Корисні продукти

Ревінь: користь і шкода для організму

Ревінь: користь і шкода для організму

Ревінь — користь і шкода для організму людини (жінки і чоловіки)

Харчова цінність, склад і калорійність ревеню

в 100 грамах ревеню міститься (у% від рекомендованої добової норми споживання) (1):

  • калорійність: 21 ккал (1%).
  • Вуглеводи: 4,5 г (2%).
  • Жири: 0,2 г (0%).
  • Білок: 0,9 г (2 %).
  • Клітковина: 1,8 г (7%).
  • Вітамін C: 8 мг (13%).
  • Вітамін K: 29, 3 мкг (37%).
  • Кальцій: 86 мг (9%).
  • Калій: 288 мг (8%).
  • Марганець: 0, 2 мг (10%).
  • Омега-6 жирні кислоти: 99 мг.

Ревінь також містить незначну кількість таких вітамінів, мінералів і поживних речовин, як вітамін A, вітамін E, тіамін, рибофлавін, ніацин, вітамін B6, фолієва кислота, пантотенова кислота, залізо, фосфор, натрій, цинк, мідь і селен.

Користь ревеню для організму людини

Вживання ревеню покращує здоров’я шлунково-кишкового тр акту, зміцнює кістки і запобігає остеопорозу, запобігає захворюванням мозку, бореться з вільними радикалами, знижує рівень запалення в організмі, усуває запор і діарею, і багато іншого. Ось чим корисний ревінь для організму людини:

1. Полегшує травлення

Так як ревінь містить значну кількість клітковини, його вживання може допомогти полегшити травлення. У Центрі лікування опіків провінції Шаньсі в TISCO General Hospital в Китаї було проведено дослідження на опікових хворих. Дослідники поставили собі за мету дізнатися, як ревінь може полегшити дискомфорт в області живота і сприяти здоровому і нормальному процесу травлення. У дослідженні основна увага приділялася полегшенню здуття живота і дискомфорту, а також поліпшенню регулярності випорожнення кишечника.

Дослідники прийшли до висновку, що ревінь може допомогти захистити стінку кишечника за допомогою підвищеної секреції шлунково-кишкових гормонів, забезпечуючи при цьому нормальне скорочення м’язів, які змішують вміст шлунково-кишкового тракту (2).

2. Зміцнює кістки і запобігає остеопорозу

Лікувальні властивості ревеню включають зміцнення кісток і профілактику остеопорозу. Оскільки ревінь містить хорошу дозу вітаміну К, він може надавати корисну дію на метаболізм кісток і запобігати розвитку остеопорозу. Крім того, вітамін К зміцнює кістки і стимулює їх зростання і відновлення (3).

Дослідження і клінічні випробування, проведені University of Wisconsin-Green Bay Department of Human Biology і опубліковані в Nutrition in Clinical Practice , показують, що вітамін К надає «позитивний вплив на мінеральну щільність кістки і знижує ризик переломів» (4).

3. Перешкоджає розвитку захворювань мозку

Коли людина страждає від окисного стресу, це може викликати численні порушення, включаючи інсульт, хвороба Альцгеймера і бічний аміотрофічний склероз, і привести до значних пошкоджень головного мозку. Окислювальний стрес може стати причиною утворення вільних радикалів, які можуть викликати апоптоз нейронів і розвиток деяких типів хронічних захворювань головного мозку.

Дослідження, опубліковані в Molecular Medicine Reports , оцінили вплив різних концентрацій екстракту ревеню на пошкодження нейронів, викликане опроміненням. Лікування екстрактом значно зменшувало індуковане опроміненням запалення в головному мозку, що може довести захисну роль цього екстракту проти окисного стресу (5). Це, в свою чергу, потенційно може допомогти запобігти захворювання мозку, такі як хвороба Альцгеймера, БАС і інсульт, серед інших.

