Білокачанна капуста — користь і шкода, лікувальні властивості
Харчова цінність, склад і калорійність білокачанної капусти
в 100 грамах свіжої сирої білокачанної капусти міститься (у% від рекомендованої добової норми споживання) (1):
- Калорійність: 25 ккал (1%).
- Вуглеводи: 5,8 г (2%).
- Жири: 0,1 г (0%).
- Білок: 1,3 г (3%).
- Клітковина: 2,5 г (10%).
- Вітамін C: 36,6 мг (61%).
- Вітамін K: 76 мкг (95%).
- Вітамін B6: 0,1 мг (6%).
- Фолієва кислота: 43 мкг (11%).
- Калій: 170 мг (5%).
- Марганець: 0,2 мг ( 8%).
- Омега-6 жирні кислоти: 17 мг.
Білокачанна капуста також містить такі вітаміни, мінерали та поживні речовини , як вітамін A, вітамін E, тіамін, рибофлавін, ніацин, пантотенова кислота, холін, бетаїн, кальцій, залізо, магній, фосфор, натрій, цинк, мідь і селен.
Користь білокачанної капусти для організму людини
Вживання білокачанної капусти сприяє запобіганню і зменшенню хронічного запалення в організмі, покращує травлення, запобігає серцево-судинним захворюванням, знижує кров’яний тиск і рівень холестерину в крові, і приносить користь організму різними іншими способами. Ось чим корисна білокачанна капуста для організму людини:
1. Допомагає запобігти запаленню
Запалення є нормальною реакцією організму з метою захисту від інфекції або для прискорення відновлення. Гостре запалення є нормальним відповіддю на травму або інфекцію.
Хронічне запалення, яке спостерігається протягом тривалого періоду часу, пов’язане з розвитком багатьох захворювань, таких як серцево-судинні захворювання, ревматоїдний артрит і запальне захворювання кишечника (ВЗК) (2).
хрестоцвіті овочі, такі як білокачанна капуста, містять багато різних антиоксидантів, які, як було виявлено, зменшують хронічне запалення (3).
Дослідження показали, що вживання більшої кількості хрестоцвітних овочів знижує деякі маркери запалення в крові (4).
Одне дослідження, в якому спостерігали за 1000 китаянок, показало, що жінки, які споживали найбільшу кількість хрестоцвітних овочів, мали значно нижчі рівні запалення в організмі по порівняно з тими, хто споживав найнижчі кількості (5).
Сульфорафан, кемпферол і інші антиоксиданти, виявлені в хрестоцвітних, таких як білокачанна капусти а, швидше за все пов’язані з їх протизапальними властивостями (6, 7).
Резюме:
Завдяки сульфорафаном, кемпферол і іншим антиоксидантам в складі білокачанної капусти, її вживання може допомогти зменшити хронічне запалення.
2. Містить протираковий вітамін C
Аскорбінова кислота (вітамін C) являє собою водорозчинний вітамін, який виконує безліч важливих функцій в організмі. Наприклад, він необхідний для виробництва колагену — найпоширенішого білка в організмі. Колаген надає структуру і гнучкість шкірі і є вкрай важливим компонентом для правильного функціонування кісток, м’язів і кровоносних судин (8).
Крім того, вітамін C допомагає організму засвоювати негемове залізо — вид заліза, який міститься в рослинних продуктах .
Більш того, вітамін C є потужним антиоксидантом. Фактично, цей вітамін був широко вивчений в відношення його потенційних протиракових властивостей (9).
Вітамін C захищає організм від пошкоджень, що викликаються вільними радикалами, які були пов’язані з багатьма хронічними захворюваннями, включаючи серцево-судинні захворювання і рак (10).
Наукові дані свідчать про те, що раціон харчування, що включає продукти, багаті вітаміном C, пов’язаний з більш низьким ризиком розвитку деяких видів раку (9, 11, 12).
Недавній аналіз 21 дослідження показав, що збільшення споживання вітаміну C на кожні 100 мг на добу знижує ризик розвитку раку легенів на 7% (13).
Однак це дослідження було обмежено, оскільки воно не могло визначити, знижувався ризик розвитку раку легенів через підвищення рівня споживання вітаміну C або через інших з’єднань, виявлених у фруктах і овочах.
Хоча в багатьох обсервацій дослідженнях виявлено зв’язок між вищим рівнем споживання вітаміну C і зниження м ризику розвитку деяких видів раку, результати контрольованих досліджень залишаються непослідовними (14, 15, 16).
Незважаючи на те, що для визначення ролі цього вітаміну в профілактиці раку необхідні додаткові дослідження, безсумнівно, що вітамін С відіграє ключову роль у багатьох важливих функціях в організмі.
Резюме:
Ваш організм потребує вітаміну C, який виконує різні важливі функції і є потужним антиоксидантом. Завдяки високому рівню вітаміну C в білокачанної капусті, вживання цього продукту сприяє профілактиці ракових захворювань.
