Морські гребінці — користь і шкода для організму людини (жінки і чоловіки)
Харчова цінність , склад і калорійність морських гребінців
Як у більшості інших риб і молюсків, у морських гребінців вражаючий харчової профіль.
в 100 грамах приготовлених морських гребінців міститься (у% від рекомендованої добової норми споживання) (1):
- Калорійність: 112 ккал (6%).
- Вуглеводи: 0 г (0%).
- Жири: 1,4 г (2%).
- Білок: 23,2 г (46%).
- Вітамін E: 1,5 мг (7%).
- Тіамін: 0,1 мг (7%).
- Ніацин: 1,3 мг (7%).
- Вітамін B6: 0, 1 мг (5%).
- Вітамін B12: 1,3 мкг (22%).
- Холін: 81 мг.
- Кальцій: 115 мг (12%).
- Залізо: 3 мг (17%).
- Магній: 55 мг (14%).
- Фосфор: 338 мг (34%).
- Калій: 476 мг (14%).
- Натрій: 265 мг (11%).
- Цинк: 3 мг (20%).
- Мідь: 0,3 мг (15%).
- Селен: 27,9 мкг (40%).
- Холестерин: 53 мг (18%).
- Омега-3 жирні кислоти: 396 мг.
- Омега-6 жирні кислоти: 7 мг.
Морські гребінці також містять незначну кількість таких вітамінів і мінералів, як вітамін A, вітамін K, рибофлавін і фолієва кислота.
Гребінці є прекрасним джерелом кількох мікроелементів, включаючи селен, цинк і мідь. Ці мінерали важливі для здоров’я людини, але деякі люди можуть не отримувати їх достатню кількість з їжі.
Адекватне споживання селену сприяє здоровій імунній системі і правильної функції щитовидної залози. Цинк необхідний для функціонування мозку і правильного росту, а мідь може захистити від цукрового діабету і серцево-судинних захворювань (2, 3, 4, 5, 6, 7).
Морські гребінці в вашому раціоні можуть постачати вас цими важливими мікроелементами, а також високоякісним білком і протизапальними омега-3 жирними кислотами.
Резюме:
В складі морських гребінців містяться мікроелементи та інші поживні речовини, які корисні для здоров’я людини. Типова 84-грамова порція гребінців містить масу живильних речовин і менше 100 калорій.
Користь морських гребінців для організму
Вживання морських гребінців сприяє схудненню, приносить користь мозку і нервовій системі, поліпшує здоров’я серця і багато іншого. Ось чим корисні морські гребінці для організму людини:
1. Можуть допомогти схуднути
Морські гребінці мають низький рівень калорій і високий рівень білка, що може бути корисним, якщо ви намагаєтеся схуднути.
Дослідження показують, що зниження загального рівня споживання калорій при помірному збільшенні рівня споживання білка може сприяти зниженню маси тіла (8, 9).
84-грамова порція приготованих морських гребінців забезпечує організм майже 20 грамами білка і містить менше 100 калорій (1).
Білок допомагає людям відчувати себе ситими, що може привести до зниження загального споживання калорій. Більш того, він сприяє поліпшенню обміну речовин і допомагає вашому організму спалювати більше енергії (8, 9).
26-тижневе дослідження за участю 773 осіб показало, що учасники високобілковою дієти (25% щоденних калорій надходили з білка ) втратили в середньому на 5% більше маси тіла, в порівнянні з учасниками, які дотримуються дієти з низьким вмістом білка (13% щоденних калорій).
Крім того, люди в групі, що споживала малу кількість білка набрали в середньому 1,01 кг (10).
морські гребінці і морські риби також вони володіють унікальними властивостями, які сприяють зниженню маси тіла краще, ніж інші джерела білка (11, 12).
4-тижневе дослідження, в якому брали участь більше 300 чоловік, показало, що чоловіки, котрі включили жирну рибу або добавку риб’ячого жиру в свій раціон з обмеженням калорій, втратили на 1,01 кг більше, ніж чоловіки, які цього не зробили (11).
Резюме:
Збільшення споживання білка за допомогою включення в раціон таких продуктів, як морські гребінці, може допомогти схуднути. Дослідження показують, що риба і морські гребінці можуть навіть сприяти зниженню маси тіла краще, ніж інші типи білка.