4. Бореться з вільними радикалами

Ревінь — це високо-антиоксидантний продукт, подібний чорниці та журавлині. Він містить потужний флавонол кверцетин, який допомагає уповільнити і зупинити руйнівну дію вільних радикалів. Кверцетин є потужним антиоксидантом, який надає рослинам їх колір.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Стевія: користь і шкода для організму

В дослідженні, проведеному в Northwest Institute of Plateau Biology Chinese Academy of Sciences в Китаї вивчалися насіння ревеню . В якості маркера для оцінки загальної антиоксидантної здатності екстрактів ревеню використовувався метод видалення вільних радикалів. З екстрактів насіння ревеню були виділені десять речовин, здатних боротися з вільними радикалами, п’ять з яких були ідентифіковані і кількісно проаналізовані, включаючи епікатехін, мирицетин, гіперозид, кверцитрин і кверцетин. Всі вони можуть розглядатися як основні сильні антиоксиданти в насінні ревеню в зв’язку з їх вираженою активністю в очищенні організму від вільних радикалів.

В кінцевому рахунку, це дослідження, опубліковане в Journal of Chromatographic Science , підтверджує ефективність насіння ревеню в боротьбі з вільними радикалами (6).

5. Полегшує запор і діарею

Ревінь часто згадується в зв’язку з його проносними властивостями, які використовуються для забезпечення легкості в спорожнення кишечника. Відомо, що його вживання допомагає зменшити потуги під час дефекації і в свою чергу може полегшити біль при геморої або тріщинах в анальному каналі (анальних тріщинах).

Він також використовується в якості народного кошти в лікуванні шлунково-кишкового дискомфорту , який виникає при запорах і діареї. Це можна зробити за допомогою вживання ревеню в їжу, але зазвичай це робиться за допомогою лікарських засобів, таких як настойки, екстракти та порошки з коренів і стебел рослини. Вкрай важливо, щоб ви обговорили ці методи з вашим лікарем, так як надмірне споживання може погіршити будь-яке захворювання (7, 8).

Проте якщо його приймати правильно, це може допомогти зменшити запор і діарею природним чином .

6. Знижує запалення

Ревінь довгий час застосовувався в китайській медицині в зв’язку з його антиінфекційні властивостями. Як відомо, його вживання сприяє здоровій шкірі, слизових оболонок, хорошого зору і, можливо, захисту від раку. Все це пов’язано з його протизапальними властивостями.

Для визначення противірусного ефекту екстракту з коренів ревеню було проведено дослідження State Key Laboratory of Virology / Institute of Medical Virology в Wuhan University School of Medicine в Китаї. Результати, опубліковані в науковому журналі American Journal of Chinese Medicine , показали, що екстракт з ревеню показав значні позитивні результати в загоєнні запальних клітин при додаванні після інфікування, що підтверджує його протизапальні властивості (9).

7. Запобігає раку

Антиоксиданти були широко вивчені в останні роки з-за їх здатності нейтралізувати вільні радикали по всьому організму. Вільні радикали є побічними продуктами клітинного метаболізму, які можуть викликати мутації або загибель здорових клітин, часто призводять до раку або іншим хронічним захворюванням.

Ревінь є хорошим джерелом бета-каротину і інших поліфенольних сполук (10), таких як лютеїн і зеаксантин, які діють аналогічно вітаміну А, захищаючи шкіру і очі від впливу вільних радикалів.

Достатня кількість антиоксидантів у вашому раціоні може допомогти уникнути передчасного старіння, катаракти, дегенерації жовтої плями і зморшок. Крім того, ці поліфенольні сполуки були пов’язані з профілактикою раку порожнини рота і легких!

