Грейпфрут — користь і шкода для організму людини (жінки і чоловіки)
Харчова цінність, склад і калорійність грейпфрута
Грейпфрут неймовірно корисний для здоров’я людини завдяки тому, що він містить велику кількість поживних речовин, але мало калорій. Насправді, це один з найбільш низькокалорійних фруктів.
Він забезпечує організм хорошим кількістю клітковини і більш ніж 15 корисними вітамінами і мінералами.
В 100 грамах грейпфрута міститься (у% від рекомендованої добової норми споживання) (1):
- Калорійність: 42 ккал (2%).
- Вуглеводи: 10,7 г (4%).
- Жири: 0,1 г (0%).
- Білок: 0,8 г (2%).
- Клітковина: 1,6 г (6%).
- Вітамін A 1150 МО (23%).
- Вітамін C: 31,2 мг (52%).
- Калій: 235 мг (4%) .
- Омега-3 жирні кислоти: 8 мг.
- Омега-6 жирні кислоти: 29 мг.
Грейпфрут також містить незначну кількість таких вітамінів, мінералів та інших поживних речовин, як вітамін E, тіамін, рибофлавін, ніацин, вітамін B6, фолієва кислота, пантотенова кислота, холін, бетаїн, кальцій, цинк, магній, фосфор, мідь, марганець і селен.
Крім того, цей цитрусовий фрукт багатий деякими потужними антиоксидантними рослинними сої нання, які, ймовірно, пов’язані з багатьма з його корисних властивостей.
Резюме:
Грейпфрут має низький вміст калорій, а також забезпечує організм хорошим кількістю клітковини , вітамінів, мінералів і антиоксидантів.
Користь грейпфрута для організму людини
Вживання грейпфрута сприяє зміцненню імунної системи, контролю апетиту і схуднення, допомагає запобігти резистентність до інсуліну і цукровий діабет, і багато інше. Ось чим корисний грейпфрут:
1. Допомагає імунній системі
Регулярне вживання грейпфрута приносить користь вашій імунній системі. Цей фрукт цінується за його високий вміст вітаміну С, що має антиоксидантні властивості, які, як відомо, захищають ваші клітини від хвороботворних бактерій і вірусів (2).
Крім того, в декількох дослідженнях було виявлено, що вітамін С допомагає людям швидше відновлюватися при застуді (3, 4, 5, 6, 7).
Відомо, що багато інших вітаміни і мінерали, присутні в складі грейпфрута, також приносять користь імунітету, включаючи вітамін А, який, як було виявлено, допомагає захистити від запалення і декількох інфекційних захворювань (8, 9).
Грейпфрут також забезпечує організм незначною кількістю вітамінів групи В, цинку, міді і заліза, які також сприяють зміцненню імунітету. Вони також допомагають підтримувати здоров’я вашої шкіри, яка діє як захисний бар’єр від інфекції (10).
Резюме:
Грейпфрут приносить користь вашій імунній системі, так як містить кілька вітамінів і мінералів, відомих своєю роллю в запобіганні інфекції.
2. Сприяє контролю апетиту
Грейпфрут містить пристойну кількість клітковини — 2 грами в половині плода середнього розміру (123 грами) (1).
Дослідження показують, що раціон харчування, що включає фрукти, багаті клітковиною, сприяє почуттю повноти в шлунку. Це пов’язано з тим, що клітковина сповільнює швидкість спорожнення вашого шлунка, збільшуючи час перетравлення (11, 12, 13).
Таким чином, споживання достатньої кількості клітковини може автоматично допомогти вам споживати менше калорій протягом дня, стримуючи апетит (14).
Резюме:
Грейпфрут містить клітковину, яка допомагає контролювати апетит, сприяючи почуттю повноти в шлунку.
3. Допомагає схуднути
Грейпфрут володіє декількома властивостями, пов’язаними зі зниженням маси тіла, особливо завдяки вмісту клітковини, яка сприяє почуттю повноти і зниження споживання калорій (14, 15, 16, 17).
Крім того, грейпфрут містить мало калорій, але багато води, що є ще однією перевагою, що сприяє зниженню ваги (18).
В одному дослідженні у 91 пацієнта з ожирінням, було виявлено, що ті, хто щодня вживав половину свіжого грейпфрута до їжі, втрачали значно більші у вазі, ніж ті, хто цього не робив.
Фактично, кожен з групи випробовуваних, які вживали свіжий грейпфрут, втратили в середньому 1,6 кг протягом 12 тижнів , в той час як учасники групи, які не вживали грейпфрут, в середньому втратили менше 0,3 кг (19).
