Хоча козячий сир виробляється за допомогою того ж процесу згортання і відділення, що і сир з коров’ячого молока, він відрізняється вмістом поживних речовин.
Крім того, козячий сир перетравлюється інакше, ніж коров’яче молоко, і є гіпоалергенної альтернативою для людей, що мають алергію на сир з коров’ячого молока.
В цій статті розглядаються науково доведені корисні властивості козячого сиру, його харчова цінність, склад і калорійність, потенційна шкода від його вживання , а також креативні способи (рецепти), як додати цей смачний сир в ваш раціон.
Козій сир — користь і шкода для організму людини
Харчова цінність, склад і калорійність козячого сиру
Козячим сиром прийнято називати будь-який вид сиру з козячого молока. Він доступний в багатьох формах, включаючи свіжі сирні полінця, витриманий Чеддер і навіть брі.
Вміст поживних речовин в козячому сирі варіюється в залежності від використовуваного методу обробки, такого як тривалість дозрівання або затвердіння.
Всі види козячого сиру містять поживні речовини, які корисні для вашого здоров’я, такі як корисні жири, білки, вітаміни і мінерали.
Хоча рекомендований розмір порції козячого сиру невеликий, вживання всього 28 грамів забезпечує організм значною кількістю поживних речовин.
в 28-грамової порції м’якого козячого сиру міститься (у% від рекомендованої добової норми споживання) (1):
- Калорійність: 102 ккал (5%) .
- Вуглеводи: 0,7 г (0%).
- Жири: 8,4 г (13%).
- Білок: 6 г (12 %).
- Вітамін A: 410 МЕ (8%).
- Рибофлавін: 0,2 мг (11%).
- Холін: 4,3 мг.
- Кальцій: 83,4 мг (8%).
- Фосфор: 105 мг (10%).
- Натрій: 144 мг (6% ).
- Мідь: 0,2 мг (8%).
- Холестерин: 22,1 мг (7%).
- Омега-6 жирні кислоти: 199 мг .
Козій сир також є хорошим джерелом селену, магнію і ніацину (вітамін B3).
Порція козячого сиру забезпечує організм 6 грамами ситного білка разом з потужним поєднанням кальцію , фосфору і міді — поживних речовин, які необхідні для здоров’я кісток (2).
Крім того, козячий сир забезпечує організм здоровими жирами, включаючи среднецепочечние жирні кислоти, які сприяють відчуттю ситості і можуть допомогти схуднути (3) .
Більш того, козяче молоко містить більше среднецепочечних жирних кислот, ніж коров’яче молоко. Вони швидко розщеплюються і засвоюються організмом і з меншою ймовірністю будуть зберігатися у вигляді жиру на тілі (4).
Певні жири, виявлені в козячому молоці, можуть сприяти зміцненню здоров’я також іншими способами.
Наприклад, козяче молоко містить капріновую кислоту — середньоланцюговими жирну кислоту, яка, як було виявлено, володіє антибактеріальними і протизапальними властивостями.
Дослідження в пробірках і на тваринах показали, що капріновая кислота ефективна в боротьбі з пропіонібактеріі акне — типом бактерій, які збільшують запалення і можуть брати участь у розвитку акне (вугрової висипки і прищів) (5).
Резюме:
Козій сир є хорошим джерелом білка, здорових жирів, вітамінів і мінералів. Жирні кислоти, виявлені в козячому молоці, мають антибактеріальні властивості і можуть сприяти збільшенню почуття ситості.
Користь козячого сиру для організму людини
Регулярне вживання козячого сиру сприяє травленню, зменшує запалення в організмі , підвищує імунітет і багато іншого. Ось чим корисний козячий сир для організму людини:
1. Козій сир містить пробіотики
Прибуток — це дружні бактерії, які у багатьох відношеннях приносять користь вашому здоров’ю.
В залежності від типу козячий сир може містити широкий спектр пробіотиків, включаючи Lactobacillus acidophilus і Lactobacillus plantarum (6).
Було виявлено, що раціони харчування, багаті пробіотиками, покращують травлення, зменшують запалення і підвищують імунітет (7).