8. Покращує кровообіг

невеликій кількості міді і заліза, виявлених в ревені, досить, щоб стимулювати виробництво нових еритроцитів, збільшуючи загальну кількість еритроцитів в організмі, а також оксигенації в основних областях тіла, тим самим покращуючи їх функції і підвищуючи загальний метаболізм організму (11).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Фукус пухирчастий: користь і шкода для організму

9. Лікує серцево-судинні захворювання

Ревінь містить вкрай мало жиру і холестерину, завдяки чому його вживання не становить загрози для здоров’я серцево-судинної системи. Він може фактично підвищити рівень хорошого холестерину через наявність дієтичної клітковини, яка, як відомо, сприяє усунення надмірного холестерину зі стінок кровоносних судин і артерій. Крім того, вражаюча кількість антиоксидантів в ревені, гарантує, що вільні радикали не стануть причиною хвороб серця і широкого спектру інших небезпечних захворювань (12).

Інші корисні властивості ревеню

Вживання ревеню також сприяє:

  • Лікуванню цукрового діабету . Присутність сполуки під назвою рапонтіцін в ревені допомагає поліпшити рівень цукру в крові у людей і тим самим допомагає контролювати цукровий діабет.
  • Покращує зір . Ревінь містить вітамін С і лютеїн, які є дуже корисними для зору сполуками.
  • Лікує симптоми перименопаузи . Це дивовижна рослина також може допомогти полегшити симптоми перименопаузи, зменшуючи появу припливів, через присутність фітоестрогенів.
  • Допомагає в догляді за шкірою . Ревінь містить вітамін А, який є антиоксидантом, допомагає боротися з вільними радикалами, і тому затримує ознаки старіння, включаючи зморшки і тонкі лінії на шкірі. Він також діє як протигрибковий і антибактеріальний засіб, і запобігає шкірні інфекції і вугровий висип.

Історія ревеню

Кажуть, що наукова назва роду ( Rheum ) походить від «Ра» ( Rha ), давньої назви річки Волга, де росте рослина ревінь. Китайці вперше використовували цю рослину в медицині тисячі років тому. Відомо, що ревінь в 17 столітті в Англії використовувався в харчових цілях. У той час цукор був доступний лише багатим людям, тому солодкі пироги з ревенем були досить приємними. Марко Поло, відомий венеціанський мандрівник і купець, був великим шанувальником цього овоча, в результаті чого він поділився своїми знаннями про кореневище китайського ревеню в своїх оповіданнях (13).

Ревінь найчастіше зустрічається на фермерських ринках і продуктових магазинах у вигляді стебла, як селера. Весна є найкращим часом для збору ревеню, зазвичай з квітня по червень. Стебла легко впізнати за яскраво-рожевого кольору і також зустрічаються в світло-рожевих і блідо-зелених тонах, що не має нічого спільного зі зрілістю або солодкістю. Однак стебла і квіти є єдиними їстівними частинами рослини. Це дуже важливо знати, так як листя насправді отруйні.

Ревінь: користь і шкода для організму

Як вживати ревінь в їжу

Ревінь, коли його їдять в чистому вигляді, дуже терпкий , тому його найчастіше його додають в пироги, роблять з нього варення, гасять з великою кількістю цукру і інших солодких фруктів і ягід, таких як полуниця. Хоча стебло (черешок) є найбільш поширеним їстівним компонентом, невідкриті квіти також їстівні і вважаються делікатесами в північній Азії.

Як вже згадувалося вище, коріння і листя ревеню отруйні, містять щавлеву кислоту — кислоту, токсичну для нирок. Однак, щоб дійсно активувати цю отруту, вам потрібно споживати велику кількість цих листів. Незважаючи на це, експерти в області харчування рекомендують уникати вживання листя, особливо якщо вони побували на морозі. Фактично, мороз може привести до того, що листя витравлюють щавлеву кислоту в стебла. Крім того, якщо стебла випробували температуру замерзання, вони втрачають свій смак і твердість, стаючи надзвичайно м’якими і потенційно небезпечними.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чай з шавлії: користь і шкода для жінок і чоловіків

