Корисні продукти

Паростки пшениці: користь і шкода для організму

Паростки пшениці: користь і шкода для організму

Паростки пшениці — користь і шкода для здоров’я людини

Що таке паростки пшениці?

паростки пшениці — це молоді пагони звичайного рослини пшениці, під назвою Triticum aestivum (1). Ці їстівні паростки вживаються в сирому вигляді, у формі соку або порошку, який використовується для створення багатоцільового живильного кошти для людей і тварин, і звичайно вони не містять глютену.

В якому вигляді вживаються паростки пшениці:

Паростки пшениці можна споживати окремо або використовувати в поєднанні з іншими соками або добавками. В даний час цей продукт вважається «суперпродуктом», і багато видів паростків пшениці стають все більш доступними завдяки формі, в якій вони продаються:

  • Сік
  • Капсули
  • Порошок
  • Таблетки

Який тип краще? Кращим способом споживання всіх продуктів є їх найбільш необроблене стан. У відношення паростків пшениці це означає, що вживати їх у формі соку було б краще, ніж приймати у вигляді таблетки або порошку. Ви можете або відвідати місце, де продається свіжовичавлений сік з паростків пшениці, або спробуйте приготувати його самостійно.

Якщо ви не можете знайти свіжі паростки пшениці або свіжовичавлений сік, порошок стане хорошим другим варіантом. І якщо зручність — це те, що вам дійсно потрібно, високоякісні таблетки паростків пшениці також корисні.

Поживна цінність та склад паростків пшениці

Деякі експерти стверджують, що паростки пшениці містять більше 100 різних з’єднань, необхідних людині. Одним з найбільш помітних (і важливих) поживних речовин в паростках пшениці є хлорофіл (2).

Хлорофіл — це речовина, яка надає паросткам пшениці яскраво-зелений колір. Як і інша зелень, багата поживними речовинами, паростки використовуються організмом людини для ряду важливих процесів: це природне очищає засіб для печінки і детоксикатор, діє як антиоксидант для зменшення вільнорадикального ушкодження, поліпшує склад крові і може допомогти вам підвищити рівень енергії.

Але хлорофіл — це не все, що можуть запропонувати паростки пшениці. Користь паростків пшениці для організму також включає в себе постачання амінокислотами (будівельними блоками білків), ферментами, необхідними для травлення, і багатьма вітамінами, і мінералами, необхідними для повноцінного життя.

В 100 грамах соку з паростків пшениці міститься (в% від рекомендованої добової норми споживання) (3):

  • Калорійність: 23,4 ккал (1%).
  • Вуглеводи: 3,1 г (1% ).
  • Білок: 1,6 г (3%).
  • Вітамін C: 14,1 мг (23%).
  • Залізо: 5, 6 мг (31%).

Цей сік також містить (4):

  • Хлорофіл.
  • Антиоксиданти, такі як флавоноїди і фенольна кислота.
  • Амінокислоти.
  • Вітамін A.
  • Вітамін E.
  • Селен.

Користь паростків пшениці для організму людини

Паростки пшениці: користь і шкода для організму
Паростки пшениці є потужним джерелом ряду життєво важливих поживних речовин, без яких ваш організм не може обійтися. Десятки досліджень корисних властивостей паростків пшениці, а також входять до її складу антиоксидантів і поживних речовин показують, що її вживання сприяє наступного:

  • Постачання організму великою кількістю хлорофілу.
  • Створення висококіслородной середовища в вашому організмі.
  • Сприяє здоровому метаболізму.
  • Створення лужного середовища в організмі.
  • Діє як антибактеріальний засіб, зупиняючи ріст хвороботворних бактерій.
  • Відновлення та поліпшення складу крові.
  • Відновлення фертильності і балансування гормонів.
  • Відновлення пошкоджених тканин.
  • Виведення важких металів з організму.
  • Очищення печінки.
  • Допомога в регулюванні рівня цукру в крові.
  • Діє як антисептик для лікування стрептококових інфекцій, ран, синуситу, вушних інфекцій, варикозного розширення вен і рубців.
  • Допомога в запобіганні карієсу.
  • Допомога в лікуванні болю в горлі .
  • Боротьба з такими захворюваннями шкіри, як екзема і псоріаз.
  • Поліпшення травлення.
  • Зменшення запалення.
  • Поліпшення зору, особливо нічного зору.
  • Допомога зі сном.
  • Зміцнення імунної системи.
  • Поліпшення роботи нервової системи і мозку.

