Часник користь і шкода для здоров’я
Факти про харчової цінності часнику
Часник зростає в грунті у вигляді цибулини. Ця цибулина має довгі зелені пагони, які виходять зверху, а її коріння сягають вниз. Часник (Allium sativum) — це багаторічна рослина сімейства Амарилісові (Amaryllidaceae), підродини Цибулеві.
Це багаторічна трав’яниста рослина є рідною для Центральної Азії, але зростає як в Росії, Італії, так і на півдні Франції. Цибулина рослини — це те, що ми все називаємо часником, який є овочем. Що таке зубчик часнику? Часникова цибулина покрита декількома шарами неїстівної шкірки, яка при її очищенні відкриває нам до 20 їстівних часточок, які називаються зубчиками часнику.
Часник містить незліченну кількість життєво важливих поживних речовин, таких як:
- флавоноїди
- олігосахариди
- амінокислоти
- аллицин
- сірка (у великій кількості)
Це тільки деякі з них. Сирий часник також містить приблизно 0,1% ефірного масла, основними компонентами якого є аллілпропілдісульфід, діаллілдісульфід і діаллілтрісульфід.
Зубчик сирого часнику (3 грама) містить приблизно (в% від рекомендованої добової норми споживання): (1 )
- Калорійність: 4 ккал.
- Вуглеводи: 1 г (0%).
- Білок: 0,2 г (0%).
- Клітковина: 0,1 г (0%).
- Марганець: 0,1 мг (3%).
- Вітамін C: 0,9 мг (2%).
- Кальцій: 5,4 мг (1%).
- Селен: 0,4 мкг (1%)
Це всього лише деякі з поживних речовин, виявлених в часнику. Часник також містить алліін і алліцин, які є поліпшують здоров’я сполуками сірки.
Користь часнику для здоров’я людини
Корисні властивості аллицина в часнику особливо добре вивчені в дослідженнях. Вчені зацікавлені в потенціалі цих сполук сірки, отриманих з часнику, для запобігання і лікування хронічних і смертельних захворювань, таких як рак і серцево-судинні захворювання.
1. Часник містить аліцин, що володіє потужними лікарськими властивостями
Протягом усієї давньої історії основне використання часнику було пов’язано з його цілющими властивостями (2). Його застосування було добре документовано усіма основними цивілізаціями … включаючи єгиптян, вавилонян, греків, римлян і китайців (3).
Завдяки науковим дослідженням ми знаємо, що більшість корисних для здоров’я ефектів пов’язано одним із з’єднань сірки, що утворюються при подрібненні, дробленні або жуванні часникового зубчики.
Ця сполука відомо під назвою алліцин. Аліцин, до всього іншого також відповідає за виразний запах часнику. Це з’єднання надходить в організм з шлунково-кишкового тракту і поширюється по всьому тілу, де проявляє свої сильні біологічні ефекти:
- Запобігає розвитку серцево-судинних захворювань.
- Володіє протимікробною активністю .
- Запобігає застуди.
- Допомагає в профілактиці і лікуванні раку.
Резюме:
Часник містить велику кількість сполуки сірки під назвою алліцин, яке, як вважають, сприяє профілактиці і лікуванню серцево-судинних захворювань, застуди та інших інфекцій, і ракових захворювань.
2. Часник допомагає боротися із застудою і грипом
Відомо, що вживання часнику підвищує функцію імунної системи. В одному великому 12-тижневому дослідженні було виявлено, що щоденне вживання часнику зменшувало кількість простудних захворювань на 63% в порівнянні з плацебо (4).
Середня тривалість симптомів застуди також знижувалася на 70%. Група піддослідних, які приймали плацебо відчувала симптоми протягом 5 днів, тоді як група, яка брала добавки часнику, відчувала симптоми 1,5 дня.
Інше дослідження показало, що висока доза екстракту часнику (2,56 г в день ) може зменшити тривалість застуди і грипу на 61% (5).
Якщо ви часто застуджуєтеся, додавання часнику в раціон може бути неймовірно корисним.
Резюме:
Добавки часнику допомагають запобігти і зменшити тяжкість поширених захворювань, таких як грип і застуда.
3. Активні з’єднання в часнику здатні знизити кров’яний тиск
Серцево-судинні захворювання і такі стани, як інфаркти та інсульти, є найбільшими в світі вбивцями. Високий кров’яний тиск (гіпертонія), є одним з найбільш значущих чинників ризику розвитку цих захворювань.
