Завдяки своїй жувальної текстурі і солодкого, злегка металевого смаку курячі серця також універсальні і прості в приготуванні.
Крім того, вони багаті декількома ключовими поживними речовинами і можуть бути корисні для здоров’я.
В цій статті обговорюються потенційні користь і шкода курячих сердечок для організму людини, а також деякі прості способи їх приготування і вживання.
Харчова цінність, склад і калорійність курячих сердець
Курячі серця дуже поживні і містять велику кількість білка, цинку, міді, заліза і вітамінів групи B в кожній порції.
в 100-грамової порції приготованих курячих сердець містяться такі поживні речовини (1):
- Калорії : 185 ккал
- Білок : 26 грам
- Жири : 8 грам
- Вуглеводи : 0,1 грама
- Вітамін B12 : 304% від рекомендуємо ой добової норми споживання (РСНП)
- Цинк : 66% від РСНП
- Рибофлавін : 57% від РСНП
- Мідь : 56% від РСНП
- Пантотеновакислота : 53% від РСНП
- Залізо : 50% від РСНП
- Фолат : 20% від РСНП
- Вітамін B6 : 19% від РСНП
- Ніацин : 18% від РСНП
- Фосфор : 16% від РСНП
- Селен : 15% від РСНП
Курячі сердечка особливо багаті вітаміном B12, важливим живильною речовиною, які беруть участь в синтезі ДНК, формуванні червоних кров’яних тілець і здоров’я нервів (2, 3).
вони також багаті цинком, який необхідний для росту клітин, загоєння ран і контролю рівня цукру в крові (4).
Крім того, вони можуть збільшити споживання рибофлавіну, водорозчинного вітаміну групи B, який має вирішальне значення для зростання, розвитку і енергетич кого обміну (5).
Резюме:
Курячі серця низькокалорійні і багаті білком і багатьма важливими мікроелементами, включаючи цинк, залізо і вітаміни групи B.
Чим корисні курячі сердечка для організму людини
курячі серця можуть бути пов’язані з декількома потенційними корисними ефектами в відношення здоров’я людини.
Хороший джерело білка
Курячі серця є відмінним джерелом білка: в кожної 100-грамової порції міститься 26 грамів (1).
Білок необхідний для багатьох аспектів здоров’я, включаючи створення і підтримання м’язової маси, імунну функцію і зростання ( 6).
Деякі дослідження також показують, що збільшення споживання білка може допомогти регулювати апетит, зменшити тягу до їжі і посилити почуття ситості, що може бути корисно для схуднення (7).
Крім того, продукти з високим вмістом білка, такі як курячі сердечка, також можуть збільшити зростання і силу м’язів у поєднанні з трениров ками з обтяженнями (8, 9).
Багаті залізом
Курячі серця рясніють залізом, і одна порція може значно збільшити споживання цього мінералу.
Залізо необхідно не тільки для транспорту кисню і синтезу ДНК, але і для виробництва здорових еритроцитів (10).
Крім того, за оцінками, близько 1,6 мільярда чоловік у всьому світі відчувають дефіцит заліза — найбільш поширеним типом дефіциту серед інших поживних речовин в світі.
Цей стан може викликати широкий спектр симптомів, включаючи слабкість, стомлюваність, порушення імунітету і проблеми з травленням (11).
Вживання різноманітних багатих залізом продуктів — в тому числі курячих сердечок — один з кращих способів переконатися, що ви задовольняєте свої потреби в цьому мінералі, і захищені від дефіциту заліза.
Сприяють зменшенню кількості харчових відходів
Курячі сердечка можуть бути стійким, доступним і екологічно чистим доповненням до здорово му харчуванню.
Більш того, додавання курячих сердечок в свій раціон — відмінний спосіб скоротити кількість харчових відходів і мінімізувати вплив на навколишнє середовище.
