Харчова алергія зазвичай викликається впливом певних білків в продуктах харчування, які імунна система визначає як патогени і виробляє антитіла, з якими потрібно боротися (1).
Виявлення потенційних алергенів в вашому раціоні — кращий спосіб уникнути небажаних симптомів харчової алергії, включаючи свербіж.
Ось 8 продуктів, які можуть викликати свербіж як алергічну реакцію.
1. Соя
Ця алергія викликана реакцією на соєвий білок, який міститься в багатьох соєвих продуктах, таких як соєві боби, едамаме, місо, тофу і темпі (4).
алергія на сою може викликати кілька побічних ефектів, включаючи атопічний дерматит, який характеризується сверблячкою і запаленням шкіри (5).
Цей стан також може викликати інші несприятливі наслідки для здоров’я, включаючи набряк, поколювання в роті, біль в животі і хрипи.
хоча людям з алергією на сою слід уникати всіх продуктів на основі сої, деякі оброблені інгредієнти, такі як рафінована соєва олія і соєвий лецитин — харчова добавка — часто можна безпечно вживати (6, 7).
резюме:
Алергія на сою викликана алергічною реакцією на соєвий білок і може викликати свербіж і запалення шкіри, біль в животі і хрипи.
2. Арахіс
Алергія на арахіс — не тільки одна з найпоширеніших харчових алергій, але і одна з найнебезпечніших (8).
У людей з цим типом алергії містяться в арахісі специфічні білки можуть викликати імунну відповідь в організмі (8).
Алергія на арахіс часто характеризується висипанням на шкірі і іншими симптомами, такими як припухлість під шкірою, хрипи, задишка і проблеми з травленням (9).
У важких випадках алергія на арахіс також може викликати анафілаксію, небезпечну для життя алергічну реакцію (10).
Дослідження показують, що астма може збільшити ризик серйозних алергічних реакцій у людей з алергією на арахіс (11).
В деяких випадках для людей з алергією на арахіс сильно рафінована арахісове масло може бути безпечним. Однак слід уникати арахісового масла холодного віджиму або нерафінованої.
Перш ніж включати арахісові продукти в свій раціон, людям з алергією на арахіс слід поговорити зі своїм лікарем (12).
резюме:
Алергія на арахіс викликається білками арахісу і може викликати висипання на шкірі, набряк, хрипи і задишку.
3. Молюски
Молюски — це морські мешканці з твердим панциром або раковиною, в тому числі креветки, омари, кальмари, краби і устриці.
Алергія на молюсків зазвичай викликана типом міститься в молюсках білка , відомого як тропомиозин (13).
В легких випадках алергічна реакція на молюсків може викликати такі симптоми, як кропив’янка, шкірний висип і свербіж (14).
В більш важких випадках це стан також може викликати низький кров’яний тиск, хрипи і навіть анафілаксію, яка може бути фатальною.
У той час як деякі люди з алергією на молюсків відчувають побічні реакції на всіх молюсків, іншим слід уникати тільки деяких видів.
Резюме:
Алергічна реакція на молюсків може викликати кропивницю і свербіж, а також інші побічні ефекти, такі як низький кров’яний тиск, хрипи і анафілаксію.
4. Пшениця
Це також один з найбільш поширених харчових алергенів — від нього страждають до 1% дітей і дорослих (16).
Алергія на пшеницю викликана впливом які у пшениці білків, включаючи альбумін, гліадин, глобулін і глютен. Цей стан може викликати такі проблеми, як свербіж, розлад травлення і респіраторні проблеми (17).
Деякі дослідження показують, що алергія на пшеницю частіше зустрічається у людей з такими супутніми захворюваннями, як астма, екзема або сезонна алергія (18).
Людям з алергією на пшеницю слід уникати всіх продуктів, що містять пшеницю, включаючи хліб, борошно, макарони, печиво, кускус, булгур, і інші види пшениці.
