Корисні продукти

Оселедець солоний: користь і шкода для організму

Оселедець солоний: користь і шкода для організму

Оселедець солоний користь і шкода для організму

Корисні властивості оселедця

Давайте розглянемо, чим корисна оселедець для організму людини. Ось 5 науково підтверджених корисних властивостей оселедця:

1. Підтримує здоров’я серцево-судинної системи

Споживання солоного оселедця може фактично допомогти вам зберегти здорове серце. Головною причиною смерті дорослих чоловіків в розвинених країнах в даний час є ішемічна хвороба серця, яка зазвичай пов’язана з поганим харчуванням і лікується небезпечними ліками, що викликають виражені побічні ефекти.

На щастя, солона оселедець є одним з продуктів, який може допомогти знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Завдяки наявності поліненасичених жирних кислот в оселедця, ця риба є кращим джерелом білка в порівнянні з червоним м’ясом, наприклад, яловичиною для людей з підвищеним ризиком розвитку захворювань серця і судин (1).

Вживання оселедця захищає серце завдяки наявності в ній великої кількості омега-3 жирних кислот, які знижують рівень тригліцеридів. Тригліцериди — це тип жиру в крові, який повинен залишатися на певному рівні, щоб захистити здоров’я серця. Омега-3 жирні кислоти у великих дозах також можуть допомогти знизити високий кров’яний тиск на додаток до зниження ризику інфарктів та аритмії (2). Оселедець навіть допомагає знизити рівень холестерину.

Велика кількість вітаміну D і селену в солоного оселедця також сприяють захисту вашого серця. Дефіцит вітаміну D зачіпає до 90% людей в розвинених країнах, і він дуже тісно пов’язаний з виникненням серцево-судинних захворювань. Низькі рівні селену також пов’язані із захворюваннями серця (3).

2. Діє як протизапальний засіб

Запалення — величезна проблема в сучасному суспільстві, тому що так багато людей звикли їсти продукти, які сприяють хронічного запалення, який лежить в основі більшості захворювань. Воно також несе відповідальність за біль при декількох захворюваннях, включаючи неспецифічну біль в шиї і / або спині.

В одному дослідженні дослідники виявили, що люди, які страждають від болю в спині і шиї, отримали подібні результати при лікуванні запальної болю ибупрофеном або добавками омега-3 (4). Вживання в їжу протизапальних продуктів, таких як малосольная оселедець, може допомогти зменшити болюче запалення завдяки наявності омега-3 жирних кислот в її складі, а також великої кількості селену — іншого протизапального поживної речовини. Як видно, користь оселедця також полягає в її протизапальних властивості.

3. Захищає психічне здоров’я

Омега-3 також дуже позитивно впливає на ваше психічне здоров’я. Існує багато наукових доказів, що свідчать про зв’язок споживання значної кількості омега-3 (при належному співвідношенні омега-3 до омега-6) зі зниженням рівня депресії. Однією з причин, чому цей метод лікування вивчається останнім часом, є висока поширеність проблем зі здоров’ям, пов’язаних з психотропними препаратами, включаючи високий рівень куріння, ожиріння і проблеми з серцем в якості побічних ефектів (5, 6).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чорний чай: користь і шкода для організму

Хоча омега-3 не були прийняті в якості основного методу лікування СДУГ або інших споріднених нейродеструктівних захворювань, жирні кислоти, подібні до тих, які містяться в солоного оселедця, розглядаються як додаткове лікування цих розладів. Прийом омега-3 значно впливає на зменшення симптомів цих розладів без побічних ефектів ліків. Деякі дослідження навіть свідчать про поліпшення успішності дітей, раціони харчування яких були добре доповнені омега-3 (7).

Вітамін D також грає роль в запобіганні та лікуванні дисфункції мозку. Хоча метод неясний, здається, що високий рівень вітаміну D і омега-3 збільшують виділення серотоніну, зменшуючи тяжкість декількох захворювань, включаючи СДУГ, біполярні розлади, шизофренію і імпульсивна поведінка (8).

Можливо, в зв’язку з цієї ж функцією вітамін D також показав, що він регулює настрій, покращує концентрацію, покращує пам’ять і здатність до навчання.

Цікаво, що один з видів ліків, які використовуються для лікування депресії, під назвою інгібітори моноаміноксидази (ІМАО) , погано реагує на продукти з високим вмістом омега-3, а саме на солону оселедець (9).

