Стевія користь і шкода для організму людини
Що таке стевія?
Рослина севія (лат. Stevia) використовувалося понад півтори тисячі років групою індіанських народів Гуарані в південній Америці (в Бразилії і Парагваї), які називали стевію «ka’a he’ê», що означає «солодка трава». Ці корінні південноамериканці люблять використовувати цей некалорійний природний підсолоджувач, додаючи його в чай «йерба мате», застосовуючи в якості лікарського засобу та використовуючи в якості солодощі (1).
В цих південноамериканських країнах стевія також застосовувалася як традиційний засіб для лікування опіків, проблем зі шлунком, кольок і навіть використовувалася в якості контрацепції.
у Південній Америці налічується приблизно 200 видів стевії. Стевія — це трав’яниста рослина, що належить сімейству Айстрові, тому воно пов’язане з амброзією, хризантемами і нігтиками. Стевія медова ( Stevia rebaudiana ) — найцінніша різновид стевії.
У 1931 році хіміки М. Брідель і Р. Лавіель виділили два глікозиду, які роблять листя стевії солодкими: стевіозид і ребаудіозіди . Стевиозид солодкий, але також має гіркий присмак, на яке багато хто скаржиться при використанні стевії, тоді як ребаудіозіди краще на смак, солодкий і менш гіркий.
Більшість необроблених і в меншій мірі оброблених цукрозамінників на основі стевії містять обидва підсолоджувача , тоді як більшість сильно оброблених форм стевії, таких як Truvia, містять тільки ребаудіозіди — саму солодку частину листа стевії. Rebiana або ребаудіозіди A визнаний безпечним Управлінням із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA) і використовується в якості штучного підсолоджувача в харчових продуктах і напоях (2).
дослідники довели, що використання всього листа стевії, який також містить стевіозід, має деякі переваги для здоров’я. Однак використання певних марок стевії, які були оброблені і містять певні добавки, не є добрим чи сприятливим для здоров’я варіантом.
Склад стевії
Стевія містить вісім глікозидів. Це солодкі компоненти, отримані з листя стевії. До цих гликозидам відносяться:
- стевіозід
- ребаудіозіди A, C, D, E і F
- стевіолбіозід
- дулкозід А
Стевиозид і ребаудіозіди A містяться в найбільшій кількості в стевії.
Термін «стевія» буде використовуватися для позначення стевіолглікозідов і ребаудіозіди A протягом всієї цієї статті.
Їх екстрагують шляхом збору листя, потім сушіння, екстракції водою і очищення. Неочищена стевія часто має гіркий присмак і неприємний запах, поки вона не буде вибілена або знебарвлена. Для отримання екстракту стевії вона проходить 40 етапів очищення.
Листя стевії містять стевіозід в концентрації приблизно до 18%.
Користь стевії для організму
На момент написання цього матеріалу було проведено 477 досліджень, де оцінюються корисні властивості стевії і можливі побічні ефекти, і це число постійно збільшується. Сама рослина має лікарські властивості, здатними не тільки запобігати розвитку хвороб, а й лікувати деякі з них.
1. Протиракову дію
В журналі Food Chemistry було опубліковано Хорватське дослідження, в якому було виявлено, що при додаванні стевії до натуральних засобів від раку товстої кишки, таким як листя ожини, підвищуються рівні антиоксидантів (4).
Стевія містить багато стеролов і антиоксидантних сполук, включаючи кемпферол. Дослідження показали, що кемпферол може знизити ризик розвитку раку підшлункової залози на 23% (5).
Разом ці дослідження показують потенціал стевії як природного засобу для профілактики і лікування раку.
2. Користь стевії при цукровому діабеті
Стаття, опублікована в журналі Journal of Dietary Supplements , оцінила, як стевія впливає на діабетичних щурів. Було виявлено, що у щурів, які отримували 250 і 500 міліграмів стевії кожен день, значно знижувався рівень цукру в крові натще і покращилася резистентність до інсуліну, рівень тригліцеридів і лужної фосфатази, які виробляються у хворих на рак (7).
