Полуниця — користь і шкода для здоров’я жінки і чоловіки
Більшість корисних властивостей полуниці пов’язані з містяться в ній поживними речовинами, що володіють протизапальною дією. Полуниця містить антивікові флавоноїдні антиоксиданти, під назвою антоціани і катехіни, які пов’язані зі зниженням ризику розвитку хронічних захворювань, включаючи рак і серцево-судинні захворювання (1).
Дослідження також пов’язують споживання полуниці з поліпшенням здоров’я очей і нервової системи, захистом від пошкодження шкіри, більш низьким рівнем запалення і навіть зменшенням болю при артриті в зв’язку з її здатністю боротися з пошкодженням, викликаним вільними радикалами.
Полуниця є низькокалорійним продуктом, що містить відносно низьке кількість цукру. Вона містить хороший рівень харчових волокон (клітковини) і надає численні корисні ефекти в відношення здоров’я жінки і чоловіки.
Харчова цінність, склад і калорійність полуниці
В 100 грамах свіжої полуниці міститься ( в% від рекомендованої добової норми споживання) (2):
- Калорійність: 32 ккал (2%).
- Вуглеводи: 7,7 г (3%).
- Жири: 0,3 г (0%).
- Білок: 0,7 г (1%).
- Клітковина: 2 г (8%).
- Вітамін C: 58,8 мг (98%).
- Фолат: 24 мкг (6%).
- Марганець: 0,4 мг (19%).
- Омега-3 жирні кислоти: 65 мг.
- Омега-6 жирні кислоти: 90 мг.
Полуниця також містить незначну кількість таких вітамінів, мінералів і поживних речовин, як вітамін A, вітамін E, вітамін K, тіамін, рибофлавін, ніацин, віт амін B6, пантотенова кислота, холін, бетаїн, кальцій, залізо, магній, фосфор, калій, натрій, цинк, мідь і селен.
Резюме:
Полуниця багата такими поживними речовинами, як вітамін C, фолат, марганець і клітковина, і має низький вміст калорій.
Користь полуниці для здоров’я
Вживання полуниці сприяє усуненню хронічного запалення в організмі жінки і чоловіки, перешкоджаючи розвитку таких захворювань, як рак, серцево-судинні захворювання, цукровий діабет та ін. Ось чим корисна полуниця для здоров’я людини:
1. Полуниця багата антиоксидантами
Відповідно до досліджень, полуниця є джерелом різних антиоксидантів, включаючи лютеолин, галловую кислоту, флавоноли, кверцетрін і багато інших (3).
Полуниця містить два з основних мікроелементів ( вітамінів), які діють як антиоксиданти в організмі, вітамін A (у вигляді бета-каротину — є попередником вітаміну A) і вітамін C (у вигляді аскорбінової кислоти).
Це одна з перших ліній захисту організму, зменшують кількість вільних радикалів, які призводять до запалення і розвитку хронічних захворювань. Антиоксиданти «жертвують» електрони нестійким вільним радикалам, в яких відсутні електрони. Це означає, що вільні радикали перестають шукати електрони в сусідніх здорових клітинах, які потім будуть знищені.
Антиоксиданти сповільнюють виникнення окисного стресу, що відповідає за процес старіння і розвитку більшості захворювань, включаючи рак, серцево-судинні захворювання, цукровий діабет і неврологічні розлади.
Хоча вільні радикали присутні всередині кожної людини і є природним явищем, вживання високоантіоксідантних продуктів, таких як полуниця, допомагає протидіяти їх руйнівним ефектам, зменшувати запалення і сповільнювати процес старіння.
Резюме:
Полуниця містить високу кількість вітаміну C, який є потужним антиоксидантом. Завдяки вмісту в ній антиоксидантів (лютеолін, галова кислота, флавоноли, кверцетрін та ін.), Відбувається зменшення окислювального стресу в організмі, що перешкоджає розвитку раку, серцево-судинних захворювань, цукрового діабету та інших, пов’язаних із запаленням хронічних захворювань.
2. Захищає від раку
Дослідження показали, що іншим важливим корисною властивістю полуниці є її здатність боротися з раком.
Окремі з’єднання в полуниці продемонстрували протиракову активність в декількох різних експериментальних системах. Дослідження показали, що користь полуниці включає здатність блокувати ініціювання утворення ракових клітин (канцерогенез) і пригнічувати прогресування і проліферацію ракових пухлин (4).
