Корисні продукти

Манго: користь і шкода для організму людини

Манго: користь і шкода для організму людини

Манго — користь і шкода для організму людини

Що таке манго?


Манго є овальний, соковитий тропічний кісточкових фрукт, який має характерну зовнішню м’ясисту частину, навколишнє кісточку з сім’ям всередині. Кокос, вишня, сливи, персики, абрикоси, оливки і фініки також є кісточковими.

Мангові плоди ростуть на великій вічнозелена рослина, яка росте майже виключно в тропіках і субтропіках. Шкірка манго може мати різні відтінки — від зеленого до червоного або від жовтого до помаранчевого, але внутрішня м’якоть зазвичай має золотисто-жовтий колір. Смак часто описується як щось середнє між персиком і ананасом.

Насіння манго подорожували з людьми з Азії на Близький Схід, в Східну Африку і Південну Америку приблизно в 300 або 400 р н.е., і їх спочатку вирощували в Малайзії, Східної Азії, а також у Східній Африці.

Популярність цього тропічного фрукта росла і росла, так що в даний час він має честь називатися одним з найбільш широко вживаних фруктів в світі.

Цікавий факт : в Індії, якщо ви подаруєте комусь кошик манго, це буде вважатися актом дружби.

Харчова цінність, склад і калорійність манго

у 100 грамах манго міститься (у% від рекомендованої добової норми споживання) (1):

  • Калорійність: 65 ккал (3%).
  • Вуглеводи: 17 г (6%).
  • Жири: 0,3 г (0%).
  • Білок: 0,5 г (1%).
  • Клітковина : 1,8 г (7%).
  • Вітамін A: 765 МЕ (15%).
  • Вітамін C: 27,7 (46%).
  • Вітамін E: 1,1 мг (6%).
  • Вітамін K: 4,2 мкг (5%).
  • Тіамін: 0,1 мг (4%).
  • Вітамін B6: 0,1 мг (7%).
  • Калій: 156 мг (4%).
  • Мідь: 0,1 мг (6%).
  • Омега-3 жирні кислоти: 37 мг.
  • Омега-6 жирні кислоти: 14 мг.

Манго також містить в невеликих кількостях рибофлавін, ніацин, фолієву кислоту, пантотенову кислоту, кальцій, залізо, магній, фосфор, марганець і селен, а також антиоксиданти, такі як зеаксантин, кверцетин і астрагалін.

Користь манго для організму людини

Нижче ми виділимо 11 основних корисних властивостей манго, даючи вам по крайней безліч причин, чому вам варто урізноманітнити ваш раціон цим фруктом. Ось чим корисний манго:

1. Знижує рівень цукру в крові

Вченими було виявлено, що споживання манго було пов’язано зі зниженням рівня цукру в крові серед дорослих, які страждають ожирінням (2). Хоча регулярне вживання цього фрукта не приводило до зниження маси тіла, воно позитивно впливало на їх рівень глюкози в крові. Тим часом, в інших дослідженнях вказується на те, що завдяки вживанню цього фрукта поліпшується контроль рівня цукру в крові, а також глікемічний контроль (3).

2. Знижує високий кров’яний тиск

Оскільки манго є продуктом, багатим магнієм і калієм, а також практично не містить натрію, його регулярне вживання в їжу — ще один природний спосіб знизити кров’яний тиск. Назване «тихим вбивцею», високий кров’яний тиск вражає приблизно 1 з 3 дорослих жителів розвинених країн, тоді як тільки близько половини з них контролюють своє кров’яний тиск (4).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чи корисна шинка? Харчова цінність, користь і шкода

3. Покращує здоров’я мозку

Манго є корисним для головного мозку продуктом, так як містить вітамін B6, який необхідний для підтримки та поліпшення функції мозку. Вітамін B6 і інші вітаміни групи B мають вирішальне значення для підтримки здоров’я нейромедіаторів мозку, а також допомагають підтримувати здорове настрій і сон (5).

4. Можлива захист від вікової дегенерації жовтої плями

В складі манго міститься антиоксидант зеаксантин. Зеаксантин відфільтровує шкідливі сині промені світла, тим самим граючи захисну роль в здоров’я очей, а також, можливо, захищаючи від вікової макулярної дегенерації, яка є основною причиною втрати зору в розвинених країнах (6). Вікова дегенерація жовтої плями руйнує макулу — частина ока, яка забезпечує чітке центральний зір.