Рослина ревінь росте з коротких, товстих кореневищ. Кореневища і коріння ростуть під землею, проте кореневище не є коренем, а являє собою стебло, який росте горизонтально. Листя виходять з кореневищ і квіткових стебел, а квітки можуть розвиватися пізніше навесні. Хоча стебла ревеню можуть бути червоними, рожевими, зеленими або мати будь-яку комбінацію відтінків, найкращими є сорти червоного і рожевого кольорів, ймовірно, тому, що вони мають кращий смак. Збір врожаю не повинен відбуватися в перший рік, і для отримання хорошого врожаю може знадобитися два або три роки.

При складанні стебла обережно витягуються або вирізаються з рослини, а отруйні листя відразу видаляються. Їх можна зберігати протягом приблизно трьох тижнів, якщо вони зберігаються в холодильнику, немиті і щільно обгорнуті в поліетиленову плівку.

Ревінь: користь і шкода для організму

Шкода ревеню для організму людини

Ревінь є одним з найбагатших дієтичних джерел оксалату кальцію — найбільш поширеної форми щавлевої кислоти в рослинах. Це особливо відноситься до листя, але стебла можуть також містити велику кількість, в залежності від сорту.

Занадто велика кількість оксалату кальцію може привести до гипероксалурии — серйозного стану, що характеризується накопиченням кристалів оксалату кальцію в різних органах. Симптоми найчастіше пов’язані з нирками, де оксалат кальцію утворює камені в нирках. Тривала гипероксалурия може привести до ниркової недостатності (14).

Не всі організми реагують на дієтичний оксалат однаково. Деякі люди генетично схильні до проблем зі здоров’ям, пов’язаних з оксалатами (15). Дефіцит вітаміну B6 і високе споживання вітаміну C також можуть збільшити ризик (16).

Крім того, зростаючі дані свідчать про те, що ця проблема гірше у людей, які не мають певних корисних кишкових бактерій. Цікаво, що деякі корисні кишкові бактерії, такі як Oxalobacter formigenes , руйнують і нейтралізують дієтичні оксалати (17, 18).

Хоча повідомлення про отруєння ревенем рідкісні, переконайтеся, що ви споживаєте стебла в міру і уникаєте листя. Також подумайте про приготуванні ревеню, так як це може зменшити вміст оксалату на 30-87% (19, 20, 21, 22).

Підіб’ємо підсумок

  • Ревінь — це овоч, який має солодкий, терпкий смак, в зв’язку з чим його використовують в приготуванні пирогів, варення, цукатів та інших десертів.
  • Стебла і квіти — єдині їстівні частини рослини. Це дуже важливо знати, так як листя насправді отруйні.
  • Користь ревеню для організму людини включає полегшення травлення, зміцнення кісток і запобігання остеопорозу, запобігання захворювань мозку, боротьбу зі вільнорадикальним пошкодженням, полегшення запорів і діареї, зниження рівня запалення в організмі та ін.
  • Пам’ятайте, що, вживати можна лише стебла (черешки) рослини, уникаючи вживання листя, коренів і кореневищ. Якщо ви вагітні або у вас є захворювання печінки або нирок, вам слід проконсультуватися з лікарем, перш ніж додавати цей овоч в свій раціон.

Читайте також

Дозування яблучного оцту: скільки коштує приймати в день?

elena elena

Тунець і лосось: що корисніше для здоров’я?

elena elena

Чим замінити коричневий цукор? 7 кращих замінників

elena elena

Що таке чай з сінної, і чи безпечний він?

elena elena

Зелень гірчиці: корисні властивості та протипоказання

elena elena

Ксиліт: що це таке, користь і шкода

elena elena

Чи є вуглеводи в каві?

elena elena

Що таке рідкі амінокислоти і корисні вони для здоров’я?

elena elena

Волоські горіхи: користь і шкода для організму

elena elena

Залишити коментар