Неправильне розташування призводить до більш високого ризику задухи, попадання їжі або рідини в легені. Існує безліч ефективних стратегій, які можуть поліпшити становище людини при прийомі їжі. Деяким пацієнтам, які схильні ковзати вперед або вбік на стільці, можна допомогти за допомогою нековзкого килимка, клиновидних подушок або просто поклавши передпліччя на стіл, щоб підтримувати вертикальне положення. Подушки можна подоткнуть з одного боку, щоб забезпечити безпечне положення.
Особливості дієти для лежачих пацієнтів
Вибір оптимальної консистенції їжі для пацієнтів, яким потрібна допомога з їжею , є ключем до успіху. Як правило, рідке харчування для лежачих дозволяє значно спростити прийом їжі — її пережовування і ковтання.
Жування стимулює травні ферменти і є природною частиною травлення і перетравлення їжі. Коли лежачі пацієнти втрачають цю здатність, а їжу потрібно пюрировать, з’являється необхідність у відповідній корекції раціону.
- Найважливішою частиною дієти є кількість споживаного білка. Білок відновлює м’язи і тканини тіла, і тому відіграє важливу роль в дієті інвалідів або прикутих до ліжка людей. Риба, курка, соя, м’ясо, молоко і яйця є одними з найбільш популярних джерел білка, які повинні бути в меню для лежачих хворих. Але будьте обережні, оскільки надмірне споживання білка може зробити негативний вплив на організм. Оптимальна кількість протеїну 0,8 г на 1 кг ваги.
- Щоб уникнути збільшення ваги, дієта повинна містити менше калорій, ніж дієта людини, яка веде активний спосіб життя. Фрукти і овочі, продукти з низьким вмістом жиру і цільнозернові продукти містять мало калорій. Зниження споживання калорій може допомогти уникнути ожиріння і збільшення ваги і, в кінцевому підсумку, знижує ризики серцевих захворювань, підвищеного артеріального тиску або діабету.
- Незамінні жирні кислоти відіграють вирішальну роль у підтримці здоров’я кісток. Без силових вправ, які зміцнюють кістки, незамінні жирні кислоти, такі як сардини, зародки пшениці, льон стають ще більш важливими. Тому харчування для лежачих хворих повинно включати ці жирні кислоти, адже вони необхідні для правильного метаболізму кальцію і є важливими компонентами всіх мембран, включаючи хрящі і кістки.
При наявності дисфагії (порушення ковтання) може використовуватися зондове годування лежачих хворих. Цей тип харчування має на увазі введення рідкої або напіврідкої їжі за допомогою шприца Жане в обсязі 200-300 мл за раз через назогастральний зонд (трубка, за допомогою якої їжа потрапляє в шлунок.).
Якщо сім’я не справляється з дотриманням перерахованих правил, особливо при догляді за родичами з псіхоневрологіческмі захворюваннями, то варто розглянути варіант розміщення хворого в пансіонат для лежачих з деменцією. При виборі установи обов’язково варто уточнити особливості складання меню для маломобільних пацієнтів, як проходить процес годування, чи допомагають доглядальниці, чи можливо індивідуальне приготування страв, перемелюється їжа і т.д., оскільки всі ці аспекти впливають на якість життя і нормальну роботу організму.
10 правил, що полегшують прийом їжі
Потреби лежачого хворого в їжі і воді сильно відрізняються від потреб здорового, активного людини. У міру погіршення стану здоров’я організм поступово втрачає здатність перетравлювати і обробляти їжу і рідини. Оскільки функціонування організму порушено, може знадобитися мінімальна кількість їжі і рідини. Члени сім’ї та опікуни грають важливу роль, підтримуючи близьку людину в процесі його годування:
- Не поспішайте.
- Подавати по одному блюду за раз.
- використовуйте металеву або тверду пластикову чайну ложку або ложку для тих, хто дотримується дієти з м’ясним фаршем або пюре.
- Переконайтеся, що їжа не дуже гаряча, помістивши невелику кількість їжі на передпліччя, щоб визначити, чи є безпечною температура для пацієнта. Розігрійте їжу, якщо вона охолола.
- Пропонуйте невеликі шматочки за раз, піднесіть ложку туди, де пацієнт може її бачити, і дайте йому час відкрити рот.
- Виділіть час для жування / ковтання і постарайтеся поспостерігати за тим, як відбувається ковтання.
- Переконайтеся, що підборіддя хворого залишається злегка піднятим для безпечного ковтання.
- Переконайтеся, що після проковтування в роті залишається мінімальна кількість залишків їжі.
- Чергуйте рідини з твердими частинками,
- Якщо хворий починає кашляти або задихатися, припиніть давати їжу і почекайте, перш ніж почати знову.
прикованность до ліжка може стати причиною реактивної депресії, через яку лежачий відмовляється від їжі. У цій ситуації важливо зберігати спокій, не застосовувати насильство і в найкоротші терміни звернутися за допомогою до лікаря. На жаль, пригніченість настрою також означає, що хворі легко піддаються надмірного споживання їжі. Тому не варто відставляти велику кількість різноманітних перекусів на столику біля ліжка. Призначте один і той же час для прийомів їжі, щоб травні соки починали вироблятися своєчасно. Це допоможе поліпшити роботу шлунково-кишкового тракту і організму в цілому.