4. Допомагає запобігти пов’язані з віком хвороби

В процесі старіння люди часто забувають про один важливий елемент — здоров’я скелетних м’язів. Згодом якість скелетних м’язів може погіршуватися через неправильне харчування і відсутність фізичних навантажень. Деградація м’язів пов’язана з віковими захворюваннями, але дослідження показують, що вживання риби, такої як скумбрія або оселедець, з високим вмістом омега-3, може фактично повернути назад втрату скелетної м’язової тканини і уповільнити процес старіння (10).

Жирні кислоти омега -3 також можуть віддалити в часі розвиток хвороби Альцгеймера або сповільнити її початок. Це, мабуть, пов’язано зі здатністю омега-3 зменшувати загальне запалення (11).

Високий рівень вітаміну D, виявлений в слабосоленої оселедця, також допомагає уповільнити старіння. Вітамін D є важливим елементом для підтримки здоров’я кісток, так як допомагає запобігти розвитку остеопорозу та інших захворювань кісткової тканини.

Селен, як вважають, також сприяє довголіттю. Незважаючи на те, що це слідової мінерал, якого потрібно не так багато, організм регулярно втрачає його, вимагаючи постійного поповнення.

5. Може допомогти знизити ризик розвитку раку

Відомим чинником ризику розвитку раку молочної залози є переважання омега-6 жирних кислот над омега-3 жирними кислотами, і неправильне їх співвідношення в раціоні. Обидві кислоти важливі в багатьох системах організму, але співвідношення омега-3 до омега-6 має бути приблизно 2: 1. Більшість сучасних людей отримують з раціону харчування занадто багато омега-6, але недостатньо омега-3.

Це співвідношення в певних типах тканин є биомаркером (біологічним ознакою) ризику розвитку раку молочної залози. Більш високі рівні омега-3 пов’язані зі зниженим ризиком розвитку раку молочної залози. Цей висновок також значний, тому що цей тканинний маркер є оборотним за допомогою коригування раціону харчування (12).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Фініки: користь і шкода для організму, скільки потрібно з'їсти

Після постановки діагнозу «рак молочної залози» омега-3 в солоного оселедця можуть також допомогти вам, полегшивши кілька проблем після діагностики, включаючи проблеми з серцем, викликану хіміотерапією периферичну невропатію і зниження когнітивних здібностей. Також можливо, що солона оселедець і подібні продукти можуть допомогти збільшити набір загальної маси тіла і м’язової маси після хіміотерапії (13).

Люди, які споживають велику кількість вітаміну D також знижують ризик розвитку раку товстої кишки і передміхурової залози, і так як оселедець містить багато цього вітаміну, її можна сміливо назвати протиракову продуктом (14).

як видно, користь оселедця полягає в тому, що регулярне її вживання здатне запобігти розвитку раку молочної залози, товстої кишки, передміхурової залози та інших видів раку.

Факти про солоного оселедця

Оселедець — невелика риба сімейства оселедцевих. До цього ж сімейства риб відносяться сардини. В рамках класифікації «оселедця» (лат. Clupea), ви знайдете три основні різновиди: атлантичний оселедець (Clupea harengus), арауканская оселедець (Clupea bentincki) і тихоокеанська оселедець (Clupea pallasii). Атлантичний і тихоокеанський оселедець — це найбільш поширені види оселедця, які зазвичай вживаються нами в солоному вигляді.

Оселедець солоний: користь і шкода для організму

Атлантичний оселедець

Всього 85 грам солоного оселедця містить майже 150% рекомендованої добової норми споживання вітаміну D, а також понад 100% омега-3 жирних кислот, необхідних вашому організму щодня. Крім того, в ній міститься кілька інших поживних речовин, які роблять цю рибу дуже корисною для здоров’я людини.

Скільки калорій в оселедця і які важливі поживні речовини вона містить? 100 грамів атлантичної солоного оселедця має наступну калорійність і містить приблизно: (14)

  • Калорії: 262 ккал
  • Вуглеводи: 9,6 г
  • Білок: 14, 2 г
  • Жири: 18 г
  • Омега-3 жирні кислоти: 1468 мг
  • Вітамін D: 680 МЕ (170% від РСНП)
  • Селен: 58,5 мкг (84% від РСНП)
  • Вітамін B12: (71% від РСНП)
  • Вітамін A: 860 МЕ (17% від РСНП)
  • Ніацин: 3,3 мг (16% від РСНП)

* РСНП — рекомендована добова норма споживання.

