоз верхньої повіки: лікування без операції

elena elena

Прокинувся і паморочиться голова: причини, що робити

elena elena

Лікування Алергічного риніту в клініці

elena elena

Біль в жовчному міхурі: все що вам потрібно знати

elena elena

Пресбіопія: що це таке і як лікувати

elena elena

8 Продуктів і напоїв, яких слід уникати при артриті

elena elena

Жіноче безпліддя: коли потрібна допомога лікаря-хірурга?

elena elena

Залишити коментар