Це пов’язано з тим, що вживання в їжу всіх частин тварини, в тому числі менш популярних шматків м’яса або субпродуктів, може допомогти переконатися, що нічого не пропаде даремно.
Це засновано на філософії, званої поїданням «від носа до хвоста», яка заохочує вживання в їжу кожної частини тваринного для підтримки стійкості.
Резюме:
Курячі серця багаті білком і важливими живильними речовинами, такими як залізо. Включення в раціон курячих сердечок також може допомогти в боротьбі з харчовими відходами за рахунок використання кожної частини тварини.
Можливий шкода курячих сердець
Хоча курячі сердечка можуть бути здоровим і поживним доповненням до раціону більшості здорових дорослих людей, людям з подагрою може знадобитися зменшити їх споживання.
Це пов’язано з тим, що курячі серця багаті пуринами — з’єднанням, яке міститься в багатьох продуктах харчування, в тому числі в субпродуктах.
Коли ваше тіло розщеплює пурини, це може підвищити рівень сечової кислоти, яка може накопичуватися в ваших суглобах і викликати загострення подагри ( 12).
з цієї причини людям з подагрою іноді рекомендують дотримуватися дієти з низьким вмістом пуринів і обмежувати споживання таких продуктів, як курячі серця (13).
Багато людей також стурбовані кількістю холестерину , що міститься в субпродуктах, таких як куряче серце, посилаючись на побоювання з приводу його потенційного впливу на здоров’я серця.
Хоча курячі серця містять 242 мг холестерину на 100-грамову порцію, дослідження про бично показують, що дієтичний холестерин не пов’язаний з більш високим ризиком розвитку серцево-судинних захворювань або інсульту (1, 14).
Крім того, важливо пам’ятати, що печінка виробляє близько 75% холестерину в організмі, і тільки 25% надходить з їжею (15).
Тому, коли ви їсте продукти з високим вмістом холестерину, ваш організм може регулювати кількість вироблюваного холестерину, щоб контролювати рівень холестерину в крові (16).
Проте люди з високим рівнем холестерину в крові і чутливі до дієтичного холестерину можуть захотіти обмежити споживання курячих сердечок та інших продуктів з високим вмістом холестерину.
Резюме:
Людям з подагрою може знадобитися обмежити споживання продуктів з високим вмістом пуринів, включаючи курячі серця. Крім того, хоча курячі серця містять багато холестерину, вони навряд чи збільшать ризик розвитку серцево-судинних захворювань або інсульту.
Як приготувати курячі сердечка
Курячі сердечка можна купити в багатьох магазинах і м’ясних крамницях.
Їх часто упаковують з іншими субпродуктами, такими як шлунки, які представляють собою м’яз, що знаходиться в шлунку курей.
Є кілька способів приготувати курячі сердечка, але один з найпопулярніших — обсмажити їх.
Для початку просто змішайте курячі сердечка з невеликою кількістю оливкової олії і ваших улюблених приправ, таких як часниковий порошок, перець, кмин, пластівці чилі або морська сіль.
Потім додайте їх в сковороду і готуйте на середньому або сильному вогні протягом 5-10 хвилин або до тих пір, поки вони повністю не приготуються і не перестануть бути рожевими в середині.
Нарешті, подавайте їх разом з вибраними вами овочами, такими як гриби, цибуля, картопля або морква, і наслаждайт есь.
Резюме:
Курячі сердечка легко приготувати, їх можна приправляти, смажити на сковороді і поєднувати з улюбленими овочами, щоб отримати просту, швидку і корисну їжу.
Підіб’ємо підсумок
- Курячі серця багаті декількома поживними речовинами, включаючи білок, цинк, залізо і вітаміни групи B.
- Вживання в їжу субпродуктів , таких як курячі серця, також може бути відмінним способом забезпечення стійкості і боротьби з харчовими відходами.
- Найкраще те, що їх легко приготувати вдома, і вони можуть стати відмінним доповненням до повноцінної дієті.