в інших дослідженнях було виявлено подібні ефекти в відношення зниження ваги. Наприклад, в одному дослідженні було виявлено, що в учасників, які щодня вживали грейпфрути з їжею, після закінчення експерименту зменшилися обсяги талії (20, 21).
Це не означає, що грейпфрут сам по собі призведе до зниження маси тіла, але його додавання до вже здорового раціону харчування може виявитися корисним.
Резюме:
Вживання грейпфрута перед їжею може бути корисно для зниження маси тіла. Клітковина і вода в його складі можуть сприяти почуттю повноти і зменшувати споживання калорій.
4. Допомагає запобігти резистентність до інсуліну і цукровий діабет
Регулярне вживання грейпфрута може сприяти запобіганню резистентності до інсуліну, яка здатна привести до цукрового діабету.
Резистентність до інсуліну виникає, коли ваші клітини перестають реагувати на інсулін. Інсулін — це гормон, який регулює багато процесів в вашому організмі. Наприклад, він бере участь у багатьох аспектах вашого метаболізму, але найбільш відомий своєю роллю в контролі цукру в крові (22).
Резистентність до інсуліну в кінцевому підсумку призводить до більш високих рівнів інсуліну і цукру в крові — двом основним факторів ризику розвитку цукрового діабету 2 типу (22, 23, 24).
Вживання грейпфрута може допомогти контролювати рівень інсуліну і, таким чином, мати можливість знизити ймовірність інсулінорезистентності (19).
в одному дослідженні випробовувані, які вживали половину свіжого грейпфрута перед їжею, мали значне зниження рівня інсуліну і резистентності до інсуліну в порівнянні з групою, що не вживали грейпфрути (19).
Крім того, вживання фруктів в цілому зазвичай пов’язане з поліпшенням контролю цукру в крові і зниженням ризику розвитку цукрового діабету 2 типу (25, 26).
Резюме:
Грейпфрут може допомогти знизити резистентність до інсуліну , що здатне знизити ризик розвитку з Ахарн діабету 2 типу.
5. Покращує здоров’я серця
Завдяки корисним властивостям грейпфрута, його регулярне вживання покращує здоров’я серця шляхом зменшення факторів ризику розвитку серцево-судинних захворювань і станів, таких як високий кров’яний тиск і високий рівень холестерину.
в одному дослідженні люди, які вживали грейпфрут три рази в день протягом шести тижнів, відчували значне зниження артеріального тиску. У них також спостерігалося зниження загального рівня холестерину і рівня «поганого» холестерину ЛПНЩ (21).
Ці ефекти, ймовірно, пов’язані з наявністю важливих поживних речовин в складі грейпфрута, які відіграють певну роль у підтримці правильного функціонування вашого серця.
По-перше , грейпфрут містить досить багато калію — мінералу, що відповідає за багато аспектів здоров’я серця. Половина грейпфрута забезпечує приблизно на 5% від вашої добової потреби в калії (1, 27, 28, 29).
Адекватне споживання калію пов’язано зі зменшенням ризику розвитку високого кров’яного тиску. Крім того, було виявлено, що це також знижує ризик смерті від серцево-судинних захворювань (29, 30).
По-друге , клітковина в грейпфруті може також поліпшити здоров’я серця, враховуючи, що високий рівень споживання харчових волокон пов’язаний з більш низьким рівнем артеріального тиску і холестерину (17).
в цілому дослідники стверджують, що включення в раціон харчування багатих на клітковину і антиоксидантами фруктів (таких, як грейпфрут), захищає від захворювань серця, інфаркту та інсульту (11, 31, 32).
Резюме:
Грейпфрут містить поживні речовини та антиоксиданти, які допомагають захистити серце , регулюючи кров’яний тиск і рівень холестерину.
6. Високий рівень антиоксидантів
Грейпфрут містить кілька різних антиоксидантів, які сприяють зниженню ризику розвитку декількох захворювань (33).
Антиоксиданти захищають ваші клітини від ушкоджень, викликаних вільними радикалами, які є нестабільними молекулами , здатними викликати шкідливі реакції в вашому організмі (34).
Ось короткий огляд найважливіших антиоксидантів в грейпфруті:
- Вітамін C : потужний, водорозчинний антиоксидант, який присутній у великих кількостях в грейпфруті. Він може захистити клітини від ушкоджень, які часто призводять до серцево-судинних захворювань і раку (35).
- Бета-каротин : потрапляючи в організм він перетворюється на вітамін А, і, як вважається, допомагає знизити ризик виникнення деяких хронічних захворювань, включаючи хвороби серця, рак і захворювання очей, такі як дегенерація жовтої плями (36).