2. Корисні для вашого мозку і нервової системи
Морські гребінці містять певні поживні речовини, які важливі для вашого мозку і нервової системи.
В 84 грамової порції гребінців міститься 18% від рекомендованої добової норми споживання (РСНП) вітаміну B12 і цинку, а також більше 300 мг омега-3 жирних кислот (1).
Адекватне споживання цих поживних речовин забезпечує правильний розвиток нервової системи і може запобігти розвитку психічних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера і розлади настрою (13).
В одному з досліджень було виявлено, що у дітей, народжених жінками з низьким рівнем вітаміну B12 під час вагітності, сповільнилася функція мозку дев’ять років по тому. Цим дітям потрібно на 20 секунд більше для завершення когнітивних тестів, в порівнянні з дітьми, чиї матері мали нормальний рівень вітаміну B12 під час вагітності (14).
Інше дослідження показало, що прийом добавок вітаміну B12 може знизити рівень гомоцистеїну на 30% і поліпшити функцію мозку. Надмірна кількість гомоцистеїну може збільшити ризик помірного погіршення розумових здібностей (15).
Цинк також, мабуть, має важливе значення для здоров’я мозку. 6-місячне дослідження на щурах показало, що 20% зниження рівня цинку в крові призвело до проблем психіки і пам’яті, порівнянним з проблемами, пов’язаними з хворобою Альцгеймера (16).
Крім вітаміну B12 і цинку, жирні кислоти омега-3 приносять багато користі для здоров’я і розвитку мозку.
Дослідження показали, що новонароджені діти, матері яких не отримують достатньої кількості омега-3 жирних кислот з раціону харчування, можуть піддаватися ризику розвитку проблем з дефіцитом уваги та постановки психіатричних діагнозів (17).
Резюме:
Гребінці багаті цинком, вітаміном B12 і омега-3 жирними кислотами. Отримання достатньої кількості цих поживних речовин має важливе значення для розвитку мозку і може допомогти запобігти або лікувати психічні розлади і проблеми з настроєм.
3. Сприяють здоров’ю серця
Гребінці містять магній і калій — два поживних речовини, які підтримують здоров’я вашого серця.
Обидва грають роль в розслабленні кровоносних судин. Тому достатні рівні кожного вітаміну можуть знижувати артеріальний тиск і запобігати серцево-судинні захворювання (18).
Низькі рівні магнію в крові і недостатнє його споживання були пов’язані з фібриляцією передсердь (тип аритмії), високим кров’яним тиском і іншими проблемами з серцем (19, 20).
Дослідження, за участю більш ніж 9000 чоловік, показало, що ті, у кого рівень магнію нижче 0,80 ммоль / л, мають ризик смерті від захворювань серця та інфаркту на 36 і 54% відповідно (21).
Резюме:
Морські гребінці багаті калієм і магнієм. Достатні рівні цих поживних речовин можуть знизити ваше кров’яний тиск і знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
Шкода морських гребінців для організму людини
Вживання морських гребінців пов’язано також з деякими проблемами. Ось чому шкідливі морські гребінці для організму людини:
Можуть викликати алергічні реакції у деяких людей
Деякі люди мають алергію на рибу і молюсків, включаючи морські гребінці.
За оцінками, 0,6% дітей у віці до 18 років мають алергію на один або кілька видів риб. Деякі дослідження показують, що поширеність алергій на молюсків у людей будь-якого віку досягає 10,3% (22, 23).
Насправді, молюски є одним з найбільш поширених харчових алергенів. Цей тип алергії зазвичай розвивається в дорослому житті і триває все життя людини (24, 25).
Морські гребінці, устриці, мідії і молюски викликають менше алергічних реакцій, ніж краби, омари і креветки. Деякі люди, які страждають алергією на молюсків, можуть відчувати реакцію тільки на одну групу, переносячи інші види (24).
Алергія на молюсків є результатом реакції вашої імунної системи на білок тропомиозин (22).