Дослідження на людях показали, що прийом добавок часнику значно знижує артеріальний тиск у людей з високим кров’яним тиском (6, 7, 8 ).
В одному дослідженні екстракт часнику в дозі 600-1500 мг був настільки ж ефективним, як і препарат Атенолол в зниженні артеріального тиску протягом 24 тижнів (9).
Дози добавок повинні бути досить високими, щоб надавати ці бажані ефекти. Кількість необхідного аллицина еквівалентно приблизно чотирьом зубчикам часнику в день.
Резюме:
Високі дози часнику, по-видимому, покращують кров’яний тиск людей з високим артеріальним тиском (гіпертонією). У деяких випадках добавка може бути настільки ж ефективною, як і звичайні ліки.
4. Часник покращує рівень холестерину, що може знизити ризик серцево-судинних захворювань
Часник може знизити загальний рівень холестерину і «шкідливого» холестерину ЛПНЩ. Для людей з високим рівнем холестерину прийом добавок часнику, по-видимому, знижує загальний рівень холестерину і / або холестерин ЛПНЩ приблизно на 10-15% (10, 11, 12).
Дивлячись на ЛПНЩ ( «поганий ») і ЛПВЩ (« хороший ») холестерин, часник, мабуть, знижує ЛПНЩ, але не впливає на ЛПВЩ (6, 7, 13, 14, 15).
часник, мабуть , не знижує рівні тригліцеридів, які є ще одним відомим фактором ризику розвитку серцево-судинних захворювань (10, 12).
Резюме:
Часник, по -видимому, знижує рівень загального холестерину і ЛПНЩ, особливо у людей з високим рівнем холестерину. ЛПВЩ холестерин і тригліцериди, мабуть, не будуть зачіпатися.
5. Часник містить антиоксиданти, здатні допомогти запобігти хворобі Альцгеймера і деменція
Окислительное пошкодження, що викликається вільними радикалами, сприяє процесу старіння. Часник містить антиоксиданти, які підтримують захисні механізми організму від окисного ушкодження (16).
Було виявлено, що високі дози добавок часнику збільшують антиоксидантні ферменти у людей (5, 17), а також значно знижують окислювальний стрес у людей з високим кров’яним тиском (6).
Комбінований вплив на зниження рівня холестерину і артеріального тиску, а також антиоксидантні властивості можуть допомогти запобігти розвитку поширених захворювань мозку, таких як хвороба Альцгеймера і деменція (17, 18).
Резюме:
Часник містить антиоксиданти, які захищають від пошкодження клітин і старіння. Вони також можуть знизити ризик розвитку хвороби Альцгеймера і деменції.
6. Часник продовжує життя
Збільшення довгожительства за допомогою вживання часнику практично неможливо довести. Але, з огляду на сприятливий вплив на важливі фактори ризику, такі як кров’яний тиск, вчені сходяться на думці, що часник може допомогти вам жити довше.
Той факт, що він може боротися з інфекційними захворюваннями, також є важливим фактором , тому що це найпоширеніші причини смерті, особливо у літніх людей або людей з дисфункціональними імунними системами.
Резюме:
Часник надає позитивний вплив на поширені причини хронічних захворювань, що призводять до ранньої смерті, тому його вживання здатне продовжити життя.
7. Часник зменшує втому і підвищує працездатність
Часник є одним з найбільш ранніх «покращують працездатність» коштів. Він традиційно використовувався в давніх культурах для зменшення втоми і підвищення працездатності робітників. Зокрема, це широко використовувалося серед олімпійських спортсменів в Стародавній Греції (19).
Дослідження на гризунах показали, що часник допомагає при виконанні фізичних вправ, але за участю людини було проведено дуже мало досліджень.
у пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями, які брали часникове масло протягом 6 тижнів, зниження пікової частоти серцевих скорочень склало 12% і покращилася їх фізична працездатність (20).
Проте дослідження, проведене за участю дев’яти конкуруючих велосипедистів, не виявило переваг в продуктивності (21).
Інші дослідження показують, що стомлюваність, викликана фізичними вправами, може бути зменшена за допомогою часнику (3).
Резюме:
Було виявлено, що часник може поліпшити фізичну працездатність у лабораторних тварин і людей із захворюваннями серця. Однак його користь при вживанні здоровими людьми ще не до кінця виявлено.
