Папайя користь і шкода для організму
Папайя містить особливий травний фермент, під назвою папаин, тому ці плоди відомі своєю високою здатністю в поліпшенні травлення. Але поліпшення травлення, допомагає організму виводити токсини, не є єдиним корисним властивістю папайї. Ці тропічні плоди при їх вживанні в їжу також можуть допомогти організму прискорити загоєння ран, зменшити запалення, очистити кров і багато іншого. Папайя, як і інші види тропічних фруктів, також містить велику кількість вітамінів, мінералів, флавоноїдів і антиоксидантів, і використовується у всьому світі для поліпшення загального стану здоров’я різними способами.
Харчова цінність папайї
у 100 г папайї міститься (у% від рекомендованої добової норми споживання): (1)
- Калорійність: 39 ккал (2%).
- Вуглеводи: 9, 8 г (3%).
- Клітковина: 1,8 г (7%).
- Вітамін C: 61,8 мг (103%).
- Фолієва кислота: 38 мкг (10%).
- Вітаміну А: 1 094 МО (22%).
- Вітамін E: 0,7 мг (4%).
- Калій: 257 мг (7%).
Папайя рясніє вітаміном C — при вживанні всього 100 грам цього плоду ваш організм отримує більше 100% рекомендованої добової норми споживання цього важливого вітаміну . Це робить папайю високоантіоксідантной їжею, а також відмінним засобом для профілактики застуди або грипу в осінньо-весняний сезон. Як і в більшості помаранчевих і жовтих фруктів і овочів, в ній також міститься багато вітаміну А у вигляді бета-каротину — попередника вітаміну А, зазвичай зустрічається в рослинах.
Було виявлено, що бета-каротин допомагає запобігти раку ротової порожнини і легенів. Папайя містить чималу кількість фолієвої кислоти (вітамін B9), яка необхідна для утворення ДНК, що особливо важливо для вагітних жінок. Вона також містить багато інших вітамінів групи B, таких, як вітамін B6 і пантотенова кислота, які мають вирішальне значення для ефективного використання калорій нашими організмами.
Папайя також забезпечує організм людини важливими мінералами, такими як калій і магній, які допомагають підтримувати здоров’я кісток, регулювати рідини і контролювати артеріальний тиск. Магній також допомагає зменшити стрес.
Папайя містить такі флавоноїди, як лютеїн, зеаксантин, лікопін і криптоксантин. Всі вони є антиоксидантами, які допомагають боротися з вільними радикалами і можуть допомогти зменшити наслідки старіння. Лютеїн і зеаксантин особливо важливі для зниження ризику дегенерації жовтої плями, яка є основною причиною вікової втрати зору.
Користь папайї для організму людини
Завдяки вмісту в папайе поживним речовинам, цей плід при його вживанні в їжу надає всебічну користь для здоров’я. Високий вміст антиоксидантів і флавоноїдів забезпечує більшість корисних властивостей папайї.
1. Допомагає травленню
Тому завдяки здатності розривати зв’язку між амінокислотами цей травний фермент може бути корисний людям, що страждають низькою кислотністю шлунка, які не можуть переносити вживання певних видів м’яса. Це може також допомогти краще поглинати білок людям з проблемами з засвоєнням поживних речовин.
Люди з порушеннями травлення, такими як синдром роздратованого кишечника, синдром дірявого кишечника або аутоімунними і запальними захворюваннями кишечника, можуть отримати користь з додавання папайї в їх раціон або прийому добавок папаина. Оскільки папаин допомагає поліпшити травлення, вживання в їжу папайї вранці може допомогти зменшити симптоми ранкової нудоти у вагітних жінок. Якщо ви вагітні, з’їжте шматочок папайї на сніданок, щоб заспокоїти шлунок на весь день.