5. Покращує здоров’я кісток

Манго містить хороший рівень корисного для кісток вітаміну К. Дефіцит вітаміну K пов’язаний з більш високим ризиком переломів кісток. Вітамін До також важливий для правильного засвоєння кальцію, який вкрай необхідний для здоров’я кісток і зубів. І пам’ятайте: плоди мангового дерева також забезпечують організм кальцієм, який є основним живильною речовиною, присутніх в кістках (7).

6. Зниження ризику серцево-судинних захворювань

Манго містить велику кількість пектину — розчинної харчового волокна, яке може допомогти природним чином знизити рівень холестерину у крові. Плюс до всього цей фрукт практично не містить натрію, а також містить велику кількість калію і вітамінів групи B — разом вони можуть допомогти знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Хвороби серця також є однією з головних причин смерті як у жінок, так і у чоловіків, які проживають в розвинених країнах (8).

7. Допомагає боротися з раком

Як згадувалося раніше, манго містить багато пектину, що не тільки сприяє зниженню рівня холестерину в крові, але також може захищати від раку передміхурової залози (9). З’єднання в пектине зв’язується з галектіном 3 і блокує його активність. Галектін 3 — це білок, який відіграє значну роль у розвитку ракових пухлин на всіх стадіях раку.

Крім того, високий вміст бета-каротину в цьому фрукті може допомогти захистити від раку передміхурової залози. Вживання цього плоду також може бути корисним для боротьби з раком молочної залози (10). Хоча дослідження все ще знаходяться на ранніх стадіях, вживання цих фруктів може бути корисною частиною протоколу лікування раку.

8. Уповільнює старіння організму

Ніхто не хоче проявляти ознаки старіння (особливо досягнувши певного віку) і манго може допомогти уповільнити процес природного старіння завдяки великій кількості вітамінів А і С, які допомагають виробляти колагенові білки в організмі. Відомо, що колаген допомагає уповільнити процес природного старіння шкіри, захищаючи кровоносні судини і сполучну тканину тіла (11).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  8 кращих напоїв для схуднення

9. Підвищує імунітет

Ваша імунна система є першою лінією захисту вашого організму від хвороботворних патогенів, і вона робить все, щоб підтримувати здоров’я вашого організму на високому рівні. Як ми вже говорили, плід манго багатий бета-каротином і вітаміном C, які також сприяють зміцненню імунітету. Потрапляючи в організм, бета-каротин перетворюється на вітамін А, який допомагає вам боротися з вільними радикалами, які можуть пошкодити ваш організм і погіршити здоров’я.

10. Сприяє усуненню запорів

Манго середнього розміру забезпечує організм приблизно на 20% від рекомендованої добової норми споживання клітковини (харчових волокон). Отримання достатньої кількості клітковини з їжі допомагає травному тракту працювати більш ефективно, запобігаючи розвитку запорів і допомагаючи лікувати вже існуючі проблеми з дефекацією.

Докладно про клітковині та для чого потрібна організму ви можете дізнатися на цій сторінці — клітковина: що це таке і для чого потрібна.

11. Знижує ризик розвитку астми

Люди, які споживають певні поживні речовини, такі як бета-каротин, можуть знизити ризик розвитку астми. Як ви пам’ятаєте, манго містить значну кількість бета-каротину, завдяки якому вживання цього фрукта сприяє профілактиці астми. Астма виникає в результаті запалення в повітряних проходах, що призводить до тимчасового звуження дихальних шляхів, по яких повітря надходить з носа і рота в легені і виходить назад, що призводить до утрудненого дихання, задишки, кашлю, стеснению в грудях або навіть смерті.

Історія манго і цікаві факти

манго бере свій початок в Південній і Південно-східної Азії, і є одним з найбільш культивованих плодів в тропічних країнах. Манго є єдиним манговим деревом, яке зазвичай вирощується в декількох тропічних і субтропічних районах. Як свідчить історичний досвід, що мангові дерева вирощувалися з метою отримання їх смачних плодів в нинішній східній Індії, Пакистані та Бірмі ще 4000 — 5000 років тому.