8. Часник може допомогти вивести токсини і важкі метали з організму
Було виявлено, що у високих дозах сполуки сірки в часнику захищають від пошкодження органів токсичністю важких металів.
Чотиритижневе дослідження, проведене за участю співробітників заводу автомобільних акумуляторів (надмірна дія свинцю), показало, що часник знижує рівень свинцю в крові на 19%. Його вживання також зменшило багато клінічні ознаки токсичності, такі як головний біль і артеріальний тиск (22).
Три дози часнику щодня навіть перевершували препарат D-пеніциламін в зменшенні симптомів.
Резюме:
В одному дослідженні було виявлено, що часник значно знижує токсичність свинцю і пов’язані з ним симптоми.
9. Часник може поліпшити здоров’я кісток
Ніякі дослідження за участю людини не вимірювали вплив часнику на втрату кісткової маси. Однак дослідження на гризунах показали, що він може мінімізувати втрату кісткової маси шляхом збільшення естрогену у жінок (23, 24, 25, 26).
В одному дослідженні у жінок в період менопаузи було виявлено, що добова доза сухого часникового екстракту (рівна 2 г сирого часнику) значно зменшувала маркер дефіциту естрогену (27).
Це говорить про те, користь часнику для жінок в період менопаузи полягає в тому, що він може робити благотворний вплив на здоров’я кісток .
Було виявлено, що такі продукти, як часник і цибулю, роблять благотворний вплив при остеоартриті (28).
Резюме:
Часник, мабуть, корисний для здоров’я кісток. Він збільшує рівень естрогенів у жінок в період менопаузи, але необхідна більша кількість досліджень за участю людини.
Шкода часнику для здоров’я людини
Часник безпечний для більшості людей при вживанні в нормальній кількості, проте в деяких випадках його споживання має протипоказання. Часник застосовувався безпечно в дослідженнях терміном до 7 років. При попаданні вживанні часнику в їжу людина може відчувати такі симптоми:
- неприємний запах з рота
- відчуття печіння в роті або шлунку
- печію
- метеоризм (гази)
- нудоту
- блювоту
- неприємний запах тіла
- діарею
Ці побічні ефекти часто більш виражені при вживанні в їжу сирого часнику. Часник також може збільшити ризик кровотечі. Повідомлялося про кровотечу після операції у людей, які вживали часник. Повідомлялося про астму у людей, що працюють з часником, і можливі інші алергічні реакції.
Засоби з часником можливо безпечні при нанесенні на шкіру. Гелі, пасти і рідини для полоскання рота, що містять часник, використовувалися протягом 3 місяців. Однак при нанесенні на шкіру часник може викликати пошкодження шкіри, схоже на опік.
Сирий часник є можливо небезпечним при нанесенні на шкіру. Сирий часник може викликати сильне подразнення шкіри при нанесенні на шкірний покрив.
Особливі запобіжні заходи та попередження:
- Вагітність і грудне вигодовування : Часник ймовірно безпечний під час вагітності, коли споживається в помірних кількостях. Часник можливо небезпечний при використанні в лікувальних кількостях під час вагітності та при грудному вигодовуванні. Недостатньо достовірної інформації про безпеку нанесення часнику на шкіру під час вагітності або годування груддю. Залишайтеся в безпеці і уникайте його використання.
- Діти : Часник ймовірно безпечний при вживанні в помірній кількості дітьми. Проте часник може бути небезпечним при вживанні у великих кількостях. Деякі джерела припускають, що значне споживання часнику і прийом добавок часнику в високих дозах можуть бути небезпечними або навіть смертельними для дітей. Причина цього попередження невідома. Немає повідомлень про випадки серйозних побічних ефектів або смертності у дітей, пов’язаних з вживанням часнику. При нанесенні на шкіру часник може привести до пошкодження шкірного покриву, яке схоже на опік.
- Кровотеча : Часник (особливо свіжий) може збільшити ризик кровотечі.
- Проблеми зі шлунком або травленням : Часник може дратувати шлунково-кишковий тракт. Будьте обережні при користуванні, якщо у вас проблеми зі шлунком або травленням.
- Низький кров’яний тиск : Часник може знизити кров’яний тиск. Теоретично, вживання часнику або прийом добавок на його основі може призвести до зниження артеріального тиску у людей з низьким кров’яним тиском.
Хірургія : Часник може продовжити кровотечу і впливати на артеріальний тиск. Припиніть приймати часник не менше ніж за два тижні до запланованої операції. (29)