- Ликопин : відомий своєю здатністю запобігати розвитку певних видів раку, особливо раку передміхурової залози. Може також допомогти уповільнити зростання пухлин і зменшити побічні ефекти терапії раку (37, 38).
- флаванони : було виявлено, що їх протизапальні властивості сприяють зниженню кров’яного тиску і рівня холестерину, знижуючи ризик серцево-судинних захворювань (39, 40).
Резюме:
Грейпфрут містить кілька видів антиоксидантів, які можуть допомогти запобігти розвитку деяких хронічних захворювань, включаючи хвороби серця і рак.
7. Знижує ризик утворення каменів в нирках
Споживання грейпфрута може знизити ризик утворення каменів в нирках, які виникають в результаті накопичення відходів в нирках. Ці відходи є продуктами метаболізму, які зазвичай фільтруються через нирки і видаляються з організму з сечею. Однак, коли вони кристалізуються в нирках, вони стають каменями. Великі камені в нирках можуть викликати блокування сечовидільної системи, що може викликати сильний біль.
Найбільш поширеним типом каменів в нирках є камені з оксалату кальцію. Лимонна кислота — органічна кислота, що міститься в грейпфруті, може бути ефективною для запобігання зв’язування оксалату з кальцієм в нирках і виведення його з організму (41, 42).
Крім того, лимонна кислота має здатність збільшувати обсяг і pH вашої сечі, створюючи менш сприятливе середовище для утворення каменів в нирках (43).
Резюме:
Лимонна кислота в грейпфруті може допомогти зменшити утворення оксалатних-кальцієвих каменів в нирках.
8. Містить багато води
Грейпфрут містить багато води і, отже, його вживання сприяє гідратації організму. Фактично, вода становить більшу частину ваги плоду. О пів на середнього грейпфрута міститься майже 118 мл води, що становить близько 88% від загальної ваги (1).
У той час як вживання великої кількості води є найкращим способом гідратації організму, споживання багатих водою продуктів також може допомогти .
Резюме:
Грейпфрут містить близько 88% води в своєму складі, що допомагає вам залишатися гідратованими.
9. Легко додати в раціон харчування
Грейпфрут вимагає мінімальної підготовки перед вживанням, тому його досить легко включити в свій раціон.
Навіть якщо ви дуже зайнята людина і їсте «на ходу», ви все одно можете регулярно насолоджуватися грейпфрутом, не турбуючись про те, що це займе дуже багато вашого часу.
Ось кілька способів, як ви можете включити грейпфрут в раціон харчування:
- вживайте скибочки грейпфрута в чистому вигляді.
- Їжте його в якості альтернативи нездоровим десертів.
- Спробуйте приготувати салат, який поєднує грейпфрут з капустою і авокадо.
- Приготуйте смузі з грейпфрута і інших фруктів і овочів.
Резюме:
Грейпфрут — це корисний для здоров’я продукт, який легко включити в свій раціон .
Шкода грейпфрута для організму людини
Є кілька причин, за якими деяким людям слід уникати вживання грейпфрута. Ось чим шкідливий грейпфрут:
Взаємодія з лікарськими засобами
Споживання грейпфрута і грейпфрутового соку може привести до взаємодії з фармацевтичними препаратами. Це пов’язано з тим, що в ньому містяться речовини, що інгібують цитохром P450 — фермент, який ваш організм використовує для метаболізму певних ліків. Якщо ви вживаєте грейпфрут під час прийому цих препаратів, ваш організм не зможе їх розщепити, що може викликати передозування і інші побічні ефекти (44).
До ліків, які найбільш ймовірно взаємодіють з грейпфрутом, відносяться:
- Імунодепресанти.
- Бензодіазепіни.
- Більшість блокаторів кальцієвих каналів.
- Індинавір.
- Карбамазепин.
- Деякі статини.
Якщо ви приймаєте будь-які з цих препаратів, поговоріть з лікарем, перш ніж включати грейпфрут в свій раціон.
ерозія зубної емалі
В деяких випадках вживання грейпфрута може привести до ерозії зубної емалі. Лимонна кислота, яка міститься в цитрусових, є поширеною причиною ерозії емалі, особливо якщо ви споживаєте її в надлишку (45).
Якщо у вас особливо чутливі зуби, вам може знадобитися уникати вживання кислих фруктів. Проте є деякі речі, які ви можете зробити, щоб зберегти свою зубну емаль, все ще насолоджуючись грейпфрутом:
- Після вживання грейпфрута прополощіть рот водою і почекайте 30 хвилин, після чого почистіть зуби.
