Хурма — користь і шкода для організму, протипоказання до вживання
Що таке хурма?
Хурма — їстівний плід, який росте на дереві. Дерево відноситься до вересоцвіті, до яких також відносять бразильські горіхи, чорницю і чай. Хоча є кілька її різновидів, найбільш часто культивується японське фруктове дерево, відомого своїм науковим назвою Diospyros kaki або «Хурма східна».
Існує два основних види плодів хурми: в’яжучі та невяжущіе. Хурма Хачія (Волове серце) є найбільш поширеним видом в’яжучих плодів хурми. В’язкі сорти містять високу концентрацію танінів і можуть мати неприємний смак, якщо їх споживати до того, як вони повністю дозріють. Однак, зрілі і м’які, вони мають чудовий солодкий смак.
З іншого боку, невяжущіе сорти хурми солодше і містять меншу кількість танінів. Фактично, невяжущімі різновидами, такими як хурма Фуйу, можна насолоджуватися навіть до того, як вони повністю дозріли.
Ці ягоди можна вживати сирими, приготованими або сушеними. Вони зазвичай додаються до всього: від салатів до випічки.
Крім того, що хурма неймовірно універсальна, вона також багата багатьма важливими живильними речовинами і антиоксидантами, і має довгий список лікувальних властивостей.
Харчова цінність, склад і калорійність хурми
Хурма має низький вміст калорій, але багата клітковиною, вітаміном А, марганцем і вітаміном С.
в 100 грамах сирої хурми східної міститься (у% від рекомендованої добової норми споживання) (1):
- Калорійність: 70 ккал (3%).
- Вуглеводи: 18,6 г (6%).
- Жири: 0,2 г (0%).
- Білок: 0,6 г (1%).
- Клітковина: 3,6 г (14%) .
- Вітамін A: 1627 МО (33%).
- Вітамін C: 7,5 мг (13%).
- Вітамін E: 0,7 мг (4%).
- Вітамін B6: 0,1 мг (5%).
- Калій: 161 мг (5%).
- Мідь: 0,1 мг (6%).
- Марганець: 0,4 мг (18%).
- Омега-3 жирні кислоти: 4 мг.
- Омега-6 жирні кислоти: 39 мг.
У хурмі та кож міститься незначна кількість таких вітамінів, мінералів і поживних речовин, як вітамін K, тіамін, рибофлавін, ніацин, фолієва кислота, холін, кальцій, залізо, магній і селен.
Користь хурми для організму людини
Вживання хурми приносить користь шлунково-кишковому тракту, підтримує здоров’я очей, знижує рівень холестерину і кров’яний тиск, зменшує запалення, та ін. Ось чим корисна хурма для організму людини:
1. Багата антиоксидантами
Антиоксиданти — це з’єднання, які допомагають боротися з шкідливими вільними радикалами, запобігаючи пошкодження клітин і знижуючи ризик розвитку хронічних захворювань. Деякі дослідження показали, що антиоксиданти можуть захищати від таких захворювань, як хвороби серця, рак і цукровий діабет (2).
Плоди хурми багаті корисними антиоксидантами. Дослідження, проведене в 2012 році в Кореї, опубліковане в журналі Preventive Nutrition and Food Science , проаналізувало сік хурми і показало, що він особливо багатий галловой кислотою і епікатехін галлат — двома сполуками, що володіють антиоксидантними властивостями (3) .
Існують також інші багаті антиоксидантами продукти, такі як ягоди, коріандр, чорний шоколад і кориця.
2. Сприяє здоров’ю шлунково-кишкового тракту
Корисні властивості хурми сприяють поліпшенню роботи шлунково-кишкового тракту. Включення цих плодів в раціон харчування може допомогти запобігти запор і сприяти регулярному стільцю. Хурма — це продукт з високим вмістом клітковини. в 200 грамової порції міститься колосальні 7 грамів, забезпечуючи ваш організм більш ніж чвертю від ваших щоденних потреб в клітковині.
Клітковина (харчові волокна) просувається по шлунково-кишковому тракту неперетравленої, додаючи обсяг калових мас і сприяючи регулярної дефекації . Аналіз 2012 року, що складається з п’яти досліджень, показав, що харчові волокна ефективні для збільшення частоти дефекації у пацієнтів із замком (4).
Переконайтеся, що ви дотримуєтеся вживання солодкої хурми, так як в’яжучі сорти містять більше дубильною кислоти і можуть бути пов’язані з запорами. Танінова кислота може зменшити кишкові виділення і уповільнити перистальтику кишечника (5).
