Корисні продукти

Помело: користь і шкода для організму людини

Помело: користь і шкода для організму людини

Помело — користь і шкода для організму людини (жінки і чоловіки)

Що таке помело ?

Помело є цитрусовим фруктом і тісно пов’язаний з грейпфрутами і іншими членами роду цитрусових (1). Його наукова назва — Citrus maxima , тому що це найбільші цитрусові. Також він має такі назви, як помпельмус або шедок.

Найближчий за розміром до цих видів цитрусових — грейпфрут. Помело в основному зустрічається в Південно-Східній Азії, яка є її рідним регіоном. Він не став популярний в інших частинах світу, тому що зазвичай йому потрібно 8 років, перш ніж насіння перетворяться на повноцінні дерева, здатні цвісти і плодоносити. Крім того, велика частина ваги і обсягу фрукта жорстка і неїстівна, в той час, як тільки внутрішня м’якоть прийнятна для вживання в їжу.

Смак помело, однак, досить приємний. Він має навіть більш високу ступінь щільності, ніж у грейпфрута, але без терпкого або різкого смаку. Цей плід зазвичай має блідо-зелений або жовтий колір, а їстівна м’якоть всередині — м’ясиста і біла, рожева або червона, в залежності від сорту. Історія його вживання сходить щонайменше до 100 році до н.е., хоча його, ймовірно, культивували набагато раніше.

Харчова цінність, склад і калорійність помело

В 100 грамах помело міститься (2):

  • Калорійність: 38 ккал.
  • Вуглеводи: 9,62 г.
  • Жири: 0,04 м
  • Білок: 0,76 г.
  • Клітковина: 1 г.
  • Вітамін C: 61 мг.
  • Тіамін: 0,034 мг.
  • Рибофлавін: 0,027 мг.
  • Ніацин: 0,22 мг.
  • Вітамін B6: 0,036 мг.
  • Вітамін A: 8 МО.
  • Кальцій: 4 мг.
  • Залізо: 0,11 мг.
  • Магній: 6 мг.
  • Фосфор: 17 мг.
  • Калій: 216 мг.
  • Цинк: 0,08 мг.

Помело: користь і шкода для організму людини

Користь помело для організму людини

Регулярне вживання помело приносить користь організму людини підвищуючи його імунітет, сприяючи лікуванню інфекцій сечовивідних шляхів, допомагаючи травленню, регулюючи кров’яний тиск, допомагаючи схуднути і багато іншого (про що ви дізнаєтеся нижче). Ось чим корисний помело для організму людини:

1. Підвищує імунітет

Кожен середній плід містить приблизно 600% від вашої добової норми споживання вітаміну С. Цей основне джерело аскорбінової кислоти використовувався людьми, які проживають в Південно-Східній Азії в якості засобу для зміцнення імунної системи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чим корисно кукурудзяне масло? Користь і шкода

Вітамін С діє як антиоксидант, що збільшує активність лейкоцитів і підсилює боротьбу з вільними радикалами, які можуть пошкодити органи тіла. Це допомагає боротися з бактеріальним або вірусним інфекціями, які призводять до застуд, кашлю, високій температурі і серйозним симптомів.

2. Лікує інфекції сечовивідних шляхів (ІМП)

Вітамін С, який є у плодах помело, підвищує рівень кислоти в сечі і тим самим запобігає розвитку і допомагає лікувати інфекції сечовивідних шляхів (ІМП).

3. Допомагає травленню

Більшість фруктів містять велику кількість клітковини, і помело не є винятком. Один плід (тільки їстівна м’якоть) містить близько 25% від вашої добової потреби в клітковині (3). Це сприяє здоровому травленню і усуває такі проблеми, як запор та діарея.

Високий вміст клітковини стимулює секрецію травних і шлункових соків, сприяючи розщепленню складних білків, які важко перетравлювати. Харчові волокна сприяють плавному просуванню калових мас по кишечнику, надає обсяг стільця і ​​сприяє нормальній дефекації. Це веде до того, що травна система функціонує на високому рівні.

3. Регулює кров’яний тиск

Помело — дуже хороший джерело калію, і кожен фрукт містить приблизно 37% від вашої добової норми його споживання. Калій є судинорозширювальну засобом, що означає, що він знімає напругу в кровоносних судинах і покращує циркуляцію крові і оксигенації в органах. Калій також зменшує навантаження на серце і знижує ризик розвитку атеросклерозу, виникнення інфаркту та інсульту.

4. Сприяє схудненню

Як грейпфрут, так і помело містять «фермент, який спалює жир», який може допомогти вам схуднути. Цей фермент називається карнітин-пальмітоілтрансфераза, і його неможливо зустріти в багатьох харчових продуктах. Цей фермент сприяє зменшенню жирових відкладень на тілі, тому багато дієти включають цей фрукт в список продуктів, які допомагають схуднути (4).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Що таке пандан? Властивості, застосування, смак, ніж замінити

5. Запобігає спазми

Калій також важливий для балансу рідини в організмі, і є ключовим аспектом в запобіганні м’язових судом і скутості. Без належного рівня калію, який може бути забезпечений регулярним вживанням плодів помело, ви, швидше за все, зіткнетеся з судомами і станете сприйнятливими до розтягування м’язів і розриву зв’язок.

