Корисні продукти

Тріска: користь і шкода для організму людини

Тріска: користь і шкода для організму людини

Тріска користь і шкода для організму людини

Сорти риби тріски

  1. Атлантична Тріска (лат. Gadus morhua ) . Мешкає в Північній Атлантиці.
  2. Тихоокеанська тріска (лат. Gadus macrocephalus ) . Полює за ракоподібними, рибою, безхребетними і восьминогами. В основному вона зустрічається в Тихому океані.
  3. Гренландская тріска (лат. Gadus ogac ) . Зустрічається в Арктиці, а також в північно-західній частині Атлантичного океану. Харчується ракоподібними, рибою і головоногими молюсками.
  4. Пікша . Віддає перевагу гладкий шар морського дна і більш глибокі шари води. Вона зустрічається в Північній Атлантиці і є мигрирующим видом риби.

Поживна цінність тріски

В 100 грамах атлантичної тріски міститься (у% від рекомендованої добової норми споживання (РСНП) ) (1):

  • Калорії: 82 ккал (4%).
  • Білок: 17,8 г (36%).
  • Жир : 0,7 г (1%).
  • Вітамін D: 44 МО (11%).
  • Ніацин: 2,1 мг (10%).
  • Вітамін B6: 0,2 мг (12%).
  • Вітамін B12: 0,9 мкг (15%).
  • Фосфор: 203 мг (20%).
  • Магній: 32 мг (8%).
  • Селен: 33,1 мкг (47%).
  • Калій: 413 мг (12%).
  • Холестерин: 43 мг (14%).

Користь тріски для організму людини

Риба тріска багата поживними речовинами і вітамінами. Вона також містить вітаміни B3, B6 і B12. Крім того, ця риба містить білок, вітамін D і жирні кислоти омега-3. Вона корисна при діабетичної хвороби серця і атеросклерозі. Щоденне споживання риби знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань і серцевого нападу. Омега-3 жири і селен володіють протизапальними властивостями, які допомагають знизити запалення, що викликає ревматоїдний артрит, напади астми, мігрень і остеоартрит.

1. Покращує здоров’я м’язів

М’ясо тріски містить багато білка, який грає життєво важливу роль в скороченні, а також в координації м’язів. Білок міститься в м’язових тканинах утворюючи мікрофіламенти і м’язову структуру. Зростання м’язів залежить від достатньої кількості білків в організмі. Це важливо для формування балансу між розпадом м’язового білка і його синтезом. Розпад м’язового білка відрізняється в залежності від таких умов, як вік (2, 3, 4, 5, 6).

2. Зміцнює імунітет

Вживання тріски в їжу допомагає зміцнити імунну систему організму людини, завдяки великій кількості міститься в м’ясі цієї риби білка. Білок необхідний для створення міцного імунітету. Людський організм потребує механізму самозахисту, такому як антитіла для запобігання захворювань та інфекцій. Імунна система організму допомагає усунути сторонні елементи, такі як антигени з організму. Організм людини стає здатним реагувати при наявності антитіл, а також деактивувати їх (7).

3. Регулює нервові сигнали

Вживання тріски допомагає регулювати нервові сигнали знову ж таки завдяки білку в її складі. Білок допомагає функції нервової системи, яка активується, коли спрацьовує на що-небудь. Ще одним важливим завданням, виконуваної білками, є безперебійне функціонування нервової системи. Вони також забезпечують відповідну реакцію. Нервова система містить рецептор, який допомагає реагувати на білкові комплекси (8).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Масаго в ролах: що це? Користь і шкода ікри мойви

4. Покращує здоров’я волосся

Білок підтримує здоров’я волосся і запобігає їх пошкодження. Дослідження показує, що білок відіграє життєво важливу роль в зростанні волосся. У зв’язку з тим, що білок позитивно впливає на волосяний покрив, виробники засобів по догляду за волоссям використовують його, додаючи в свої вироби. Вживання тріски сприяє підтримці здоров’я і нормальному росту волосся, і запобігає їх пошкодження (9, 10).