- Їжте сир з фруктами. Це допомагає нейтралізувати кислотність у роті і
Солодощі — це слабке місце не тільки дітей, а й дорослих. Торти, тістечка, цукерки … і так можна продовжувати нескінченно. Але особливе і не менш важливе місце в цьому списку займають вафельні трубочки. Їх …Солодощі — це слабке місце не тільки дітей, а й дорослих. Торти, тістечка, цукерки … і так можна продовжувати нескінченно. Але особливе і не менш важливе місце в цьому списку займають вафельні трубочки. Їх хрустка структура зводить з розуму, тісто тане в роті, а можливість наповнити різною начинкою робить їх неповторними.
Вафельні трубочки за ГОСТом в електровафельніцу
Рецепти по ГОСТ — це кулінарні стандарти, які були початком почав в кондитерській справі. Тому вафлі, приготовані таким способом, вийдуть на всі 100%. Тісто буде хрустким і в міру солодким.
Калорійність 100 г — 318,70 ккал.
Час приготування — 50 хвилин.
Необхідні інгредієнти:
- борошно пшеничне — 200 г.
- яйце куряче — 1 шт ..
- вершки 10% жирності — 50 мл.
- розтоплене вершкове масло — 30 мл.
- цукор — 50 г.
- сіль морська — щіпка.
Покрокове приготування:
- Змішати борошно з цукром, поступово влити вершки і розмішати.
- Вимити яйце і відокремити білок від жовтка, виливаючи в різні миски. У ємність до жовтка додати розтоплене охолоджене вершкове масло і збити віночком.
- Жовткову масу додати до борошна і знову збити до однорідної консистенції. Дати тісту вистоятися 50-60 хвилин.
- Перед випічкою збити білок з морською сіллю в густу піну і легкими рухами вмішати їх до основного тесту.
- У розігріту вафельницу накладати 1 ст. ложку тесту і випікати вафлі до рум’яності.
- З гарячих вафель сформувати трубочки за допомогою пластикового ріжка.
Класичні трубочки в радянській вафельниці
Електровафельниця радянського виробництва — це практично раритет, але в ній виходять смачні вафлі, оскільки рецепт підібраний саме для неї з великою кількістю масла. Ну і, звичайно, це не дієтичні вафлі, але побалувати себе ними все ж варто.
Калорійність 100 г — 367 ккал.
Час приготування — 1 година 10 хвилин.
Необхідні продукти на порцію:
- вершкове масло — 200 г.
- цукор — 160 г.
- яйце куряче — 5 шт. .
- борошно пшеничне — 250 г.
- ванілін — 0,1 г.
Приготування страви:
- у глибокій мисці розтопити масло, всипати ванілін з цукром і збити віночком практично до повного розчинення цукру, таким чином маса повністю охолоне.
- Вимити яйця і по черзі вбити в окрему піалу, переконавшись в їх придатності.
- до масляної суміші додати яйця і всю масу знову збити до однорідної консистенції.
- Порційно всипати борошно, розмішуючи до стану густої сметани.
- Розігріти вафельницю, по черзі випікати вафлі і з гарячих виробів руками формувати трубочки.
Хрусткі вафлі в вафельниці на газу
Якщо у вас знайшлася така вафельница, то варто скористатися. Адже вафлі будуть схожі на всесвітньо відомі бельгійські: щільні, хрусткі і солодкі. Але єдиний недолік — більш тривалий процес їх випікання.
Калорійність 100 г — 373,6 ккал.
Час приготування — 2 години 15 хвилин.
Продукти для приготування:
- сметана 15% жирності — 90 г.
- борошно — 180 г.
- масло вершкове — 180 г.
- цукор — 150 г.
- яйце куряче — 3 шт ..
- сіль — щіпка.
- сода — щіпка.
- рослинне масло для змазування — 10 мл.
Як готувати:
- У глибоку миску вбити яйця і додати цукор, все розмішати.
- Розтопити масло і остудити до кімнатної температури.
- до яєчної маси влити вершкове масло зі сметаною і знову все перемішати.
- В іншій ємності з’єднати сипучі інгредієнти (борошно, сіль з содою) і порційно додавати її до яєчної, ретельно перемішуючи, щоб не утворилися грудки.
- Увімкнути газ, поставити залізну форму, прогріти з обох сторін, змастити її олією один раз перед першим приготуванням і налити половину ополоника рідкого тесту в центр. Випікати вафлі до рум’яності 2 хвилини з одного боку, потім перевернути форму і випікати 2 хвилин з іншого боку.
- Гарячі рум’яні вафлі скрутити в трубочки.
5 основних кремів для вафельних трубочок
Різновидів кремів досить багато, але до вафельним трубочкам підходять креми з щільною текстурою і в міру солодкі, щоб гармонійно відтінити смак десерту.
Заварний крем муслін
Це досить густий молочний крем з ванільною ноткою, без масла.