В контрольованих дослідженнях результати показали, що, коли учасникам давали екстракт полуниці, що містить антиоксиданти антоціани, клітини раку печінки людини були значно інгібіровані в порівнянні з групою, яка не отримувала екстракт (5).
Споживання ягід також пов’язано з більш низьким ризиком розвитку раку грудей, товстої кишки, передміхурової залози і шкіри.
Резюме:
Вживання полуниці перешкоджає утворенню ракових клітин і їх розростання в організмі. Наукові дослідження показують ефективність екстракту полуниці в інгібуванні розвитку раку печінки.
3. Захищає від серцево-судинних захворювань
Антиоксиданти, присутні в полуниці допомагають знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань, пригнічуючи окислення «поганого» холестерину ЛПНЩ, обмежуючи утворення холестеринових бляшок на стінках артерій, покращуючи функцію кровоносних судин і артеріальний тиск. Також вони зменшують схильність до утворення небезпечних кров’яних згустків (тромбів), що утворюються всередині кровоносних судин (так званий тромбоз).
Крім того, було виявлено, що екстракти полуниці зменшують запальну реакцію в організмі, яка є однією з основних причин розвитку захворювань серця (6).
Антиоксиданти в полуниці також борються з процесом окислення, що має вирішальне значення, оскільки окисне пошкодження пов’язано з підвищеним ризиком виникнення інфаркту, інсульту або інших форм ішемічної хвороби серця (7).
Резюме:
Вживання полуниці перешкоджає окисленню «поганого» холестерину ЛПНЩ, зменшуючи ступінь освіти холестеринових бляшок в артеріях, що сприяє профілактиці серцево-судинних захворювань, інфаркту і інсульту.
4. Захищає шкіру від пошкоджень
Внутрішнє і зовнішнє вплив з часом змінює стан і зовнішній вигляд шкіри в міру старіння. Внаслідок поганого раціону харчування, впливу сонця і токсинів з навколишнього середовища шкіра піддається фотостаріння, запалення і може проявляти ознаки імунної дисфункції, вугрів і інших шкірних захворювань.
На щастя, дослідники побачили взаємозв’язок між споживанням багатих поживними речовинами продуктів і здоров’ям шкіри. Дослідження показують, що деякі рослинні продукти виявляються дуже корисними для здоров’я шкіри, включаючи продукти з високим вмістом антиоксидантів, такі як полуниця (8).
До кращих продуктів для здоров’я шкіри відноситься полуниця та інші ягоди, що робить цей продукт ідеальним для здоров’я жінки. Ягоди містять антиоксиданти, такі як вітамін A і вітамін C, які пов’язані з поліпшенням властивостей шкіри. Їх вживання покращує гідратацію, нормалізує вироблення шкірного сала, призводить до більш низького рівня зморшок і знебарвлення, знижує ризик розвитку раку шкіри і підвищує її еластичність (9).
Полуниця відноситься до списку продуктів з найвищим рівнем вмісту вітаміну C. Це є одним з найбільших переваг, так як вітамін C сприяє синтезу колагену, фотозащіте від ультрафіолетового випромінювання, зменшення гіперпігментації і різних запальних висипань, які можуть з’явитися на шкірі (10).
Резюме :
Антиоксиданти вітамін C і вітамін A в полуниці перешкоджають пошкодження шкіри, сприяють виробленню колагену, захищають від передчасного старіння і запобігають раку шкіри.
5. Користь для мозку і запобігання нейродегенеративних захворювань
Дослідження показують, що раціон харчування, багатий полуницею та іншими ягодами, може захистити від старіння в головному мозку. Ягоди багаті флавоноїдами, особливо антоцианідіни, які, як відомо, покращують пізнавальну здатність в експериментальних дослідженнях.
Коли дослідники оцінювали, чи пов’язано тривале споживання ягід з більш повільними показниками когнітивних порушень у літніх людей, результати показали позитивну кореляцію між більш високим рівнем споживання ягід і уповільненою швидкістю окислення в мозку (11).
з цієї причини фахівці в галузі охорони здоров’я рекомендують, щоб люди якомога частіше вживали ягоди в зв’язку з їх здатністю захищати від окисного стресу і запалення в мозку, знижувати втрату пам’яті і зменшувати ризик розвитку таких захворювань, як хвороба Альцгеймера і деменція (недоумство).