Цікаво, що сир є чудовим носієм прибутків у зв’язку з його високим вмістом жиру і твердої текстурою, яка забезпечує захист бактерій.
Було виявлено, що сир захищає пробіотики під час процесу травлення, дозволяючи більшій кількості досягти кишечника, де бактерії сприяють здоров’ю (8).
Якщо ви хочете знайти козячий сир з найбільшою кількістю прибутків, вибирайте витримані сири або продукти з сирого, непастеризованого молока (9).
Резюме:
Деякі види козяче го сиру, такі як сорти з сирого, непастеризованого молока, містять корисні бактерії під назвою пробіотики.
2. він легше перетравлюється, ніж сир з коров’ячого молока
Багато людей вважають, що заміна продуктів з коров’ячого молока на продукти з козячого молока знижує навантаження на їх травну систему.
Це пов’язано з тим, що продукти з козячого молока, включаючи сир, мають іншу структуру білка, в порівнянні з продуктами з коров’ячого молока. Вони також, природним чином містять менше лактози.
Лактоза є основним вуглеводом в молоці, що виробляється ссавцями.
За оцінками, до 70% населення світу зазнають труднощів з переварюванням лактози, що викликає такі симптоми, як здуття живота, болі в животі, гази і діарея (10).
Експерти вважають, що більшість людей з мальабсорбцією лактози можуть споживати невелику кількість (до 12 грамів) лактози, перш ніж почнуть відчувати симптоми, пов’язані з травним трактом (11).
Оскільки козяче молоко містить менше лактози, ніж коров’яче молоко, продукти з козячого молока, включаючи йогурт і сир, можуть бути кращим вибором для людей з непереносимістю лактози.
Проте людям з непереносимістю лактози слід мати на увазі, що більш м’які сири містять більше лактози, ніж тверді, витримані сири, незалежно від того, з якого молока виробляється сир.
Козине молоко також має більш низькі рівні казеїну A1, ніж корів тє молоко — тип білка, який у деяких людей може викликати симптоми чутливості до молока, викликаючи запалення в кишечнику (12, 13).
Продукти з козиного молока містять в основному казеїн A2 — тип білка, який, як було виявлено, в меншій мірі викликає алергії і запалення, ніж казеїн A1.
Наприклад, дослідження, проведене за участю 45 осіб з непереносимістю лактози, показало, що вживання молока, що містить казеїн А1, викликає розлад травлення і збільшує маркери запалення.
Коли ці люди переключилися на молоко, що містить тільки казеїн А2, їх симптоми не збільшувалися, а запалення кишечника значно зменшилася (14).
Резюме:
Козій сир містить менше лактози і значно менше казеїну А1, ніж коров’яче молоко, що робить його кращим вибором для людей з непереносимістю молочних продуктів з коров’ячого молока.
3. Козій сир більш ситний, ніж інші сири
Козине молоко містить унікальний профіль жирних кислот, який пов’язаний з декількома корисними ефектами для здоров’я.
Наприклад, було виявлено, що молочні продукти з козячого молока володіють протизапальними властивостями і можуть навіть сприяти зменшенню почуття голоду.
Козине молоко містить більше коротко і среднецепочечних жирних кислот, в порівнянні з коров’ячим молоком. Зокрема, козяче молоко містить велику кількість таких среднецепочечних жирних кислот, як капріновая і каприлова кислоти.
Ці жирні кислоти швидко перетравлюються, миттєво забезпечуючи організм енергією, що призводить до підвищеного почуття ситості.
Дослідження, проведене за участю 33 дорослих людей, показало, що вживання сніданку на основі молока, що містить козячий сир, значно зменшило бажання є і призвело до зниження рівня голоду в порівнянні з сніданком на основі коров’ячого молока (15).
Зменшення почуття голоду і збільшення ситості є важливими факторами, які можуть сприяти зниженню маси тіла.
Крім збільшення почуття ситості, дослідження виявили, що молочні продукти на основі козячого молока можуть допомогти зменшити запалення в організмі.
Одне дослідження показало, що в порівнянні з ослиним молоком козяче молоко значно зменшувало рівні таких запальних білків, як інтерлейкін-8 і інтерлейкін-6 у зд Орів літніх людей (16).