Інші природні засоби і методи, які допомагають позбутися від запорів включають вживання великої кількості води і теплих рідин, інших продуктів з високим вмістом клітковини і збільшення фізичної активності .
3. Підтримує здоровий зір
Хурма має високий вміст вітаміну А — поживної речовини, необхідної для підтримки здоров’я очей. Фактично, лише одна сира хурма забезпечує організм людини 55% від добової потреби організму у вітаміні A.
До поширених ознак дефіциту вітаміну А відносяться: нічна сліпота, сухість очей і плями Біто, які є сріблясто-сірими бляшками з тьмяною поверхнею на периферії білкової оболонки ока (6).
Збільшення споживання вітаміну А шляхом включення таких продуктів, як хурма в ваш раціон, може допомогти запобігти ці ознаки дефіциту і підтримувати ефективну роботу ваших очей. До інших продуктів з високим вмістом вітаміну А відносятьсяпечінка яловичини, морква, батат (солодка картопля), кучерява капуста і шпинат.
4. Знижує рівень холестерину
Холестерин — це жироподібна речовина, присутня по всьому організму. Незважаючи на те, що нам життєво необхідна певна кількість холестерину, його надлишковий рівень в крові може привести до утворення холестеринових бляшок на стінках артерій, їх затвердіння і звуження просвіту в артеріях. Тому щоб ефективно перекачувати кров по всьому організму серцю доводиться працювати в посиленому режимі.
Деякі дослідження показали, що плоди хурми можуть ефективно сприяти зниженню рівня холестерину. В одному з досліджень, опублікованому в науковому журналі Annals of Nutrition Metabolism , 40 учасників були розділені на 3 групи, яким 3 рази в день протягом 12 тижнів давали печиво з різними дозами танинов, отриманих з хурми. Перша група отримувала печиво, що містить 0 г (плацебо). друга отримувала 3 м третя — 5 м До кінця дослідження групи, що одержували таніни мали значне зниження рівня «поганого» холестерину ЛПНЩ, особливо третя група (7).
Аналогічним чином, дослідження на тваринах, опубліковане в Journal of Nutrition , показало, що вживання хурми зменшує рівень загального і «поганого» холестерину ЛПНЩ, а також тригліцериди у щурів (8).
до інших способів, що допомагають знизити рівень холестерину в крові в домашніх умовах відносяться регулярні фізичні навантаження, вживання великої кількості розчинної клітковини і збільшення споживання омега-3 жирних кислот.
5. Зменшує запалення
На додаток до зниження рівня холестерину, збереженню здоров’я ваших очей і нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту, хурма може також допомогти зменшити запалення в організмі. Хоча запалення є нормальним процесом і здоровим імунною відповіддю, хронічне запалення може сприяти розвитку різних захворювань, таких як рак та ішемічна хвороба серця.
Було виявлено, що завдяки високому вмісту антиоксидантів і танінів, хурма допомагає зменшити рівень запалення. Дослідження на тваринах, опубліковане в науковому журналі PLOS One , показало, що лікування мишей танинами, отриманими з хурми, допомогло знизити рівні декількох маркерів запалення (9).
Існує також кілька інших протизапальних продуктів, таких як зелені листові овочі, ягоди, брокколі, волоські горіхи і кокосове масло.
6. Знижує кров’яний тиск
Таніни, виявлені в плодах хурми, можуть допомогти знизити рівень артеріального тиску. Високий кров’яний тиск створює додаткове навантаження на серце і є одним з основних факторів ризику розвитку серцево-судинних захворювань.
Численні дослідження показали, що дубильні кислота може бути ефективна в зниженні артеріального тиску. Наприклад, дослідження на тваринах, проведене в 2015 році показало, що у щурів, яким давали дубильну кислоту, це сприяло зниженню артеріального тиску (10).
Результати іншого дослідження на тваринах, опубліковані в науковому журналі Life Sciences , показали, що таніни, витягнуті з традиційних китайських трав, допомогли знизити рівень ферменту, який контролює кров’яний тиск (11).
Майте на увазі, що в’язка хурма мають найвищий вміст танінів, рівень яких поступово зменшується у міру дозрівання. Вибирайте більш солодку терпку хурму, щоб максимізувати ефективність.
Як є хурму?
Якщо ви ніколи не пробували її раніше, вам може бути цікаво, як є хурму. Доброю новиною є те, що насправді це досить просто. шкірка плоду дуже тонка і повністю їстівна, тому ви можете просто помити плід і вживати як яблуко.
