Розчинна цикорій — користь і шкода для здоров’я після 50 років
Що таке розчинний цикорій?
Розчинна цикорій — це порошок обсмаженої і подрібненого кореня цикорію, з якого готують «кавовий» напій.
цикорій — це квітуча рослина сімейства Айстрові, яке має жорсткий стебло, світло-фіолетові квіти, і листя, як правило, використовується в салатах.
кава з цикорію схожий на звичайну каву, але має злегка деревне і горіховий аромат. Він використовується як самостійно, так і змішується з кавою з метою зміни його аромату і смаку.
Хоча історія застосування цикорію в якості напою не зовсім ясна, вважається, що він виник в 1800-х роках у Франції під час величезного дефіциту кави. Зневірившись люди почали змішувати порошок коренів цикорію зі своїм кави, щоб компенсувати його дефіцит.
Сьогодні розчинний цикорій все ще можна знайти в багатьох країнах на різних континентах. Він часто використовується в якості не містить кофеїн альтернативи кави.
Резюме:
Розчинна цикорій — це порошок обсмаженого кореня цикорію, з якого готують «кавовий» напій . Вважається, що він використовувався під час браку кави у Франції в 1800-х роках, але сьогодні він як і раніше популярний у всьому світі.
Харчова цінність, склад і калорійність розчинної цикорію
Хоча кількість може бути різним, зазвичай рекомендується розчиняти 2 чайні ложки (4 грами) розчинної цикорію на 1 чашку (200 мілілітрів) води.
в 1 чайній ложці (2 г) порошку розчинного цикорію міститься (у% від рекомендованої добової норми споживання) (1):
- Калорійність: 6,1 ккал (0%).
- Вуглеводи: 1,3 г (0%).
- Жири: 0 г (0%).
- Білок: 0,2 г (0%).
- Ніацин: 0,4 мг (2%).
- Магній: 3,7 мг (1%).
- Калій: 59,4 мг (2%).
- Омега-3 жирні кислоти: 0,1 мг.
- Омега-6 жирні кислоти: 1,1 мг.
В одній чайній ложці порошку цикорію також міститься незначна кількість таких мінералів, як кальцій, залізо, фосфор, натрій, марганець і селен.
Корінь цикорію є хорошим джерелом інуліну — типу пребіотіческіх харчових волокон, який пов’язаний зі зниженням маси тіла і поліпшенням здоров’я кишечника ( 2, 3).
Як ви побачили вище, розчинний цикорій також містить незначну кількість марганцю і вітаміну B6 — поживні речовини, пов’язані зі здоров’ям мозку (4, 5).
Майте на увазі, що кількість цих поживних речовин в розчинній цикории досить низька, так як тільки невелика його кількість додається в напій.
Резюме:
Розчинна цикорій виготовляється з смаженого меленого кореня цикорію, який містить інулін, марганець, вітамін B6 і незначна кількість інших поживних речовин.
Користь розчинної цикорію для здоров’я після 50 років
Вживання «кавового» напою з розчинної цикорію після 50 років сприяє з ледующему:
1. Може поліпшити травлення
Корінь цикорію є хорошим джерелом клітковини, що може допомогти поліпшити здоров’я вашого травного тракту. Вживання розчинної цикорію може допомогти поліпшити здоров’я мікробіома кишечника, який, як вважають, впливає на здоров’я і хвороба (6).
Це пов’язано з тим, що цикорій містить інулін — тип пребіотика, який сприяє зростанню корисних бактерій в кишечнику. У кількох дослідженнях було виявлено, що прийом добавок інуліну може збільшити концентрацію певних штамів корисних бактерій в товстій кишці (3, 7).
Дослідження також показують, що цикорій може допомогти поліпшити функцію кишечника і зменшити запор, що вкрай важливо для здоров’я людей після 50 років.
В недавньому дослідженні брали участь 44 людини з запором, яким давали добавки інуліну цикорію. Було виявлено, що у групи людей, які брали інулін, збільшилася частота дефекацій і м’якість калових мас, в порівнянні з плацебо (8).
В іншому дослідженні споживання цикорію зменшило труднощі дефекації серед 25 літніх учасників (9).
Резюме:
Деякі дослідження показали, що цикорій може поліпшити функцію кишечника і полегшити запор. Цикорій також містить інулін, який сприяє зростанню корисних бактерій в кишечнику.
2. Розчинна цикорій може знизити рівень цукру в крові
Корінь цикорію містить інулін — тип клітковини, який, як було виявлено, допомагає контролювати рівень цукру в крові, що дуже важливо людям після 50 років.
В недавньому дослідженні діабетичних щурів лікували інулін цикорію протягом восьми тижнів. Було виявлено, що цей засіб допомагає контролювати рівень цукру в крові, покращуючи спосіб метаболізму вуглеводів (10).