Резюме:
Продукти з козиного молока, включаючи сир, можуть допомогти збільшити почуття ситості і зменшити відчуття голоду, що може сприяти зниженню ваги.
Шкода козячого сиру для організму людини
Якщо ви страждаєте на алергію на коров’яче молоко або непереносимість лактози, повільно додавайте козячий сир в свій раціон, щоб переконатися, що у вас немає негативної реакції.
Незважаючи на те, що молочні продукти з козячого молока менш алергенні, ніж продукти з коров’ячого молока, все ще існує небезпека, що у людини може бути на них алергія.
якщо ви коли-небудь відчували алергічну реакцію на козячі молочні продукти починайте вживати козячий сир з обережністю.
Припиніть є козячий сир та інші молочні продукти, якщо у вас виникнуть такі симптоми, як кропив’янка, пітливість, діарея, біль в животі або набряк.
Вагітним жінкам рекомендується не споживати сирі сири через можливості бактеріального зараження, тому, щоб бути в безпеки, краще уникати вживання сумнівних сирів під час вагітності або завжди купувати у шановного продавця, якому ви довіряєте.
Ідеї рецептів з козячим сиром
На додаток до численних корисних властивостях, козячий сир є смачним доповненням до багатьох страв.
Так як сир відрізняється смаком в залежності від сорту, покупка більш м’якого сиру, який може бути включений в найрізноманітніші рецепти, може бути вашим кращим вибором.
Ось кілька творчих способів, як додати козячий сир в свій раціон:
- Посипте подрібненим м’яким козячим сиром свіжі нарубані зелені листові овочі, щоб отримати ситний вершковий салат.
- Розкладіть скибочки козячого сиру на тост разом з авокадо, маринованими огірками та яйцями і вживайте на сніданок.
- Зробіть тарталетки, додавши в них дрібно подрібнений козячий сир і нарізаний інжир, і використовуйте в якості приємної закуски.
- Насолоджуйтеся своїми люби мимі крекерами з козячим сиром і нарізаними яблуками в якості смачної закуски.
- Наповніть курячі грудки козячим сиром і свіжою зеленню, потім запікайте в духовці на вечерю, щоб вся сім’я змогла насолодитися цією стравою.
- Додайте козячий сир в ваш улюблений рецепт киш або фріттата.
- Об’єднайте козячий сир з приготовленою вівсянкою, потім посипте солодкими або солоними інгредієнтами, такими як фрукти або овочі.
- Заповніть перці приготовленої киноа , овочами і козячим сиром перед обсмажуванням або приготуванням на грилі.
- Замініть сир моцарелла або рикотта козячим сиром при приготуванні домашньої піци або коржів.
- Зробіть омлет з козячим сиром, грибами і свіжою зеленню .
- Додайте козячий сир в картопляне пюре для отримання унікального смаку.
- Використовуйте козячий сир замість важких вершків або вершкового масла, додавши в супи — це додасть їм дивовижний смак, текстуру і аромат.
- Змішайте дрібно натертий козячий сир з невеликим м кількістю меду і подавайте з нарізаними фруктами в якості здорового десерту.
Як ви можете бачити, козячий сир можна додати до багатьох рецептами.
Крім того, що козячий сир дуже універсальний, він також є безпечним вибором для використання при приготуванні страв для людей з непереносимістю коров’ячого молока.
Резюме:
Козій сир можна додавати, як в солодкі, так і в солоні страви, щоб поліпшити смак і текстуру. Він має безліч застосувань і є відмінним доповненням до багатьох рецептами.
Підіб’ємо підсумок
- Козій сир є живильним молочним продуктом, який багатий вітамінами, мінералами і здоровими жирами.
- Вживання козячого сиру може принести користь вашому здоров’ю декількома способами, включаючи збільшення почуття ситості і зменшення запалення.
- Крім того, структура його білка і більш низькі рівні лактози роблять його кращим вибором для людей з непереносимістю коров’ячого молока.
- Присутність цього універсального інгредієнта на вашій кухні може гарантувати, що у вас завжди є унікальний і смачний інгредієнт, який можна включити в солодкі та солоні страви.