Резюме:
Присутні в полуниці флавоноїди і антоцианідіни уповільнюють швидкість окислення в мозку і зниження розумових здібностей у людей похилого віку.
6. Допомагає в детоксикації
Багато людей в розвинених країнах дотримуються стандартної західної дієти, багатої безліччю зручних упакованих продуктів, які, на жаль, часто містять різні форми цукру (глюкоза, фруктоза, сахароза), трансжири, штучні інгредієнти і токсини, які надають вкрай негативний вплив на здоров’я.
Вживання полуниці сприяє природному очищенню організму, допомагаючи відновити здоров’я травного тракту, сприяючи регулярної дефекації і забезпечуючи організм протизапальними антиоксидантами.
Полуниця постачає організм жінки і чоловіки такими антиоксидантами, як вітаміну A і вітамін C, які є важливими живильними речовинами, що сприяють детоксикації організму людини.
Вітальні антиоксиданти особливо необхідні під час процесу детоксикації організму, щоб нейтралізувати і усунути токсини, які викликають надмірні вільнорадикальні пошкодження, запалення і порушення травлення.
Клітковина, яка присутня в полуниці може допомогти зберегти здоров’я травної системи, запобігаючи запори, балансуючи рівень рН кишечника і зменшуючи запалення в кишечнику, яке може привести до синдрому дірявого кишечника і іншим захворює иям травного тракту.
Кожна 150 грамова порція свіжої полуниці забезпечує організм 3 грамами дієтичної клітковини, що становить близько 12% від добової норми споживання.
Резюме:
Органічна полуниця містить важливі для очищення організму речовини, такі як вітамін C, вітамін A і клітковина. Вони допомагають нейтралізувати і усунути токсини з організму, покращують здоров’я кишечника і зменшують запалення.
7. Високий рівень марганцю
В 150 грамової порції полуниці міститься майже 30% від вашої рекомендованої добової норми споживання марганцю.
Згідно з дослідженнями, марганець необхідний для правильної роботи нервової системи і здоров’я мозку, і допомагає запобігти неврологічні розлади, такі як хвороба Паркінсона і епілепсія (12).
Він також є мінералом, необхідним для утворення кісток, сполучних тканин, грає роль в згортанні крові і виробництві достатньої кількості статевих гормонів.
Резюме:
Одна 150 грамова порція полуниці постачає організм майже 30% від РСНП марганцю, який потрібен для правильної роботи нервової системи. Марганець допомагає запобігти нейродегенеративні захворювання і грає роль в утворенні кісток, сполучних тканин та ін.
8. Користь полуниці для здоров’я вагітних жінок
Полуниця — хороший джерело фолату. У 150 грамової порції міститься 9% від рекомендованої добової норми споживання фолату.
Фолат — це один з вітамінів групи B, який допомагає тканинам рости, правильно функціонувати клітинам організму і має вирішальне значення для здорової вагітності.
Споживання або прийом належної кількості фолат до і під час вагітності допомагає запобігти певні вроджені дефекти, включаючи розщеплення хребта. Фолат також допомагає запобігти анемію.
Резюме:
Фолат, присутній в полуниці допомагає організму правильно розвиватися і має вирішальне значення для здорової вагітності.
Історія полуниці і цікаві факти
Протягом цього часу європейці використовували полуницю в зв’язку з її лікувальними властивостями і вирощували у великих кількостях через високий попит на цю ягоду. Вона була популярна в Середземноморському регіоні, але, коли почала споживатися в Північній і Південній Америці, вона стала однією з основних сільськогосподарських культур.
В Америці полуниця була вперше виявлена в деяких частинах Вірджинії ранніми європейськими поселенцями, коли їхні кораблі прибули туди приблизно в 1588 році. Деякі повідомлення показують, що полуниця збиралася в ті давні часи корінними американцями і є рідною для Північної Америки, в той час як інші джерела вважають, що її туди завезли землепроходці.
Збір врожаю і сорти полуниці
Полуниця має короткий вегетаційний період, всього близько 1-2 місяців протягом літа, причому більшість ринків продають її приблизно з червня по серпень. Згідно Environmental Working Group ( EWG) , яка тестує різні фрукти і овочі на наявність забруднення пестицидами і токсинами, полуниця є одним з найбільш схильних до хімічної дії продуктів.