Вживання папайї може допомогти запобігти запор завдяки значній кількості міститься в ній клітковини і може бути особливо корисно, якщо ви їсте будь-який вид обробленого м’яса або якщо ви переїдайте. Папаин можна придбати в якості біологічно-активних добавок, але оскільки вживання папайї корисно не тільки в відношення травлення, чому б просто не насолоджуватися цим смачним екзотичним фруктом, не звертаючись до добавкам.
2. протизапальну властивість папайї
Було також виявлено, що папаїн допомагає зменшити запалення у людей з такими захворюваннями, як астма і артрит, і може допомогти зменшити запалення в передміхуровій залозі. Більш низькі рівні запалення в організмі часто пов’язані з природним уповільненням старіння.
3. Покращує згортання крові
Існує великий інтерес в використанні папайї як поліпшує згортання крові засоби, щоб допомогти людям, які мають стан, під назвою тромбоцитопенія (зменшення кількості тромбоцитів в крові). Це небезпечний стан, який може зменшити здатність до згортання крові і потенційно здатне привести до внутрішньої кровотечі (3).
Дослідження, проведене на мишах, показало, що у тих, хто приймав екстракти листя папайї, кількість тромбоцитів і еритроцитів через 72 години було значно вище, ніж у випробовуваних, які не брали цю добавку. Дослідники вважають, що екстракт папайї може в кінцевому підсумку стати ліками для людей із захворюваннями крові (4, 5).
4. Користь папайї для серцево-судинної системи
Було виявлено, що вітамін С допомагає знизити ризик серцевих нападів шляхом захисту артерій від пошкоджень. Він може допомогти зменшити шкідливий вплив вільних радикалів і окислення холестерину, знижуючи здатність холестерину утворювати бляшки уздовж стінок артерій.
Було виявлено, що у людей, які відчувають дефіцит вітаміну C підвищується ризик виникнення інфаркту або інсульту, хоча для визначення точного механізму необхідні додаткові дослідження (6). Фолієва кислота також допомагає перетворювати гомоцистеїн, пов’язаний з інфарктами міокарда в корисні амінокислоти, що знижують ризик серцевих нападів.
5. Допомагає запобігти раку
Вітамін С і бета-каротин, що містяться у великій кількості в папайї, пов’язані зі зменшенням ризику розвитку раку, особливо раку товстої кишки. Клітковина також може допомогти зменшити кількість токсинів (викликають рак) в травній системі, а папайя забезпечує організм майже 2 грамами клітковини на 100 грам. Завдяки її виражену антиоксидантну та протипаразитарною властивостями папайя також відмінно підходить для регулярної детоксикації або очищення, що може додатково підвищити імунітет.
6. Запобігає дегенерації макули
Флавоноїди лютеїн і зеаксантин можуть допомогти запобігти дегенерацію жовтої плями — пов’язану з віком втрату зору. Зеаксантин особливо допомагає фільтрувати синє світло, який може завдати шкоди сітківці.
7. Захищає від артриту
Дослідження, проведене в 2004 році, показало, що у людей, в чиїх раціонах харчування містилося недостатня кількість вітаміну С (мале споживання фруктів і овочів), в три рази збільшується ризик розвитку поліартриту — запального захворювання, яке вражає множинні суглоби (7).
Вітамін С також захищає від інших видів запальних захворювань, таких як подагра. Було виявлено, що цей потужний вітамін знижує С-реактивний білок — маркер запалення (8, 9).
8. Запобігає астму
Насіння папаї також володіють своїми власними корисними властивостями і можуть вживатися в їжу, хоча вони досить гіркі. Вони використовувалися як засоби народної медицини для лікування паразитарних інфекцій, кишкової палички та інших вірусних і бактеріальних інфекцій.
9. Уповільнює старіння організму
Завдяки високому рівню вітаміну С, вітаміну А та інших флавоноїдів в папайї, вона є натуральним засобом, що допомагає зберегти шкіру здоровою і уповільнити процес утворення зморшок. Ці поживні речовини працюють як антиоксиданти, які допомагають запобігти негативному впливу вільних радикалів — основну причину старіння.