в іншому дослідженні, присвяченому жінкам і чоловікам, було виявлено, що прийом стевії перед їжею знижує рівень глюкози в крові і рівень інсуліну після їжі. Ці ефекти, мабуть, не залежать від скорочення споживання калорій. Це дослідження демонструє, як стевія може допомогти в регуляції глюкози (8).
3. Допомагає схуднути
Стевія — це підсолоджувач рослинного походження з нульовою калорійністю. Якщо ви вирішите замінити небезпечний для здоров’я столовий цукор високоякісним екстрактом стевії і використовувати його в помірних кількостях, це допоможе вам зменшити не тільки загальне споживання цукру в день, а й споживання калорій. Зберігаючи споживання цукру і калорій в здоровому діапазоні, ви можете уникнути розвитку ожиріння, а також багатьох пов’язаних з ожирінням проблем зі здоров’ям, таких як цукровий діабет і метаболічний синдром.
4. Покращує рівень холестерину
5. Знижує високий кров’яний тиск
Було виявлено, що деякі глікозиди в екстракті стевії розширюють кровоносні судини і збільшують екскрецію натрію, що дуже корисно для підтримки артеріального тиску в нормальному діапазоні. Оцінка двох довгострокових досліджень (тривалістю один і два роки, відповідно) дає надію, що стевія може бути ефективною в зниженні артеріального тиску у пацієнтів з гіпертонічною хворобою. Однак дані більш коротких досліджень (від одного до трьох місяців) не підтвердили ці результати (12).
Види стевії
Існує кілька видів цукрозамінників стевія:
1. Зелене листя стевії
- Найменш оброблений з усіх видів цукрозамінників на основі стевії.
- Унікальні тим, що більшість натуральних підсолоджувачів містять калорії і цукор (наприклад, мед), але зелене листя стевії не містять калорій або цукру.
- Використовуються в Японії і Південній Америці протягом століть в якості натурального підсолоджувача та кошти для зміцнення здоров’я.
- на смак солодкі, злегка гіркі і не такі концентровані , як підсолоджувачі на основі стевії.
- у 30-40 разів солодше цукру.
- Було виявлено, що включення листя стевії в раціон харчування допомагає в регулюванні рівня цукру в крові, в профілактиці і лікуванні раку, зниженні холестерину, високого кров’яного тиску і в зниженні маси тіла.
- Кращий варіант, але все ж його слід використовувати в помірних кількостях.
2. Екстракти стевії
- Більшість брендів витягають саму солодку і менш тяжкої долі листа стевії (ребаудіозіди), який не володіє корисними для здоров’я властивостями, виявленими в стевіозіда.
- Ні калорій або цукру .
- На смак солодший, ніж зелене листя стевії.
- Приблизно в 200 разів солодше цукру.
3. Цукрозамінник Трувій і подібні
- Значна обробка і додані інгредієнти роблять кінцевий продукт ледь схожим на стевію.
- Містить інгредієнти ГМО.
- Ні калорій або цукру.
- Трувій (Truvía®) або ребаудіозіди стевії приблизно в 200-400 разів солодше цукру.
- Уникайте додавання цього продукту в їжу і напої.
- Викликає побічні ефекти , такі як проблеми з шлунково-кишковим трактом.
Органічна і неорганічна стевія
Ось основні відмінності органічної стевії від неорганічної.
Органічна стевія
- Виготовляється з органічно вирощеної стевії.
- Зазвичай не ГМО.
- Відсутність глікемічного впливу.
- Не містить глютен.
на жаль, навіть деякі замінники цукру на основі органічної стевії містять наповнювачі. Деякі з цих продуктів не є дійсно чистою стевією, тому вам завжди потрібно читати етикетки, якщо ви шукаєте 100% продукт стевії. Наприклад, одна марка органічної стевії насправді являє собою суміш органічної стевії і інуліну з блакитної агави. Інулін агави є високо обробленим похідним клітковини з рослини блакитної агави. Хоча цей наповнювач не відноситься до інгредієнту ГМО, він все ще є наповнювачем.