3. Допомагає поліпшити травлення
Завдяки високому вмісту клітковини в білокачанної капусті, її вживання допомагає поліпшити травлення.
Цей овоч повний корисних для здоров’я кишечника нерозчинних харчових волокон — типу вуглеводів, які не можуть бути розщеплені в шлунково-кишковому тракті. Нерозчинна клітковина допомагає підтримувати здоров’я шлунково-кишкового тракту, додаючи обсяг калових мас і сприяючи регулярним дефекації (17).
Більш того, цей овоч багатий розчинною клітковиною, яка, як було виявлено, збільшує кількість дружніх бактерій в кишечнику . Це пов’язано з тим, що клітковина є основним харчуванням для таких корисних бактерій, як Бифидобактерии і Лактобацили (18).
Ці бактерії виконують важливі функції, наприклад, підтримання імунної системи і виробництво найважливіших поживних речовин, таких як вітамін K2 і вітамін B12 (19, 20).
Вживання більшої кількості білокачанної капусти є відмінним способом збереження здоров’я шлунково-кишкового тракту.
Резюме:
Білокачанна капуста містить нерозчинні харчові волокна, які зберігають здоров’я травної системи, забезпечуючи харчуванням корисні бактерії і сприяючи регулярного спорожнення кишечника.
4 . Знижує кров’яний тиск
Високий кров’яний тиск зачіпає більше мільярда людей у всьому світі і є основним фактором ризику розвитку серцево-судинних захворювань та інсульту (21).
Лікарі часто рекомендують пацієнтам з високим кров’яним тиском зменшити споживання солі. Однак дані недавніх досліджень свідчать про те, що збільшення споживання калію також є вкрай важливим для зниження артеріального тиску (22).
Калій є важливим мінералом і електролітом, який необхідний організму для повноцінного функціонування. Однією з його основних завдань є допомога в регулюванні кров’яного тиску за допомогою протидії впливу натрію в організмі.
Калій допомагає виводити надлишок натрію з сечею. Він також розслабляє стінки кровоносних судин, що сприяє зниженню кров’яного тиску.
Хоча для здоров’я важливі як натрій, так і калій, раціони харчування сучасних людей часто включають надмірну кількість натрію і вкрай малу кількість калію (23).
Білокачанна капуста є хорошим джерелом калію, забезпечуючи організм 10% від рекомендованої добової норми споживання на 200 грамову порцію (1).
Вживання більшої кількості білокачанної капусти є відмінним способом зниження високого кров’яного тиску і збереження здоров’я кровоносних судин і серця (22).
Резюме:
Калій допомагає підтримувати артеріальний тиск в нормальному діапазоні. Збільшення споживання багатих калієм продуктів, таких як білокачанна капуста, може допомогти знизити рівень високого кров’яного тиску і сприяє здоров’ю серця і кровоносних судин.
5. Допомагає знизити рівень холестерину
Корисні властивості білокачанної капусти включають її здатність знижувати рівень холестерину в організмі.
Холестерин є воскообразное жироподібна речовина, присутнє в кожній клітині людського організму. Деякі люди думають, що весь холестерин шкідливий для здоров’я, але насправді він необхідний для правильного функціонування організму.
Важливі для життя процеси залежать від холестерину, наприклад, правильне травлення і синтез гормонів і вітаміну D (24) .
Проте люди з високим рівнем холестерину мають підвищений ризик розвитку серцево-судинних захворювань, особливо коли в їх організмах підвищений рівень «поганого» холестерину ЛПНЩ (25).
Білокачанна капуста містить два речовини, які, як було виявлено, зменшують рівень «поганого» холестерину ЛПНЩ.
розчинна клітковина
було виявлено, що розчинна клітковина допомагає знизити рівень «поганого» холестерину ЛПНЩ, зв’язуючись з холестерином в кишечнику і не дозволяючи йому всмоктуватися в кров.
Великий аналіз 67 досліджень показав, що, коли випробовувані щодня споживали 2-10 г розчинних харчових волокон, вони відчували значне зниження рівня холестерину ЛПНЩ — приблизно 2,2 мг / дл (26).
Білокачанна капуста є хорошим джерелом розчинної клітковини. Фактично, близько 40% клітковини, яка присутня в цьому овочі, є розчинною (27).
Рослинні стерини
Капуста містить речовини під назвою Фітостеріни. Вони є рослинними з’єднаннями, які структурно подібні холестерину, і вони знижують рівень холестерину ЛПНЩ, блокуючи засвоєння холестерину в травному тракті.
Було виявлено, що збільшення споживання фитостеринов на 1 г в день знижує концентрацію холестерину ЛПНЩ на цілих 5 % (28).
Докладно про те, як знизити рівень холестерину в організмі ви можете дізнатися тут — як знизити рівень холестерину в крові в домашніх умовах.
