Помело — користь і шкода для організму людини (жінки і чоловіки)
Що таке помело ?
Помело є цитрусовим фруктом і тісно пов’язаний з грейпфрутами і іншими членами роду цитрусових (1). Його наукова назва — Citrus maxima , тому що це найбільші цитрусові. Також він має такі назви, як помпельмус або шедок.
Найближчий за розміром до цих видів цитрусових — грейпфрут. Помело в основному зустрічається в Південно-Східній Азії, яка є її рідним регіоном. Він не став популярний в інших частинах світу, тому що зазвичай йому потрібно 8 років, перш ніж насіння перетворяться на повноцінні дерева, здатні цвісти і плодоносити. Крім того, велика частина ваги і обсягу фрукта жорстка і неїстівна, в той час, як тільки внутрішня м’якоть прийнятна для вживання в їжу.
Смак помело, однак, досить приємний. Він має навіть більш високу ступінь щільності, ніж у грейпфрута, але без терпкого або різкого смаку. Цей плід зазвичай має блідо-зелений або жовтий колір, а їстівна м’якоть всередині — м’ясиста і біла, рожева або червона, в залежності від сорту. Історія його вживання сходить щонайменше до 100 році до н.е., хоча його, ймовірно, культивували набагато раніше.
Харчова цінність, склад і калорійність помело
В 100 грамах помело міститься (2):
- Калорійність: 38 ккал.
- Вуглеводи: 9,62 г.
- Жири: 0,04 м
- Білок: 0,76 г.
- Клітковина: 1 г.
- Вітамін C: 61 мг.
- Тіамін: 0,034 мг.
- Рибофлавін: 0,027 мг.
- Ніацин: 0,22 мг.
- Вітамін B6: 0,036 мг.
- Вітамін A: 8 МО.
- Кальцій: 4 мг.
- Залізо: 0,11 мг.
- Магній: 6 мг.
- Фосфор: 17 мг.
- Калій: 216 мг.
- Цинк: 0,08 мг.
Користь помело для організму людини
Регулярне вживання помело приносить користь організму людини підвищуючи його імунітет, сприяючи лікуванню інфекцій сечовивідних шляхів, допомагаючи травленню, регулюючи кров’яний тиск, допомагаючи схуднути і багато іншого (про що ви дізнаєтеся нижче). Ось чим корисний помело для організму людини:
1. Підвищує імунітет
Кожен середній плід містить приблизно 600% від вашої добової норми споживання вітаміну С. Цей основне джерело аскорбінової кислоти використовувався людьми, які проживають в Південно-Східній Азії в якості засобу для зміцнення імунної системи.
Вітамін С діє як антиоксидант, що збільшує активність лейкоцитів і підсилює боротьбу з вільними радикалами, які можуть пошкодити органи тіла. Це допомагає боротися з бактеріальним або вірусним інфекціями, які призводять до застуд, кашлю, високій температурі і серйозним симптомів.
2. Лікує інфекції сечовивідних шляхів (ІМП)
Вітамін С, який є у плодах помело, підвищує рівень кислоти в сечі і тим самим запобігає розвитку і допомагає лікувати інфекції сечовивідних шляхів (ІМП).
3. Допомагає травленню
Більшість фруктів містять велику кількість клітковини, і помело не є винятком. Один плід (тільки їстівна м’якоть) містить близько 25% від вашої добової потреби в клітковині (3). Це сприяє здоровому травленню і усуває такі проблеми, як запор та діарея.
Високий вміст клітковини стимулює секрецію травних і шлункових соків, сприяючи розщепленню складних білків, які важко перетравлювати. Харчові волокна сприяють плавному просуванню калових мас по кишечнику, надає обсяг стільця і сприяє нормальній дефекації. Це веде до того, що травна система функціонує на високому рівні.
3. Регулює кров’яний тиск
Помело — дуже хороший джерело калію, і кожен фрукт містить приблизно 37% від вашої добової норми його споживання. Калій є судинорозширювальну засобом, що означає, що він знімає напругу в кровоносних судинах і покращує циркуляцію крові і оксигенації в органах. Калій також зменшує навантаження на серце і знижує ризик розвитку атеросклерозу, виникнення інфаркту та інсульту.
4. Сприяє схудненню
Як грейпфрут, так і помело містять «фермент, який спалює жир», який може допомогти вам схуднути. Цей фермент називається карнітин-пальмітоілтрансфераза, і його неможливо зустріти в багатьох харчових продуктах. Цей фермент сприяє зменшенню жирових відкладень на тілі, тому багато дієти включають цей фрукт в список продуктів, які допомагають схуднути (4).