На півдні Північної Америки і на Гаваях манго з’явився і почав культивуватися приблизно в 1880 році.

В якості національних фруктів Індії, Пакистану і Філіппін, а також національного дерева Бангладеш, фрукти мангового дерева і його листя використовуються ритуально для прикраси релігійних церемоній, громадських свят та урочистостей, а також весіль. Не слід дивуватися тому, що багато історії індійської міфології згадують про манго. Насправді, Будда, як кажуть, медитував в манговою гаю під тінню мангового дерева.

Індія займає титул найбільшого в світі виробника манго, вирощуючи більше 1000 його різновидів, хоча Китай, Мексика, Бразилія і Таїланд є також великими виробниками. У США Флорида є головним виробником цього фрукта.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Ячмінь: користь і шкода для здоров'я

Манго не тільки цікаво через те, що дерево є найбільшим довгожителем, а плоди дуже популярні, але у нього також є деякі незвичайні родичі. Чи знаєте ви, що мангові плоди належать до того ж сімейства, що і фісташки, і кешью? Це правда.

Мангові дерева можуть досягати дуже великої висоти — від 20 до 30 метрів у висоту. Вони також можуть жити протягом тривалих періодів часу. Фактично, деякі дерева досягають віку понад 300 років і при цьому продовжують плодоносити.

Манго: користь і шкода для організму людини

Як вибрати і використовувати манго

Вибираючи манго, візьміть плід в руку і злегка натисніть на нього пальцями. Завдяки тиску на поверхні плода повинні з’явитися невеликі вм’ятини. Це означає, що фрукт дозрів і готовий до вживання.

Якщо плід не до кінця дозрів, помістіть його в паперовий пакет і залиште в теплому місці. Він дозріє протягом двох днів. Проте ви також можете зберігати незрілі плоди при кімнатній температурі — в цьому випадку дозрівання займе приблизно тиждень. При зберіганні в холодильнику він дозріє приблизно за два тижні.

Є безліч способів вживання манго, але, можливо, одним з найкращих з них є його вживання свіжому вигляді без додавання чого-небудь ще.

Ось найбільш поширені способи вживання цих фруктів:

  • Ви можете нарізати плід кубиками і вживати його в чистому вигляді.
  • Ви також можете додати його до інших подібних фруктам, включаючи свіжий ананас і папайю, приготувавши чудовий салат з тропічних фруктів.
  • Манго також відмінно підходить для приготування смузі.

Манго: користь і шкода для організму людини

салат з манго, авокадо і латуку посівного

Шкода манго для організму людини

Незважаючи на численні корисні властивості, вживання цих екзотичних плодів також може бути небезпечним для деяких людей. Ось чим шкідливий манго:

  • Оскільки фісташки і кешью належать до того ж сімейства, що і манго, якщо у вас є алергія на фісташки або горіхи кеш’ю, то вам, ймовірно, слід уникати вживання плодів мангового дерева.
  • Крім того, мангові дерева також є дуже далеким родичем отруйного плюща, тому деякі люди можуть мати чутливість до його плодам.
  • У деяких людей з алергією на латекс також може бути перехресна реакція на мангові плоди, тому будьте обережні, якщо у вас є цей тип алергічної реакції.
  • Манго також містить крихітне кількість урушіол, який може викликати дерматит у чутливих до нього осіб. Нарешті, якщо ваші нирки недостатньо добре функціонують, то надлишок споживання калію (плоди мангового дерева містять калій) може бути небезпечним, якщо не смертельним, оскільки таким нирках може бути складно вивести надлишок калію з крові.

Читайте також

Що таке чорний китайський деревний гриб і корисний він?

elena elena

Креветки: користь і шкода для організму

elena elena

20 Самих корисних фруктів для організму людини

elena elena

Чим замінити коричневий цукор? 7 кращих замінників

elena elena

Мандарини: корисні властивості та протипоказання

elena elena

Брусниця: лікувальні властивості і протипоказання

elena elena

Чи може кава викликати або зменшити запалення?

elena elena

Чи корисні насіння пажитника для волосся?

elena elena

Квасоля — це овоч чи ні?

elena elena

Залишити коментар