Корисні продукти

Горіхи кешью: користь і шкода для організму

Горіхи кешью: користь і шкода для організму

Горіхи кешью — користь і шкода для організму людини (жінок і чоловіків)

Що таке кешью?

Анакардіум західний ( Anacardium occidentale ) — тропічне вічнозелене дерево, яке виробляє горіхи кеш’ю і «яблуко» акажу. Це дерево може вирости до 14 м, але карликовий кешью, що виростає до 6 м, виявляється більш прибутковим, з більш ранньої созреваемостью і більш високими врожаями. Цей вид спочатку є рідною для північно-східної Бразилії. Португальські колоністи в Бразилії почали експортувати ці горіхи вже в 1550-і роки. Основне виробництво цих горіхів відбувається у В’єтнамі, Нігерії, Індії та Кот-д’Івуарі.

Горіх кешью широко споживається по всьому світу. Він вживається сам по собі, використовується в рецептах або з нього виробляється сир і масло. «Яблуко» акажу — це світлі червонувато-жовті плоди, чия м’якоть може бути перероблена в солодкий, терпкий фруктовий напій або з нього виробляється лікер.

Харчова цінність, склад і калорійність кешью

у 100 грамах сирих горіхів кешью міститься (у% від рекомендованої добової норми споживання) (1):

  • Калорійність: 553 ккал (28%).
  • Вуглеводи: 32 , 7 г (11%).
  • Жири: 43,8 г (67%).
  • Білок: 18,2 г (36%).
  • Клітковина: 3,3 г (13%).
  • Вітамін E: 0,9 мг (4%).
  • Вітамін K: 34,1 мкг (43%).
  • Тіамін: 0,4 мг (28%).
  • Ніацин: 1,1 мг (5%).
  • Вітамін B6: 0,4 мг (21%).
  • Фолієва кислота: 25 мкг (6%).
  • Пантотеновакислота: 0,9 мг (9%).
  • Кальцій: 37 мг (4%).
  • Залізо: 6,7 мг (37%).
  • Магній: 292 мг (73%).
  • Фосфор: 593 мг (59%).
  • Калій: 660 мг (19%).
  • Цинк: 5,8 мг (39%).
  • Мідь: 2,2 мг (110%).
  • Марганець: 1,7 мг (83%).
  • З елен: 19,9 мкг (28%).
  • Омега-3 жирні кислоти: 62 мг.
  • Омега-6 жирні кислоти: 7782 мг.

Горіхи кешью: користь і шкода для організму

На фото зображені плоди дерева Анакардіум західний — «яблука» акажу (червоно-оранжевого кольору). Під ними внизу прикріплені горіхи кеш’ю в твердій шкаралупі.

Користь кешью для організму людини

Корисні властивості кешью дуже різнобічні. Регулярне вживання цих горіхів сприяє запобіганню розвитку серцево-судинних захворювань, покращує здоров’я м’язів і нервових волокон, зменшує ризик розвитку цукрового діабету, зміцнює імунітет, допомагає боротися з раковими захворюваннями і багато іншого. Ось чим корисні горіхи кеш’ю:

1. Запобігають розвитку серцево-судинних захворювань

Горіхи кешью є хорошим джерелом корисних жирів, які необхідні нашому організму для засвоєння жиророзчинних вітамінів A, D, E і K, і отримання жирних кислот, життєво важливих для розвитку мозку і згортання крові. До цих корисним жирам відносяться мононенасичені жирні кислоти (МНЖК) і поліненасичені жирні кислоти (ПНЖК) (2, 3, 4). Вони приносять користь для серця і допомагають зменшити рівень «поганого» холестерину ЛПНЩ якщо споживаються в достатній кількості, навіть у діабетиків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Полин гіркий: користь і шкода для здоров'я, як приймати

Рівень холестерину ЛПНЩ може підвищуватися в результаті надмірного споживання насичених жирів, представляючи серйозну загрозу для людей, які страждають серцево-судинними захворюваннями, такими як атеросклероз (5).

Дослідження показали, що переважання ненасичених жирів в раціоні харчування підвищує рівень холестерину ЛПВЩ, знижує рівень тригліцеридів і сприяє зниженню артеріального тиску. Включення горіхів, таких як горіхи кеш’ю, жирних сортів риби і рослинних масел, таких як оливкова олія в раціон харчування, може забезпечити організм цими корисними для здоров’я ненасиченими жирами (6).

2. Сприяють здоров’ю м’язів і нервів

Горіхи кешью є хорошим джерелом магнію, який життєво необхідний для правильного розвитку кісток, м’язів, тканин і органів. Магній допомагає підтримувати кров’яний тиск, стимулювати імунну систему, підтримувати нервову функцію і зберігати сильні кістки. Він також бере участь у метаболічних функціях, впливає на активність інсуліну і регулює рівень цукру в крові. Дефіцит магнію змінює метаболізм кальцію і гормонів, відповідальних за його регуляцію (7, 8).

3. Зменшують ризик розвитку цукрового діабету

Наявність дуже низьких кількостей цукру і відсутність шкідливого холестерину в кешью робить вживання цих горіхів безпечним для пацієнтів з цукровим діабетом! Їх регулярне вживання навіть допомагає знизити ризик розвитку цукрового діабету 2 типу (9).

4. Допомагають в лікуванні раку

Дослідження показали, що велика кількість антиоксидантів, таких як анакардіновая кислота, карданол і кардол в кешью, роблять ці горіхи ефективними для людей, що проходять лікування пухлин і раку, так як пригнічують ріст багатьох ліній людських ракових клітин. Мелені горіхи є порівняно легко засвоювану форму рослинного білка і безпечний для пацієнтів (10, 11).