Якщо ви хочете отримати найкорисніші поради щодо вживання полуниці і уникнути хімічного впливу, важливо купувати органічну полуницю.
При тестуванні полуниця містила ряд різних залишків пестицидів і показала високу концентрацію пестицидів в порівнянні з іншими продуктами, тому вона знаходиться в списку найбільш забруднених пестицидами і токсинами продуктів EWG (13).
На сьогоднішній день існує безліч видів полуниці. Дослідники нещодавно протестували 6 найпопулярніших видів полуниці, перевіривши відмінності в рівні флавоноїдів і антоціанів. Були протестовані такі різновиди полуниці: Ерліглоу, Аннаполіс, Евангелина, Аллстар, Sable, Спаркл, Джевел і Месабі.
Вони виявили, що рівні антиоксидантів в цих сортах полуниці коливаються приблизно в межах 6% між найнижчим і високим значеннями. Дослідники не вважали це суттєвою різницею, уклавши, що всі сорти полуниці мають високий рівень захисних властивостей, і що споживачі не обов’язково повинні віддавати перевагу якомусь певному сорту полуниці (14).
Шкода полуниці для здоров’я
Хоча полуниця надзвичайно корисна для людини, вона може становити небезпеку для людей з алергією на різні типи містять гістамін фруктів або ягід. Ось чому шкідлива полуниця для здоров’я жінки і чоловіки:
Харчова алергія
Харчова алергія — це тип аутоімунного відповіді організму, який може привести до свербіння в області рота, запалення шкіри і проблем з травленням, включаючи діарею і блювоту.
Полуниця містить гістамін — органічні сполуки в організмі, які допомагають регулювати імунну відповідь. Коли організм не здатний перетравлювати або обробляти їжу, пилок або речовина, гістамін може викликати тривогу, яка змушує імунну систему реагувати на чужорідне тіло.
Чи можуть з’являтися такі симптоми, як свербіж, хрипи і кропив’янка у певних людей, схильних до харчової алергії. Тому, якщо у вас виникли проблеми з полуницею, вам рекомендується здати аналізи на алергію.
Пестициди
Друга за значимістю загроза вживання полуниці пов’язана з впливом пестицидів і хімічних речовин, тому пам’ятайте, щоб уникнути будь-яких токсичних елементів вам слід купувати тільки органічну полуницю.
Все ягоди в цілому зазвичай сильно обприскуються хімікатами під час збору врожаю, тому що їх також дуже люблять жуки, слимаки і гризуни, так як вони ростуть низько на землі і дуже смачні і поживні.
Згідно з Food and Drug Administration ( FDA) , в 2014 році полуниця посіла друге місце за змістом пестицидів. Тому, щоб знизити ризик зараження хімічними речовинами і отримати максимальну користь від вживання полуниці, завжди шукайте органічні ягоди — свіжі або заморожені.
Резюме:
Органічна полуниця дуже корисна для здоров’я, проте може викликати алергічні реакції у деяких людей. Полуниця також є найбільш забруднюючих хімічними речовинами продуктом, в результаті чого основна маса продається на ринках цієї ягоди може нести загрозу забруднення організму отрутами і токсинами.
Підіб’ємо підсумок
- Полуниця є смачною ягодою, що містить велику кількість важливих поживних речовин, таких як вітамін C, фолат і марганець.
- Вона містить в своєму складі також антиоксиданти, що сприяють зменшенню хронічного запалення в організмі.
- Це сприяє запобіганню таких хронічних захворювань, як рак, серцево-судинні захворювання, цукровий діабет 2 типу та нейродегенеративні захворювання.
- Вживання полуниці також захищає шкіру від пошкодження, запалення і передчасного старіння, що особливо привабливо для жінок.
- Користь полуниці для жінок також включає її здатність оздоровлювати як організм матері, так і плода під час вагітності.
- Полуниця також допомагає в очищенні організ ма від різних токсинів, але вам слід віддавати перевагу тільки органічної (вирощеної в домашніх умовах) полуниці, так як під час масового виробництва її обприскують різними хімічними речовинами. Це призводить до того, що така полуниця сама є джерелом забруднення організму отрутами і токсинами.