Отже, чим корисні паростки пшениці? Ось 7 найбільш значимих корисних властивостей паростків пшениці і їх переваги: ​​

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Фісташки: користь і шкода для організму

1. Високий рівень поживних речовин і антиоксидантів

Паростки пшениці — відмінне джерело багатьох вітамінів і мінералів. Вони особливо багаті вітамінами А, С і Е, а також залізом, магнієм, кальцієм і амінокислотами (5).

З його 17 амінокислот 8 вважаються незамінними, тобто ваш організм не може їх виробляти, і ви повинні отримувати їх з харчових джерел (6).

Сік з паростків пшениці також складається приблизно на 70% з хлорофілу — зеленого рослинного пігменту, пов’язаного з багатьма перевагами для здоров’я (7).

Він також містить кілька важливих антиоксидантів, включаючи глутатіон і вітаміни С і Е (8).

антиоксиданти — це з’єднання, які борються з вільними радикалами, щоб запобігти пошкодження клітин і зменшити окислювальний стрес.

В деяких дослідженнях було виявлено, що антиоксиданти можуть захищати від певних захворювань, таких як серцево-судинні захворювання, рак, артрит і нейродегенеративні захворювання (9).

В одному дослідженні паростки пшениці зменшували окислювальний стрес і покращували рівень холестерину у кроликів, які мали раціон харчування з високим вмістом жирів. Крім того, додавання паростків пшениці збільшувало рівні антиоксидантів глутатіону та вітаміну С (10).

Інше дослідження в пробірці, яке оцінювало антиоксидантну активність паростків пшениці, показало, що вони зменшують окисне пошкодження клітин (11).

З огляду на, що дослідження щодо корисних властивостей паростків пшениці обмежені дослідженнями в пробірках і на тварин, необхідні додаткові дослідження, щоб визначити, як їх антиоксиданти можуть впливати на людей.

Резюме:

Паростки пшениці рясніють хлорофілом і багатьма вітамінами, мінералами і амінокислотами. Дослідження в пробірці і на тварин виявили, що його антиоксидантну зміст може запобігти окислювальний стрес і пошкодження клітин.

2. Можуть знизити рівень холестерину

Холестерин — це воскоподобное речовина, виявлена ​​по всьому організму людини. Хоча вам потрібен холестерин для виробництва гормонів і жовчі, занадто багато холестерину в крові може блокувати кровотік і збільшувати ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

У кількох дослідженнях на тваринах було виявлено, що паростки пшениці можуть допомогти знизити рівень холестерину .

В одному дослідженні щурам з високим рівнем холестерину давали сік паростків пшениці. Вони відчували зниження рівня загального холестерину, «поганого» холестерину ЛПНЩ і тригліцеридів.

Цікаво, що ефекти паростків пшениці були аналогічні ефектам аторвастатину — препарату, який зазвичай використовується для лікування високого рівня холестерину в крові (12).

В іншому дослідженні вивчався його вплив на кроликів, раціон харчування яких мав підвищений вміст жирів. Через 10 тижнів додавання паростків пшениці допомогло знизити рівень загального холестерину і збільшити рівень «хорошого» холестерину ЛПВЩ у порівнянні з контрольною групою (10).

Незважаючи на ці багатообіцяючі результати, необхідні подальші дослідження, щоб визначити, яким чином добавки паростків пшениці можуть впливати на рівень холестерину у людей.

Резюме:

Деякі дослідження на тваринах виявили, що паростки пшениці можуть допомогти знизити рівень холестерину в крові , але необхідні дослідження з участю людини.

3. Можуть допомогти вбити ракові клітини

Завдяки високому вмісту антиоксидантів в деяких дослідженнях було виявлено, що паростки пшениці можуть допомогти вбити ракові клітини. Відповідно до одного з дослідженням в пробірці, екстракт пшениці зменшив поширення ракових клітин на 41% (13).

В іншому дослідженні паростки пшениці викликали загибель клітин і зменшили кількість лейкозних клітин до 65% протягом трьох днів після лікування (14 ).

Деякі дослідження показують, що сік паростків пшениці в поєднанні з традиційним лікуванням раку також може допомогти звести до мінімуму несприятливі побічні ефекти основної терапії.

