Креветки — користь і шкода для організму людини
Креветки містять мало калорій, але багаті поживними речовинами
Склад креветок просто вражає. Вони містять досить мала кількість калорій, забезпечуючи організм всього 99 калоріями на 100 г порцію, і не містять вуглеводів. Приблизно 90% калорій в креветках надходять з білка, а решта — з жиру (1).
Крім того, той же розмір порції забезпечує організм людини більш ніж 20 різними вітамінами і мінералами, в тому числі покриває майже 60 % вашої щоденної потреби в селен — мінерал, який може допомогти зменшити запалення і поліпшити здоров’я серця (2).
в 100 грамах креветок міститься (у% від рекомендованої добової норми споживання) (1):
- Калорійність: 99 ккал (5%).
- Білок: 20,9 (42%).
- Жир: 1,1 г (2%) .
- Вітамін E: 1,4 мг (7%).
- Ніацин: 2,6 мг (13%).
- Вітамін B6: 0, 1 мг (6%).
- Вітамін B12: 1,5 мкг (25%).
- Залізо: 3,1 мг (17%).
- Магній: 34 мг (8%).
- Фосфор: 137 мг (14%).
- Калій: 182 мг (5%).
- Натрій : 224 мг (9%).
- Цинк: 1,6 мг (10%).
- Мідь: 0,2 мг (10%).
- Селен: 39,6 мкг (57%).
- Холестерин: 195 мг (65%).
- Омега-3 жирні кислоти: 347 мг .
- Омега-6 жирні кислоти: 21 мг.
Креветки також є одним з кращих джерел йоду — важливого мінералу, в якому багато людей відчувають дефіцит. Йод необхідний для правильної функції щитовидної залози і здоров’я мозку (3, 4, 5).
Креветки також є хорошим джерелом омега-6 і омега-3 жирних кислот, на додаток до антиоксиданту астаксантину, який володіє безліччю корисних властивостей (6).
Резюме:
Креветки дуже поживні. Вони містять досить низька кількість калорій і забезпечують організм людини великою кількістю білка і корисних жирів, на додаток до різноманітних вітамінів і мінералів.
Креветки містять багато холестерину
Креветки часто піддаються критиці з- через високий вміст холестерину в них. У 100 г креветок міститься 195 мг холестерину. Це більш ніж на 200% більше, ніж кількість холестерину в інших видах морепродуктів, таких як тунець (1, 7).
Багато людей бояться продуктів з високим вмістом холестерину через переконання, що вони підвищують рівень холестерину в крові і, таким чином, сприяють розвитку захворювань серцево-судинної системи.
Однак дослідження показують, що це може стосуватися невеликої кількості людей, тому що тільки чверть населення чутлива до дієтичного холестерину. В іншому дієтичний холестерин може надавати невеликий вплив на рівень холестерину в крові (8, 9).
Це пояснюється тим, що більша частина холестерину у вашій крові виробляється вашої печінкою, а коли ви їсте продукти з високим вмістом холестерину , ваша печінка виробляє його менше (8, 10).
Більш того, креветки містять кілька поживних речовин, які можуть фактично поліпшити здоров’я. До них відносяться жирні кислоти омега-3 і антиоксидант астаксантин (6, 11, 12, 13).
Одне дослідження показало, що дорослі, які щодня споживали 300 грамів креветок, збільшили рівні «хорошого» холестерину ЛПВЩ на 12% і знизили рівні тригліцеридів на 13%. Як перше, так і друге, є важливими факторами зниження ризику розвитку серцево-судинних захворювань (14).
Інше дослідження показало, що 356 жінок, які споживали молюсків, включаючи креветки, на регулярній основі мали значно нижчі рівні тригліцеридів і артеріального тиску в порівнянні з тими, хто не включив молюсків в свої раціони (15).
Дослідження також показали, що люди, які регулярно споживають креветки, не мають вищого ризику серцевих захворювань в порівнянні з тими , хто їх не вживає (16).
Хоча необхідні додаткові дослідження для вивчення ролі вживання креветок в галузі охорони здоров’я серця, ці морепродукти мають безліч доведених корисних властивостей, які можуть переважити їх високий вміст холестерину.
Резюме:
Креветки є продуктом з високим вмістом холестерину, але також містять поживні речовини, включаючи антиоксиданти і омега-3 жирні кислоти , Які, як було виявлено, сприяють зміцненню здоров’я серця.
Креветки містять антиоксиданти
Користь креветок для організму людини полягає також в тому, що вони містять антиоксиданти. Основним типом антиоксиданту в креветках є каротиноид під назвою астаксантин.
Астаксантин є компонентом морських водоростей, які споживаються креветками. за Через це креветки є основним джерелом астаксантину. Фактично, цей антиоксидант відповідає за червоний колір креветочних клітин (17).