10. Рятує від вірусів
Листя папайї використовувалися для лікування лихоманки денге — смертельної вірусної інфекції, яку переносять комарами в тропічних районах. В одне конкретне дослідження листя змішувалися з водою і давалися пацієнтам два рази в день. Це лікування показало значне зниження вірусної активності через п’ять днів (11).
Традиційні полінезійські культури на Гаваях і на Таїті, роблять припарки з шкірки папайї, щоб допомогти в загоєнні ран (шкірка плодів папайї особливо багата папаїном). Вони прикладали ці припарки безпосередньо до шкіри для лікування опіків, висипань або укусів (12). Папаин можна використовувати для лікування грибкових і вірусних шкірних інфекцій, таких як бородавки або стригучий лишай. Він допомагає знищити шар білка, який захищає віруси і грибки від атак, що допомагає зменшити їх здатність до розмноження.
Історія папайї
Вважається, що папайя вперше виросла в південній Мексиці і в центральноамериканських регіонах, де іспанські дослідники вперше зустріли насіння і їстівні солодкі фрукти, і розповсюдили їх під час подорожей по Центральній Америці, Індії і інших островів Тихого океану.
Вважається, що приблизно в 1626 році насіння були привезені до Італії , а потім поширені по всій Європі. Сьогодні папайя використовується в багатьох видах кухонь — вона поширена в тихоокеанських острівних стравах, тайських, гавайських, індійських, малазійських і філіппінських рецептах та ін.
Папайя: як вибрати і приготувати
Папайя є частиною сімейства рослин Карикова. Плоди папайя ростуть на деревному рослині під назвою Папайя або Динне дерево (Carica papaya) в тропічному кліматі. Папайа є дуже цікавим плодом тим, що їх дерева в дійсності бувають трьох «підлог»: чоловічого, жіночого та гермафродит. Тільки Гермафродитні рослина виробляє плоди папайї, в той час як два інших виду виробляють дерева, листя і насіння. З цієї причини сьогодні майже всі комерційні виробники папайї вирощують рослини гермафродити папайї, оскільки вони містять всі частини, необхідні для проростання і відтворення нових насіння.
Сьогодні папайя вирощується в світі в різних тропічних районах: Індія, Індонезія, Бразилія , Нігерія, Мексика, деякі штати США (Гаваї, Флорида і Південна Каліфорнія), і багато країн Центральної Америки є найбільшими виробниками. Популярність використання папайї в рецептах по всьому світу тільки продовжувала зростати за останні кілька десятиліть, і Індія тепер виробляє більше 38% папайї, вирощуваної в усьому світі.
Раніше було важко знайти папайю за межами тропіків, але тепер її можна зустріти сезонно в більшості супермаркетів. Існує два основних сорти папайї: мексиканський і гавайський. Плоди мексиканського сорти можуть вирости до 4,5 кг, тоді як гавайського, як правило, менше.
У обох є солодка помаранчева м’якоть і темні, драглисті насіння всередині (13). Коли плоди папайї не дозріли (зелені), її можна їсти тільки після приготування. Зелену папайю смажать, попередньо нарубавши дрібними шматочками і використовують в приготуванні каррі в багатьох азіатських стравах. У міру дозрівання папайї вона набуває свій жовто-оранжевий колір і стає солодкою.
Якщо ви купите папайю, щоб з’їсти в той же день, віддавайте перевагу тій, яка має червонувато-оранжеве шкірку і м’якша на дотик. Якщо на ній є кілька чорних плям — це нормально. Якщо папайя жовта, для дозрівання потрібно кілька днів на прилавку. Папайю найкраще з’їдати при кімнатній температурі, щоб її солодкий смак став більш насиченим. Якщо ви плануєте нарізати її, обов’язково відразу ж з’їжте для кращого смаку.