в одному з досліджень було виявлено, що сік паростків пшениці зменшує ризик порушення функції кісткового мозку, що є поширеним ускладненням хіміотерапії у людей з раком молочної залози (15).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Сире молоко: чи переважує користь ризики?

Проте до цих пір немає даних про потенційних протиракових ефекти паростків пшениці в відношення людського організму . Необхідні додаткові дослідження, щоб зрозуміти, як це засіб може вплинути на розвиток раку у людей.

Резюме:

Дослідження в пробірках показують, що паростки пшениці можуть допомогти вбити ракові клітини і зменшити розвиток раку. Крім того, одне дослідження за участю людини показало, що вони можуть зменшити ускладнення хіміотерапії.

4. Допомагають в регулюванні цукру в крові

Високий рівень цукру в крові може викликати широкий спектр симптомів, включаючи головні болі, спрагу, часте сечовипускання і втому. Згодом високий рівень цукру в крові може мати серйозні наслідки, такі як пошкодження нервів, шкірні інфекції та проблеми із зором.

Деякі дослідження на тваринах виявили, що паростки пшениці можуть допомогти контролювати рівень цукру в крові. В одному з досліджень, вчені давали паростки пшениці діабетичним щурам, в результаті чого змінювалися рівні певних ферментів, які допомагають знизити рівень цукру в крові (16).

Інше дослідження показало, що лікування діабетичних щурів екстрактом паростків пшениці в протягом 30 днів призвело до значного зниження рівня цукру в крові (17).

Дослідження впливу паростків пшениці на рівень цукру в крові обмежується експериментами на тваринах. Необхідно більше досліджень, щоб зрозуміти, як це засіб може вплинути на рівень цукру в крові у людей.

Резюме:

В деяких дослідженнях на тваринах було виявлено , що паростки пшениці можуть допомогти знизити рівень цукру в крові, хоча необхідні дослідження з участю людини.

5. Можуть полегшити запалення

Запалення — це нормальний відповідь, викликаний імунною системою для захисту організму від травм і інфекції. Однак вважається, що хронічне запалення сприяє виникненню таких захворювань, як рак, серцево-судинні і аутоімунні захворювання (18).

Деякі дослідження показують, що паростки пшениці і їх компоненти можуть допомогти зменшити запалення. В одному невеликому дослідженні за участю 23 осіб вивчався вплив соку паростків пшениці на виразковий коліт — захворювання, що характеризується запаленням в товстій кишці.

Вживання 1/2 склянки (100 мл) соку паростків пшениці протягом одного місяця, зменшило тяжкість захворювання і ректальні кровотеча у пацієнтів з виразковим колітом (19).

Паростки пшениці також багаті хлорофілом — пігментом рослини, що володіє потужними протизапальними властивостями. Одне дослідження показало, що хлорофіл пригнічує активність специфічного білка, який викликає запалення (20).

Крім того, в іншому дослідженні було встановлено, що сполуки в хлорофілі зменшують запалення в клітинах артерій (21).

у більшості досліджень основна увага приділяється певним з’єднанням в паростках пшениці або їх впливу на конкретне захворювання. Необхідно провести додаткові дослідження, щоб виміряти його потенційне протизапальну дію на організм людини.

Резюме:

В одному з досліджень було виявлено, що паростки пшениці можуть допомогти лікувати виразковий коліт — запальне захворювання кишечника. Крім того, дослідження в пробірках показали, що хлорофіл (з’єднання, виявлене в паростках пшениці), також може зменшити запалення.

6. Можуть допомогти схуднути

Багато людей почали додавати сік паростків пшениці в свій раціон з метою швидко скинути зайві кілограми. Паростки пшениці містять тилакоїди, що представляють собою крихітні відсіки, виявлені в рослинах, які містять хлорофіл і поглинають сонячне світло для фотосинтезу.

Хоча немає ніяких доказів того, що самі паростки пшениці можуть збільшити зниження маси тіла, в декількох дослідженнях було встановлено, що додавання тилакоидов може поліпшити відчуття ситості і збільшити втрату ваги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Пікша: користь і шкода для організму

В одному невеликому дослідженні прийом добавок з високим вмістом вуглеводів з тилакоїди посилював відчуття ситості в порівнянні з плацебо (22).

Аналогічним чином, дослідження на щурах показало, що додавання тилакоидов підсилює відчуття ситості, уповільнюючи спорожнення шлунка і збільшуючи вироблення гормонів, які зменшують голод (23).