5. Покращує здоров’я шкіри

Користь тріски для жінок полягає в тому, що цей морепродукт допомагає підтримувати красу і здоров’я шкіри. Білок, що міститься у великій кількості в цій рибі, допомагає зміцнити тканини, які постійно страждають від пошкоджень і зносу. Колаген необхідний для зміцнення тканин, клітин і органів, таких як шкіра, яка потребує безперервного оновлення і відновлення. Дослідження показує, що білок допомагає відновити синтез шкірного коллагенового білка, кількість якого визначає здоров’я шкіри (11, 12).

6. Покращує здоров’я кісток

Фосфор, що міститься у великій кількості в трісці допомагає поліпшити здоров’я кісткової системи. Він необхідний для росту і підтримки зубів і кісток. Поряд з кальцієм фосфор потрібно для формування сильних кісток. Він сприяє здоров’ю ясен, а також зубний емалі. Допомагає поліпшити стан при втраті мінеральної щільності кісток і втрати кісткової маси (остеопороз). Дослідження показує, що фосфор пов’язаний зі здоров’ям серця і знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань (13, 14).

7. Допомагає травленню

Вживання тріски сприяє поліпшенню травних функцій. Що міститься в трісці фосфор, грає життєво важливу роль в полегшенні травлення. Ніацин і рибофлавін, які також містяться в цій рибі, необхідні для метаболізму енергії для систем емоційного і неврологічного відповіді. Завдяки цьому, її вживання допомагає усунути запор, розлад шлунка і діарею, а також вивести токсини з організму (15).

8. Допомагає у відновленні клітин організму

Завдяки фосфору, що міститься в трісці, регулярне її споживання допомагає в процесі відновлення клітин організму, які відчувають постійний знос. Цей мікроелемент стимулює розвиток клітин організму. Він допомагає формувати білок, і стимулює гормони реагувати належним чином (16).

9. Підтримує здоров’я серця

Тріска багата омега-3 жирними кислотами. Згідно з дослідженням, опублікованим в квітневому випуску наукового журналу Chest за квітень 2005 року, жирна кислота омега-3 покращує стан серцево-судинної системи шляхом поліпшення варіабельності серцевого ритму. Рівні жирної кислоти омега-3 пов’язані зі зниженням ризику раптової смерті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Корисніше чи рожева гімалайська сіль кухонної солі?

Дослідження, проведене на пацієнтах, які приймають риб’ячий жир, показало поліпшення функції серця відбувалися лише за два тижні. Активний спосіб життя в поєднанні повноцінним сном, прийомом добавок риб’ячого жиру і вживання риби, такої як тріска, допоможе вам захиститися від серцевих нападів.

10. Усуває токсини

Фосфор життєво важливий для здоров’я нирок. Він забезпечує виведення відходів з нирок шляхом екскреції і сечовипускання. Фосфор збільшує частоту сечовипускання і обсяг виведеної сечі. Він також допомагає організму збалансувати надлишкові солі, сечову кислоту, жир і воду. Фосфор стимулює баланс рідин і речовин в організмі, звільняючи від токсинів (17).

Тріска: користь і шкода для організму людини

Тріска атлантична

Тріска і профілактика захворювань

Тріска може знизити ризик розвитку або запобігти наступним захворювання і стану:

  • Атеросклероз
  • Хвороба серця
  • інфаркт
  • Інсульт
  • Високий рівень холестерину
  • Високий рівень тригліцеридів
  • Тромбоз
  • Легенева емболія
  • рак (наприклад, рак товстої кишки)
  • Лейкемія
  • Неходжкінська лімфома
  • Множинна мієлома

Одним з найвідоміших корисних властивостей тріски є її позитивний вплив на серцево-судинну систему. Зокрема, ця риба є відмінним варіантом для людей, які страждають на атеросклероз або діабетичної хворобою серця. Це пов’язано з тим, що містяться в трісці жирні кислоти омега-3 корисні для розрідження крові і контролю високого кров’яного тиску. Вони сприяють запобіганню закупорки артерій. Крім того, було виявлено, що жирні кислоти омега-3 перешкоджають виникненню аритмії і ішемічного інсульту.

Тим часом, вітамін B12 і вітамін B6 в трісці допомагають знизити рівень гомоцистеїну, що в свою чергу допомагає запобігти дуже серйозні серцево судинні загрози для здоров’я, такі як інфаркт і інсульт.