до симптомів алергічної реакції на молюсків належать (24):
- Розлад шлунка, діарея і блювота
- Ком в горлі і проблеми з ковтанням
- Кропив’янка по всьому тілу
- Задишка і кашель
- розпухлим язиком і губи
- Синя або бліда шкіра
- Запаморочення і плутанина
В деяких випадках люди можуть відчувати небезпечну для життя реакцію під назвою анафілактичний шок, яка вимагає негайного медичного втручання (24).
Резюме:
Алергія на молюсків є однією з найпоширеніших харчових алергій. Люди з цим станом можуть відчувати реакцію на вживання морських гребінців, таку як блювота, кропив’янка, утруднене дихання і, можливо, небезпечні для життя ускладнення.
Чи можуть накопичувати важкі метали
В залежності від навколишнього середовища, морські гребінці можуть накопичувати важкі метали, включаючи ртуть, кадмій, свинець і миш’як.
Попадання важких металів в ваш організм може бути небезпечним.
Хронічний вплив миш’яку пов’язано з розвитком раку, в той час як накопичення свинцю може завдати серйозної шкоди основним органам.
Отруєння ртуттю призводить до зниження функції мозку, проблем з пам’яттю і депресії. Нарешті, занадто багато кадмію викликає значне пошкодження нирок (26).
Надмірні кількості кожного важкого металу представляють різні ризики. Оскільки ваше тіло не може виводити важкі метали, важливо обмежити вплив джерел їжі, води і навколишнього середовища.
На жаль, морські гребінці та інші морепродукти можуть містити різну кількість важких металів.
Дослідження на консервованих морських гребінцях з Іспанії показали, що вони містять свинець, ртуть і кадмій. Хоча рівні свинцю і ртуті були значно нижче рекомендованого добового максимуму, кількість кадмію було близько до максимуму (27).
Інше дослідження на морських гребінцях з узбережжя Канади показало, що рівні кадмію майже в два рази перевищують рекомендований максимум споживання людиною в день (28).
Мало хто існуючі дослідження концентрації важких металів в морських гребінцях припускають, що їх рівень може відрізнятися в залежності від місця розташування, але більшість гребінців містять високий рівень кадмію.
додаткові дослідження показують, що кількість накопичених металів також може варіюватися між різними частинами гребінця. Деякі метали можуть накопичуватися в неїстівних органах і, отже, це не важливо враховувати при споживанні м’яса гребінців (29).
Резюме:
Дослідження показують, що важкі метали є ризик для здоров’я людини і можуть накопичуватися в морській рибі. У гребінців, мабуть, більш низькі рівні свинцю і ртуті, але більш високі кількості кадмію.
Чи варто їсти морські гребінці?
У зв’язку з численними корисними властивостями морських гребінців, цей морепродукт може стати відмінним доповненням до вашого раціону. Вони дуже поживні, багаті білком і містять мало калорій. Проте вони можуть викликати алергічні реакції у людей з алергією на молюсків.
В залежності від того, де були спіймані морські гребінці, вони містять різні рівні важких металів і можуть бути забруднені іншими шкідливими речовинами.
Деяким людям слід уникати вживання гребінців, включаючи людей похилого віку, дітей, вагітних і жінок, що годують або тих, хто їсть багато риби в цілому (30).
Якщо ви здорові, не маєте алергії, і вам не потрібно турбуватися про надмірне споживання важких металів, вживання морських гребінців повинно бути безпечним.
Простий спосіб їх приготування — обсмажування в маслі з додаванням солі і перцю.
Резюме:
Морські гребінці є хорошим джерелом білка і зазвичай безпечні для вживання в їжу. Деякі люди повинні обмежити споживання гребінців і риби в цілому через алергію або накопичення важких металів.
Підіб’ємо підсумок
- Морські гребінці багаті білком і живильними речовинами, які сприяють здоров’ю серця і мозку.
- Ці молюски можуть накопичувати певні важкі метали, такі як ртуть, свинець і кадмій, але в цілому вважаються безпечними.
- Якщо у вас немає алергії або не отримали жодного рекомендовано стежити за кількістю споживаної риби, наприклад, під час вагітності, у вас немає причин уникати морських гребінців.
- Вони є корисним для здоров’я і смачним доповненням до вашого раціону харчування.