Також важливо уважно читати етикетки на харчових продуктах, оскільки пшениця іноді також міститься в таких продуктах, як заправки для салатів, соуси, супи і м’ясні продукти.
Резюме:
Алергія на пшеницю викликається містяться в пшениці білками, і може викликати свербіж, проблеми з травленням і респіраторні проблеми.
5. Коров’яче молоко
Алергія на коров’яче молоко — проблема, особливо поширена серед немовлят і дітей.
Сироватка і казеїн — два білка, які містяться в коров’ячому молоці — є двома найбільш частими винуватцями алергічних реакцій (19).
У людей, які страждають алергією на них, контакт може викликати набряк губ, язика або горла, а також свербіж або поколювання в роті.
Це також може привести до блювоти, діареї, спазмів шлунка, хрипи і анафілаксії (19).
Лікування передбачає відмову від молочних продуктів і продуктів, що містять коров’яче молоко, включаючи йогурт, сир, вершкове масло і морозиво.
Резюме:
Алергічна реакція на білки, що містяться в коров’ячому молоці, може викликати свербіж, набряк мови або горла або поколювання в роті.
6. Яйця
Одним з основних симптомів алергії на яйця є кропив’янка, яка може викликати на шкірі свербіж, почервоніння і набряк (21).
Цей стан також може викликати ряд проблем з травленням, включаючи блювоту, діарею і біль в животі.
У той час як деякі люди з алергією на курячі яйця можуть насолоджуватися іншими типами яєць, включаючи качині, гусячі або перепелині яйця, іншим, можливо, доведеться взагалі уникати яєць (22).
з цієї причини , якщо у вас алергія на яйця, перш ніж включати інші типи яєць в свій раціон важливо поговорити з вашим лікарем.
Резюме:
алергія на курячі яйця може викликати кропивницю і проблеми з травленням.
7. Горіхи
Алергія на горіхи (мигдаль, кеш’ю, пекан, фісташки, волоські горіхи, фундук і бразильські горіхи) дуже поширена — від неї страждають близько 4,9% населення світу (23).
Алергічні реакції викликані присутністю в горіхах певних білків, включаючи олеозіни, легумін, віціліни і 2S-альбуміни.
Деякими з симптомів, викликаних алергічною реакцією на горіхи, є свербіж, поколювання, почервоніння шкіри і набряк рота (24).
Інші захворювання, такі як астма, екзема та сінна лихоманка, можуть бути пов’язані з більш важкою реакцією на горіхи.
Часто люди з алергією на горіхи можуть відчувати алергічну реакцію тільки на певні види горіхів. Однак через ризик перехресного забруднення при виробництві продуктів харчування часто рекомендується взагалі уникати горіхів, якщо у вас алергія (24).
Резюме:
Алергія на горіхи може викликати свербіж, поколювання, почервоніння шкіри і набряк рота.
8. Риба
Алергія на рибу викликається алергічною реакцією на будь-яку рибу, таку як тунець, лосось, сом і тріску.
Зазвичай цей стан викликається містяться в рибі специфічними білками, включаючи парвальбумін.
у людей з алергією на рибу вплив цих білків може викликати такі симптоми, як кропив’янка, свербіж, біль в животі і закладеність носа (25).
у деяких людей може бути алергія на певні види риб, але не на інші (26).
Проте людям з алергією на рибу зазвичай рекомендується уникати вживання всієї риби та рибних продуктів через ризик перехресного забруднення.
Резюме:
у людей з алергією на рибу вплив містяться в рибі певних білків може викликати кропивницю, свербіж, біль в животі і закладеність носа.
Підіб’ємо підсумок
- Деякі продукти можуть викликати свербіж як алергічну реакцію.
- у більшості випадків цей стан викликано містяться в їжі специфиче ськими білками, які імунна система визначає як патогени і виробляє антитіла, з якими потрібно боротися.
- Якщо ви відчуваєте свербіння або інші симптоми і підозрюєте, що у вас харчова алергія, негайно поговоріть зі своїм лікарем, щоб визначити найкращий курс лікування.