Тріска також містить значну кількість ніацину, який також відомий під назвою вітамін B3. Цей важливий вітамін дуже корисний для запобігання надмірного підвищення рівня холестерину. Омега-3 жирні кислоти також допомагають гарантувати, що рівні тригліцеридів не підвищаться занадто сильно, що може привести до високого рівня холестерину. Це також важливо для підтримки хорошого здоров’я серцево-судинної системи, оскільки високий рівень холестерину може призвести до захворювань серця.

Багато досліджень показали, що вживання риби, а не червоного м’яса може значно знизити ризик розвитку тромбозу глибоких вен. Вживання риби також може знизити ризик розвитку легеневої емболії, яка виникає, коли тромб в глибокій вені відривається і з кровотоком подорожує по венозній системі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Качині яйця: корисні властивості, харчова цінність, протипоказання

Вживання тріски також тісно пов’язане зі зменшенням захворюваності на рак товстої кишки. Це пов’язано з високим рівнем селену, вітаміну D і вітаміну B12 в трісці, які допомагають захистити клітини товстої кишки від токсичних викликають рак хімічних речовин, які могли б зашкодити організму.

Деякі дослідження також показали, що тріска може допомогти запобігти рак нирки. Точно так же вживання свіжої риби може знизити ризик розвитку лейкемії, неходжкінської лімфоми і множинної мієломи.

Інші корисні властивості тріски

Деякі з найбільш цінних корисних властивостей тріски не пов’язані з профілактикою захворювань. Наприклад, жирні кислоти омега-3 в трісці можуть запобігти зниженню когнітивних здібностей через старіння. Існує безліч причин, чому це відбувається, в тому числі той факт, що жирні кислоти омега-3 володіють протизапальними і антикоагулянтними властивостями, які сприяють поліпшенню кровопостачання головного мозку.

Крім того, жирні кислоти омега-3 в трісці можуть зменшити депресію і стрес. Ці ефекти посилюються, коли збільшення споживання жирної кислоти омега-3 пов’язане зі зменшенням споживання продуктів, багатих омега-6 жирними кислотами.

Чи можна їсти тріску під час вагітності?


Більш висока кількість ртуті, що міститься в трісці може пошкодити плоду або новонародженому, тому вагітним і годуючим жінкам рекомендується стежити за тим, яку рибу вони вживають в їжу. Згідно FDA , вагітні жінки та діти у віці до шести років повинні їсти тільки дві порції риби з низьким вмістом ртуті в тиждень. Тріска має помірну кількість ртуті, в зв’язку з чим її вживання слід уникати дітям і вагітним жінкам.

Шкода тріски для організму: запобіжні заходи і протипоказання

Тріска є досить великою хижою рибою, в зв’язку з чим в її тілі накопичується помірна кількість ртуті. У зв’язку з цим, фахівці рекомендують обмежити вживання цієї риби до 200 г в тиждень.

Людям з алергією на морепродукти вживання тріски протипоказано.

Інші факти про трісці

  • Великі особини тріски можуть досягати 100 кг ваги.
  • Ця риба може розвивати незначну швидкість.
  • Самка може відкласти до 5 мільйонів яєць, які вилуплюються через 8-23 дня.
  • Мальки мають довжину 0,41 см, і вони прозорі.
  • Зрілий вік тріски настає в 3 — 4 роки.
  • Атлантична тріска має тривалість життя 25 років в дикій природі.
  • Атлантичну тріску також називають «священна тріска».

Для дорослої тріски люди — природні хижаки.


Читайте також

Чим корисний кокос для організму людини?

elena elena

Зелений чай: користь і шкода для організму людини

elena elena

Чи можна їсти цвіркунів? Все що вам потрібно знати

elena elena

Чи можна їсти насіння папайї?

elena elena

Брусниця: лікувальні властивості і протипоказання

elena elena

Помідор: фрукт або овоч, або ягода?

elena elena

Скумбрія: користь і шкода для організму

elena elena

Пшоно: корисні властивості та протипоказання

elena elena

Корисніше чи рожева гімалайська сіль кухонної солі?

elena elena

Залишити коментар