Резюме:
Капуста є хорошим джерелом розчинних харчових волокон і рослинних стеринів. Було виявлено, що ці речовини зменшують рівень «поганого» холестерину ЛПНЩ в крові.
6. Білокачанна капуста — відмінне джерело вітаміну К
Вітамін K є набором ліпофільних (жиророзчинних) і гідрофобних вітамінів, які відіграють важливу роль в організмі.
Ці вітаміни діляться на дві основні групи ( 29):
- Вітамін K1 (филлохинон) : присутній в основному в рослинних продуктах.
- вітамін K2 (менахінон) : міститься в продуктах тваринного походження і в деяких ферментованих продуктах. Він також проводиться бактеріями в товстій кишці.
Білокачанна капуста є відмінним джерелом вітаміну K1 — містить 95% від рекомендованої добової норми споживання (РСНП) на 100 грам (1).
Вітамін K1 є ключовим живильною речовиною, яке виконує багато важливих функцій в організмі. Одна з його основних функцій — діяти як кофактор для ферментів, які відповідають за згортання крові (29).
Без вітаміну K кров втрачає здатність згортатися належним чином, що збільшує ризик сильної кровотечі.
Резюме:
Вітамін K вкрай важливий для згортання крові. Білокачанна капуста є відмінним джерелом вітаміну K1 — містить більше 90% від РСНП на 100 грам.
7. Захищає при променевої терапії
В деяких дослідженнях на тварин вченими було виявлено, що з’єднання, виявлене в білокачанної капусті та інших хрестоцвітих овочах, відоме під назвою 3,3 ‘-дііндолілметан (DIM), збільшує короткострокову виживаність при опроміненні.
в дослідженні, проведеному в Джорджтаунському університеті , щурам була дана смертельна доза опромінення. Деяких піддослідних щурів не лікували, а іншим щодня протягом 2 тижнів вводили DIM у вигляді ін’єкцією.
Все нелікованих щури померли, але більше 50% щурів, які отримували DIM, залишалися живими на 30-денний позначці (30) .
Ті ж дослідники провели експеримент на мишах і виявили аналогічні результати. Вони змогли визначити, що миші, яким давали DIM, мали більш високі показники червоних і білих кров’яних тілець, і тромбоцитів в крові, що часто послаблює негативний вплив променевої терапії.
Вважається, що DIM також захищає від раку. Це дає надію, що його можна буде ефективно використовувати в якості захисного засобу для здорових тканин під час лікування раку в майбутньому.
Резюме:
Дослідження на тваринах показують, що з’єднання, виявлене в білокачанної капусті, під назвою 3,3 ‘-дііндолілметан (DIM), здатне знизити шкідливий вплив променевої терапії на організм людини.
Шкода білокачанної капусти для організму людини
Капуста є безпечним продуктом при вживанні в їжу або при короткочасному нанесенні на шкіру. Існує мало свідчень про можливі побічні ефекти вживання цього продукту. Ось чому шкідлива білокачанна капуста для організму людини.
Особливі запобіжні заходи та попередження:
- Вагітність і грудне вигодовування : недостатньо інформації про безпеку вживання капусти в лікувальних кількостях під час вагітності. Щоб убезпечити себе дотримуйтеся її вживання в звичайних кількостях. Білокачанна капуста безпечна при нанесенні на шкіру на короткий період часу при грудному вигодовуванні. Прикладання капустяного листя до грудей для полегшення набряку і болю через годування грудьми здається безпечним, коли робиться кілька разів на день протягом дня або двох. Однак, якщо ви годуєте грудьми, то навіть нечасте вживання цього овоча може викликати у грудних дітей коліки.
- Цукровий діабет : вживання білокачанної капусти може вплинути на рівень цукру в крові у людей з цукровим діабетом. Слідкуйте за ознаками низького рівня цукру в крові (гіпоглікемія) і ретельно контролюйте його рівень, якщо у вас цукровий діабет і ви їсте капусту.
- Гіпофункція щитовидної залози (гіпотиреоз) : існує деяка заклопотаність тим, що вживання білокачанної капусти може погіршити це захворювання. Якщо ви страждаєте на гіпотиреоз, вам краще уникати її вживання.
- Хірургія : білокачанна капуста може впливати на рівень глюкози в крові і може заважати контролю цукру в крові під час і після хірургічних операцій. Припиніть її вживати не менше ніж за 2 тижні до запланованої операції. (31)
Підіб’ємо підсумок
- Білокачанна капуста — виключно корисний для здоров’я продукт.
- Вона містить безліч важливих поживних речовин і особливо багата вітамінами C і K.
- Крім того, вживання цього продукту може навіть допомогти знизити ризик розвитку деяких захворювань, поліпшити травлення і боротися із запаленням.
- Білокачанна капуста є смачним і недорогим доповнення до безлічі страв.
- Лікувальні властивості білокачанної капусти роблять цей овоч дуже важливим доповненням до вашого раціону харчування, який слід вживати на регулярній основі.