Коли ви споживаєте астаксантин, це може допомогти захистити організм від запалення, запобігши пошкодження, що викликається вільними радикалами. Цей антиоксидант вивчається в відношення його ролі в зниженні ризику розвитку ряду хронічних захворювань (17, 18).
По-перше, багато досліджень показали, що астаксантин може допомогти зміцнити артерії, що може знизити ризик серцевих нападів. Він також може допомогти підвищити рівень "хорошого" холестерину ЛПВЩ, що є важливим чинником в області здоров’я серця (6, 19, 20).
Крім того, астаксантин може бути корисний для здоров’я мозку. Його протизапальні властивості можуть запобігти пошкодження клітин головного мозку, що часто призводить до втрати пам’яті і нейродегенеративних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера (17, 21).
Незважаючи на ці результати, необхідно провести більше досліджень за участю людини, щоб визначити роль, яку астаксантин в креветках може надати на загальний стан здоров’я.
Резюме:
Креветки містять антиоксидант, званий астаксантіном, який вивчається в відношення його ролі в поліпшенні здоров’я мозку і серця.
Багато людей страждають алергією на креветок
Шкода креветок для організму людини може бути пов’язаний з алергією. Молюски, в тому числі креветки, класифікуються як один з восьми основних харчових алергенів, поряд з рибою, арахісом, деревними горіхами, пшеницею, молоком і соєю (22, 23).
Найпоширенішою причиною алергії на креветки є тропомиозин — білок, виявлений в молюсках. До інших білків в креветках, які можуть викликати алергічну реакцію, відносяться аргінін-кіназа і гемоцианин (24).
Якщо ви страждаєте на алергію на креветки, ви можете відчувати такі симптоми після вживання цього морепродукту:
- поколювання в роті
- проблеми з травленням
- закладеність носа
- реакції на шкірі
деякі люди з алергією на креветки можуть також мати анафілактичніреакції. Це небезпечна, раптова реакція, яка в кінцевому підсумку може призвести до припадків, несвідомого стану і навіть смерті, якщо не надати негайно людині допомогу (25).
Якщо у вас алергія на креветки, єдиний спосіб запобігти алергічні реакції — повністю уникати вживання цього морепродукту.
В деяких випадках навіть випаровування від приготування креветок може викликати алергічну реакцію. Таким чином, ті, у кого є алергія на креветки, також повинні уникати ситуацій, в яких вони можуть побічно стикнутися з ними (26).
Резюме:
Креветки містять білок, під назвою тропомиозин, який викликає серйозну алергічну реакцію у деяких людей. Єдине лікування алергії на креветки полягає в повній відмові від вживання цього морепродукту.
Як вибрати високоякісну креветку
Важливо віддавати перевагу високоякісним свіжим креветок, які не пошкоджені, не інфіковані або не забруднені.
При покупці сирих креветок переконайтеся, що вони тверді. Панцирі повинні бути напівпрозорими і сірувато-зеленими, рожевими або світло-рожевими. Зачернені краю або чорні плями на раковинах можуть вказувати на втрату якості (27).
Крім того, сирі і приготовані креветки повинні мати м’який, «океанічний» або солоний запах. Креветка з вираженим «рибним» або амміакоподобним запахом, ймовірно, зіпсована і небезпечна для вживання.
Також переконайтеся, що ваші приготовані креветки мають щільне біле з трохи червоним або рожевим відтінком м’ясо.
Крім того, важливо здобувати креветки у знаючого і авторитетного постачальника, який може відповісти на ваші запитання про країну походження креветок і методах обробки.
Віддавайте перевагу покупці і вживання креветок, спійманих в природних для них місцях проживання — моря і океани.
Резюме:
Щоб вибрати високоякісні креветки, важливо враховувати їх запах і колір. Щоб купувати продукт найвищої якості, придбайте його у надійного постачальника і бажано щоб креветки були дикими (морськими / океанічними).
Підіб’ємо підсумок
- М’ясо креветок завдяки їх поживного профілю володіє безліччю корисних властивостей.
- Креветки багаті декількома вітамінами і мінералами, і є багатим джерелом білка. Вживання креветок може також сприяти здоров’ю серця і мозку завдяки вмісту в них омега-3 жирних кислот і антиоксиданту астаксантину.
- Хоча креветки мають високий вміст холестерину, вчені не виявили їх негативного впливу на здоров’я серця. Вживання креветок може фактично допомогти знизити рівень тригліцеридів і «поганого» холестерину ЛПНЩ.
- Не дивлячись на користь креветок для організму людини, є деякі сумніви щодо якості креветок, вирощуваних на креветочних фермах — вони часто заражені антибіотиками.
- Проте є багато кроків, які ви можете зробити, щоб переконатися, що креветка, яку ви обираєте, є високоякісною, наприклад, покупка креветок, виловлених в морях і океанах замість вирощених на креветочних фермах.
- в цілому, креветки — це корисна для здоров’я їжа, яка добре вписується в збалансовану дієту.