6. Покращує здоров’я кісток

Споживання калію пов’язано з мінеральною щільністю кісткової тканини, так як це допомагає полегшити засвоєння інших важливих мінералів для підтримки сильних кісток. Таким чином, помело може допомогти запобігти розвитку остеопорозу і загальну слабкість кісток у всьому організмі.

7. Перешкоджає старінню організму

Високий рівень вітаміну С в фруктах, дозволяє посилити боротьбу з вільними радикалами, так як цей вітамін є потужним антиоксидантом. Одним з несприятливих ефектів, що викликаються вільними радикалами, є деградація шкіри, яка призводить до ознак передчасного старіння, таким як зморшки, провисання шкіри і вікові плями (5).

Високе споживання вітаміну С може перешкоджати передчасному старінню організму, тому регулярне вживання помело дозволяє поліпшити зовнішній вигляд і самопочуття людям у віці. Він також містить спермидин — рідкісне хімічна сполука, яка насправді присутній в людській спермі (звідси і назва). Спермідін також тісно пов’язаний з антивіковими властивостями!

8. Покращує здоров’я ротової порожнини

Вітамін С необхідний для виробництва колагену, який зміцнює тканини, органи і клітини. Він може підвищити міцність ваших ясен і слизових поверхонь ротової порожнини, запобігаючи їх зараження або слабкість, які можуть привести до втрати зубів і небезпечних захворювань порожнини рота. Помело також є чудовим засобом від кровоточивості ясен.

9. Покращує загоєння ран

Замінюючи мертву тканину здоровою тканиною, помело також допомагає в загоєнні ран. Цей ефект можна пояснити наявністю вітаміну C в цьому фрукті, що сприяє виробництву колагену, який робить шкіру більш еластичною і полегшує загоєння.

10. Покращує здоров’я волосся

Високий рівень тіаміну (вітаміну B1), цинку та інших необхідних поживних речовин в плодах, помело сприяє росту волосся, запобігає лупа і витончення волосся. Вживання цього фрукта також покращує якість волосся.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чи корисна шинка? Харчова цінність, користь і шкода

11. Запобігає раку

Помело допомагає боротися з вільними радикалами в організмі і сприяє зростанню антитіл і імунних клітин. Це запобігає пошкодженню ДНК, клітинні мутації і хронічне запалення в організмі, тим самим запобігаючи ріст ракових пухлин.

Шкода помело для організму людини

Крім корисних властивостей, помело також може викликати деякі побічні ефекти, в результаті чого його вживання має протипоказання. Ось чому шкідливо помело:

  • Високий рівень вітаміну С і калію в цьому фрукті може завдавати шкоди пацієнтам із захворюваннями печінки і нирок.
  • Крім того, пацієнти з артеріальною гіпотензією (низька кров’яний тиск) можуть бути в небезпеці, оскільки помело значно знижує артеріальний тиск.
  • Як і грейпфрут, помело містить кілька речовин, які блокують фермент під назвою цитохром P450, який розщеплює широкий спектр лікарських засобів, включаючи статини, блокатори кальцієвих каналів, серцево-судинні препарати (Аміодарон, Цілостазол, Лозартан), імунодепресанти, заспокійливі засоби, неврологічні і психіатричні препарати, і інгібітори фосфодіестерази (6). Вживання цього фрукта спільно з прийомом цих препаратів може призвести до надмірного підвищення рівня цих препаратів у крові, що може викликати симптоми передозування, наприклад, проблеми з м’язами або печінкою (7).

Як правильно їдять помело?

Помело: користь і шкода для організму людини
помело — не найлегші по вазі фрукти, що мають до того ж товсту шкірку. Ось кроки, які необхідно зробити перед їх вживанням:

  • Крок 1 : Використовуючи гострий ніж, відріжте верхню частину шкірки плоду (там, де знаходиться / знаходився «хвостик») . Можливо, вам доведеться прорізати 2,5 см, в залежності від розміру плоду.
  • Крок 2 : Потім зробіть 8-10 вертикальних зрізів на шкірці, починаючи з початкового зрізу.
  • Крок 3 : Тепер зніміть товсту шкірку.
  • Крок 4 : Розділіть плід на часточки і видаліть насіння.
  • Крок 5 : Видаліть зовнішню шкірку з кожної часточки помело і насолоджуйтеся чудовим смаком!

Читайте також

Лимон: користь і шкода для організму людини

elena elena

Скільки кофеїну в зеленому чаї (в чашці зеленого чаю)

elena elena

Чи можна їсти тунця сирим? Користь і ризики

elena elena

7 Корисних властивостей абрикосів, підтверджених наукою

elena elena

Брокколі: користь і шкода для здоров’я

elena elena

Какао-крупка: що це таке, користь і застосування

elena elena

Як купити в Новосибірську натуральні продукти

elena elena

Малина: корисні властивості та протипоказання

elena elena

Чи є риба м’ясом? Все що вам потрібно знати

elena elena

Залишити коментар