5. Сприяють утворенню червоних кров’яних тілець

Кешью багаті міддю, яка допомагає в метаболізмі заліза, сприяє утворенню еритроцитів (червоних кров’яних тілець) і допомагає підтримувати здоров’я кісток і імунної системи. Цей мінерал також життєво важливий для нервової та скелетної системи організму. Дефіцит міді в організмі може привести до остеопорозу, аритмії серця і анемії (12).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чим відрізняється грецький йогурт від звичайного?

6. Сприяють здоров’ю кісток і зубів

Горіхи кешью забезпечують організм фосфором, який необхідний для здорового розвитку зубів і кісток. Фосфор також допомагає в синтезі білка, засвоєнні вуглеводів і жирів, і підтримці здоров’я клітин організму людини (13, 14).

7. Зменшують ризик розвитку анемії

Горіхи кешью є джерелом дієтичного заліза, яке життєво важливо для перенесення кисню по всьому тілу, і допомагає у функціонуванні ферментів і імунної системи. Дефіцит заліза в раціоні харчування може привести до втоми, анемії і підвищеної сприйнятливості до інфекцій (15).

8. Запобігають утворенню жовчних каменів

Жовчні камені — це камнеобразние відкладення, які зазвичай складаються з холестерину, що накопичується в жовчному міхурі. Регулярне вживання корисних для здоров’я горіхів, таких як кешью, може допомогти знизити ризик утворення жовчних каменів і уникнути розвитку жовчнокам’яної хвороби (16, 17).

9. Підвищують імунну систему

Горіхи кешью містять цинк, який грає життєво важливу роль в зміцненні імунної системи (сприяє ефективній боротьбі захисних систем організму проти бактеріальних і вірусних інфекцій), синтезі білка та загоєнні ран. Надзвичайно важливим є під час вагітності для росту плода в утробі матері, і для організму вже народженої дитини (важливий для росту і розвитку організму дитини).

Шкода кешью для організму людини

Ці горіхи славляться своїми корисними властивостями, однак для вузького кола людей існують деякі ризики, пов’язані з їх вживанням. Ось, ніж шкідливий кешью:

  • Камені в нирках : кешью містить солі оксалату, які перешкоджають всмоктуванню кальцію в організмі. Накопичений кальцій може привести до утворення каменів в нирках. Дослідження, проведені на цю тему, привели вчених до висновку, що люди, які схильні до розвитку каменів в нирках, повинні розглянути можливість вживання тільки невеликого або помірної кількості цих горіхів (18, 19).
  • алергія на кешью : незважаючи на ряд корисних для здоров’я властивостей, вживання цих горіхів може стати причиною небезпечних станів для здоров’я людей, які страждають алергією на горіхи. Корисно знати, що поряд з мінливими національними стандартами в області виробництва та обробки харчових продуктів, така алергія також різниться в різних регіонах або країнах (20). Алергічні реакції, викликані деревними горіхами, такими як горіхи кеш’ю, волоські горіхи і фісташки, можуть бути як слабо вираженими, так і важкими. Якщо у вас виникнуть будь-які алергічні реакції після вживання кешью, вам слід звернутися до лікаря (21).
  • Контактний дерматит : свербіж, що виникає на шкірі в результаті контакту з алергеном є станом, під назвою контактний дерматит. При дотику губами і іншими частинами тіла до горіхів, у людини можуть виникнути кропив’янка і набряк в місцях зіткнення. Анакардіновая кислота, яка присутня в кешью, також здатна привести до гострої шкірної висипки і алергії (22).
  • Симптоми, пов’язані з шлунково-кишковим трактом: деякі люди можуть відчувати нудоту, діарею , спазми в животі, кашель і блювоту, якщо у них є алергія на кешью.
  • Утруднення дихання : часто відчувається нежить, кашель і задишка. Серйозніші реакції можуть призвести до фатального стану, такого як набряк глотки або анафілаксія (23).
  • Анафілаксія : це швидка прогресуюча алергічна реакція, здатна виникнути по всьому організму через якого -або речовини або хімікату, до якого тіло людини має чутливість. Цей стан найчастіше буває викликано харчовою алергією. Як показали різні дослідження, горіхи кеш’ю можуть представляти високий ризик анафілаксії. Цей стан може призвести до таких симптомів, як гучне дихання, несвідомий стан, блідість, набряк мови або горла і захриплість в голосі. Анафілаксія вимагає невідкладної медичної допомоги і їй слід приділяти найпильнішу увагу (24, 25, 26, 27).
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чи корисна фіолетова морква? Склад, користь і застосування

За винятком можливих побічних реакцій (спостерігаються рідко), горіхи кеш’ю є здоровим варіантом для включення в раціон. Завдяки їх багатому складу, вони можуть бути розглянуті в якості продукту, здатного допомогти підтримувати міцне і стійке стан здоров’я. Особливо це стосується вегетаріанців або веганів, які уникають вживання м’яса. Горіхи для них можуть стати хорошою альтернативою, тому що здатні компенсувати частину необхідних поживних речовин.


Читайте також

Червонокачанна капуста: корисні властивості та протипоказання

elena elena

Пиво: корисні властивості та протипоказання

elena elena

Паростки пшениці: користь і шкода для організму

elena elena

Який рис найкорисніший для організму людини?

elena elena

Ксиліт: що це таке, користь і шкода

elena elena

Чи можна їсти тунця сирим? Користь і ризики

elena elena

Волоські горіхи: користь і шкода для організму

elena elena

Чи можна пити зелений чай перед сном?

elena elena

8 Орєхов з найвищим вмістом білка

elena elena

Залишити коментар