Хоча дослідження впливу присутнього в цикории інуліну на рівень цукру в крові обмежені, деякі інші дослідження показали, що інулін може надавати благотворний вплив на рівень цукру в крові і резистентність до інсуліну.
Інсулін — це гормон, який переносить цукор з крові в м’язи і тканини, де він може використовуватися в якості палива для отримання енергії. Інсулінорезистентність, яка виникає при хронічному високому рівні інсуліну, може знизити ефективність цього гормону і стати причиною підвищення рівня цукру в крові.
В одному невеликому дослідженні інулін сприяв зменшенню резистентності до інсуліну у 40 осіб з преддиабетом (11).
в іншому дослідженні щоденний прийом 10 г інуліну допоміг знизити рівень цукру в крові на 8,5% серед 49 жінок з цукровим діабетом (12).
Однак у більшості досліджень основна увага приділяється інуліну, а не цикорію. Для визначення користі, яку приносить розчинний цикорій в відношення рівня цукру в крові необхідні подальші дослідження.
Резюме:
Дослідження показують, що інулін, присутній в розчинній цикории може знижувати резистентність до інсуліну і зменшувати рівень цукру в крові.
3. Розчинна цикорій допомагає зменшити запалення
Хоча запалення є нормальним відповіддю імунної системи, вважається, що хронічне (тривалий) запалення сприяє розвитку таких захворювань, як серцево-судинні захворювання, цукровий діабет і рак (13).
Деякі дослідження на тваринах показали, що корінь цикорію може володіти протизапальними властивостями. В одному дослідженні на тваринах було виявлено, що корінь цикорію зменшує кількість маркерів запалення (14).
Інше дослідження також показало, що вигодовування поросят сухим коренем цикорію зменшувало рівні запалення в їх організмах (15).
Більшість поточних досліджень обмежена дослідженнями на тварин. Щоб визначити, як саме корінь цикорію може впливати на запалення у людей необхідні додаткові дослідження.
Резюме:
В деяких дослідженнях на тваринах було виявлено, що корінь цикорію може зменшити кілька маркерів запалення.
4. Розчинна цикорій не містить кофеїну
Вживання розчинної цикорію в якості кавового напою може стати відмінним способом зменшити споживання кофеїну. Звичайний кави виробляється з кавових зерен, які обсмажують, подрібнюють і заварюють. Стандартна чашка кави містить близько 95 мг кофеїну, хоча його кількість може варіюватися в залежності від ряду факторів (16).
До них відносяться вид використовуваних кавових зерен, розмір і тип кавоварки.
споживання великої кількості кофеїну було пов’язано з побічними ефектами, такими як нудота, неспокій, прискорене серцебиття, невгамовність і безсоння (17).
Що стосується кореня цикорію, то він природним чином не містить кофеїну. З цієї причини розчинний цикорій є відмінним замінником кави для тих, хто хоче скоротити споживання кофеїну.
Деякі люди додають корінь цикорію в гарячу воду для приготування напою без кофеїну, в той час як інші змішують його з невеликою кількістю звичайного кави, щоб насолодитися напоєм з більш низьким вмістом кофеїну.
Резюме:
Надмірне споживання кофеїну пов’язано з декількома несприятливими побічними ефектами. Розчинна цикорій не містить кофеїну і може використовуватися в якості ефективного замінника кави.
5. Розчинна цикорій захищає здоров’я серця
Що міститься в цикорії інулін сприяє зниженню рівня «поганого» холестерину ЛПНЩ в організмі, що дуже важливо для людей після 50 років.
Високий рівень цього холестерину є однією з основних причин розвитку атеросклерозу і високого кров’яного тиску, оскільки він сприяє звуженню просвіту артерій, погіршуючи кровообіг. Це також може привести до виникнення інфарктів і інсультів.
Цікаво відзначити, що зниження рівня холестерину ЛПНЩ завдяки інуліну рідко проявляється, якщо людина не споживає велику кількість вуглеводів, тому цей ефект має деяке обмеження. Проте в даний час проводяться дослідження щодо того, чим ще цикорій може допомогти здоров’ю серця.
Цикорій також багатий рослинними фенолами, які широко вивчалися як антитромботичні і антиаритмічні сируватим через соку). Не змішуйте її з цукром, інакше швидкість відділення соку буде більше. У глибокій мисці змішайте попередньо просіяне борошно, гашене соду, сіль, додайте корицю або ваніль, можна всипати 1 столову ложку меленої кореня цикорію.
Яйця збийте з цукром в піну, додайте борошняну суміш, соняшникова олія, перемішайте, нарешті, викладіть м’якоть гарбуза і перемішайте до однорідності.