Неорганічна стевія
- Найбільша різниця: її виробляють з неорганічно вирощеної стевії.
- Також, як правило, вона не є ГМО.
- Відсутність глікемічного впливу.
- Високо оброблений продукт.
- як правило, без глютену.
Порошок з листя стевії і рідкий екстракт
- Продукти розрізняються, але в загальному, екстракти листя стевії в 200-300 разів солодше, ніж столовий цукор.
- Екстракти з порошку і рідкої стевії набагато солодший, ніж листя або зелений трав’яний порошок стевії, які приблизно в 10-40 разів солодше, ніж столовий цукор.
- Екстракт із цільних листя або з необробленої стевії не схвалений FDA.
- Рідка стевія може містити спирт, тому шукайте екстракти без спирту.
- Рідкі екстракти стевії можуть ароматизуватися (аромати — ваніль і фундук).
- Деякі порошкоподібні продукти стевії містять інулінового клітковину, яка є природним рослинним харчовим волокном.
Стевія, столовий цукор і сукралоза: відмінності
Стевія
- Нуль калорій і цукру.
- Ні поширених побічних ефектів.
- Намагайтеся купувати висушені листя органічної стевії в інтернет-магазинах здоров’я і подрібнюйте їх за допомогою кавомолки (або ступки і маточки).
- листя стевії тільки в 30-40 разів солодше цукру, а екстракт в 200 раз.
цукор
- Одна чайна ложка типового столового цукру містить 16 калорій і 4,2 г цукру (13).
- Типовий столовий цукор сильно рафінований.
- Надмірне споживання цукру може також призвести до небезпечного накопичення внутрішнього жиру, який ми не можемо бачити.
- Жир, що утворюється навколо життєво важливих органів може викликати серйозні захворювання, які спричинили я в майбутньому, наприклад, ожиріння, цукровий діабет, серцево-судинні захворювання і деякі види раку (14).
Сукралоза
- сукралозу отримують зі звичайного цукру .
- Вона в значній мірі оброблена.
- Спочатку її збиралися використовувати в якості пестициду.
- нуль калорій і нуль грам цукру на порцію.
- У 600 разів солодше цукру (15).
- Є термостійкої — не руйнується при приготуванні або випічці.
- Використовується в багатьох дієтичних продуктах і напоях, жувальній гумці, заморожених молочних десертах, фруктових соках і желатину.
- Викликає багато поширені побічні ефекти, такі як мігрень, запаморочення, кишкові спазми, висип, вугрі, головні болі, здуття живота, біль у грудях, шум у вухах, кровоточивість ясен і багато іншого.
Шкода стевії: побічні ефекти і запобіжні заходи
Стевія, як правило, безпечна при вживанні всередину, але, якщо у вас ал Лерга на амброзію, цілком можливо, що у вас може бути алергічна реакція на стевію і продукти, що містять її. Ознаки оральної алергічної реакції включають:
- набряк і свербіж на губах, в роті, на язику та горлі.
- кропив’янка.
- біль в животі.
- нудота.
- блювота.
- відчуття поколювання в роті і горлі.
Припиніть використання цього підсолоджувача, якщо ви відчуваєте будь-якої з перерахованих вище ознак алергії на стевію, і, якщо симптоми серйозні зверніться за медичною допомогою.
Деякі люди вважають, що стевія може мати металеве післясмак. Ніяких загальних протипоказань стевії або побічних реакцій не виявлено. Якщо ви вагітні або годуєте грудьми, інформація про безпеку стевії, на жаль, відсутня. Ви можете проконсультуватися з лікарем, але, ймовірно, найкраще уникати стевії, тим більше що цільні листя стевії традиційно використовуються в якості контрацептивів.
Якщо ви страждаєте яким-небудь захворюванням або приймаєте будь-які ліки, перед використанням цього рослинного цукрозамінника вам слід проконсультуватися з лікарем.