В іншому дослідженні було встановлено, що введення тилакоидов щурам на дієті з високим вмістом жирів призводить до зниження споживання їжі і маси тіла в порівнянні з контрольною групою (24).

Однак майте на увазі, що тилакоїди можна також знайти в багатьох інших джерелах їжі, включаючи зелені овочі і листову зелень, такі як шпинат, капуста і салат.

Більш того, в цих дослідженнях використовувалися концентрати тилакоидов, які мали набагато більшу концентрацію, ніж зазвичай зустрічається в паростках пшениці.

Також немає досліджень про вплив паростків пшениці на зниження маси тіла. Для вивчення їх впливу в відношення схуднення людей, необхідно провести більше досліджень.

Резюме:

Дослідження на людях і тваринах показали, що тилакоїди в паростках пшениці і іншої зелені і овочах можуть збільшити почуття ситості і допомогти схуднути.

7. Легко додати в свій раціон

Паростки пшениці широко доступні в формі порошку, соку і капсул, і їх можна легко знайти в магазинах здорового харчування і спеціалізованих магазинах. Крім того, якщо ви можете пророщувати пшеницю будинку, ви можете використовувати соковижималку, щоб приготувати свій власний сік з паростків пшениці.

Крім вживання чистого соку паростків пшениці, ви можете використовувати сік або порошок, щоб підвищити поживну цінність ваших улюблених зелених коктейлів. Ви також можете змішати сік паростків пшениці з заправкою для салату, чаєм або іншими напоями.

Резюме:

Паростки пшениці доступні у вигляді соку, порошку або капсул і можуть споживатися різними способами. Їх досить легко додати в ваш раціон харчування.

Шкода паростків пшениці: запобіжні заходи і побічні ефекти

Паростки пшениці вважаються безпечними для пацієнтів з целіакію або чутливістю до глютену. Це пов’язано з тим, що тільки зерно пшениці містить глютен — не втеча.

Однак, якщо у вас є чутливість до глютену (клейковини), перед вживанням паростків пшениці вам краще проконсультуватися з лікарем.

Паростки пшениці також дуже сприйнятливі до цвілі, якщо ви вирощуєте їх будинку. Якщо вони мають гіркий смак або мають ознаки псування, не слід вживати такий продукт в їжу.

Нарешті, деякі люди повідомляють про такі симптоми, як нудота, головний біль або діарея після вживання паростків пшениці в формі соку або добавок . Якщо ви відчуваєте ці або інші побічні ефекти, краще зменшити споживання.

Якщо негативні симптоми зберігаються, подумайте про те, щоб поговорити з лікарем або взагалі видалити паростки пшениці зі свого раціону.

Резюме:

Паростки пшениці вважаються безглютенових здоровим продуктом, але слід дотримуватися особливих застережних заходів, якщо у вас є чутливість до глютену. Вони також сприйнятливі до зростання цвілі і можуть викликати негативні симптоми у деяких людей.

Підіб’ємо підсумок

  • Паростки пшениці і присутні в них з’єднання були пов’язані з багатьма корисними ефектами в відношення здоров’я людини, включаючи зниження маси тіла, зменшення запалення, зниження рівня холестерину і поліпшення контролю рівня цукру в крові.
  • Однак дослідження їх впливу на організм людини часто відсутні, і багато досліджень зосереджені виключно на їх конкретних з’єднаннях.
  • Не дивлячись на те, що для підтвердження користі паростків пшениці необхідні додаткові дослідження, вживання її в якості частини збалансованої дієти може допомогти забезпечити організм деякими додатковими поживними речовинами, що володіють корисними для здоров’я властивостями.

Читайте також

Какао-крупка: що це таке, користь і застосування

elena elena

Відмінність кукурудзяного крохмалю від кукурудзяного борошна

elena elena

Кетамін: корисні властивості та застосування

elena elena

Що таке оранжеве вино і корисно воно для здоров’я?

elena elena

Що таке тамарі? Все що вам потрібно знати

elena elena

Білокачанна капуста: користь і шкода, лікувальні властивості

elena elena

Чим корисно молоко для здоров’я? Користь і шкода

elena elena

8 кращих напоїв для схуднення

elena elena

Тахіні: що це таке, користь і шкода, склад

elena elena

Залишити коментар