Уникайте ГМО папайї
Дерево папайя вразливе для декількох широко поширених вірусів і грибків, що руйнують плоди рослини, тому дослідники досліджували насіння папайї, щоб з’ясувати, чи може генетичне їх зміна забезпечити більший захист від вірусів.
дослідники домоглися успіху в створенні генетично модифікованих (ГМО) насіння папайї, зробивши їх більш стійкими до шкідників і бактеріям. Вони створили такі сорти папайї, як Райдужна папайя ( Rainbow papaya ) і SunUp papaya , які тепер складають 80% папайї, вирощуваної на Гаваях — один з найбільших світових виробників.
Завдяки тому, що як і раніше можна знайти не-ГМО-папайю, вам потрібно буде переконатися, що ви купуєте природний органічний варіант, дізнавшись, що папайя була якимось чином змінена. ГМО-культури часто є причиною небажаних алергій і розладів травлення, на додаток до більш серйозних проблем, тому органічно не-ГМО-папайя завжди повинна бути вашим пріоритетом.
Можлива шкода папайї для організму
Папайя може викликати алергічні реакції у людей, які страждають алергією на латекс. Папайя і інші фрукти містять речовину, під назвою хітинази, яке пов’язане з перехресними реакціями між латексом і фруктами. Зелена папайя містить найбільший потенціал для алергічних реакцій, тому її не можна їсти сирий.
При надмірному споживанні папайї ви можете відчувати такі побічні ефекти:
Зміна кольору шкіри
папайя отримує свій помаранчевий відтінок від бета-каротину — поживної речовини, яке потрапляючи в організм перетворюється на вітамін А. Середня папайя постачає організм приблизно 15% денної норми вітаміну А. Вживання занадто великої кількості жовтих, зелених або оранжевих овочів і фруктів (таких, як папайя), які містять бета-каротин, може викликати зміну кольору шкіри — стан під назвою каротінемія. Долоні рук і підошов ніг є найбільш помітними ділянками тіла, трупи каротінеміей, але інші області тіла також можуть фарбуватися в жовтий або помаранчевий відтінки. Каротінемію не слід плутати з жовтяницею, при якій жовтіє не тільки шкіра, але і білки очей. Жовтяниця є ознакою високого рівня білірубіну в крові. каротемія нешкідлива. Скорочення споживання папайї дозволить усунути зміна кольору шкіри.
Респіраторний дистрес
Шкода папайї також може бути пов’язаний з потенційною ймовірністю алергій на папаин, який використовується для полегшення симптомів, пов’язаних з проблемами шлунково-кишкового тракту, і протидії запаленню в горлі. За словами вчених з Університету Пердью, папаїн також є потенційним алергеном. Люди, які їдять занадто багато папайї і засвоюють велику кількість папаина, можуть відчувати симптоми, пов’язані з сінну лихоманку або астмою, включаючи хрипи, утруднення дихання і закладеність носа.
Можливі камені в нирках
Одна папайя розміром 13 см в довжину з діаметром 8 см містить до 310% денної норми вітаміну C. Вітамін C є важливим антиоксидантом, який може допомогти захистити від розвитку захворювань кровоносних судин, раку і високого кров’яного тиску. Споживання понад 1200 мг вітаміну С в день для дітей або більше 2000 мг в день для дорослих може викликати симптоми токсичності, включаючи оксалатних камені в нирках. Оксалат є побічним продуктом вітаміну С, коли поживна речовина метаболізується.
Шлунково-кишкові симптоми
Симптоми в шлунково-кишковому тракті можуть бути побічним ефектом вживання занадто великої кількості папайї. За іронією долі, той же самий папаин, який заспокоює ваш шлунок, може викликати розлад шлунка у великій кількості. Високий вміст клітковини в папайї також може сприяти розладу травної системи, коли ви споживаєте її в надмірній кількості, а латекс в шкірці плоду може викликати подразнення шлунка.