Якщо ви їсте терпку хурму, таку як Хачія (Волове серце), переконайтеся, що ви купили повністю дозрілі плоди, щоб уникнути надмірно терпкого смаку. Якщо ви купили Недозрілий терпку хурму, перед вживанням дайте їй дозріти або заморозьте її в морозильнику, а потім їжте.
Якщо ви купили невяжущую хурму, можете їсти її навіть коли вона все ще трохи тверда. Просто обов’язково видаліть будь-які насіння, присутні в центрі плоду.
Ви також можете використовувати хурму в якості інгредієнта для інших страв. Вона відмінно підходить для поліпшення смаку салатів або подслащивания десертів. Крім смаку, це додасть додаткові поживні речовини.
Де знайти і як використовувати хурму
Хурму можна знайти в багатьох продуктових магазинах і на ринках. Вона також широко доступна на спеціалізованих азіатських ринках, часто за більш доступною ціною.
Шукайте її, починаючи з жовтня, коли зазвичай починається сезон хурми. Її зазвичай можна знайти протягом більшої частини зими і часто можна знайти в січні.
Через явно солодкого фруктового смаку, хурма є відмінним доповненням до десертів і хлібобулочних виробів. Печиво, хліб, пудинг і морозиво — це популярні частування, куди можна її додавати. Її також можна додати в несолодкі страви, такі як салати, щоб посилити смак.
Історія хурми
Хурма має довгу історію і простежується аж до Стародавньої Греції. Фактично, вона відноситься до роду тропічних і субтропічних листопадних або вічнозелених дерев і чагарників Diospyros , що перекладається як «плід богів» по-грецьки. Вважається, що хурма — це лотос, згаданий в класичній поемі «Одіссея» Гомера, яка була створена десь ближче до кінця 8 століття до н.е.
Сьогодні, незважаючи на те, що хурма в багатьох частинах світу відносно невідома, цей плід є цінним у багатьох народів. Він визнаний національним плодом Японії і є невід’ємним компонентом багатьох азіатських страв.
В Кореї, наприклад, сушена хурма використовуються для виготовлення пряного коричного напою під назвою «сучжонгва», а на Тайвані в’язка хурма закупорюється у вапняній воді, в внаслідок чого вона твердне і продається як закуска, звана «хрустка хурма». У багатьох частинах Азії, листя хурми навіть використовуються для приготування чаю.
В Сполучених Штатах Америки хурма найчастіше використовується в солодощах, особливо в пирогах. Пудинги, печиво і тістечка з хурмою — найбільш часто вживані солодощі, з’являються під час сезону.
Сучжонгва — пряний коричнева напій з додаванням сушеної хурми
Шкода хурми для організму людини
Крім корисних властивостей, хурма може викликати у деяких людей побічні ефекти, в результаті чого її вживання має протипоказання. Ось чому шкідлива хурма:
- У рідкісних випадках вживання хурми може викликати алергічну реакцію у деяких людей. Якщо у вас виникли будь-які несприятливі симптоми алергії на хурму, такі як свербіж, набряк або кропив’янка, ви повинні негайно припинити її є і поговорити з лікарем.
- Якщо ви страждаєте запорами, краще дотримуватися вживання невяжущіх різновидів хурми . В’язка містить багато танінів, що може уповільнити роботу травного тракту і посилити запор. Хоча невяжущіе сорти природно містять менше танінів, ви повинні стежити за тим, наскільки добре ви переносите цей продукт, і припиняти споживання, якщо запор стає гірше.
- Крім того, деякі із з’єднань, виявлених в хурмі, можуть знижувати кров’яний тиск. Ви повинні проконсультуватися зі своїм лікарем, якщо ви вже приймаєте ліки для зниження артеріального тиску, так як це може викликати взаємодія.
Підіб’ємо підсумок
- Плоди хурми є одним з видів їстівних фруктів, які доступні в двох основних видах: в’яжучі та невяжущіе.
- В’язка хурма, коли дозріває, стає м’якою і солодкою. Невяжущая хурма також має солодкий смак, але може вживатися навіть недозрілий.
- Цей фрукт насправді є ягодою, і може вживатися в сирому вигляді або додаватися до хлібобулочних виробів, пудингів, тістечком і цукеркам для поліпшення смаку.
- Плоди хурми містять мало калорій, але багаті клітковиною, антиоксидантами, вітаміном А, марганцем і вітаміном С.
- Користь хурми для організму людини (жінки і чоловіки) включає зниження артеріального тиску і холестерину, зменшення запалення, підтримання здорового зору і травної системи.