5. Запобігає спазми
Калій також важливий для балансу рідини в організмі, і є ключовим аспектом в запобіганні м’язових судом і скутості. Без належного рівня калію, який може бути забезпечений регулярним вживанням плодів помело, ви, швидше за все, зіткнетеся з судомами і станете сприйнятливими до розтягування м’язів і розриву зв’язок.
6. Покращує здоров’я кісток
Споживання калію пов’язано з мінеральною щільністю кісткової тканини, так як це допомагає полегшити засвоєння інших важливих мінералів для підтримки сильних кісток. Таким чином, помело може допомогти запобігти розвитку остеопорозу і загальну слабкість кісток у всьому організмі.
7. Перешкоджає старінню організму
Високий рівень вітаміну С в фруктах, дозволяє посилити боротьбу з вільними радикалами, так як цей вітамін є потужним антиоксидантом. Одним з несприятливих ефектів, що викликаються вільними радикалами, є деградація шкіри, яка призводить до ознак передчасного старіння, таким як зморшки, провисання шкіри і вікові плями (5).
Високе споживання вітаміну С може перешкоджати передчасному старінню організму, тому регулярне вживання помело дозволяє поліпшити зовнішній вигляд і самопочуття людям у віці. Він також містить спермидин — рідкісне хімічна сполука, яка насправді присутній в людській спермі (звідси і назва). Спермідін також тісно пов’язаний з антивіковими властивостями!
8. Покращує здоров’я ротової порожнини
Вітамін С необхідний для виробництва колагену, який зміцнює тканини, органи і клітини. Він може підвищити міцність ваших ясен і слизових поверхонь ротової порожнини, запобігаючи їх зараження або слабкість, які можуть привести до втрати зубів і небезпечних захворювань порожнини рота. Помело також є чудовим засобом від кровоточивості ясен.
9. Покращує загоєння ран
Замінюючи мертву тканину здоровою тканиною, помело також допомагає в загоєнні ран. Цей ефект можна пояснити наявністю вітаміну C в цьому фрукті, що сприяє виробництву колагену, який робить шкіру більш еластичною і полегшує загоєння.
10. Покращує здоров’я волосся
Високий рівень тіаміну (вітаміну B1), цинку та інших необхідних поживних речовин в плодах, помело сприяє росту волосся, запобігає лупа і витончення волосся. Вживання цього фрукта також покращує якість волосся.
11. Запобігає раку
Помело допомагає боротися з вільними радикалами в організмі і сприяє зростанню антитіл і імунних клітин. Це запобігає пошкодженню ДНК, клітинні мутації і хронічне запалення в організмі, тим самим запобігаючи ріст ракових пухлин.
Шкода помело для організму людини
Крім корисних властивостей, помело також може викликати деякі побічні ефекти, в результаті чого його вживання має протипоказання. Ось чому шкідливо помело:
- Високий рівень вітаміну С і калію в цьому фрукті може завдавати шкоди пацієнтам із захворюваннями печінки і нирок.
- Крім того, пацієнти з артеріальною гіпотензією (низька кров’яний тиск) можуть бути в небезпеці, оскільки помело значно знижує артеріальний тиск.
- Як і грейпфрут, помело містить кілька речовин, які блокують фермент під назвою цитохром P450, який розщеплює широкий спектр лікарських засобів, включаючи статини, блокатори кальцієвих каналів, серцево-судинні препарати (Аміодарон, Цілостазол, Лозартан), імунодепресанти, заспокійливі засоби, неврологічні і психіатричні препарати, і інгібітори фосфодіестерази (6). Вживання цього фрукта спільно з прийомом цих препаратів може призвести до надмірного підвищення рівня цих препаратів у крові, що може викликати симптоми передозування, наприклад, проблеми з м’язами або печінкою (7).
Як правильно їдять помело?
- Крок 1 : Використовуючи гострий ніж, відріжте верхню частину шкірки плоду (там, де знаходиться / знаходився «хвостик») . Можливо, вам доведеться прорізати 2,5 см, в залежності від розміру плоду.
- Крок 2 : Потім зробіть 8-10 вертикальних зрізів на шкірці, починаючи з початкового зрізу.
- Крок 3 : Тепер зніміть товсту шкірку.
- Крок 4 : Розділіть плід на часточки і видаліть насіння.
- Крок 5 : Видаліть зовнішню шкірку з кожної часточки помело і насолоджуйтеся чудовим смаком!