Токсичність і солоний оселедець

Сьогодні багато людей справедливо стурбовані надмірним промислом і нездоровими рівнями ртуті, виявленими в деяких видах риб.

оселедець має дуже низький рівень ртуті в порівнянні з більшістю риб , складаючи всього 0,04 міліграма ртуті на кілограм риби. До 0,3 міліграм ртуті на кілограм риби вважається безпечним кількістю (15).

В більшості випадків оселедець не вирощують, а виловлюється в дикій природі, і тому ви не ризикуєте втратити значну кількість омега-3 жирних кислот, що є поширеною проблемою при вживанні в їжу риби, вирощеної на рибних фермах (16, 17).

Історія солоного оселедця і цікаві факти

Солоний оселедець існує досить давно і фактично з’являється в різних творах мистецтва протягом століть, включаючи цю картину, створену в 1891 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Скумбрія: користь і шкода для організму

Ловля і засолювання оселедця почалася за часів Середньовіччя і до сих пір практикується в більшій частині Європи. Оселедець також доступна в Сполучених Штатах Америки, але там вона набагато менш поширена, і не є звичайною частиною раціону харчування для більшості американців.

В залежності від місця проживання, люди навіть їдять солону оселедець по-різному. Якщо ви побуваєте в Голландії, ви можете побачити, як голландці, не соромлячись наминали солону оселедець прямо на вулиці. Якщо ви родом з Росії, Польщі чи України, то ви прекрасно знаєте, що в цих країнах солона оселедець займає почесне місце серед рибних страв, і може подаватися з буряком і майонезом.

В Скандинавії частіше зустрічається солона оселедець на житньому хлібі, а багато хто з євреїв, які проживають в Нью-Йорку, мають тенденцію насолоджуватися найжирнішої версією цієї смачної риби. Через своєї популярності в єврейській громаді солона оселедець часто зустрічається на громадських і релігійних зборах — і в меню кошерних ресторанів (18).

Жителі Польщі, Литви та України традиційно подають солону оселедець в «Святвечір». Скандинави воліють насолоджуватися їй в новорічну ніч.

Шкода оселедця — протипоказання

Солоний оселедець не є високоаллергенной їжею, але відомі випадки реакції гистаминовой токсичності через погано зберігається і охолодженої оселедця. Це «отруєння рибою» може викликати почервоніння, набряк і плями на шкірі. головну біль. і болю в шлунково-кишковому тракті (19).

Як згадувалося раніше, риба оселедець не повинна споживатися людьми, які приймають інгібітори моноаміноксидази (ІМОА) для лікування депресії або інших розладів. Це пов’язано з тим, що міститься в ній тирамін може взаємодіючи з ІМОА викликати побічні реакції.

Заключні думки про користь солоного оселедця

  • Оселедець — невелика, дика риба, поширена в європейської кухні.
  • Ця риба належить до того ж сімейства, що і сардини.
  • У солоного оселедця міститься велика кількість важливих поживних речовин, включаючи омега-3 жирні кислоти, вітамін D і селен .
  • Живильні речовини в солоній оселедця важливі для лікування і профілактики серцево-судинних захворювань, а також деяких видів раку.
  • Багато афективні розлади і психічні захворювання показують багатообіцяючі результати при лікуванні вживанням великої кількості омега-3 продуктів, таких як солона оселедець.
  • Вживання солоного оселедця допомагає запобігти декільком вікових проблем і може сповільнити процес старіння.
  • Деякі дослідження показують, що оселедець може бути корисна для запобігли ия запалення і зменшення пов’язаної з ним болю.
  • Солоний оселедець часто подається в Європі, де вона розглядається як частина основного раціону харчування, а також страва, що подається на певні свята.
  • Солоний оселедець — це дика спіймана риба з дуже низьким рівнем токсичності.

Читайте також

Чим корисна пшениця? Користь і шкода для організму

elena elena

Джекфрут: корисні властивості та протипоказання

elena elena

Насіння анісу: корисні властивості та протипоказання

elena elena

Сир пармезан: користь і шкода для організму, харчова цінність

elena elena

Жирні сорти риби: список, користь для здоров’я

elena elena

Чорнослив: користь і шкода для організму, скільки потрібно з’їсти

elena elena

6 корисних властивостей гіркої дині (момордики) і її екстракту

elena elena

М’ясо індички: користь і шкода для організму

elena elena

Інжир: користь і шкода для організму

elena elena

Залишити коментар