Чашу «мульти» змастіть маслом, вилийте в неї тісто. Пиріг з гарбузом випікайте, активувавши режим «Випічка» на годину, якщо обсяг чаші становить 4,5 л. При меншому обсязі чаші (на 2,5 л) тривалість випікання зростає хвилин на 20. Коли прозвучить сигнал, вимкніть мультиварку, відкрийте кришку, нехай кекс трохи настоїться, а потім вийміть його і остудіть.
Збийте сметану з цукром, щоб приготувати помадку, прикрасьте пиріг ягодами обліпихи і тертим шоколадом.
З сиром
Інгредієнти:
- стакан сиру.
- стакан тертої гарбуза.
- 180 грамів борошна.
- 150 грамів цукру.
- підлогу пачки вершкового масла.
- 50 грамів крохмалю.
- 3 яйця.
- 1,5 чайних ложки гашеного соди.
- 100 грамів родзинок.
- мускатний горіх.
Натріть м’якоть очищеної гарбуза на крупній тертці. У глибоку миску засипте цукор, м’яке масло і 3 яйця, змішайте блендером до однорідного стану. Додайте сир, крохмаль, соду і борошно, ретельно розмішайте.
В кінці покладіть в миску терту гарбуз, мускатний горіх і родзинки, змішайте всі інгредієнти.
Змастіть маслом форму, перекладіть тісто туди і випікайте близько години в духовці при 180 ° С.
Пиріг по-осетинською
Інгредієнти:
- 600 грамів борошна.
- склянку кип’яченої води.
- стакан молока.
- 30 грамів свіжих дріжджів.
- 1 чайна ложка цукру.
- неповна чайна ложка солі.
- 3 столових ложки соняшникової олії.
Для начинки:
- 600 грамів гарбуза.
- 300 грамів сиру сулугуні.
- 250 грамів цибулі.
- 2 чайні ложки сушеного чебрецю.
- сіль, чорний перець.
- масло для смаження і змащування пирога — вершкове і рослинне.
З цієї кількості компонентів вийде 3 пирога (їх діаметр — 30 сантиметрів).
Висипати в глибоку миску подрібнені дріжджі, цукор, 1 ст. л. борошна і влийте 100 мілілітрів води, нагрітої до 35 ° С. Все змішайте і залиште на 10 хв. У велику каструлю просійте борошно, посоліть, додайте готову опару, знову перемішайте все.
Влийте півсклянки теплої води, стакан нагрітого до 40 ° С молока, трохи рослинного масла і замісити рідкуватий тісто. Перекладіть його в більшу ємність (змастивши її стінки вершковим маслом), залиште на годину.
Для начинки поріжте цибулю, посмажте до золотистого кольору. Потріть м’якоть гарбуза на крупній, а сулугуні — на дрібній тертці. У велику миску покладіть гарбуз і цибулю, чебрець, перець і сіль за смаком, акуратно перемішайте все. Додайте сулугуні, знову збийте все блендером або виделкою. Готово!
Тісто розділіть на 3 частини, як і начинку. На присипаний борошном стіл викладіть одну частину тіста і зробіть з нього коло, в середину якого викладіть частина начинки. Краї тесту залиште вільними, зліпите їх і закрутіть, подібно обгортці трюфеля.
Зверху присипте борошном і розкачайте заготовку з начинкою всередині до країв. Потім переверніть пиріг на другу сторону і продовжите формувати коло. Тісто викладіть на деко або в форму, зробивши в центрі отвір (2-3 см в діаметрі), щоб пар виходив назовні.
Випікайте пиріг при 250 ° С протягом 10-15 хвилин в духовці: спочатку на нижньому рівні, потім — на верхньому. Після цього пиріг витягніть, струсіть борошно і змастіть м’яким вершковим маслом, покладіть також масло в отвір в центрі для просочування начинки. Так само спечіть ще 2 пирога.
З манкою
Інгредієнти:
- 400 г гарбуза.
- 100 г манки .
- 20 г родзинок.
- 2-3 ст. ложки цукрової пудри.
- 1 яйце.
- чайна ложка вершкового масла.
Наріжте на невеликі кубики очищену від шкірки і насіння гарбуз. Висипати її в каструлю, залийте окропом, відварити до готовності. Остудіть гарбуз, додайте цукрової пудри, вбийте яйце, збийте все блендером до однорідного стану.
Висипати манку, лимонну або апельсинову цедру, корицю або ванілін, замочений в окропі родзинки, курагу (можна додати і інші сухофрукти). Змішайте все ретельно. Змастіть маслом жароміцних форму, присипте манкою, вилийте в неї тісто і відправте в духовку на 40 хвилин. Після охолодження наріжте на порції.
Пиріг з кленовим сиропом і гарбузом від Юлії Висоцької
Інгредієнти:
- 800 грамів гарбуза.
- 4 яйця.
- склянка вершків.
- столова ложка